22006198 021

درمان اسکیزوفرنی با روان درمانی (روش CBT)

خیلی بد بد متوسط خوب عالی
(9 رای)
درمان اسکیزوفرنی با روان درمانی (روش CBT)

اسکیزوفرنی یک بیماری روانشناختی بسیار ناتوان کننده است که طبق انجمن روانشناسی آمریکا حدود 2 تا 3 میلیون آمریکایی را تحت تاثیر قرار داده است. برخلاف تصور رایج، ارتباطی با شکاف شخصیتی ندارد. طیف اسکیزوفرنی یک اختلال مزمن مغزی است که شامل علائم مثبت و منفی است. علائم مثبت عبارتند از توهم (شنیدن صداها یا دیدن رؤیاهایی که واقعی نیستند)، هذیان (باورهای نادرست ثابت شده که فرد به آن باور قطعی دارد) و یا تفکر یا گفتار نامنظم و آشفته که میتواند رفتار فرد اسکیزوفرنی را هم دچار چالش و آشفتگی کند. ما دو گروه از افراد اسکیزوفرنی داریم که CBT بیشتر برای افرادی با علائم مثبت کاربرد دارد. اما فرق علائم مثبت منفی در چیست؟ افرادی که از علائم مثبت فعال رنج میبرند، اغلب به این علائم طوری واکنش نشان میدهند که برای اطرافیانشان آشکار است (مانند بی قراری، بی نظمی). علائم منفی شامل کاهش قابل توجه میزان تعاملات اجتماعی، ارتباطات و انگیزه فرد است و با اختلال عملکرد شناختی، از جمله نحوه سازماندهی و بازیابی اطلاعات توسط شخص مرتبط همراه است.

علائم مثبت ممکن است در طول زمان در نوسان می باشند. علائم منفی بیشتر مزمن و فراگیر هستند. هنگامی که فرد با داروهای ضد روان پریشی درمان میشود، در علائم مثبت ممکن است گاهی بطور چشمگیری بهبود یابد. علائم منفی اغلب به این داروها پاسخ نمیدهند همینطور به رواندمانی های مانند CBT. حال سوال اینجا است که درمانی شناختی و رفتاری بک CBT خط اول درمان برای اسکیزوفرنی می باشد.

مولفه توضیحات
هدف کلی درمان کاهش شدت توهمات، هذیان‌ها و بهبود عملکرد شناختی و اجتماعی
اصول CBT در اسکیزوفرنی شناسایی افکار تحریف‌شده، به چالش کشیدن باورهای غلط، ایجاد الگوهای فکری سالم
فازهای درمان 1. ایجاد رابطه درمانی 2. شناسایی الگوهای فکری 3. چالش و بازسازی شناختی 4. تمرین مهارت‌های رفتاری 5. پیشگیری از عود
تکنیک‌های مورد استفاده - بازسازی شناختی (تغییر باورهای غیرمنطقی)
- مواجهه کنترل‌شده با توهمات
- آموزش تنظیم هیجان
- مهارت‌آموزی برای تعاملات اجتماعی
مدت زمان درمان معمولاً بین 16 تا 24 جلسه، بسته به شدت علائم و پیشرفت فرد
نقش بیمار در درمان یادگیری نحوه‌ی مدیریت توهمات و هذیان‌ها، به چالش کشیدن افکار منفی، تمرین مهارت‌های حل مسئله
نقش درمانگر هدایت بیمار در شناخت و اصلاح افکار مخرب، آموزش مهارت‌های مقابله‌ای، حمایت و نظارت بر پیشرفت بیمار
مزایا - کاهش شدت علائم روان‌پریشی
- افزایش آگاهی بیمار از بیماری خود
- بهبود توانایی‌های اجتماعی و عملکرد روزمره
چالش‌های درمان - مقاومت بیمار در برابر تغییر باورهای غیرمنطقی
- نوسانات در شدت علائم
- نیاز به تداوم جلسات و پیگیری مداوم
نتایج مورد انتظار - بهبود کیفیت زندگی
- کاهش دفعات بستری شدن
- افزایش استقلال فردی در زندگی روزمره

آیا CBT خط اصلی درمان اسکیزوفرنی است؟

طبق پژوهشهای گسترده اسکیزوفرنی معمولاً با ترکیبی از داروهای ضد روان پریشی و روان درمانی مانند درمان شناختی رفتاری (CBT) توسط روانشناس و آموزش مهارت های اجتماعی توسط مراکز توانبخشی بسیار موثر اعلام شده است.

پیشنهاد میکنم این مقاله را بخوانید: داروهای ضد روانپریشی

بهترین روان درمانی برای اسکیزوفرنی با علائم مثبت چیست؟

طبق بسیار از پژوهشها برای رواندرمانی درمان اسکیزوفرنی با علائم مثبت این رویکرد پیشنهاد می شود یعنی رویکرد (درمان شناختی رفتاری CBT) که به فرد کمک می کند هر گونه افکار یا رفتار منفی را که زندگی را برای او سخت کرده است شناسایی و تغییر دهد. هدف CBT کمک به فرد است: برای مقابله با علائم روان پریشی مانند هذیان یا شنیدن صداها غیر واقعی.

درمان اسکیزوفرنی با روش CBTنمونه تحقیق انجام شده

در مطالعات اخیر توسط پل گرانت، آرون بک و همکارانشان نشان داده شده است که نسخه اصلاح شده رفتار با درمان شناختی رفتاری CBT نوع خاصی از روان درمانی، میتواند از نظر بالینی بهبودی قابل توجهی در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی ایجاد کند. نکته مهم، بهبودی قابل توجهی در برخی از علائم منفی مانند بی تفاوتی یا طفره رفتن (عدم انگیزه) و همچنین در علائم مثبت مشاهده شده است. این نتایج قابل توجه است، بویژه با توجه به اینکه مراجعان بطور متوسط 18 سال بیمار بودند و از علائم شدید رنج میبردند. در این مقاله نیز، بیماران به دو گروه تقسیم شدند.

یک گروه علاوه بر درمان مرسوم که شامل درمان با داروهای ضد روان پریشی بود، درمان CBT را نیز دریافت کردند. گروه دیگر درمان متعارف و مرسوم را به تنهایی دریافت کردند. بارها نشان داده شده است که CBT در انواع بیماریهای روانشناختی موثر است. روانشناس از تکنیکهای عملی برای کمک به اصلاح افکار و احساسات نادرست یا ناکارآمد از طریق مقایسه انتقادی آن افکار با حقایق قابل مشاهده استفاده میکند. به عنوان مثال، اگر فردی معتقد است که «مطمقاً هیچ کاری انجام نمیدهد»، یکی از تکنیکهای CBT تشویق فرد به داشتن یک دفترچه یادداشت است که بصورت دقیق فعالیت های روزانه نوشته شده است.

پیشنهاد میکنیم بخوانید: اختلال طیف اسکیزوفرنی، علائم و نشانه های آن

درمانگر بعداً این دفترچه خاطرات را با مراجع مرور میکند و حقایق را با آنچه در قوه ادراک فرد ایجاد میشود، مقایسه میکند. تکالیف خانه هم شامل استراتژیهایی برای افزایش فعالیتهای پربار است. در مطالعه ذکر شده پیشتر، محققان درمان CBT را روی شناسایی و ترویج اهداف مشخص برای بهبود کیفیت زندگی و ادغام مجدد در جامعه متمرکز کردند. جلسات درمانی با استفاده از انواع فعالیتهای طراحی شده خاص، بکار گرفته میشود و به بیماران تکالیفی داده میشود که بین جلسات (تکالیف) تکمیل کنند.

بطور متوسط، بیماران این تحقیق در حدود 50 جلسه در 18 ماه شرکت کردند که هر جلسه 50 دقیقه طول کشید. اگرچه بیماران و درمانگران میدانستند که آیا بیمار درمان CBT دریافت میکند یا خیر، اعضای تیم تحقیقاتی که نتایج را اندازه گیری میکردند از روان درمانی شرکت کنندگان بی اطلاع بودند. در واقع، وقتی از این محققان خواسته شد حدس بزنند که یک فرد در کدام گروه روان درمانی قرار دارد، نمیتوانستند بگویند، یعنی فقط نیمی از موارد درست بوده است.

CBT

نتایج تحقیق: آیا CBT می‌تواند مغز را بازسازی کند؟

تحقیقات جدید نشان می‌دهد که رفتاردرمانی شناختی (CBT) در مدیریت پیچیده‌ترین علائم اسکیزوفرنی نقش مهمی ایفا می‌کند. بسیاری از روانشناسان این مطالعه را نقطه عطفی می‌دانند، زیرا نشان می‌دهد که تکنیک‌های پیشرفته CBT می‌توانند در اصلاح عملکرد نادرست مدارهای مغزی مؤثر باشند. این روش احتمالاً از طریق ایجاد مسیرهای عصبی جدید و بازآموزی مغز، نقص‌های شناختی مرتبط با اسکیزوفرنی را بهبود می‌بخشد.

اما چگونه؟

یکی از ویژگی‌های کلیدی CBT، تمرکز مجدد ذهن از افکار منفی و خودکار به الگوهای فکری منطقی و سازنده است. این فرایند می‌تواند به عنوان نوعی توانبخشی شناختی عمل کند که روی بهبود نقص‌های حافظه کاری و تمرکز تمرکز دارد. در واقع، CBT تنها یک روش درمانی گفت‌وگو محور نیست، بلکه ابزاری علمی برای تغییر پردازش اطلاعات در مغز است.

CBT فراتر از اسکیزوفرنی!

بازسازی شناختی از طریق CBT نه تنها در درمان اسکیزوفرنی، بلکه در طیف وسیعی از اختلالات روانشناختی مانند افسردگی، اضطراب و اختلالات شخصیت نیز تأثیرگذار است. مطالعات نشان داده‌اند که CBT می‌تواند فرآیندهای شناختی مخرب را تغییر داده و مغز را به سوی عملکرد سالم‌تر هدایت کند.

نتیجه نهایی؟

CBT یکی از معدود روش‌های درمانی است که به صورت علمی و بر اساس تحقیقات دقیق، اثربخشی آن ثابت شده است. اگر به دنبال راهکاری عملی و مبتنی بر شواهد برای بازسازی ذهن و بهبود عملکرد شناختی هستید، CBT می‌تواند بهترین انتخاب باشد. آیا تا به حال تجربه‌ای از این روش درمانی داشته‌اید؟ 🤔 نظرات خود را با ما در میان بگذارید!

روان درمانی

ترکیب CBT با دارودرمانی: آیا رویکرد چندگانه کلید درمان اسکیزوفرنی است؟

🔬 تحقیقات جدید نشان می‌دهد که ترکیب روش‌های درمانی مختلف، می‌تواند تأثیرات مثبت درمانی را افزایش دهد. برای مثال، مطالعات علمی ثابت کرده‌اند که ترکیب رفتاردرمانی شناختی (CBT) با دارودرمانی، نتایج مؤثرتری نسبت به هر یک از این روش‌ها به تنهایی دارد. با این حال، این ترکیب باید بر اساس شواهد بالینی انجام شود، زیرا در برخی موارد، مصرف هم‌زمان چندین دارو ممکن است به جای بهبود، عوارض جانبی ناخواسته ایجاد کند.

دارو یا روان‌درمانی؟ چرا هر دو؟

CBT به مغز کمک می‌کند تا الگوهای شناختی ناسالم را اصلاح کند، درحالی‌که دارودرمانی می‌تواند به کاهش علائم روان‌پریشی، افسردگی یا اضطراب کمک کند. اما تجویز ناآگاهانه ترکیب‌های دارویی متعدد، مانند مصرف هم‌زمان داروهای ضدافسردگی، تثبیت‌کننده‌های خلق و داروهای ضد روان‌پریشی، ممکن است بیش از فایده، ضرر داشته باشد. به همین دلیل، رویکرد ترکیبی باید با دقت و بر اساس شواهد علمی انجام شود.

رویکرد تیمی: کلید درمان موفق

یکی از مهم‌ترین مزایای CBT این است که توسط متخصصانی غیر از پزشکان، مانند روانشناسان، مددکاران اجتماعی و درمانگران آموزش‌دیده نیز قابل ارائه است. رویکرد تیمی، که شامل همکاری روانپزشکان، متخصصان سلامت روان و درمانگران است، به بیماران کمک می‌کند تا به بهترین شکل از درمان‌های موجود بهره‌مند شوند.

نتیجه نهایی؟

درمان اسکیزوفرنی یک مسیر پیچیده است که نیاز به ترکیب هوشمندانه روش‌های علمی دارد. ترکیب CBT با دارودرمانی، در صورت انجام صحیح، می‌تواند تحولی در روند بهبود بیماران ایجاد کند. شما چه تجربه‌ای از روش‌های درمانی ترکیبی دارید؟ دیدگاه‌های خود را با ما به اشتراک بگذارید! 💬

جدیدترین تکنیک‌های CBT در درمان اسکیزوفرنی

آیا این روش واقعاً مؤثر است؟درمانی شناختی (CBT) یکی از پیشرفته‌ترین روش‌های درمانی برای مدیریت علائم اسکیزوفرنی است. این روش با تمرکز بر بازسازی شناختی، آزمون واقعیت، خودنظارتی و آموزش مهارت‌های مقابله‌ای، به بیماران کمک می‌کند تا درک بهتری از توهمات و هذیان‌های خود داشته باشند و توانایی مدیریت آن‌ها را افزایش دهند.

اما چند جلسه CBT برای اسکیزوفرنی کافی است؟

بر اساس جدیدترین پژوهش‌های ۲۰۲۵، دوره استاندارد CBT بین ۳۰ تا ۴۰ جلسه متغیر است. این روند درمانی به بیماران کمک می‌کند تا مهارت‌های شناختی و رفتاری لازم را برای کنترل علائم و پیشگیری از عود بیماری بیاموزند. مهم‌ترین مزیت این روش، توانایی فرد در مدیریت بیماری حتی پس از اتمام جلسات درمانی است.

آیا CBT برای اسکیزوفرنی مؤثر است؟

تحقیقات سال ۲۰۲۳ نشان داده‌اند که CBT به‌ویژه در درمان علائم مثبت اسکیزوفرنی (مانند هذیان، توهم و رفتارهای نامنظم) نقش کلیدی دارد. در واقع، بیمارانی که تحت CBT قرار گرفته‌اند، کاهش معناداری در شدت علائم روان‌پریشی و بهبود کیفیت زندگی را تجربه کرده‌اند.

نتیجه نهایی؟

اگر شما یا یکی از عزیزانتان با چالش‌های اسکیزوفرنی روبه‌رو هستید، CBT می‌تواند یک گزینه درمانی فوق‌العاده مؤثر و علمی باشد. آیا تجربه‌ای از این روش درمانی دارید؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید. 💬

نظرات کاربران:
طاها
پاسخ به این نظر
1402/11/17

واقعا درمان اسکیزوفرنی زمان بر و سخت هست. من پدرم رو برای درمان راضی کردم ولی الان بعد ۱۰ جلسه میگه دیگه نمیخواد ادامه بده باید چیکار کنم تا مجددا راضی شه درمانش رو پیگیری کنه؟

0 0
وحیده
پاسخ به این نظر
1402/11/16

من نمیدونستم طرف مقابلم دچار اسکیزوفرنی هست وبعد از ازدواج این موضوع رو فهمیدم و الان شدیدا نگران این موضوعم تا چه حداین موضوع قابل درمان هست و برای درمانش دقیقا باید چه کاری انجام بدم؟

0 0
محمدمهدی
پاسخ به این نظر
1402/11/14

درمان روانشناختی می تواند به افراد مبتلا به اسکیزوفرنی کمک کند تا با علائم توهم و یا هذیان بهتر کنار بیایند. روان درمانی می تواند کمک کند تا این وضعیت و تأثیرات آن بر زندگی خود را بهتر درک کنید. درمان شناختی رفتاری و یاهمان CBT کمک می کند تا روش های مقابله با علائمی را یاد بگیرید که دارو آنها را برطرف نمی کند. همچنینCBT می تواند به فرد در شناسایی و دستیابی به اهداف هم در درمان و هم در زندگی روزمره کمک کند.

1 0
عاطفه
پاسخ به این نظر
1402/11/14

اسکیزوفرنی یک وضعیت پیچیده سلامت روان است و طیف وسیعی از روش های درمانی موثر برای آن وجود دارد. علل اسکیزوفرنی هنوز به طور کامل شناخته نشده است و هیچ درمان قطعی ای برای اسکیزوفرنی وجود ندارد. دراسکیزوفرنی درمان می تواند علائم را تا حد زیادی بهبود بخشد و احتمال بازگشت آنها را کاهش دهد. به همین علت بهره بردن از درمانگر در درمان این موضوع ضروری است.

0 0
فیروزه
پاسخ به این نظر
1402/11/14

متاسفانه پدرمن این مشکل رو دارن و فکرمیکنن همیشه یه نفرداره تعقیبشون میکنه و همیشه اماده دفاع هستند دارو هم مصرف میکنن اما خیلی تاثیرنداشته ایا مشاوره تاثیری داره یا باید بستری بشه؟

0 0
افزودن نظر:
captcha


تست های آنلاینتست آنلاین
آدرس مکثآدرس
تلفن مکث
رزرو آنلاین وقترزرو وقت
تماس با واتس اپواتس اپ