با بچه های طلاق چگونه بر خورد کنیم؟ راهکارهای کاهش استرس پس از طلاق معمولا در کنار یک مشاور خانواده بهتر پیش می رود اما ما در این مقاله 7 راهکار کلیدی را به شما آموزش خواهیم داد. پیش از آن بهتر است بدانیم که متاسفانه کودکان آسیب پذیرترین نقش را در مشاجره های خانوادگی بین پدر و مادر و پس از آن در طلاق دارند. زمانی که زوجی تصمیم به فرزند دار شدن میگیرند باید بدانند این اتفاقی نیست که ساده از کنار آن بگذرند، تمام مخارج و هزینه های آنها مادی نیست و باید بخش مهمی از روان سالم خود را هزینه کنند تا کودکی شاد و سالم داشته باشند. طلاق در کودکان آسیب های زیادی از نظره طرحواره های ذهنی و شخصیتی ایجاد می کند که بهترو اخلاقی است که راهکارهای پیش گیری از آسیب را یاد بگیریم. ما در انتهای مقاله 7 راهکار را جهت کاهش آسیب و استرس در کودکان پیش از طلاق را برای شما بررسی کرده ایم.
چگونه کودکی با روان سالم داشته باشیم
کودکان شاد و سالم در خانواده های سالم رشد میکنند. غیر ممکن است فردی سلامت روان را به دور از داشتن خانواده ایی با روان سالم تجربه کند. بنابراین ما به عنوان والدین هر آن چیز ناخوشایندی را در وجود خود داشته باشیم، اگر تغییری در آنها ایجاد نکنیم، به صورت دستاوردی ناخوشایند و نامطلوب به فرزندان خود میدهیم. ما از نظر اخلاقی وظیفه داریم که در صورت اینکه، اگر به این نتیجه رسیدیم که آخرین راهکار طلاق است پس بهتر است حتما از مشاوره پیش از طلاق استفاده کنیم.
طلاق چگونه در آسیب روانی کودکان اثرگذار است
آمار و ارقام حاکی از آن است که در سال ۹۶ به ازای هر ۳ ازدواج ۱ طلاق وجود داشته است. سیر صعودی آمار طلاق نشان میدهد روابط بین زوج ها رو به نزول است و به همان میزان کودکان طلاق بیشتر میشوند و آسیب های اجتماعی نیز بالا تر میروند.
در این آمارها در سال ۹۶ نزدیک به ۲۰۰ هزار طلاق را در آمار های رسمی کشور داشته ایم. این میزان از طلاق با میزان کم ازدواج جوان ها شرایط نامساعدی را برقرار میکند که جامعه مدام به سوی آسیب های بیشتر، احوالات ناخوشایند تر، روابط ناسالم تر و از هم پاشیدگی خانواده های بیشتر را به همراه دارد. از این رو باید به صورت جدی به مقوله ازدواج بپردازیم و پس از آن در مواردی طلاق و از همه مهمتر کودکانی که در این بین قربانیان اصلی خودخواهی ها، کم کاری ها و نادیده گرفته شدن های پدر و مادرها میشوند.
طلاق در چه مواردی میتواند از آسیب در کودکان جلوگیری کند
اما نکته مهم در این بین اتفاقی است که در طلاق پیش بینی نشده به نظر میاید. زمانی که زوجی در کنار یکدیگر به هر دلیلی نمیتوانند رابطه سالم رو به رشد و خوشایندی را تجربه کنند، مدام به درگیری، بحث، دعوا و مشاجره های طولانی میپردازند، از این رو میزان استرس و اضطرابی که کودک بین والدین متحمل میشود باعث میشود کودک در آینده ایی نه چندان دور دچار سطح بالایی از اضطراب شود که در بزرگسالی دامن او را در روابط اجتماعی، شخصی و خانوادگی اش را میگیرد.
خانواده های در تنش، با جنگ و دعواهایی مداوم باعث میشوند کودکان ضربه بیشتری را متحمل شوند تا خانواده هایی که تصمیم میگیرند به همان دلایل از یکدیگر طلاق بگیرند و جدا زندگی کنند.
البته که طلاق قطعاً آخرین راه حل یک زندگی مشترک در تنش است، اما در مواردی که کودک در حال آسیب دیدن باشد، به میزانی که بودن در زندگی مشترک همراه پدر و مادر برای کودک آسیب رسان است در زمان طلاق اینگونه نیست.
مسائل مالی پس از طلاق در آسیب کودک
البته در نظر گرفتن مسائل اقتصادی و تأمین مخارج کودک نیز یکی دیگر از دغدغه های والدین پس از طلاق است. اما باز هم نکته مهم در این پروسه حفظ آرامش کودک، آسایش روانی، احساس خوشایند، در پناه بودن و ایمن بودن است که با هیچ منبع مالی تأمین نمیشود. کودکان بی پولی و نداشتن ها را بسیار آسان تر و راحت تر از هر شکست عاطفی و نادیده گرفته شدن هضم میکنند و با آن کنار میایند. اما در هر دو صورت بودن در زندگی پر تنش و یا همچنین طلاق گرفتن، برای کودک استرس هایی را به همراه دارد.
7 راهکارهای کاهش استرس پس از طلاق در کودکان
1. آگاه کردن کودک نسبت به سن او در اتفاقی که رخ داده است
کودکان در زندگی خود در جریان تمام اتفاقات بوده اند و تغییرات ناگهانی را به خوبی متوجه میشوند. اینکه کودک در چه سنی است و آیا قدرت تحلیل و شناخت برخی از مسائل را دارد یا خیر، میتوان بنحوی آرام، بدون دروغ و پنهانکاری مسئله طلاق را برای او مطرح کرد.
2. از خراب کردن تفکر کودک دوری کنیم
درست است که هر کسی به سهم خود در یک رابطه ناسالم میتواند اشتباهاتی داشته باشد، اما باید بدانیم ما مسئول اشتباهات خود هستیم و به هیچ عنوان نباید ذهن کودک را از اشکالات طرف مقابل پر کنیم. اینکه ما چه اشتباهاتی انجام داده ایم و یا همسرمان در چه مواردی مقصر بوده به رابطه دو نفره زناشویی خود ما مربوط است و نباید در نقش پدر و مادری ما اثر گذار باشد.
کودکان قاضی نیستند و زمان کودکی فرصت قضاوت بین پدر و مادرها نیست آنها صرفاً به دنیا آمده اند تا در کودکی بهترین زمان خود را در شناخت از دنیای اطراف تجربه کنند. هیچ والدی نباید با خودخواهی ذهن کودک را درگیر مسائل طلاق، دعوا، بحث و مشاجره خود بنماید.
3. کاری نکنیم کودک خود را مقصر بداند
به واسطه بیان نکردن مسائل، دعوا و مشکلات باید در نظر بگیریم که کودکان به اشتباه با تحلیل ناقص خود در آن سن شاید خود را مقصر دعواهای پدر و مادرشان بدانند و احساس کنند با وجود آنها است که پدر و مادر مدام به مشکل برمیخورند و با یکدگیر در مشاجره هستند. در اینصورت در بزرگسالی کودک خود را غیر دوست داشتنی میداند و در تخریب خود عمل میکند.
4. پس از طلاق کودکان باید با احترام زمانی را در کنار والدینشان صرف کنند
اگر مجبور به طلاق شدید و کودکی در این بین بود، به واسطه اینکه کودک در کنار مادر و یا پدر میماند، اگر رابطه سالمی بین کودک و والد برقرار باشد کودکان این حق را دارند روزهایی را در هفته در کنار والد دیگر وقت صرف کنند.
اگر والد روان سالم، بدون تنش و مشاجره دارد و میتواند همان روزهایی که کودک در کنار او است فضایی بدون استرس برای او ایجاد کند، بهتر است کودک طعم پدر و مادر را در مختصر موارد اینچنینی بچشد و از داشتن آنها بهره ببرد.
5. حقیقت زندگی را به کودکان توضیح دهیم
مواجه با تلخی های زندگی برای کودکان بیش از بزرگسالان سخت است. اما تا جایی که ممکن است از پنهان کاری از کودک دست بردارید و نگذارید با برداشت های اشتباه خود بزرگ شود.
حقیقت زندگی و اینکه شاید در مواردی دو نفر نتوانند در کنار هم با صلح زندگی کنند را در نظر بگیرید و این آگاهی جزیی را برای کودک بدون هیچ سوء گیری و قضاوتی داشته باشید که ما به عنوان پدر و مادر نمیتوانستیم در کنار یکدیگر شاد باشیم و اکنون با جداییمان میتوانیم کمی احساس آرامش داشته باشیم.
6. کودکان را درک کنیم اما طلاق نباید امتیاز ویژه ایی برای کودک باشد
کودکان طلاق امروزه به دلیل استقلال مالی مادرانشان در اکثر مواقع تجربه های بهتری از کودکان طلاق در گذشته دارند. درست است در روابط عاطفی ضعیف عمل میکنند اما دادن امتیاز های بیش از حد به کودکان طلاق نباید این دستاورد را برایشان به همراه داشته باشد که شبیه فردی خاص، مریض و یا ویژه با آنها رفتار میشود.
کودک طلاق بودن هم یکی از اتفاقاتی است که ممکن است هر کودکی آن را تجربه کند، اما نباید حربه و وسیله ایی برای دستاوردهای خوب و بد برای کودکان باشد و این ذهنیت را به آنها بدهد تو فرد خاصی شدی و شبیه یک کودک غیر عادی نسبت به کودکان دیگر با او رفتار شود.
7. حفظ رابطه صمیمی بین والد و کودک
هر والدی به صورت خاص باید رابطه صمیمی اش را با کودک حفظ کند و این پیغام را به کودک بدهد که اگر پدر و مادر در کنار یکدیگر نیستند اما او نتیجه ازدواج است و کودک آنها است و برایشان با ارزش، مهم و دوست داشتنی میباشد.
داشتن رابطه صمیمی و برقراری رابطه عاطفی مثبت با کودک بدون گلایه و ایجاد تصاویر غلط از یکدیگر و فقط پرداختن به کودک میتواند سطح قابل توجهی از استرس کودک را پایین بیاورد و باعث شود کودک خود را ارزشمند و دوست داشتنی بداند.
8. درباره آینده ای جذاب با کودک خود صحبت کنید
به کودکتان این اطمینان را بدهید که زندگی او قرار نیست تغییر چندانی داشته باشد و او می تواند در همان مدرسه یا مهدکودک قبلی و با دوستان سابقش در ارتباط باشد. به او بگویید که می تواند آزادانه انتخاب کند که چه زمانی را با مادر و چه زمانی را با پدرش صرف کنید. به او توضیح دهید که در آینده و پس از طلاق می تواند زمان بیشتری را با پدر و مادر خود تفریح کند و همچنین هم با خانواده مادر و هم با خانواده پدر ارتباط خوبی را خواهد داشت و لازم نیست که فکر کند از آن ها جدا می شود.