22006198 021

10 نکته طلایی قصه گویی در بهبود رشد کودکان

خیلی بد بد متوسط خوب عالی
(10 رای)
10 نکته طلایی قصه گویی در بهبود رشد کودکان

در ادامه مقاله 10 نکته طلایی قصه گویی در بهبود رشد کودکان را به شما خواهیم گفت. ولی پیش از آن یک پرسش!! به عنوان یک والد مسئولیت پذیر، چه مقدار از زمان خود را صرف قصه گویی برای کودک می کنید؟ جواب شاید بله و یا شاید خیر باشد، اما با توجه به مشغله های دنیای امروزی، پاسخ شما «به ندرت» و یا شاید «هرگز» باشد. ولی ما برای مادران و پدران پر کار راهکار داریمریال امروزه با فشارهای متعددی که به والدین جوان وارد می شود و همینطور اعتیاد به دستاوردهای تکنولوژی روز، هنر قصه گویی در خانواده ها دیگر جایی ندارد. اما باید بدانیم که قصه گویی نقش به سزایی در روند رشد کلی شخصیت کودک ما دارد. در نظر داشته باشید که در روانشناسی کودک تکنیکی نیز وجود دارد که به آن قصه درمانی می گویند، که توسط روانشناس کودک انجام می شود و روانشناس آن قصه را می تواند به شکل قصه های کوتاه و مفید به کودک شما آموزش دهد.

قصه گویی

قصه گویی چیست؟

امروزه والدین بیشتر تمایل دارند که کودک خود را بعد از تماشای کارتون به تختش ببرند و بخوابانند و به نظر میرسد که خواندن کتاب قصه برای کودک هنگامی که در تختش دراز کشیده است کار دشوارتری باشد، اما باید به یاد داشت که این امر می تواند تاثیر به سزایی در رشد روانشناختی کودک به جای بگذارد. قصه گویی می تواند به سادگی خواندن یک داستان از یک کتاب باشد، اگر زمان زیادی ندارید، یک داستان را از حافظه خود انتخاب کنید و برای کودک بگویید، در مورد کودکی خود صحبت کنید. قصه گویی مزایای زیادی برای کودکان بخصوص کودکان سنین مهد کودک و پیش دبستانی دارد.

چند نکته در مورد قصه گویی برای کودکان:

  • قصه های جنبه خیالی و غیر واقعی به صورت مداوم نداشته باشند.
  • در قصه گویی سعی نکنید رفتار بد آن روز کودک را در قصه بگنجانید
  • موضاعتی که در آن ترس وجود دارد را انتخاب نکنید شاید از منظر شما ترسناک نباشد ولی داستان یک گرگ با اره می تواند تصویر پر تنشی برای کودک داشته باشد.
  • سعی کنید برای قصه گویی از یک روانشناس کودک استفاده کنید.
  • روانشناسان کودک می توانند کتاب های مفید و تکنیک های فرزند پروری را به شما آموزش دهند.

1. قصه گویی باعث می شود بعضی فضائل در فرزند شما پرورش یابد

کودکان در سراسر جهان علاقه زیادی به شنیدن قصه ها دارند. آنها دوست دارند در مورد شخصیت های مورد علاقه شان بیشتر بدانند و در اغلب موارد از آنها تقلید میکنند. با انتخاب داستان هایی که پیامی معنادار را به کودک منتقل می کنند، می توانید بعضی ویژگی ها مانند شهامت، صداقت، زیرکیرا در کودک خود پرورش دهید.

2. میتوان بوسیله قصه گویی کودکان را از فرهنگ و رسم و رسومات آگاه کرد

گفتن داستان هایی در مورد فعالیت های مختلفی که در دوران کودکی خود داشته اید می تواند کودکان را با رسم و رسومات متداول در خانواده و فرهنگ شما آشناتر کند، همچنین شما می توانید داستان هایی را در مورد دیگر اعضای خانواده نیز بیان کنید.

3. قصه گویی مهارت کلامی کودک را افزایش میدهد

قصه گفتن برای کودک باعث میشود که نه تنها با کلمات و اصطلاحات جدید آشنا شوند، بلکه نحوه تلفظ آنها در مورد بعضی کلمات و همینطور میزان آشنایی آنها با زبان به طور قابل توجهی تقویت شده و رشد می کند.

4. قصه گویی مهارت های شنیداری کودک را تقویت می کند

غالب کودکان از آستانه توجه پایین تری برخوردارند و زمان کمتری می توانند بر مسئله خاصی متمرکز بمانند. در نتیجه بیشتر صحبت می کنند و کمتر گوش می دهند. قصه گویی برای کودک می تواند وسیله ای باشد تا کودک بتواند زمان بیشتری را صرف گوش کردن کند و همین طور آنچه را گوش فرا می دهد بفهمد، در نتیجه میتوان انتظار داشت قدرت تمرکز شنیداری کودک نیز افزایش یابد.

قصه گفتن برای کودک

5. قصه گویی قدرت تخیل و خلاقیت را در کودکان تقویت می کند

گوش کردن به داستان به کودک کمک می کند که شخصیت های اصلی و فرعی، مکان ها و صحنه های خاص را تصور کند. به همین علت میتوان انتظار داشت که قصه گویی در پرورش خلاقیت و تخیل کودکان بهتر از دیدن فیلم و کارتون باشد. قصه گویی همچنین باعث می شود کودکان بتوانند به صورت آزادانه تفکر کنند و نسبت به ایده های جدید رویکردی باز داشته باشند.

6. قصه گویی ابزاری کارآمد جهت تقویت حافظه است

با استفاده از بعضی ایده های زیرکانه، می توانید بوسیله قصه گویی، حافظه کودک خود را تقویت نمایید، زمانی که داستان را برای کودک خواندید، می توانید از او بخواهید جملات خاصی را بعد از شما تکرار کند، یا اینکه می توانید از کودک بخواهید که داستان را تا آنجایی که شما خوانده اید برای شما به صورت کلی تعریف کند. با این روش جذاب می توانید حافظه و قدرت تمرکز کودک را افزایش دهید.

7. قصه گویی افق دید کودک را افزایش می دهد

با قصه گفتن، می توانید در مورد فرهنگ ها و کشور های دیگر جهان به کودک خود اطلاعات بدهید. تلاش کنید که در برنامه قصه گویی خود، داستان هایی را از فرهنگ ها و کشورهای دیگر لحاظ کنید.

8. قصه گویی می تواند روند آموزش آکادمیک را تسهیل کند

قصه گویی برای کودک میتواند سنگ بنای یادگیری آکادمیک در مدرسه باشد، خیلی از کودکان عادت دارند که از طریق صدا بیاموزند، بدون اینکه محتوای صدا را فهمیده باشند، قصه گویی نظم می تواند به کودک کمک کند تا آنچه را کی می خواند بهتر بفهمد و از آن لذت ببرد.

9. قصه گویی میتواند منجر به تعامل اجتماعی بهتر برای کودک شود

گاهی کودکان علی رغم اینکه کنجکاوی زیادی دارند اما در مورد پرسیدن سوال مردد هستند. قصه گویی به کودک کمک می کند تا هنر پرسیدن را به درستی بیاموزد. همچنین این فرایند به کودک کمک آموزش می دهد که چطور در یک مکالمه هدف دار شرکت کند و اعتماد به نفس بیشتری داشته باشد.

10. قصه گویی به کودک کمک می کند تا با مشکلات با آرامش بیشتری برخورد کنند

موقعیت های دشوار در غالب موارد منجر به سردرگمی کودک می شوند، گفتن داستان هایی در مورد شخصیت هایی که در شرایط سختی قرار داشتند می تواند کودک را در فهم این مفهوم یاری کند، برای کودک داستان هایی را تعریف کنید حاوی این پیغام باشند که درد و رنج قسمتی از زندگی هستند. داستان های غنی میتوانند کودک شما را در مواجهه با مشکلات و دشواری ها تجهیز کنند.

قصه گویی و بهبود رشد کودک

در ادامه به بعضی توصیه های کاربردی جهت ارائه بهتر قصه به کودک اشاره ای مختصر می شود

  • از داستان های خیلی بلند و خیلی کوتاه بپرهیزید.
  • برای ارائه قصه از مکانی راحت، آرام و ساکت استفاده کنید.
  • همیشه به یاد داشته باشید که قصه خود را با مقدمه های جذاب تزیین کنید. داستان را شمرده شمرده و با صدایی رسا تعریف کنید، سعی کنید هیجان های مرتبط را با صدای خود به کودک القا کنید.
  • تن صدای خود را مرتبط با شرایط و موقعیت های داستان تغییر دهید.
  • کودک را در جریان داستان درگیر کنید.

منبع: momjunction.com، childdevelopmentinfo.com

نظرات کاربران:
سحر
پاسخ به این نظر
1399/7/11

آموزنده بود!

1 0
مرکز مشاوره مکث
1399/7/12

موفق باشید

1 0
افزودن نظر:
captcha


تست های آنلاینتست آنلاین
آدرس مکثآدرس
تلفن مکث
رزرو آنلاین وقترزرو وقت
تماس با واتس اپواتس اپ