22006198 021

نورتریپتیلین داروی ضد افسردگی

خیلی بد بد متوسط خوب عالی
(3 رای)
نورتریپتیلین داروی ضد افسردگی

نورتریپتیلین نوعی دارو است که با نام تجاری Pamelor به فروش میرسد. این دارو در درمان بیماریهای افسردگی، اختلالات بیش فعالی یا کمبود توجه در کودکان، درد نوروپاتیک، ترک سیگار و اضطراب توسط پزشکان و متخصصان برای بیماران تجویز میشود. قرص نورتریپتیلین از دسته داروهای سه حلقه ای درمان افسردگی محسوب میشود که بیشترین تجویز این دارو برای درمان تخصصی افسردگی بکار میرود. این دارو توانایی تسکین درد و ایجاد آرامش در بیماران دچار افسردگی شدید را دارا میباشد. پزشکان علاوه بر تجویز قرص نورتریپتیلین برای درمان افسردگی، در موارد غیرضروری برای درمان بیماریهای دیگر از جمله ترک سیگار، جلوگیری از سردردهای میگرنی و تسکین دردهای مزمن نیز استفاده میکنند.

برای درمان چه مشکلاتی از نورتریپتیلین استفاده میشود؟

این دارو اغلب برای درمان و مدیریت اختلال افسردگی عمده مورد استفاده قرار میگیرد. البته پژوهش ها نشان داده اند این دارو برای نوجوانان و جوانان مبتلا به افسردگی عمده اثربخش نیست. همچنین از این دارو برای درمان اختلالات زیر نیز استفاده میشود.

اختلال کمبود توجه / بیش فعالی

در رده دوم از این دارو برای درمان اختلال کمبود توجه و بیش فعالی (ADHD)، با هدف بالا بردن تحمل و عدم پاسخگویی به محرک ها استفاده میشود. البته در این شرایط فرد باید تحت نظارت دقیق قرار بگیرد.

اختلالات خوردن

از این دارو برای اختلالات خوردن (پرخوری عصبی و بی اشتهایی عصبی) استفاده میشود. البته لازم به ذکر است از این دارو برای افراد کم وزن و افرادی که دارای افکار خودکشی هستند، نباید استفاده شود.

اختلال دو قطبی

اغلب از این دارو برای مدیریت کوتاه مدت دوره های افسردگی حاد در اختلال دوقطبی مورد استفاده قرار میگیرد. البته بدلیل اینکه میتواند موجب تسریع دوره های شیدایی شود، همواره باید به همراه یک تثبیت کننده خلق و خو (مانند لیتیوم) استفاده شود.

اختلالات اضطرابی

برای مدیریت اضطراب (در ترکیب با داروهای ضد اضطراب یا آرام بخشها)، میتوان از نورتریپتیلین استفاده کرد.

بیخوابی

نورتریپتیلین برای بیخوابی اثربخشی کمتری دارد و نسبت به دیگر داروهای درمان بیخوابی، عوارض بیشتری نیز دارد. اما در بعضی موارد توسط پزشک تجویز میشود.

ترک سیگار

طبق اتحادیه بهداشت عمومی ایالات متحده (USPHS)، از نورتریپتیلین در درجه دوم برای درمان مصرف و وابستگی به دخانیات و سیگار استفاده میشود. در درجه اول درمان، از داروهایی مانند قرص نیکوتین پولاکریلکس و مواردی مشابه استفاده میشود که در صورت عدم بهبودی یا دارا نبودن شرایط استفاده از آن از نورتریپتیلین استفاده میشود.

اسکیزوفرنی

معمولا از این دارو برای مدیریت دوره های افسردگی حاد (در ترکیب با یک آنتی سایکوتیک) در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی استفاده میشود.

هشدارهای نورتریپتیلین

  • اگر اخیرا تجربه حمله قلبی را داشته اید، نباید از نورتریپتیلین استفاده کنید.
  • اگر در 14 روز گذشته از مهارکننده هایی مانند ایزوکاربوکسازید، لینزولید، تزریق متیلن بلو، فنلزین، ترانیل سیپرومین و غیره استفاده کرده اید، نباید از نورتریپتیلین استفاده کنید.
  • باید نسبت به تغییرات خلقی یا علائم هشیار باشید. بعضی از افراد در اولین مصرف یک داروی ضد افسردگی افکار خودکشی دارند.
  • هرگونه علائم عجیب یا بدتر شدن علائم را تجربه کردید، فورا به پزشک خود اطلاع دهید. علائم میتواند شامل تغییرات خلق و خو یا رفتار، اضطراب، حملات پانیک، مشکلات خواب، احساس تکانشگری، تحریک پذیری، بیقراری، خصومت، پرخاشگری، بیش فعالی (ذهنی یا فیزیکی)، شدید شدن افسردگی و افکار خودکشی یا صدمه زدن به خود باشد.

عوارض قرص نورتریپتیلین

بیماریهای قلبی

از عوارض شناخته شده مصرف قرصهای نورتریپتیلین، تپش قلب و ضربان های نامنظم قلب میباشد. همچنین سکته قلبی، تاکی کاردی، آریتمی قلبی و انسداد قلبی نیز در افراد مصرف کننده قرص نورتریپتیلین نیز مشاهده شده است.

مشکلات گوارشی

از قبیل این مشکلات میتوان به یبوست، تکرر ادرار و همچنین احتباس ادرار اشاره کرد.

مشکلات روحی

استفاده از داروی نورتریپتیلین در بعضی از افراد باعث ایجاد، اضطراب، بی قراری، بی خوابی، خستگی و سر درد میشود. علاوه بر این حالت گیجی به ویژه در افراد مسن و سالخورده، دیدن کابوس و حالت روان پریشی در افراد مصرف کننده قرص نورتریپتیلین مشاهده شده است.

مشکلات گوارشی

از جمله این مشکلات که در افراد مختلف که از قرص های نورتریپتیلین استفاده میکنند، رایج است حالت تهوع، اسهال، استفراغ، بی اشتهایی، اپی گاستریک، دردهای روده ای و معده ای میباشد.

تغییرات فشار خون

استفاده از قرص های نورتریپتیلین، در بعضی از افراد باعث افت فشار خون و در بعضی از افراد باعث افزایش فشار خون میشود، گاهی هم ممکن است در یک فرد هر دوی این حالت ها اتفاق بیافتد.

مشکلات هماتولوژیک

از جمله این عوارض در افراد مصرف کننده داروی نورتریپتیلین، بیماریهای مغز استخوان از جمله: آگرانولوسیتوز و ائوزینو فیلی پورپورا ترومبوسیتوپنی میباشد.

تغییرات مربوط به وزن بدن

مصرف داروی نورتریپتیلین، باعث تغییراتی در وزن افراد میشود، که ممکن است کاهش یا افزایش وزن را به همراه داشته باشد. در مصرف قرص های نورتریپتیلین که در جهت درمان افسردگی توسط افراد مختلف استفاده میشود علائم و عوارض مختلفی بروز میکند که این عوارض ممکن است در افراد مختلف با هم متفاوت باشد. از جمله این عوامل که بصورت معمول در افراد ممکن است رخ دهد، میتوان به خشکی دهان، تاری دید، بثورات پوستی، ایجاد لرزش در بدن، سوزن سوزن شدن دست ها و پاها، گر گرفتگی، احساس طعم های تلخ و بد در دهان، بزرگ شدن پستان ها، سرگیجه و ایجاد تغییرات در میل جنسی اشاره کرد.

از جمله نکات قابل توجه که هم در افراد بزرگسال و هم در کودکانی که از قرص نورتریپتیلین استفاده میکنند، قابل مشاهده است، افزایش افکارها و رفتارهایی در رابطه با خودکشی است. در بعضی از افراد ممکن است در صورت مصرف قرص نورتریپتیلین، افسردگی آنها افزایش پیدا کند که در این صورت باید در اسرع وقت با پزشک خود تماس گرفته و از او مشاوره و راهنمایی دریافت نمایند.

نورتریپتیلین

دوز مصرفی و تداخلات دارویی نورتریپتیلین

دوز مصرفی قرص نورتریپتیلین که بطور معمول برای بزرگسالان تجویز میشود، 25 میلیگرم در روز است که باید سه یا چهار بار در روز مصرف شود. استفاده از قرص نورتریپتیلین ممکن است در جذب با داروهایی که مهار کننده مونوآمین اکسیداز هستند تداخل دارویی ایجاد کند. داروهایی از جمله سایمتیدین، کینیدین، فلوکستین، پروپافنون، مواد مخدر باعث تداخل در جذب قرص های نورتریپتیلین میشوند.

تمام افرادی که احساس میکنند دچار افسردگی هستند و علائم افسردگی را در خود مشاهده میکنند، هیچ وقت نباید بدون مراجعه به پزشک از قرص های ضد افسردگی استفاده نمایند. زیرا این داروها عوارض دارویی بسیار پیچیده ای دارند و ممکن است باعث مشکلات بیشتری برای این افراد شود. در صورت استفاده از قرص نورتریپتیلین توسط افراد باردار و همچنین در هنگام شیردهی باید با پزشک متخصص مشورت شود و در صورت مصرف دارو نورتریپتیلین با اجازه پزشک و دیدن علائم سریعاً با پزشک معالج خود جهت مشاوره تماس بگیرید.

عوارض ترک قرص نورتریپتیلین

علاوه بر عوارضی که مصرف قرص نورتریپتیلین در بعضی از افراد ممکن است به وجود بیاورد. مصرف طولانی مدت این دارو و قطع مصرف نورتریپتیلین نیز عوارضی را به همراه دارد که این عوارض نمیتوانند نشانه اعتیاد به دارو در صورت مصرف طولانی مدت باشند. از جمله عوارض قطع دارو میتوان به سردرد، بی حالی و کسالت و همچنین حالت تهوع اشاره نمود. مصرف خودسرانه قرص نورتریپتیلین ممکن است باعث ایجاد عوارض بدی شود.

عملکرد داروهای نورتریپتیلین

شاید برای شما هم مهم باشد که مصرف داروی ضد افسردگی برای درمان افسردگی بر روی کدام ارگان های اساسی بدن تاثیر می گذارد. طبق نتایج حاصل از مطالعات بدست آمده، مصرف قرص نورتریپتیلین باعث افزایش عملکرد مغز و ترشح مواد شیمیایی در آن میشود که به بالا بردن روحیه افراد مصرف کننده دارو منجر میشود. استفاده از قرص نورتریپتیلین عمدتاً بر روی ارگان های سروتونین و نورااپی نفرین، همچنین دوپامین تاثیرگذار است. مصرف این دارو همچنین باعث باز جذب مواد شیمیایی به وسیله سلول های مغز میشود.

قرص نورتریپتیلین و نقش آن در کاهش وزن

از جمله سازمان ها و اصلی ترین آنها که باید تاییدیه داروها را برای مصرف صادر نماید سازمان غذا و داروی آمریکا است. که این سازمان قبل از تصویب یک دارو برای درمان بیماری خاصی، مطالعات بالینی برای این دارو را بر روی هزاران شرکت کننده انجام میدهد تا علاوه بر تایید اثر بخشی دارو به شناسایی عوارض ناشی از مصرف آن نیز بپردازد. که طبق مطالعات کارآزمایی بالینی که توسط سازمان غذا و داروی آمریکا بر روی قرص نورتریپتیلین صورت گرفت، تغییرات افزایش و کاهش وزن افراد شرکت کننده در این کارآزمایی بسیار محسوس بود و به عنوان عوارض جانبی معمول گزارش شد.

در یکی از مطالعات روانشناسی که توسط مجله روانپزشکی آمریکا برای تاثیر داروی های افسردگی در جهت تغییرات وزن افراد مصرف کننده صورت گرفته، نتایج بسیار جالبی بدست آمده است. در این مطالعه که بر روی 104 نفر بیمار روانی، به مدت 12 هفته صورت گرفته، نتایج نشان داده است که مصرف نورتریپتیلین کاهش وزنی را در این افراد ایجاد نکرده است. کاهش وزن در مصرف داروی نورتریپتیلین یکی از عوارضی است که در بعضی از افراد بصورت بسیار نامحسوس اتفاق می افتد.

نورتریپتیلین و کاهش و افزایش وزن

بنابراین استفاده از این قرص برای کاهش وزن به هیچ عنوان توصیه نمیشود، زیرا افزایش وزن در اثر مصرف این دارو یک عارضه شایعتر از کاهش وزن را درپی دارد. مصرف قرص نورتریپتیلین علاوه بر افزایش وزن شما، عوارض غیر قابل کنترل دیگری را نیز ممکن است به بار بیاورد. نتایج مطالعه ای که بر روی 40 نفر از افراد افسرده و مصرف کننده نورتریپتیلین در مجله اختلالات عاطفی به چاپ رسیده است، نشان میدهد که مصرف این دارو و داروهای هم گروهش، به مدت شش ما، باعث افزایش وزن افراد تا 3 پوند شده است. که این میزان افزایش وزن در افراد مختلف، متفاوت میباشد. علاوه بر این از عوارضی که در پایان این مطالعه مشاهده شده است، میتوان به افزایش میان افراد مصرف کننده قرص نورتریپتیلین برای مصرف غذاهای شیرین اشاره کرد.

نورتریپتیلین داروی ضد افسردگی

آیا جایگزین برای قرص های نورتریپتیلین وجود دارد؟

مشکلی که در درمان به وسیله نورتریپتیلین وجود دارد، طولانی بودن طول دوره درمان است. چند نوع دارو موجود میباشد که برای درمان بیماریهای افسردگی به عنوان جایگزینی برای قرص نورتریپتیلین توسط پزشکان متخصص تجویز میشود. که در اینجا به چند مورد آن اشاره کردیم. داروی آمی تریپتیلین که برای ایجاد آرامش روحیه و درمان بیماریهای عصبی تجویز میشود، که البته عوارض جانبی آن از سایر داروهای هم گروه خود بیشتر است. داروی ایمی پرامین هیدروکلراید، عملکرد این دارو برای افزایش روحیه و کنترل شب ادراری کودکان، مناسب میباشد. این دارو از اولین داروهای درمان افسردگی به شمار می آید که باعث خواب آلودگی و افزایش وزن هم میشود.

داروی ضد افسردگی و بیماریهای اعصاب

داروی سرترالین، باعث ایجاد آرامش در افراد افسرده میشود و اضطراب آنها را کاهش میدهد. نکته قابل توجه درباره این دارو این است که با بسیاری از داروها تداخل ایجاد میکند. داروی دیگری که اغلب توسط پزشکان متخصص به عنوان جایگزین برای قرص نورتریپتیلین استفاده میشود، فلوکستین میباشد و بهترین مورد برای افرادی است که مشکلات بی خوابی دارند. داروی دولوکستین، در درمان بسیاری از افسردگی های مزمن کمک کننده است، ولی هنگام مصرف آن باید از خوردن مایعات الکلی خود داری شود و همچنین در افرادی که دچار فشار خون بالا هستند باعث ایجاد عوارض و مشکلات بسیار زیادی میشود.

تمام افرادی که دچار اختلالات افسردگی هستند باید برای درمان خود و مشاوره های تخصصی، به پزشکان متخصص مراجعه نمایند و هیچ وقت بصورت سرخود قرص درمان افسردگی استفاده نداشته باشند، زیرا ممکن است این دارو درمان اختصاصی یا تنها درمان ممکن برای آنها نباشد. و تشخیص این مسئله، تنها توسط پزشک متخصص و با تجربه، قابل بررسی و کنترل میباشد که میتواند بهترین روش درمان را به شما ارائه دهد.


تست های آنلاینتست آنلاین
آدرس مکثآدرس
تلفن مکث
رزرو آنلاین وقترزرو وقت
تماس با واتس اپواتس اپ