مرکز مشاوره اینجامکث
تست آنلاین
آدرس
رزرو وقت
واتس اپ

ترس از عنکبوت، دلیل و نحوه غلبه بر آن

پدرام محسنی 2771 بازدید 11 تیر 1401

روانشناسان ایالات متحده معتقدند یکی از شایع ترین ترسها، آراکنوفوبیا یا ترس از عنکبوت است. آراکنوفوبیا از دو کلمه یونانی یعنی «arachne» به معنی عنکبوت و «phobos» به معنی ترس تشکیل شده است. این ترس شدید از عنکبوت ها و موجوداتی مانند آن (مانند عقرب)، میتواند یک واکنش تکاملی باشد چرا که عنکبوت ها بویژه آنهایی که سمی هستند، مدت هاست با بیماری و عفونت مرتبط بوده اند. یک روانشناس میگوید: «از آنجایی که ممکن است از طریق راه های مختلفی مانند: تجربه کردن، دیدن مستندی در تلویزیون، خواندن یک مجله علمی و دیدن دیگر افراددیده باشیم که بسیاری از عنکبوت ها سمی هستند و ممکن است نیش بزنند، بصورت طبیعی وقتی یک عنکبوت را در نزدیکی خود می بینیم، احساس ترس داریم و از آن دوری میکنیم.»

اما در بسیاری از افراد این ترس تبدیل به «واکنش انزجاری» میشود که آراکنوفوبیا نام دارد. افرادی که ترس از عنکبوت ها را دارند، آن چنان از عنکبوت ها بیزار هستند که اگر در خانه خود با عنکبوتی روبرو شوند، به جای برخورد با آن، خانه را ترک میکنند! یا به زیرزمین خانه خود نمی روند، چرا که عنکبوتی در آنجاست. به عبارتی دیگر، چنان اضطرابی این افراد را فرا میگیرد که افراد را از شرکت در فعالیت ها باز می دارد و موجب اخلال در عملکرد افراد یا ناتوانی ذهنی و جسمی فرد میشود. در این صورت، این ترس، غیرمنطقی محسوب میشود.

اما چرا از عنکبوت میترسیم؟!

بطور کلی میتوان دلایل ترس از عنکبوت را به سه دسته تقسیم کرد:

پیشنهاد میکنیم انجام دهید: تست وسواس فکری

ترس از عنکبوت چه نشانه هایی دارد؟

علائم و نشانه های آراکنوفوبیا میتواند در ابتدا در دوران کودکی یا نوجوانی ظاهر شود و یا خود را در بزرگسالی نشان دهد. علائم معمول عبارتند از:

حال چطور ترسمان از عنکبوت را درمان کنیم؟

برای درمان فوبیا معمولا از رواندرمانی و دارو بصورت ترکیبی استفاده میشود و تکنیک هایی مانند مدیتیشن نیز مورد استفاده قرار میگیرد. مانند دیگر فوبیاها، فوبیای عنکبوت را میتوان با مواجهه درمانی و درمان شناختی رفتاری (CBT) درمان کرد. در درمان شناختی رفتاری، درمانگر سعی دارد افکار منطقی را جایگزین افکار منفی مرتبط با عنکبوت ها کند. به عبارتی دیگر، در این روش، درمانگر سعی دارد افکار غیرمنطقی را تغییر دهد و از طریق چارچوب دهی مجدد، افکار منطقی تری را نسبت به عنکبوت ها جایگزین کند تا افراد عنکبوت ها را خطرناک و منزجرکننده تلقی نکنند.

همچنین ممکن است بصورت مدوام از طریق حساسیت زدایی ترس از عنکبوت را کمتر کرد. برای مثال، میتوان از واقعیت مجازی، کمک گرفت. یعنی افراد را در معرض نمایش مجازی عنکبوت ها قرار داد تا ترس از عنکبوت کمتر شود. سعی کنید بر ترس خود غلبه کنید تا بتوانید در مورد عنکبوت ها مطالعه کنید. در این صورت خواهید آموخت که عنکبوت ها به ندرت نیش میزنند و تنها در صورتی که تهدیدی را احساس کنند گاز میگیرند. نیش عنکبوت ها به استثنا برخی از آنها بی ضرر است. توجه داشته باشید که 63000 گونه عنکبوت در جهان وجود دارد و تنها 2 درصد از آنها خطرناک است. در آخر بهتر است این ترس را با خانواده خود در میان بگذارید و بگویید که درحال درمان هستید. میتوانید از متخصصان سلامت نیز کمک بگیرید.

منبع: psycom.net

لطفا جهت مشاوره با شماره های زیر تماس بفرمایید: