طلاق عاطفی چیست و چه زوج هایی طلاق عاطفی میگیرند؟ طلاق عاطفی از جمله روند های یک زندگی ناکارآمد و تلخ است. وقتی در یک زندگی زناشویی قرار داشته باشید که احساس تعلق خاطر، علاقه، محبت، صداقت و همدلی و ارتباط جنسی در آن نباشد. و صرفاً به خاطر حرف خانواده، فرزندان. قضاوت دیگران زوجها در کنار هم باشند، نمونه ای از یک طلاق عاطفی رخ داده است.
اهمیت عاطفه
از آنجایی که داشتن عاطفه و بروز احساس محبت واقعی یک از مهمترین رکن های یک رابطه متأهلی است. اگر دو نفری که به عنوان زن و شوهر در کنار یکدیگر زندگی میکنند، عاطفه، محبت و همچنین میل جنسی و علاقه قلبی به یکدیگر نداشته باشند، میتوانیم بگوییم میان آنها طلاق عاطفی کاملی برقرار شده است. احساس نیاز به دوست داشتن و دوست داشته شدن از جمله خواسته های اولیه هر فردی است که با آن به رشد و عاطفه دست پیدا می کند.
طلاق عاطفی چیست و چه زوج هایی طلاق عاطفی میگیرند؟
طلاق عاطفی از نداشتن یک رابطه رو به رشد و بی علاقگی به وجود می آید. هر دو نفری که صرفاً بر اساس خواسته ها و نیاز خودشان با یکدیگر و در کنار یکدیگر زندگی میکنند. منافع، حرف دیگران، فرزندان، مهریه و بسیاری دیگر از این موارد باعث نگرفتن طلاق قانونی ولی گرفتن طلاق عاطفی میگردد. در طلاق عاطفی معمولا زوج ها در یک مبارزه یا فرار پنهانی از یکدیگر به سر می برند. بدون بحث و دعوا و فریادهای مداوم، در واقع از یک جایی به بعد قانع شده اند که دیگر نمی توانند با یکدیگر صحبت کنند و یا یکدیگر را دوست داشته باشند.
با هم حرف بزنیم!!
سکوت نکردن و شروع به حرف زدن، اولین قدم در ایجاد ارتباط است و با این ارتباط باید به یکدیگر نزدیک شوند، یکدیگر را بشنوند، در مواردی هم از مواضع خود کوتاه بیایند.
بنابراین تصمیم میگیرند که با سکوتی سنگین، بدون برقراری خواسته های قلبی و عاطفیشان در کنار یکدیگر باقی بمانند. طلاق عاطفی چه در جوامع سنتی، پیش از این و چه در جوامع صنعتی امروز به وفور پیدا میشود.
طلاق عاطفی در گذشته
در گذشته به دلیل سخت و زشت بودن طلاق، زوجها مجبور به ماندن در کنار یکدیگر بودند و نمی توانستند به آسانی از زندگی دشوار خود بیرون بیایند، بنابراین تصمیم به دوری از یکدیگر، در روابط جنسی و عاطفی از هم می گرفتند. یا معمولا در خیلی از موارد زنان نمی توانستند از حقوق خود دفاع کنند.
چرا امروزه با وجود امکان طلاق توافقی، شاهد طلاق های عاطفی هستیم؟
در جامعه صنعتی، به دلیل سختی شرایط و قراردادهای طلاق و نیز شرایط اقتصادی که هر کسی دست از طلاق ضربه آن را متحمل میشود. زوجها به ماندن در کنار یکدیگر در یک خانه، به دور از مهر و محبت و علاقه قلبی، ترجیحاً به دلیل منافع مالی دو طرفه و یا نشان دادن این موضوع به خانواده و دیگران که در کنار هم زندگی می کنند طلاق عاطفی را به جای طلاق توافقی انتخاب می کنند.
زوج ها چگونه می توانند از طلاق عاطفی بین خود جلوگیری کنند؟
زمانی که زوجها و یا حتی یکی از دو نفر این احساس را در بین خودشان شاهد بودند که کم کم و به مرور در حال دوری از یکدیگر هستند، میتواند از همسر خود بخواهند ساعتی را در یک مرکز مشاوره با یک مشاور زوج درمانگر صحبت کنند.
زوجهایی که به این مرحله نزدیک میشوند، قطعاً پیش از این بارها و بارها با یکدیگر صحبت کرده اند که به بحث، دعوا و مشاجره نزدیک شده اند، بنابراین بهتر است، تصمیم بگیرند ساعتی را بدون مداخله یکدیگر در کنار روانشناسی به صحبت بنشینند تا دلیل و علت ها بیان شوند و مشاور روانشناس بتواند آنها را راهنمایی کند.
ایجاد روابط دو نفره
ایجاد روابط دو نفره و فعالیت های دو نفره، که باعث صمیمیت و همدلی بین افراد میشود، بین زوج ها قدم مهمی است. ورزش های دو نفره، کوهنوردی با یکدیگر، خرید کردن با یکدیگر، قدم زدن با یکدیگر، سعی در غذا پختن با هم، همه و همه باعث میشود زوجها در کنار هم قرار بگیرند و صمیمیت و همکاری را مجدداً تجربه کنند.
اما در کلیت ماجرا، پیدا کردن دلایل اصلی در طلاق های عاطفی، رفع و رجوع آنهاست که زوج ها مجدداً به مشکل با یکدیگر بر نخورند. همانطور که پیش از این اشاره کردیم، صحبت با یک مشاور روانشناس میتواند مهمترین و کاربردی ترین انتخاب باشد.
مراحل عاطفی طلاق چیست؟
طلاق عاطفی 5 نوع از احساسات متداول را در بر می گیرد، که افراد در طی طلاق عاطفی تجربه میکنند. از آنها غالباً به عنوان 5 مرحله طلاق عاطفی یاد می شود. این موارد شامل مراحل زیر است که هر کدام چند ماه زمان می برد.
- انکار
- عصبانیت
- چانه زنی
- افسردگی
- پذیرش
تاثیر زوج درمانی بر طلاق عاطفی
طلاق عاطفی و سرد شدن روابط در زندگی زناشویی اتفاق جدیدی نیست و بسیاری از زوج ها آن را تجربه می کنند. نکته بسیار مهم این است که مشاوره و زوج درمانی می تواند تاثیر بسیار زیادی بر جلوگیری از طلاق عاطفی و یا از بین بردن آن داشته باشد. طلاق عاطفی مشکل کوچکی نیست اما در این شرایط هنوز راهی برای بازگشت به زندگی پرشور گذشته است و زوج درمانی می تواند این راه را برای زوج ها هموارتر کند.
چگونه می توانم از طلاق عاطفی خود عبور کنم؟
- مقابله با جدایی و طلاق.
- تشخیص دهید که داشتن احساسات مختلف خوب است.
- به خودتان استراحت دهید.
- این مسیر را به تنهایی طی نکنید و از روانشناس خانواده یا زوج درمانگر کمک بگیرید.
- از لحاظ عاطفی و جسمی از خود مراقبت کنید.
- از تبادل اطلاعات و کمک گرفتن از پارتنر های قبلی خود جدا خودداری کنید.
- برای کشف علایق خود وقت بگذارید.
- مثبت فکر کنید زیرا تمام مشکلات قابل حل است.
آیا درد طلاق همیشه ماندگار خواهد بود؟
طلاق فقط یک موضوع قلبی نیست بلکه تجربه ای است که کل افراد را در بسیاری از سطوح تحت تأثیر قرار داده است. حتی فرزندان طلاق که مشکلات مختلفی را تجربه می کنند، این موضوع که طلاق فراموش نمی شود وجود دارد زیرا آثار آن باقی می ماند ولی نکته مهم این است که در صورت پذیرش سالم آن این باور قبلی کمرنگ می شود.
گرفتن طلاق چقدر هزینه دارد؟
متوسط هزینه ملی طلاق برای هر فرد در آمریکا 15 هزار دلار و در ایران هم مبلغ بسیار سنگینی را شامل می شود، از جمله هزینه های وکالت، هزینه های قانونی و هزینه استخدام تسهیل گران روند اجرای حکم، پرداخت مهریه و غیره که البته بهتر است در این زمینه از مشاوران حقوقی کمک بگیرید. نکته مهم هزینه عاطفی و روانی بسیار زیادی است که چه زن چه مرد پس از طلاق پرداخت می کند.
پیش و پس از طلاق چه کاری های را نباید انجام دهید؟
- فوراً وارد رابطه جدید نشوید.
- هرگز به دنبال جدایی بدون رضایت شریک زندگی خود نباشید.
- برای امضای اوراق طلاق عجله نکنید.
- از توهین به هم تحت هر شرایطی خود داری کنید.
- هرگز شریک زندگی خود را از حق همدردی محروم نکنید.
- صبور باشید و هیجانی عمل نکنید.
- سعی کنید کار طلاق به شکایت نکشد.
- بیشتر از هر چیزی تمرکزتان بر فرزندانتان باشد.
- از خط قرمزهای هم عبور نکنید، فاصله انجام یک کار تا پشیمانی به اندازه یک تار مو است.