22006198 021

تک فرزندی از دیدگاه روانشناسی و پیامد آن

خیلی بد بد متوسط خوب عالی
(27 رای)
تک فرزندی از دیدگاه روانشناسی و پیامد آن

تک فرزندی و یکی از علل مهم گرایش خانواده ها به آن شرایط سخت اقتصادی است. در واقع خانواده هایی که تصمیم به داشتن فرزند دارد، به این نتیجه میرسند که با وجود یک فرزند میتوانند هر خواسته ایی از کودک را به راحتی برای او برآورده کنند.

تک فرزندی

چگونه میتوان شرایط تک فرزندان را بهبود بخشید

از آنجایی که تک فرزندان در روابط خود با دیگران همیشه در رابطه غیر مساوی قرار دارند و نیازهایشان در اکثر مواقع برآورده میشود بنابراین زمانی که وارد اجتماع میشوند به همان میزان که در خانه و خانواده پذیرفته شده بودند و حرف اول را میزده اند نیازمند توجه و قدرت نمایی هستند، بنابراین پس از ورود به هر اجتماعی هر چند کوچک دچار آسیب های احتمالی میشوند. برای جلوگیری از آسیب هایی از این دست باید شرایطی مانند: بازی با همسالان، مهد کودک، رعایت قوانین با همسالان خود را یاد بگیرند.

صرف زمانی بین ۲ تا ۳ ساعت در روز در پارک، مهد کودک و بازی با دیگر کودکان باعث میشود به مرور متوجه شوند تمام جهان اطراف آنها والدینشان نیستند که گوش به فرمانشان باشند، بالا بردن سطح تحمل و قوانین بازی های گروهی نیز این رشد را در آنها به وجود میاورد که برای برآورده شدن خواسته هایشان نیازمند صبوری و گذشت شوند.

تربیت سالم و رشد تک فرزندان به دور از آسانگیری

اگر با توجه به مطالب قبل بخواهیم فرض کنیم تمام تک فرزندان دچار آسیب میشوند کاملاً در اشتباه هستیم. ایجاد شرایطی که بتواند کودک تک فرزند ما را به رشد و بالندگی برساند منوط به تربیت سالم است. خانواده هایی شلوغ که صمیمت در آنها وجود ندارد به همان میزان به کودکانشان آسیب میرسانند که ممکن است فرزندان تنها و یا کاملاً خودخواه آسیب ببینند.

بنابراین والدینی که دارای یک فرزند هستند باید متوجه باشند آسانگیری های بیش از حد و بهای مداوم دادن به هر خواسته ایی از کودک میتواند منبع مهمی از آسیب را برایشان فراهم کند. از این رو باید آسانگیری را کنار بگذارید و به قوانین و اصول تربیتی صحیح متکی شوند تا بتوانند کودکی با روان سالم و به دور از اضطراب جدایی را پرورش دهید.

پیشنهاد می کنیم این مقاله را حتما بخوانید: اهمیت مشاوره خانواده

امکانات رفاهی برای فرزندان

مثلاً برخی از والدین معتقدند که اگر یک فرزند داشته باشیم میتوانیم یک کامپیوتر خانگی برای او تهیه کنیم اما اگر دو فرزند داشته باشیم نمیتوانیم دو کامپیوتر برایشان تهیه کنیم.

از این رو اعتقاد بسیاری از خانواده هایی که دارای یک فرزند هستند بر این اساس بنا میشود و یا بسیاری از خانواده های تک فرزند معتقد هستند که با داشتن یک فرزند میتوانند از لحاظ روحی و عاطفی منبع عظیم تری را برای فرزندشان فراهم کنند و در کل، عشق و محبت بیشتری را برایشان به همراه بیاورند.

کودکان خانواده تک فرزند در سنین ۳ تا ۵ سالگی

اما مهم ماجرا در این است که فرزندان خانواده های تک فرزند همیشه در معرض آسیب بیشتری قرار دارند. کودکان در سنین ۳ تا ۵ سالگی و بعد از آن نیاز مبرمی به بودن در کنار همسالان خود دارند تا روابط مساوی و برابر را تجربه کنند. از این رو کودکانی که تک فرزند هستند بیشتر وقت خود و یا همه وقت خود را در کنار والدین خود میگذرانند و به دلیل توجه و میل علاقه شدید پدر و مادر به آنها، به صورت ناخودآگاه وارد روابط نابرابر میشوند.

اختلالات شخصیت در آینده

کودکان هر آنچه میخواهند برآورده میشود، بنابراین در سنین بالاتر به دلیل نیاموختن روابط مساوی، در جامعه نیز همان تصور را در قبال دیگران و معاشران خود خواهند داشت. بنابراین تصور، یا کودکانی سختگیر و زورگو میشوند و یا کودکانی گوشه گیر که میلی به معاشرت با دیگران را ندارند. اینچنین است که نقش و هدف و اخلاقیات کودکان تک فرزند بر اساس روابطشان در مواردی تعیین میشود.

خانواده هایی که دارای دو فرزند با فاصله تقریبی ۲ سال هستند، از لحاظ اقتصادی نیز هزینه کمتری را متحمل میشوند. زیرا کودکان با یکدیگر رشد میکنند، با یکدیگر سرگرم میشوند، از یکدیگر حمایت میکنند و فعالیت ها و بازی هایشان در بسیاری از موارد به یکدیگر محدود میشود و نیازی به برآورده کردن خواسته های عجیب و پر هزینه ندارند تا کودک از کسالت خارج شود.

تک فرزندی

بنابراین خانواده ایی که از تک فرزندی خارج میشود همیشه این تصور را دارد که متحمل هزینه و شرایط سخت تری خواهد شد که اصلاً به این منوال نخواهد بود، زیرا کودکان میتوانند در بیشتر شرایط در کنار یکدیگر سرگرم باشند و این سرگرمی و در کنار یکدیگر بودن باعث میشود از لحاظ روانی و اجتماعی هم بسیار متفاوت از تک فرزند ها باشند.

ترتیب تولد آدلر

اما در ترتیب تولد آدلر به این نکته نیز اشاره شده که تک فرزند ها میتوانند روحیه خلاق و مستقلی نیز داشته باشند، از لحاظ معاشرت های اجتماعی توانایی بالایی دارند و میتوانند به راحتی خودشان را با بزرگترها وفق دهند، زیرا در اکثر مواقع با بزرگ تر ها در حال معاشرت و گذراندن وقت هستند.

از این رو تک فرزند های البته در جوامع صنعتی و پیشرفته به دلیل شرایط اجتماعی مطابق با چنین خانواده هایی شرایط مناسب تری برای کودکان خانواده های تک فرزند دارد. در کلیت ماجرا این خانواده ها هستند که با تصمیم گیری صحیح راجع به تک فرزند داشتن و یا بیش از آن تصمیم میگیرند و در قبل هر تصمیمی از خودشان مسئول میباشند.

نظرات کاربران:
عسل
پاسخ به این نظر
1402/12/22

من یه دختر7ساله دارم و متاسفانه به خاطرشرایط تک فرزندی خیلی لوس و پرتوقع باراومده منزل هرکدوم از مادربزرگها هم که میره همه خواسته هاش براورده میشه و این اقعا من و اذیت میکنه چون اصلا دوست ندارم لوس باربیاد لطفا راهنماییم کنید که به شکلی هیچکدوم از مادربزرگهاش ناراحت نشن بتونم شیوه رفتاریشون رو عوض کنم با دخترم ممنون میشم

0 0
افزودن نظر:
captcha


تست های آنلاینتست آنلاین
آدرس مکثآدرس
تلفن مکث
رزرو آنلاین وقترزرو وقت
تماس با واتس اپواتس اپ