22006198 021

اختلال یکپارچگی حسی و علائم افراد دچار آن چیست؟

خیلی بد بد متوسط خوب عالی
(24 رای)
اختلال یکپارچگی حسی و علائم افراد دچار آن چیست؟

معمولا افراد بطور موقت علائمی از مشکلات اختلال یکپارچگی حسی را بروز می دهند. زیرا هیچ کسی در کل زمان های زندگی اش نمی تواند بخوبی خود را تنظیم و هدایت نماید. بطور مثال هنگامی که شما از بی خوابی شدید رنج می برید، واکنش های حرکتی و توانایی تمرکزتان دچار افت و اختلال زیادی می شود. با این حال اطلاق لفظ و واژه اختلال، هنگامی بکار برده می شود که فرد در انجام عملکردهای روزمره اش دچار اختلال و نقص شده است و ارزیابی این روند پردازش عصبی میتواند به روشن شدن دلایل رفتارهای ناهنجار و یا نقایص حرکتی، هیجانی، کلامی و حسی فرد منجر شود.

تعریف اختلال یکپارچگی حسی

اختلال یکپارچگی حسی در کودکان نوعی اختلال عصبی است که ناشی از عدم قابلیت عقده های قاعدگی مغز و لوب پیشانی برای یکپارچه سازی، پردازش و پاسخ به اطلاعات دریافت شده از پنج سیستم حسی اصلی بدن است. این دستگاه های حسی مسئول تشخیص تصاویر، صداها، بو، طعم ها، درجه حرارت، درد و موقعیت و حرکت بدن است. سپس مغز یک تصویر ترکیبی از این اطلاعات را تشکیل می دهد تا بدن بتواند نسبت به محیط پیرامون خود حس داشته و به آنها واکنش مناسب نشان دهد. ارتباط مداوم میان طرز رفتار و عملکرد مغز، ادغام یا یکپارچگی حسی نامیده می شود.

پیشنهاد می کنیم این مقاله را حتما بخوانید: لوب های مغز و کارکرد آنها

ادغام حسی یک پارچه بسیار مهم برای رفتار و یادگیری در زندگی فرد را فراهم می کند. تجربیات حسی شامل لمس، حرکت، هوشیاری بدن، بینایی، صدا، بو، مزه و نیروی جاذبه است. تمایز قائل شدن بین این تجربیات، فرایند ادغام حسی است. در حالیکه روند یکپارچگی حسی به طور خودکار و بدون نیاز به تلاش اتفاق می افتد، برای بعضی از افراد این فرآیند ناکارآمد است. در این افراد تلاش و توجه گسترده ای مورد نیاز است تا ادغام حسی رخ دهد، ضمن اینکه تضمینی برای دستیابی به این هدف وجود ندارد.

فرایند طبیعی شکل گیری یکپارچگی حسی به چه صورت است؟

فرایند طبیعی یکپارچگی حسی قبل از تولد آغاز شده و در سراسر زندگی ادامه پیدا می کند، قسمت عمده رشد حسی پیش از اولین سال های نوجوانی انجام می شود. برای اکثر کودکان، یکپارچگی حسی در خلال فعالیت های عادی دوران کودکی رشد می یابد اما برای بعضی کودکان، ادغام حسی به اندازه ای که باید مؤثر رشد کند، رشد نمی کند. وقتی که در این فرایند اختلال ایجاد می شود، ممکن است پاره ای از مشکلات در یادگیری، مهارت های حرکتی و رفتاری آشکار شود. همچنین توانایی یکپارچگی حسی تاثیر بسزایی در فرآیند رشد مهارت های گفتاری و حرکتی و ثبات عاطفی دارد.

پیشنهاد می کنیم بخوانید: اختلال وابستگی در کودکان

علایم کودکان دچار اختلال یکپارچگی حسی چیست؟

  1. حساسیت بیش از اندازه به لمس کردن، حرکت، مناظر و صداها
  2. واکنش پذیری پایین نسبت به لمس کردن، حرکت، مناظر یا صداها
  3. مشکلات خاص در یادگیری و تأخیر در دستیابی به پیشرفت تحصیلی
  4. دشواری در انتقال از وضعیتی به وضعیت دیگر
  5. تمایل به انحراف یا کنترل تمرکز و توجه محدود
  6. سطح فعالیتی که به طور غیرمنتظره ای بالا یا به طور غیرمنتظره ای پایین است.
  7. مشکلات اجتماعی و یا احساسی
  8. مشکل در یادگیری حرکات جدید
  9. تأخیر در مهارت های حرکتی، زبانی یا گفتاری
  10. کندی فیزیکی یا بی دقتی مشهود
  11. نقص در کنترل خویش
  12. عدم توانایی در حفظ کنترل و آرامش
  13. هوشیاری ضعیف بدن یا فکر

فراگیری اختلال یکپارچگی حسی در کودکان چقدر است؟

در حالی که تحقیقات نشان می دهد مشکلات یکپارچگی حسی در بیش از ۷۰% کودکانی که توسط مدارس در یادگیری ناتوان تشخیص داده شده اند یافت می شود؛ همچنین این اختلال فقط به کودکانی با مشکلات یادگیری محدود نمی شود، بلکه در کودکان طیف اوتیسم، طیف بی توجه و بیش فعال و کودکانی که اختلالات مرتبط با استرس را دارند هم مشاهده می شود.

اختلال یکپارچگی حسی در کودک

افراد مبتلا به اختلال پردازش حسی به موارد زیر واکنش متفاوتی نشان می دهند

  • محرک بصری (به عنوان مثال چراغ های روشن، زیاد بودن جمعیت)
  • صدا از جمله صداهای ناگهانی یا پایدار و هر چیزی از موسیقی گرفته تا صدای افتادن وسایل آشپزخانه یا ابزار
  • لمس (به عنوان مثال، تماس جسمی، برچسب لباس، پارچه های خاصی مانند پشم)
  • فشار جسمی مانند بغل کردن
  • فرایند پردازش طعم و بو نیز ممکن است تحت تأثیر این اختلال قرار گیرد.

این تغییرات می تواند به روش های مختلفی آشکار شود

حساسیت بالا به محرک های خارجی که می تواند منجر به اضطراب در کودکان، مشکل در فعالیت های روزمره زندگی و مشکلات سازگاری با موقعیت ها شود.

  • عدم پاسخگویی: ممکن است محرک ها را نپذیرد. تأخیر یا خاموشی در پاسخ داشته باشد.
  • ولع حسی: تحریکهای حسی که برآورده کردن آن دشوار است.

واکنش های حسی می تواند خفیف باشد (دلخوری) یا آنقدر ناتوان کننده باشد که فرد باید فوراً اوضاع را ترک کند. با توجه به ماهیت محدود این چالش ها، ممکن است توسعه اجتماعی منع شود.

برخی علائم همزمان که ممکن است همراه با اختلال پردازش حسی رخ دهد

  • سوء هاضمه، اختلال هماهنگی که باعث پیشرفت مهارت های حرکتی خوب میشود: در کودکان خردسال می تواند نقاط عطفی مانند راه رفتن و خود تغذیه را به تأخیر بیندازد. با بزرگتر شدن کودکان، این امر بر نوشتن، ترسیم و توانایی ورزشی تأثیر می گذارد.
  • اختلال پوسچر: درک ضعیف از موقعیت و حرکت بدن که می تواند شامل ضعف عضلات و تحمل بدنی پایین باشد.
  • اختلال تبعیض حسی: عدم توانایی در تشخیص تفاوت های ظریف در ورودی حسی (بینایی، لمسی، شنوایی، بدنی)

اختلال پردازش حسی به دلیل سطح اضطراب بالا، چالش های رشد و پیشرفتو عوارض مدرسه و اجتماعی می تواند تأثیر قابل توجهی در کودکان داشته باشد.

اختلال یکپارچگی حسی

درمان اختلال یکپارچگی حسی

با ارایه تمریناتی در حوزه های هماهنگ کردن چشم و دست، کنترل حرکتی، ادراک بصری و فضایی، مسائل تعادلی لمسی، توانایی بصری - حرکتی و توانایی جهت گیری می توان گروهی از ناتوانی های موجود را برطرف کرد. همچنین هماهنگی حرکتی ظریف، مستقیما به رشد و تکامل ماهیچه های ریز دست مربوط می شود که در انجام تکالیفی نظیر نوشتن، نخ کردن، سوار کردن مهره ها و پیچها و قیچی کردن، به کار برده می شود. انجام موفقیت آمیز همه این تکالیف موجب موفقیت در عملکردهای تحصیلی کودکان می شود.

به نظر می رسد هر چه کودکان در زمینه دریافت و پرداخت محرک های ورودی، کارآمدتر شوند، در فهم و درک محیط و در نتیجه در بیان و توصیف خود تواناتر خواهند بود. اختلال یکپارچی حسی نیاز به تمرین و کار مداوم توسط روانشناس کودک و کاردرمانگر دارد تا بتوانیم به نتیجه خوبی برای درمان آن برسیم. در صورت شک داستن به این موضوع در مورد کودکتان هیچگاه ارزیابی یکپارچگی حسی را به تاخیر نیندازید.

منبع: verywellhealth.com

نظرات کاربران:
فرشید
پاسخ به این نظر
1402/11/24

پسرمن دریادگیری مشکل داره و این موضوع رو روانشناس مدرسه تشخیص داده من به دنبال روانشناس خوب هستم ایا شما میتونید به من معرفی کنید ؟ ایا قابل درمانه؟

0 0
فروزان
پاسخ به این نظر
1402/11/18

جالب بود اما اگر شخصی قادربه مدیریت همه این حسها با هم نباشد به این معنیه که مشکل خاصی دارد؟ وچنانچه مشکل داشته باشد ایا با مشاوره قابل حل میباشد یا باید به روانپزشک مراجعه کند؟

0 0
افزودن نظر:
captcha


تست های آنلاینتست آنلاین
آدرس مکثآدرس
تلفن مکث
رزرو آنلاین وقترزرو وقت
تماس با واتس اپواتس اپ