وقتی نیازهای اولیه حل شود، کم کم انسان به درجات بالاتری از نظر هرم مزلو می رسد و در نیازهای اساسی رشد میکند تا به پختگی شخصیت برسد. پختگی شخصیت مرحله ای از رشد است که بر اساس آن افراد آخرین مرحله رشد روانی را طی میکنند. هوش هیجانی سالم دارند و نیازهایشان را مطابق با میلشان و خواسته قلبیشان در بهبود و سلامت روانیشان را طی کرده اند. افرادی با پختگی شخصیت به تحقق بخشیدن استعداد خود و شناختن محیط خود می پردازند. آنها در حالت معمولی خود به دنبال کاهش تنش و ارضا کردن نیاز و تلاش برای هدف خاصی نیستند. هدف آنها غنی کردن زندگیشان با بالا بردن تنش برای مواجه شدن با رویدادهای چالش انگیز در زندگی است.
در واقع این افراد در بطالت و رخوت دست و پا نمیزنند و از تجربه جدید و بودن در مکان و اتفاق های جدید استقبال می کنند و لذت می برند. این افراد سعی مدام برای هماهنگی در زندگی روزمره خود ندارند بلکه در لحظه از رویارویی با اتفاقات لذت میبرند. از نگاه روانشناسان و علم روانشناسی این افراد ویژگی هایی دارند که به آن ها اشاره خواهیم کرد.
یک مرد پخته چه ویژگی های دارد؟ (از نگاه مجله GENTELMAN)
- پشت سر دیگران صحبت نمی کند.
- میداند که هر چیزی که ارزش داشته باشد ارزش تلاش برای آن را دارد.
- به فردی که نیاز به کمک در جا به جایی چمدان دارد کمک میکند.
- همیشه آراسته است.
- تفاوت بین اعتماد به نفس و تکبر را می داند.
- ذهن بازی دارد.
- دائما ثابت می کند که جوانمردی نمرده است.
- باید تمام تلاشش را بکند تا مطمئن شود که هرگز کسی را به گریه نمی اندازد.
- هرگز دروغ نمی گوید.
- همیشه اولین حرکت را انجام نمی دهد.
- به معنای آنچه می گوید و آنچه را که می خواهد می گوید.
- یک آقا همیشه صندلی خود را پیشنهاد می کند برای نشستن فرد در مترو یا در را باز می کند.
- یک جنتلمن هرگز قضاوت نمی کند.
- یک جنتلمن همیشه خوب خود را ارائه می کند.
- دست دادن محکمی دارد و همیشه تماس چشمی برقرار می کند.
- همیشه کتش را به یک خانم تقدیم می کند.
- یک آقا آشپزی بلد است.
- همیشه یک زن را تا خانه اش می برد.
درک روشن و کارآمد واقعیت
افرادی با پختگی شخصیت، دنیای خود از جمله دیگران را به روشنی و واقع بینانه بدون اینکه تعصبات و پیش پنداشت ها آن ها را منحرف کنند، درک می کنند. آن ها در گذشته و آنچه به آن ها از روی تعصب و بدون دانش شخصی شان تعلیم داده اند را کنار میگذارند و از روی دست آورد خودشان و احساسات شناخته شده خود، دیگران را درک می کنند. در درک دیگران قضاوت ندارند و با اطرافیان بدون پیش بینی هر نتیجه ای به معاشرت میپردازند، دیگران و خودشان را در هیچ ترازویی سنجش نمی کنند و راضی به نظر می رسند.
پذیرش خود، دیگران و عدم فرافکنی
پذیرش اولین گام برای تغییر است، افرادی با شخصیت پخته، قوت ها و ضعف های خود را می پذیرند. آن ها سعی نمی کنند خودانگاره خویش را تحریف یا جعل کنند و از شکست های خود احساس گناه نمی کنند. آن ها ضعف های دیگران و جامعه را می پذیرند. این افراد از آنچه هستند به دلیل شناخت کامل از خودشان راضی هستند و مدام احساس نارضایتی و ناخوشنودی ندارند. خودشان را آنگونه که هستند می پذیرند و پنهان کاری از شخصیت و رفتار خود ندارند و در شفافیت روانی به سر می برند. همه این افراد را اینگونه می بینند که خودشان خود را می شناسند.
هوش هیجانی بالا
هوش هیجانی یا EQ توانایی مدیریت احساسات، هیجانات، شناخت احساسات دیگران و در نتیجه کنترل رفتار است. افرادی که به پختگی شخصیت می رسند، هوش هیجانی بالایی دارند. آن ها می توانند احساسات و عواطف دیگران را نیز شناسایی کنند و تلاش کنند تا رفتارهایشان را درک کنند. معمولا افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند می توانند رهبران و مدیران موفق تر و موثرتری باشند. این افراد انگیزه های دیگران را بهتر درک کرده و تعاملات سازنده تری با بقیه دارند. خودآگاهی و همدلی از مولفه های مهم هوش هیجانی هستند.
خودانگیختگی، سادگی و طبیعی بودن
رفتار این افراد بی پرده، رک و طبیعی است. آن ها به ندرت احساسات یا هیجانات خود را مخفی میکنند یا برای خوشامد جامعه نقش بازی می کنند. هرچند که ممکن است این کار را برای صدمه نزدن به دیگران انجام دهند. افراد خودشکوفا از لحاظ عقاید و آرمان ها، فردگرا هستند ولی رفتار آن ها لزوما نامتعارف نیست. آن ها به قدر کافی احساس امنیت می کنند که خودشان باشند بدون اینکه بیش از حد جسور باشند.
عدم تمرکز به مشکلات فردی در افراد پخته
افراد با شخصیت پخته احساس میکنند رسالت یا تعهدی دارند که باید انرژی خود را صرف آن کنند. این احساس تعهد نسبت به یک آرمان یا کار برای پختگی شخصیت ضروری است. افراد با شخصیت پخته از تلاش جدی خود لذت می برند. آن ها از طریق احساس تعهد عمیق می توانند فرا نیازها را ارضا کنند. نویسنده یا دانشمندی ممکن است به دنبال حقیقت زندگی باشد. هنرمندی به دنبال زیبایی و وکیلی به دنبال عدالت اما افرادی که به پختگی شخصیت رسیده اند، وظایف خود را به خاطر پول و شهرت یا قدرت انجام نمی دهند بلکه می خواهند نیازهای بالاتر از این را بشناسند. این احساس تعهد، توانایی های آنها را به چالش می طلبد و پرورش می دهد و به روشن شدن و شناخت خودشان و ویژگی هایشان کمک می کند.
مدیتیشن و خلوت کردن در شخصیت افراد پخته
این افراد بدون عوارض زیان بار انزوا را تجربه می کنند و به نظر می رسد بیشتر از کسانی که هنوز به پختگی شخصیت نرسیده اند، به تنهایی نیاز دارند. این افراد برای به دست آوردن نیازهای خود، فقط به خودشان وابسته اند و نه دیگران. این استقلال ممکن است باعث شود که بی اعتنا و غیر دوستانه به نظر برسند ولی آن ها چنین قصدی ندارند. آن ها صرفا افرادی متکی به نفس هستند و به دنبال حمایت اجتماعی نیستند.
تازگی درک و برداشت
این افراد قادرند محیط خود را که تازه است، با انعطاف پذیری و چشم باز تجربه کنند. ممکن است تجربه ای برای افرادی که به شخصیت پخته دست پیدا نکرده اند، کهنه و کسالت بار باشد ولی این افراد از هر بار وقوع تجربه لذت می برند. انگار که برای اولین بار است که این رخداد روی می دهد. خواه این تجربه غروب خورشید باشد یا یک نقاشی یا تماشای یک اثرهنری.
علاقه به اجتماع و مردم در افراد پخته
یکی از بارز ترین خصوصیات این افراد علاقه اجتماعی و دوست داشتن مردم است. ذهن آنها به دنبال خلاقیت و و کمک به مردم است، اما با آنها احساس خویشاوندی، همدلی و همدردی میکنند. آن ها را درک میکنند و دوست دارند به آنها کمک کنند. بدون غیبت و عدم انتشار شایعات رسواکننده یا بد گفتن از دیگران را در شخصیت خود دارد. یک جنتلمن واقعی همیشه از یکپارچگی خود و اطرافیانش محافظت می کند. بنابراین این به معنای تجسم حداکثر صلاحدید، و پنهان نگه داشتن هر گونه امور یا درگیری ها به صورت راز برای دوستان است.