22006198 021

درمان استرس و راهکارهایی برای پایین آوردن سطح آن

خیلی بد بد متوسط خوب عالی
(57 رای)
درمان استرس و راهکارهایی برای پایین آوردن سطح آن

استرس یکی از میلیونها احساساتی است که بسیاری از ما آنرا بارها در طول زندگی خود تجربه میکنیم. استرس در معنای لغوی به معنی تنشهای شدید جسمی یا عاطفی میباشد. در واقع احساساتی مانند ناامیدی، عصبانیت، ترسمی توانند دلایل بوجود آمدن و تشدید استرس باشند. بههمین دلیل است که بسیاری از افراد ممکن است که از خود بپرسند درمان استرس چیست و چگونه میتوان از شر این اختلال خلاص شد. واکنش بدن به یک چالش مهم در زندگی میتواند با استرس همراه شود. درمان استرس و راهکارهایی برای پایین آوردن سطح آن میتواند توسط روانشناسان یا روانپزشکان انجام شود. استرس در واقع حالتی از ترس است که واقعی است.

مثلاً دانش آموزی که سال آینده کنکور دارد، دچار استرس درباره کنکور میشود. ولی تفاوت در میزان آن در افراد مختلف است که برای بعضی از افراد بسیار زیاد است. استرس یک واکنش تطبیقی به یک عامل بیرونی که پیامدهای جسمانی، رفتاری، شناختی و هیجانی زیادی برای هر فرد در پی دارد، است. فرد را از حالت عادی خارج کرده و تپش قلب و تعریق او زیاد میشود که در این صورت باید درمان استرس توسط یک متخصص انجام شود. وقتی ما تحت شرایط استرس زا قرار میگیریم، مجموعه ای از علائم جسمانی، شناختی، رفتاری و هیجانی در ما ایجاد میشود.

جدول تغییرات به وجود آمده در زمان استرس

درمان استرس

تفاوت استرس و اضطراب

تفاوت استرس و اضطراب در همین موضوع است که استرس دلیلی برای این حالت دلشوره دارد. اما این حالت در گذشته بوده و یا در آینده است در صورتی که اضطراب دلیل مشخصی نه در گذشته دارد و نه در آینده. بنابراین فردی که دچار استرس میشود تقریباً شرایط روشن تری از فرد مضطرب دارد. شرایط فرد دچار استرس را میتوان راحت تر بررسی کرد. زیرا دلیل ناراحتی و دل آشوبی او مشخص است و خود میداند که در چه شرایطی قرار دارد اما حالت استرس حالتی نرمال نیست. فردی که استرس دارد مدام در خود می پیچد، خیال راحتی ندارد، دست هایش عرق میکند و درون او آشوب است. پس بهترین راه این است که فرد شرایطی را برای خود فراهم کند که از میزان استرس او کاسته شود. این کار بهتر است با مشورت و راهکارهای روانشناس یا روانپزشک انجام شود.

راهکارهایی برای درمان استرس

درمان استرس و راهکارهایی برای پایین آوردن سطح آن

  1. به دنبال دلیل استرس مان باشیم و هر آن چیزی را که دلیل میدانیم بر روی کاغذ بنویسم.
  2. بعد از پیدا کردن دلایل، راهکارهایی که میتواند ذهنمان را آرام تر کند را پیدا کنیم. مثلا اگر از امتحان سال آینده استرس داریم، برنامه ریزی درسی یک راهکار کم کردن استرس است. و یا اگر از یک مراسم در آینده دچار استرس میشویم، آنچه که میتواند مراسم را برایمان بهتر کند و یا تدارک دیده ایم را لیست کنیم و با انضباط بخشیدن به ذهنمان، افکارمان را در چهارچوب منظمی قرار دهیم.
  3. نظم و انضباط محیطی که در آن هستیم، به میزان قابل توجهی استرس را کم میکند؛ اتاق و یا خانه آشفته و بهم ریخته، ما را بدون آنکه آگاه باشیم دچار استرس میکند.
  4. اتمسفر و فضایی که در آن قرار داریم را تغییر دهیم. فضای مرتب، نور شمع، بوی مطبوع و صدای آرام موسیقی میتواند حجمی از استرس را کم کند و یا باعث میشود به آن پرداخته نشود.
  5. به غیر از نظم و ترتیب دادن به محیط اطراف، به ذهنمان نیز نظم و ترتیب بدهیم. کارهای معوقه کارهایی هستند که باعث انباشتگی در ذهن میشوند و دچار استرس میشوند. کارهای انجام نداده مان را بنویسیم و هر روز یک یا دو کار را هر چند غیر قابل توجه باشند را انجام دهیم و خود را دچار آسایش کنیم.
  6. زمان های خالی خودمان را کم کنیم و به فعالیت هایی که برایمان آسایش می آورند بپردازیم. فعالیت های هنری در درون خود آرامش به دنبال دارند و این آرامش سطحی از استرس را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد.
  7. کمک های انسان دوستانه در دسته فعالیت هایی هستند که باعث میشوند احساس ارزشمندی کنیم و به آن دلیل که در حال کمک به فردی برای حل مشکلش هستیم احساس رضایت و خشنودی باعث میشود سطحی از استرس ما از آنچه که اتفاق نیفتاده است کاهش پیدا کند.
  8. مدیتیشن و تمرینهای ذهن آگاهی: مدیتیشن یک روش تاثیرگذار است که به شما کمک می کند با تمرکز روی تنفس و حضور در زمان حال (عدم توجه به گذشته و پذیرش اشتباه) به حالت آرامش برسید. در فضای خلوتی در زمانهایی از روز از مدیتیشن استفاده کنید. بهترین زمان برای مدیتیشن میتواند صبح، بعد از بیدار شدن و شب، قبل از خوابیدن باشد. اثرات مدیتیشن بر کاهش استرس ثابت شده است. مدیتیشن به امکانات و ابزار خاصی نیاز ندارد و به راحتی میتوانید آنرا انجام دهید. در مدیتیشن ذهن آگاهی ممکن است بر روی یک جمله، الگوی تنفس یا عبارتی خاص تمرکز کنید. مدیتیشن ذهن آگاهی تلاش میکند تا شما را بر زمان حال متمرکز نگه دارد.
  9. ورزش کردن منظم و مرتب بهعنوان یکی از تاثیرگذارترین روش های درمان استرس شناخته می شود. دوچرخه سواری، شناجزو آن دسته از ورزشهایی هستند که میتوانند در این زمینه تاثیرگذار باشند.
  10. داشتن رژیم غذایی مناسب و استفاده از مواد غذایی که خاصیت آرامبخشی دارند، میتواند تاثیر بسیار زیادی در درمان استرس داشته باشد.
  11. گفتار درمانی روشی است که برای مشخص کردن و زیر سوال بردن افکار منفی و در ادامه بی اهمیت جلوه دادن و حذف آنها مورد استفاده قرار میگیرد.
  12. طب سوزنی روش باستانی است که در آن با استفاده از سوزنهای ریز، سیستم عصبی را تحریک و کنترل آنرا راحت تر میکنند.

این فعالیتها در خود قابلیت کاهش استرس دارند و جزو مهارتهایی هستند که هر فردی در مقابله با استرس و برای آرامش خود میتواند به کار بندد. در کنار همه این فعالیتها نیز صحبت با یک مشاور روانشناس بسیار مهم است.

پایین آوردن سطح استرس

استرس و تپش قلب

استرس هم روی روان ما تاثیر منفی میگذارد و هم فعالیتهای فیزیکی اعضای بدن ما را تحت تاثیر قرار میدهد. در برخی موارد استرس ممکن است که با تپش قلب شدید همراه باشد. در این شرایط راه حلهای متفاوت و گوناگونی وجود دارند که میتوانند به شما کمک کنند استرس خود را کنترل کنید. برای پاسخ به این سوال که درمان استرس چیست و چگونه می توان تپش قلب را کنترل کرد، ما میتوانیم راه حلهای گوناگونی را نام ببریم. پیاده روی کردن، کنترل نفس کشیدن، مصرف کمتر کافئین و نوشیدن آب جزو آن دسته از مواردی هستند که میتوانند به شما کمک کنند تا استرس را کنترل کنید و ضربان قلب خود را نیز به حالت نرمال بازگردانید.

درمان استرس مردان

سبک زندگی آقایان سبک خاصی میباشد. مردها در زندگی بعنوان ستون خانواده شناخته میشوند که وظیفه تامین رفاه و آسایش اعضای خانواده را بر دوش میکشند. دقیقاً بواسطه همین وظیفه مهم در بسیاری از موارد ممکن است که دچار استرسهای شدیدی شوند. به راستی در این زمینه روشهای درمان استرس چیست؟ چگونه میتوان هم فعالیتهای روزانه را انجام داد، هم درآمد کسب کرد و هم استرس را کنترل کرد؟ کم کردن عوامل استرس زا، وقت گذراندن با خانواده و افرادی که دوستشان دارید، پیاده روی، مدیتیشن، داشتن تغذیه مناسب، برنامه ریزی برای مدیریت هزینه ها و توجه به رابطه احساسی با همسر، جزو آن دسته از مواردی هستند که میتوانند به درمان استرس کمک کنند.

استرس تقریباً برای همه ما انسانها اتفاق میافتد. اما نوع ایجاد و سطح آن میتواند با توجه به فاکتورهای بیولوژیکی مانند جنسیت، متفلوت باشد. برای مثال زنان و مردان هنگام استرس هورمونهای متفاوتی ترشح میکنند که هر کدام از آنها باعث ایجاد واکنشهای متفاوت میشود. با توجه به اینکه مردان در بسیاری از موارد دوست دارند که علائم استرس خود را پنهان کنند، ممکن است که تبعات استرس با شدت بیشتری در آنها نمود پیدا کند. استرس در مردان میتواند با نشانه هایی مانند کم خوابی و سردرد، مشکلات گوارشی و غیره نمود پیدا کند. علاوه بر این، موارد استرس در مردان اگر درمان نشود میتواند مشکلات جدی تری مانند سرطان پروستات، ناباروری و اختلال در نعوظ را در پی داشته باشد.

مشکلات ناشی از استرس و فشار زندگی

برای درمان استرس چه بخوریم؟

پیشتر ما برای شما گفتیم که درمان استرس چیست و از طریق انجام چه اقداماتی میتوانید به درمان این اختلال کمک کنید. یکی از این راه حلها، بهبود رژیم غذایی و استفاده از مواد غذایی است که میتواند در زمینه کنترل اختلال استرس تاثیرات شگفت انگیزی داشته باشد. طبق تحقیقات انجام شده، بعضی مواد غذایی ترکیباتی دارند که میتوانند با ترشح هورمونها باعث کنترل استرس شوند و در ادامه این اختلال را از ذهن و بدن شما حذف کنند. مواد غذایی مانند ماهیهای چرب، تخم مرغ، گلاب، ماست، سیب زمینی شیرین، کلم بروکلی، زردچوبه، شکلات تلخ، مارچوبه، فراورده های فرعی گوشت و سبزیجاتی مانند جعفری، تماماً جزو آن دسته از مواد غذایی هستند که میتوانند به شما کمک کنند استرس را از زندگی خود حذف کنید.

تمامی این مواد غذایی کاملاً در دسترس هستند و میتوانند به راحتی در رژیمهای غذایی جا بگیرند. پس سعی کنید که با تهیه این مواد غذایی و استفاده منظم آنها، استرس خود را کنترل کنید.

رفع استرس فوری

معمولاً توصیه هایی که به سوال «درمان استرس چیست؟» پاسخ میدهند، باید بصورت روتین و روزانه انجام شوند. اما در برخی موارد شما نیاز دارید که اختلال استرس را در سریعترین زمان ممکن از بین ببرید. قاعدتاً در این شرایط نمیتوانید از فعالیتهای روتین و برنامه ریزیهای از پیش تعیین شده استفاده کنید. در این وضعیت راهکارهایی وجود دارند که میتوانند به شما کمک کنند در سریعترین زمان ممکن استرس خود را کنترل کنید. برای مثال شما ممکن است که قبل از مصاحبه کاری یا یک امتحان مهم استرس شدیدی داشته باشید. ممکن است که فقط چند دقیقه برای کنترل استرس زمان داشته باشید و باید از این چند دقیقه به هوشمندانه ترین شکل ممکن استفاده کنید. راهکارهای ساده ای وجود دارند که میتوانند در این زمینه به شما کمک کنند:

  • اولین راهکار نفس عمیق کشیدن است. سعی کنید که با نفس عمیق، روند آزاد شدن هورمونهای استرسزا را تا حد بسیار زیادی کاهش دهید و ضربان قلب خود را کنترل کنید. نفس عمیق به شما کمک میکند تا یک آرامش کلی به بدن و ذهن خود تزریق کنید.
  • نوشیدن آب نیز از دیگر تکنیکهایی است که میتواند در درمان استرس فوری به شما کمک کند. اگر میدانید که ممکن است در شرایط خاصی استرس بگیرید، میتوانید مقداری گلاب را با آب ترکیب و در صورت داشتن استرس از این نوشیدنی مصرف کنید.
  • پیاده روی آرام و جویدن آدامس نیز دو مورد دیگر از تکنیکهایی هستند که میتوانند در درمان فوری استرس کمک کننده باشند.

درمان استرس با کمک روانشناس

یکی از تاثیرگذارترین روشها برای درمان استرس فکری صحبت با روانشناس است. شما میتوانید با صحبت با یک روانشناس متوجه شوید که درمان استرس چیست و چگونه میتوانید با چنین اختلال فکری مبارزه کنید و آنرا شکست دهید. درمانهایی که روانشناس با استفاده از آنها تلاش میکند تا استرس شما را کنترل کند، شامل موارد زیر میشود:

  • درمانی شناختی - رفتاری که شامل الگویابی رفتارهای استرس زا و برطرف کردن آنها میشود.
  • رفتار درمانی که به شما کمک میکند تا با انجام برخی اقدامات فیزیکی، راحت تر استرس خود را کنترل کنید.
  • درمان با مواجهه مستقیم که شما را با ترسهایی که دارید روبرو میکند و هنر کنترل کردن استرس را به شما ارائه میدهد.
  • گروه درمانی که به شما کمک میکند تا با همنوعان خود در رابطه با مشکلات موجود صحبت کنید و راحت تر به درمان استرس بپردازید.

منابع: hopkinsmedicine.org و clevelandclinic.org و healthline.com


تست های آنلاینتست آنلاین
آدرس مکثآدرس
تلفن مکث
رزرو آنلاین وقترزرو وقت
تماس با واتس اپواتس اپ