22006198 021

8 مشکل رفتاری شایع در کودکان سه ساله چیست؟

خیلی بد بد متوسط خوب عالی
(27 رای)
8 مشکل رفتاری شایع در کودکان سه ساله چیست؟

8 مشکل رفتاری شایع در کودکان 3 ساله را در همین مقاله بررسی می کنیم. این مساله که کودکان قوانین را شکسته و میزان اقتدار شما را بیازمایند یک مساله طبیعی است. چرا که از این طریق، کودکان متوجه می شوند که کدام رفتارشان درست و کدام رفتارشان نادرست است. اما گاهی اوقات برخی از اشتباهات و مشکلات رفتاری دائماً تکرار می شود که ممکن است اختلال نافرمانی مقابله ای یا بیش فعالی باشد.

1. بی احترامی و حاضرجوابی

اگر کودک 3 ساله شما با فریاد در مقابل شما حاضر جوابی کند شاید جذاب و خنده آور به نظر برسد. اما اگر همین کودک در سنین بالاتر همچنان این اخلاق را داشته باشد و در جواب هر حرف شما با گستاخی نه بگوید در این شرایط قطعاً مشکلی بین او و شما ایجاد می شود. که ممکن است تبذیل به اختلال سلوک یا شخصیت ضد اجتماعی شود. در نظر بگیرید بسیاری از مشکلات بزرگسالی ریشه در کودکی دارد.

حالا سوال این است که شما باید چه واکنشی داشته باشید؟

  • اگر کودکان شما در برابر شما حاضر جوابی کرده ولی با این وجود از دستور شما پیروی کرد و آن را انجام داد، توصیه می شود که حاضر جوابی او را نادیده بگیرید. معمولاً نادیده گرفتن این رفتار در زمان هایی که مخرب و تهدید کننده نیست باعث حذف و خاموشی رفتاری آن عادت به مرور می شود.
  • اگر کودک شما با وجود مقاومت و بی احترامی در آخر حرف شما را گوش داد در این وضعیت حتماً از رفتار او قدردانی کنید. و با او به آرامی صحبت کنید که مشکلی نیست اگر گاهی اوقات چیزی را دوست ندارد و عصبانی می شود اما در این حالت نباید به خود اجازه دهد که به کسی بی احترامی کند.
  • تکانشی و ناگهانی به کودک خود واکنش نشان ندهید. اجازه دهید کودک 3 ساله شما آرام شود، سپس به او بگویید که چه چیزی از او می خواسته اید و بعد برای او توضیح دهید که چه رفتاری از نظر شما قابل تأیید و چه رفتاری غیر قابل تأیید است.
  • برای او حریم و حد مشخص ایجاد کنید به این معنی که او را از عواقب و نتایج کارهایش مطلع کرده و اجازه دهید با نتیجه رفتارش رو به رو گردد. برای مثال اگر بی احترامی کرد نتیجه این می شود که نمی تواند وسیله مورد علاقه اش را خریداری کند.
  • با وجود این محدودیت ها منعطف باشید و اگر احساس می کنید که گاهی با کوتاه آمدن شما او بسیار خوشحال می شود اینکار را انجام دهید.
  • در آخر به رفتار خودتان هم توجه کنید شاید ایراد و عصبی کردن کودک از خوتان باشد. اینکه شما در برخورد با کودکان دیگر که رفتار مطلوبی ندارند چه واکنشی نشان می دهید؟ با بی احترامی و بی ادبی واکنش نشان می دهید؟ اگر این چنین است پس توصیه می شود ابتدا تغییر رفتار را از خودتان شروع کنید.

مشکل رفتاری شایع در کودکان

2. استفاده از الفاظ زشت و ناپسند

معمولاً کودکان به هنگام عصبانیت شروع به داد و فریاد و جیغ کشیدن می کنند اما اگر در این شرایط از حرف های ناپسند و فحش استفاده کردند شما به عنوان والد باید کمی نگران شوید. آنها ممکن است از الفاظ ناپسند و قشقرق های کلامی استفاده کنند تا شما را به چالش کشیده و تحریک کنند تا بتوانند به خواسته شان برسند در این حالت شما باید اینگونه رفتار کنید:

توجه کنید که شما به هیچ عنوان از این الفاظ و اصطلاحات استفاده نکنید.

در برابر حرف های ناپسند هیچ گونه تحمل و انعطافی به خرج ندهید. برای فحش دادن و حرف های نامربوط زدن هیچ عذری پذیرفتنی نیست. بنابراین در صورت بروز این اتفاق حتماً کودک 3 ساله را با پیامد کارش مواجه کنید. پیامدها را به شکلی شفاف برای او توضیح دهید تا مطمئن شوید کاملاً از آن آگاه است و اگر به مدت یک روز به دلیل استفاده از کلمات بد جریمه شد، می توانید به عنوان جریمه از حذف امتیازات و یا محرومیت از شرکت در کلاس مورد علاقه برای یک جلسه استفاده کنید.

در صورتی که فرزند شما برای اولین بار است از این کلمات استفاده می کند کلمات او را با کلمات بهتر جایگزین کنید و به او توضیح دهید که اینها کلماتی بد هستند و مردم کسانی را که اینچنین صحبت می کنند دوست ندارند. اگر به طور اتفاقی شما از این کلمه در برابر کودک استفاده کردید بلافاصله از او عذر خواهی کنید و به از او بخواهید که هر زمان شما عصبانی شدید به شما یادآور شود که نباید از کلمات بد استفاده کنید.

3. رفتارهای پرخاشگرانه و خشن

اینکه کودک 3 ساله یا 4 ساله عصبانی شوند امری کاملاً طبیعی است اما اگر این عصبانیت تبدیل به پرخاشگری و رفتارهای پرخاشگرانه شود مشکل ساز است. گاهی امکان وجود نشانه های نافرمانی مقابله ای وجود دارد که می تواند بسیار خطر ناک باشد. اختلالات وابسته به خلق، سایکوزها، اختلال سلوک، اختلال اضطراب پس از سانحه، تکانشگری و بیش فعالی می تواند علت پرخاشگری در کودکان باشد و فرزند شما برای دفاع از خود ممکن است به این حالت های پرخاشگری روی بیاورد.

علاوه بر این پرخاشگری می تواند ماحصل یادگیری از محیط باشد. محیطی که کودک در آن زندگی می کند بسیار مهم است. محیطی که در مدرسه مشغول یادگیری است و روابطی که با همسالانش دارد از دیگر نکات بسیار مهم در بررسی مساله پرخاشگری می باشد. ممکن است کودک شما رفتارهای پرخاشگرانه در مدرسه داشته باشد.

حل رفتارهای پرخاشگرانه کودک در مدرسه

شاید راحت ترین راه برای پاسخ به کودکان در برابر پرخاشگریشان داد کشیدن بر سر آن ها باشد اما این کار نه تنها در بلند مدت جواب نمی دهد بلکه شما یک مساله اشتباه را نیز به آن ها یاد داده اید.
کودکان کاملاً از ما الگو گیری می کنند که چگونه هیجانات و رفتارهای خود را کنترل کنند. در نتیجه به جای آنکه صدایتان را بالا ببرید بهتر است که با صدای آرام با آن ها صحبت کرده و بخواهید که آرام باشند. رفتارهای پرخاشگرانه کودک در مدرسه با حضور یک مشاور می تواند بسیار تاثیر گزار باشد.

پیامد خشمگین شدن و رفتارهای پرخاشگرانه کودک

مرکز مشاوره شمال تهران (مکث) معتقد است کودک 3 ساله و کودک 4 ساله در مورد احساسات و هیجان هایشان به آن ها بازخورد دهید و با آن ها همدلی کنید اما به آن ها بفهمانید که نباید در هنگام عصبانیت کسی را کتک بزنند و یا به کسی صدمه وارد کنند. به آنها بگویید که پیامد اینکه خشمگین شده و رفتارهای پرخاشگرانه انجام می دهند چیست؟

اگر فرزند شما کم سن و سال است حتماً به او آموزش دهید که به جای این کار چه کاری می تواند انجام دهد. به او جایگزین بدهید که به جای واکنش قبلی چه واکنش بهتری می توانست انجام دهد. برای مثال به او بگویید در هنگام عصبانیت می تواند از عباراتی مثل: «من عصبانی هستم»، «من این را دوست ندارم»، «من از این مساله خوشحال نیستم» استفاده کند.

نکته بسیار مهم این است که الگوی بسیار خوبی برای او باشید و از تنبیه بدنی به شدت اجتناب کنید و توجه داشته باشید که به رفتارهای مثبت او پاداش بدهید.

4. راهکارهای مقابله با دروغ گویی در کودکان

دروغ گویی در کودک 3 ساله و کودک 4 ساله امری نسبتاً شایع است و همین طور برای والدین نیز این مساله امری کاملاً طبیعی است که از دروغ گفتن فرزندشان احساس نگرانی کرده و ناراحت شوند. شاید اعتماد دوباره به کودک برای پذیرش تمامی حرفهایش مجدداً کمی سخت به نظر برسد اما ما اینجا برای شما تعدادی راهکار مفید برای برخورد با این وضعیت را داریم.

راهکارهای مفید برای برخورد با این وضعیت

  • به خودتان نگیرید! اگر کودکی دارید که گهگاه به شما دروغ میگوید این مساله را شخصی نکنید، سعی کنید متوجه شوید چه چیزی کودک شما را مجبور به دروغ گفتن کرده است.
  • کودکان به هنگام ترس دروغ می گویند چرا که ممکن است گفتن حقیقت برای آن ها پیامد بسیار بدی داشته باشد. بیشتر سعی کنید رفتارهای مثبت او را تقویت کنید و از تنبیه اجتناب کنید تا کودک شما کمتر تمایل به گفتن دروغ داشته باشد.
  • به او آموزش دهید که راستگو و صادق باشد. البته در ابتدا شما باید خود صادق باشید.
  • برای دروغ گفتن پیامد و جریمه تعیین کنید. هیچ بحث و مجادله ای در این حوزه نکنید. اگر کودکتان به شما دروغ گفت اجازه دهید حتماً با پیامد کارش مواجه شود.

5. راهکارهای مقابله با قلدری در کودکان

راهکارهای مقابله با قلدری در کودکان معمولا به شکل رفتاری جواب می دهد. ممکن است کودک 3 ساله یا کودک 4 ساله با قلدری کردن بتواند به خواسته خود برسد که در صورت این اتفاق او شرطی خواهد شد که دوباره به همین شکل به خواسته خود برسد. همچنین کودکان تمایل دارند تا به دیگران قلدری کنند تا احساس قدرت بیشتری نمایند و همچنین قلدری باعث می شود تا مشکلات اجتماعی خود را سریع تر حل نمایند.

هنگامی که با مشکلات سختی مواجه می شوند و رویارویی با آن برایشان سخت است تمایل بیشتری دارند که با استفاده از قلدری کردن مشکل خود را حل نمایند. اگر به عنوان والد متوجه شدید فرزندتان در برابر دیگران قلدری می کند، سریعاً وارد عمل شده و مانع او شوید. یا از یک روانشناس کودک کمک دریافت کنید.

راهکار هایی مفید برای جلوگیری از قلدری کردن کودک

  • می بایست به کودک 3 ساله و کودک 4 ساله آموزش دهید که قلدری کردن یک شیوه مواجه اشتباه است.
  • نکته مهم تر اینکه به او توضیح دهید که رفتارهای زورگویانه چه نوع رفتار هایی هستند و چه کسانی آن را انجام می دهند.
  • برای خانه و رفتارهای کودک قوانینی تعریف کنید. برای مثال این قانون را بگذارید که در این خانه ما قلدری نمی کنیم و زور نمی گوییم.
  • به دنبال نشانه های زورگویی باشید. توجه کنید اگر فرزند بزرگتر شما به فرزند کوچکتر زور می گوید، سریعاً وارد عمل شوید و رفتار او را اصلاح کنید.
  • از تکنیک خاموش سازی رفتاری استفاده کنید.

6. رفتار کودک را دستکاری نکنید

متاسفانه بعضی از والدین مانند خمیر بازی سعی در تغییر مداوم رفتار کودکشان دارند. دستکاری کردن یک رفتار، اشتباه و سخت است که قطعاً والدین برای مدیریت آن با دردسر رو به رو می شوند. کودک 3 ساله و کودک 4 ساله معمولاً تمایل دارند به گونه ای رفتار کنند، دروغ بگویند و یا قشقرق راه بیاندازند که به آنچه می خواهند برسند. اگر شما در برابر این رفتارهای او هر آنچه می خواهد را به او بدهید قطعاً به خود حق داده و مجدداً این رفتارها را در موقعیت های دیگر تکرار کند. برای مثال اگر به فروشگاهی رفته اید و فرزند شما با قلدری و قشقرق از شما می خواهد که برایش شکلات بخرید در این وضعیت خریدن شکلات از سوی شما قطعاً رفتار او را تحکیم کرده و به آن ادامه خواهد داد.

به بیان ساده تر هنگامی که فرزند شما، قصد فریب شما را دارد می خواهد که از شما قدرتمند تر باشد.

اگر فرزند شما در سنین نوجوانی است تلاش کنید این الگوی رفتاری او را بشکنید و اجازه ندهید اینگونه رفتارها را ادامه دهد.انتظار نداشته باشید که در جواب نه شما، فرزندتان آرام نشسته و عکس العملی نشان ندهد، اما شما به عنوان والد باید این نکته را بدانید که همیشه در این مواقع بتوانید کنترل اوضاع را در دست بگیرید و اجازه ندهید که او با رفتارش شما را فریب داده و دستکاری نماید. برای او مشخص کنید که پاسخ نه شما قطعی است و جای برگشت ندارد. می توانید با یک توضیح مختصر او را متوجه این مطلب کنید ولی به هیچ عنوان در برابر او کوتاه نیایید. از بحث کردن اجتناب کنید اما به طور کامل او را رها نکنید. تلاش کنید به حرف های او هم کاملاً گوش دهید و از این طریق احترام متقابل را در او ایجاد کنید.

7. راهکارهای مقابله با تنبلی و فقدان انگیزه در کودکان

اگر فرزند شما به همه فعالیت ها علاقه و اشتیاق نشان ندهد می تواند نشان دهنده مشکلی در او باشد که حتما باید توسط یک روانشناس کودک بررسی شود. اما در مجموع انتظار میرود که کودک به یک شاخه از بازی ها و فعالیت ها علاقه نشان دهد. برای مثال در حوزه فعالیت های علمی، موسیقی یا ورزش باید حداقل به یکی علاقه نشان دهد و مشارکت کند.

راهکارهای مقابله با تنبلی و فقدان انگیزه در کودکان می تواند با انگیزه دادن به کودکان و شناسایی بازی مورد علاقه آنها شروع شود. البته در نظر داشته باشید که کار راحتی نخواهد بود علی الخصوص اگر آن ها تنبل بوده و دائماً تمایل داشته باشند درخواست های شما را رد کنند. اگر دختر یا پسر شما این وضعیت را دارد توصیه می شود نکات زیر را مطالعه بفرمایید.

مشکلات رفتاری شایع در کودکان

نکات مهم در مواجهه با کودک تنبل

از اینکه از رفتارهای کودک 3 ساله یا کودک 4 ساله مضطرب و عصبانی شوید، پرهیز کنید. اگر مراقب واکنش هایتان نباشید به عنوان یک والد تحمیل کننده شناخته خواهید شد و این وضعیت قطعاً موجب می شود فرزند شما تشویق به مخالفت کردن بیشتر با شما شود. می توانید داستان هایی از دوران کودکی خود برای آن ها تعریف کنید و تجربیات الهام بخش و تشویق کننده ای برای آن ها بازگو کنید که بتواند به آنها در تغییر شیوه نگرش و افکارشان کمک کند.

فرزندتان را مجبور نکنید که یک فعالیت سرگرم کننده که شما می خواهید را انتخاب کند. بهتر است برای او گزینه هایی را مطرح کنید تا از میان گزینه ها یکی را به دلخواه انتخاب کند. معمولاً بچه ها چیزی را که خود انتخاب می کنند بیشتر دوست دارند. یک گام به عقب رفته و مجدداً بررسی کنید. آیا فرزندتان را مجبور به انجام کاری خاص می کنید؟ از او بپرسید که چه چیزی به او انگیزه می دهد و علاقه دارد آن را دنبال کند. به فرزندتان به عنوان یک انسان مستقل نگاه کنید و اجازه دهید هویت خود را پیدا کرده و آنچه را که به او انگیزه می دهد دنبال کند.

راهی را پیدا کنید تا به شما یاد دهد چگونه فرزندتان را روی شناسایی اهدافش متمرکز کرده و به او انگیزه دهید. ایجاد خودانگیزشی در او بسیار بهتر از این است که توسط دیگران کنترل شده و در آخر به شناخت درستی از خود نرسد.

8. حل مشکلات رفتاری در مدرسه

«من از مدرسه متنفرم!» آیا این جمله ای است که شما هر روز صبح از فرزند خود می شنوید؟
گاهی اوقات کودکان برای رفتن به مدرسه و انجام تکالیف خود، والدین را به دردسر می اندازند. آن ها می توانند از رفتن به مدرسه به دلایل زیادی خودداری کنند.

دلایل اجتناب کودک از رفتن به مدرسه چیست؟

  • یکم، در مدرسه مورد قلدری واقع می شوند و بچه های دیگر به آن ها زور می گویند.
  • دوم، به خاطر مشکلات درسی و یا ضعف در یکی یا تعدادی از دروس مدرسه.
  • سوم، به خاطر مخالفت با اقتدار و قوانین موجود در مدرسه.
  • چهارم، به خاطر اضطراب جدایی و ترس از جدا شدن از والدین و دور بودن از آن ها.

ریشه یابی مشکل اجتناب از رفتن به مدرسه

ابتدا مشکل را ریشه یابی کنید و اطمینان پیدا کنید که علت آن چه چیزی می تواند باشد. پیدا کنید که فرزند شما به چه علتی از مدرسه خوشش نمی آید و یا در برابر انجام تکالیف مقاومت نشان می دهد. اگر تنها مشکل او سختی تمارین است می توانید با آرامش او را در انجام تکالیف کمک کرده و به او انگیزه دهید. فرزند شما به زمان نیاز دارد تا بتواند به طور کامل و مطلوب با محیط مدرسه خو بگیرد و عملکرد خود را بهبود بخشد. از او انتظار نداشته باشید تمام تغییرات را در یک شب در خود ایجاد کند.

برای رفتارهای مثبت فرزندتان به او مشوق و تقویت کننده دهید نه رشوه. برای مثال شما می توانید بگویید تو به خاطر کار خوبی که انجام دادی بدون اینکه نیاز به یادآوری من باشد یک بستنی از من جایزه می گیری! هیچگاه قبل از آنکه آن کاری را انجام دهد به او پاداش ندهید. با تمام اینها مشکلات رفتاری همیشه ساده به نظر نمی رسند و مواجهه با آن آسان نیست. شما باید به دنبال کمک حرفه ای باشید اگر با یک مورد سخت و موقعیت دشوار رو به رو هستید.

چه هنگام باید برای حل مشکلات رفتاری فرزندم کمک بخواهم؟

اگر رفتارهای غیرطبیعی فرزند شما در خانه شدت یافته و یا یک رفتار و اشتباه را چندین بار مرتکب می شود وقت آن رسیده که با یک متخصص و روانشناس مشورت کنید تا ریشه رفتار کودک 3 ساله یا کودک 4 ساله شما را مشخص کرده و با کمک شما وضعیت را بهتر کند. بهتر است قبل از آنکه بخواهید از درمان دارویی استفاده کنید حتماً با روانشناس مشورت کرده و از درمان های غیر دارویی استفاده کنید.

نظرات کاربران:
طناز
پاسخ به این نظر
1402/11/15

مشکلات رفتاری کودکان یا شایع ترین اختلالات کودکان، معمولا تا زمانی که کودک رفتاری خارج از محدوده سنی خودش نشان ندهد برای والدین قابل تشخیص نیست. البته رفتارهایی مثل شیطنت یا بازیگوشی، نافرمانی و غیره برای کودکان رفتاری طبیعی محسوب می شود اما اگر این رفتارها بیش از حد تکرار شده یا شدت آن ها به شکل آزاردهنده ای زیاد باشد، از مشکلات رفتاری کودکان محسوب شده و بایستی به دنبال روش های درمان برای آن باشید. اختلالات رفتاری در کودکان انواع مختلفی دارد که از شایع ترین آن ها می توان به لجبازی، اختلال سلوک، ترس، دزدی، بیش فعالی، اوتیسم و انواع فوبیا ها اشاره کرد که با رفتن به پیش مشاور و درمانگر قابل درمان است.

0 0
حنا
پاسخ به این نظر
1402/11/9

سلام من دختر3ساله ای دارم که متاسفانه جدیدا چند کلمه زشت یاد گرفته با اینکه من و پدرش اصلا این حرفارو نمیزنیم اما اون یاد گرفته و هرجایی تکرار میکنه و هرراهی رو امتحان میکنم فایده نداره دیگه از تنبیه هم نمیترسه مشاورمیتونه کمکم کنه ؟ چون من واقعا ازاین موضوع ناراحتم

0 0
محمد
پاسخ به این نظر
1398/10/8

سلام وقتتون بخیر من پسر سه و نیم ساله دارم هفت ماهه با مادرش جدایه از من زندگی میکنه در هفته یک روز پیش منه من هر چی میخواد در اختیارش میزارم اما همیشه قلدری میکنه و میگه با چاقو خونیت میکنم یا مار میارم نیشت بزنه و غیره استفاده میکنه من باید چکار کنم و به چه کسی مراجعه کنم با سپاس

0 0
افزودن نظر:
captcha


تست های آنلاینتست آنلاین
آدرس مکثآدرس
تلفن مکث
رزرو آنلاین وقترزرو وقت
تماس با واتس اپواتس اپ