انسانها از توانایی احساس و درک هیجانات خود و واکنش مناسب به موقعیتها برخوردار هستند. اما در برهه ای از زمان، عواطف و احساسات از کنترل خارج میشوند و مدیریت آنها برای فرد دشوار! این موضوع منجر به ایجاد عواقبی شدید در فرد میشود. این افراد اعتماد به نفس خود را از دست میدهند و در انجام وظایف محول شده ناتوان خواهند بود. در چنین مواقعی، تراپیستها تلاش میکنند تا به این گونه افراد کمک کننده تا تمام موانع ذهنی خود را رفع کرده و در جهت بازیابی اعتماد به نفس و عزت نفس خود بربیایند. در نتیجه طی کردن این فرآیند، بهره وری و عملکرد افراد نیز بهبود پیدا می کند.
تراپیست به چه کسی می گویند؟
به ساده ترین بیان، مشاوره یعنی کمکی حرفه ای به افراد دارای مشکل. فردی که بعنوان تراپیست یا روانشناس در نظر گرفته میشود، وظیفه ارائه راهنمایی را بر عهده دارد. فرآیند مشاوره با ایجاد یک رابطه دوستانه بین مشاور و مراجع آغاز میشود. این کار به مراجع اجازه میدهد تا خود واقعی اش را نشان دهد و در مورد مشکلاتی که در حال حاضر با آنها مواجه است یا به آنها فکر میکند، صحبت کند. تراپیستها تنها به شما نمیگویند چه کارهایی باید انجام دهید، در عوض آنها سعی خواهند کرد تا شما در مورد مسائل خود صحبت کنید تا از این طریق بتوانید ایده روشنی در مورد مشکل و علل اصلی آن داشته باشید. سپس روانشناس یا تراپیست در یک مرکز مشاوره سعی خواهد کرد به کمک شما، یک برنامه مناسب برای بازیابی اعتماد به نفس خود تنظیم کند.
پیشنهاد میکنیم انجام دهید: تست آنلاین سلامت روان
معمولا تراپیست ها نباید درگیر چنین فرآیند ها و ویژگی هایی باشند:
- مشاورانی که مراجع را قضاوت می کنند.
- مشاورانی که تنها به دنبال ارائه راه حل و نصیحت هستند و سعی در درک علت ندارند.
- مشاورانی که به مراجعان فشار آورده و چیزها را به آنها تحمیل می کنند.
تراپیست چه انواعی دارد؟
تفاوت در شیوه های مشاوره در میزان موفقیت تفاوت دارد و از فردی به فرد دیگر متفاوت است. مراجعه کننده مختار است که نوع مشاوره ای را که برای او مناسب تر است انتخاب کند. انواع مختلف مشاوره فردی عبارت است از:
- درمان فردی: چنین درمان هایی به صورت تکی توسط روان درمانگران ارائه می شود. در این نوع درمان، محیطی ایده آل برای فرد فراهم می شود که می تواند در مورد درون خود و علت مشکلات خود بداند. مشاور به او کمک می کند تا اعتماد خود را دوباره بدست آورد و اعتماد به نفس خود را تقویت کند.
- گروه درمانی: این نوع مشاوره به گروهی از متخصصان برای رسیدگی به یک مشکل نیاز دارد. چنین جلساتی عمدتا در بیمارستان ها، مراکز بهداشت روان و غیره دیده می شود. این مشاوره برای کاهش مشکلات جامعه و حمایت عاطفی مورد استفاده قرار می گیرد.
- جلسات آنلاین: این روش جایگزین مناسبی برای مشاوره حضوری برای آن دسته از افرادی است که به دلیل برنامه های شلوغ خود میخواهند بدون مراجعه به مراکز روانشناختی و مراکز مشاوره روانشناسی مانند مرکز مشاوره اینجا مکث نیستند.
مشاوره فردی چه فرآیندی دارد؟
فرآیند مشاوره شامل ارزیابی سیستماتیک و دقیق یک فرآیند است. در این فرآیند تا زمانی فرد به آرامش و راحتی نرسد، عجله ای در کار نخواهد بود. برای انجام این کار، مراحل زیر در نظر گرفته میشود:
1) ایجاد روابط قابل اعتماد
در ابتدا مشاور به مراجع فضا و زمان می دهد تا احساس راحتی ایجاد شود. سپس مشاور مراجع را درگیر می کند و علت اصلی مشکلی را که بر مراجع تاثیر گذاشته است را پیدا می کند. تراپیست هنگام صحبت کردن، حرکات مختلف صورت و زبان بدن مراجع را مشاهده می کند. مشاور باید با حوصله و دقت به صحبت های مراجع گوش دهد. چرا که این کار باعث ایجاد یک رابطه مثبت خواهد شد.
2) شناسایی مشکل
پس از آنکه رابطه درمانی شکل گرفت و مرجع احساس راحتی نسبی پیدا کرد، مراجع و مشاور با یکدیگر همکاری می کنند تا مراجع بتواند در مورد مشکلی که در حال حاضر با آن درگیر است، صحبت کند. در این موقعیت، بهتر است مشاور نکات مهم را یادداشت کند.
پیشنهاد میکنیم انجام دهید: تست آنلاین وسواس فکری
3) تعیین هدف
جلسات درمان دارای هدف هستند. این اهداف باید واقع بینانه و با کمک مشاور چیده شود. در این صورت، مراجع برای رسیدن به این اهداف، انگیزه گرفته و تلاش می کند تا به نتیجه برسد.
4) برنامه ریزی و دستیابی به اهداف
یک طرح و برنامه ریزی درست بر اساس شدت مشکلات و راحتی مراجع تعیین می شود و سپس از مراجع خواسته می شود تا در جهت بهبود حالات هیجانی و احساسی خود، در چندین فعالیت شرکت کنند.
5) غلبه بر مشکل و خاتمه مشاوره
پس از رفع تمام انسدادهای ذهنی، روند مشاوره خاتمه می یابد. اتمام جلسات تنها در صورت اطمینان از نتیجه مثبت برنامه ریزی می شود.
مشاوره فردی نیازمند چه مهارت هایی است؟
برای ایجاد تغییر، تنها مشاوران نباید مهارتهایی را کسب کنند. بلکه علاوه بر مشاور، درمانجو نیز باید مهارتهایی کسب کند که در ادامه به برخی از آنها میپردازیم.
مهارت های لازم برای مراجعان در مشاوره فردی
- تمایل: مراجع باید تمایل داشته باشد تا بتواند مشکلات خود را بیان کند و فعالانه در هر جلسه شرکت کند.
- انگیزه: اغلب تغییر با اضطراب همراه است. داشتن انگیزه به مراجع کمک می کند تا بر اضطراب خود غلبه کند. زمانی که مراجع می خواهد از منطقه امن خود فراتر رود، اضطرابی او را فرا می گیرد. اما انگیزه بالا موجب می شود تا فرد الگوهای فکری جدیدی را ایجاد کند.
- تعهد: تغییر را نمی توان بدون تعهد به یک هدف مشخص مشاهده کرد. برای رسیدن به مقصد، صبر و فداکاری و تعهد لازم است.
- ایمان: مشتری باید اطمینان داشته باشد که برای انجام کاری بهتر ساخته شده است و مطمئنا می تواند به آن برسد و در زندگی خود موفق شود.
مهارت های لازم برای مشاوران در مشاوره فردی
- همدلی: مشاور خود را جای مراجع گذاشته و تلاش کند تا احساسات مراجع را درک کند.
- گوش دادن فعالانه: مشاورانی که صبور و با حوصله باشند، به طور فعالانه و بدون اینکه حرف های مراجع را قطع کنند، به آنها گوش می دهند. همچنین درمانگران سعی می کنند از کلمات ناگفته را از طریق حرکات و حالات چهره جستجو کنند.
- سخنوری خوب: زمانی که مشاور بتواند با احساساتی صادقانه با مراجع صحبت کند، به مراجع این امکان را میدهد که مشکلات خود را به تراپیست ها بسپارند، بنابراین این ویژگی اصلی است که هر روانشناس باید از آن برخوردار باشد.
مشاوره چه انواعی دارد؟
مشاوره رهنمودی
در این نوع تراپی، معمولا دستورالعمل های خاصی برای رفع مشکلات به مراجع داده می شود و از مراجع خواسته می شود تا برای مدتی از این دستورالعمل پیروی کند. به عنوان مثال: کنترل خشم، درمان اعتیاد به الکل
مشاوره سلامت روان
این نوع تراپی برای افرادی که از افسردگی، اضطراب و خشم رنج می برند ارائه می شود. معمولا روان درمانگران با این افراد کار می کنند تا به آنها کمک کنند به طور موثر بر عوامل ایجاد کننده این مشکلات غلبه کنند.
مشاوره شغلی
افرادی که در مورد گزینه های شغلی آینده خود سردرگم هستند، می توانند از این نوع تراپی استفاده زیادی داشته باشند. در این نوع رواندرمانی از مراجع آزمون هایی گرفته می شود و مشاوران بر اساس پاسخ آنها می توانند نقاط قوت و ضعف و ویژگی های مراجع را بدانند و او را برای مناسب ترین شغل راهنمایی کنند.
مشاوره توانبخشی
این مشاوره برای افراد با نیازهای ویژه طراحی شده است تا به آنها کمک کند تا زندگی رضایت بخشی در حد دیگر افراد داشته باشند.
منبع: brainwonders.in