کودک خلاق داشتن، دستاوردی است که با تربیت صحیح کودک و قرار دادن کودک در راه رشد مناسب خود کودک، بر اساس استعدادها و توانایی های کودک است. اگر خانواده ای احساس کنند کودک را می توانند بر اساس خواسته ها و نیازهای خودشان در راه رشد و خلاقیت قرار دهند، اشتباه می کنند. کودکان تنها با کشف حقیقی توانایی های خود می توانند به بهترین منبع رشد و خلاقیت دست پیدا کنند. از این رو بهتر است نسبت به کودکمان، خلق و خوی کودک، اخلاقیات کودک و آنچه که در او احساس شادی و شعف بر می انگیزد، آگاهانه رفتار کنیم. پس از آن با بررسی شرایط محیطی بتوانیم کودک را در راه رشد و خلاقیت مناسب کودک قرار دهیم.
شاید بارها شنیده باشید که مراکزی به کشف استعداد کودکان شما می پردازند. در واقع باور این موضوع بسیار سخت است. زیرا استعداد قابل کشف نیست بلکه توانایی است که قابل رشد است و بر اساس شرایط محیطی مناسب و قرار گرفتن در جایگاه مناسب پرورش پیدا می کند. از جهاتی دیگر کودکان می توانند در فعالیت هایی که حتی استعداد و میلی هم به آن ندارند مهارت کسب کنند. تنها نکته مهم اینجاست که قطعا با بزرگتر شدن، استمراری در آن فعالیت نخواهند داشت.
کنجکاوی را تشویق کنید
زمانی که کودک شما برای بار هزارم می پرسد "چرا؟!" ممکن است کمی آزار دهنده باشد. اما هر زمان کی می توانید، اجازه دهید او آزاد باشد تا همه چیز را زیر سوال ببرد. به او این فرصت را بدهید که با خیال راحت محیط اطرافش را کاوش کند و ارتباطات جدیدی را بدون محدود کردن آزادی خود ایجاد کندو درک محیط اطرافش را کاوش کند و ارتباطات جدیدی را بدون محدود کردن آزادی خود ایجاد کند. درک محیط اطرافش و دانستن اینکه چگونه همه چیز باهم تناسب دارند به او کمک می کند که پایه ای عالی برای رشد خلاقیتش داشته باشد.
نگاه به مهارت کودک خلاق
مهم است که استعداد کودک و خلاقیتش را صرف مهارتی کنیم که خود کودک در آن شاد است و احساس بالندگی می کند که در بزرگسالی متضرر نشود و بتواند هدف و برنامه ریزی صحیحی داشته باشد و راهی را که پیش از آن ادامه داده است، دنبال کند. رشد خلاقیت در کودکان به نوع تربیت والدین بستگی دارد.
کودکان پر از توانایی و شناخت و مهارت هایی هستند که در محیط مناسب شکوفا می شوند. از اینرو والدین با تربیت مناسب می توانند کودک را خلاق کنند. بر فرض مثال چرا به صورت تاکیدی بیان می شود که کودکان سه سال به بالا در طول روز ۴۰ تا ۴۵ دقیقه بیشتر به تماشای برنامه های تلویزیون می پردازند.
سرگرم شدن کودکان به موبایل و بازی های رایانه ای
خب واضح است نشستن و فعالیت نداشتن، ذهن را درگیر یک فضای مصنوعی و برنامه ریزی شده کردن، دیدن برنامه های تلویزیونی و یا بازی های کامپیوتری که فقط یک روش و راه را دنبال می کنند و آن صرف وقت و هزینه است و همچنین زمان کافی نگذاشتن برای بودن در کنار همسالان و بازی با همسالان و یادگیری آداب معاشرت و برقراری روابط مساوی از جمله عواملی است که توصیه می شود کودکان را نباید درگیر تلویزیون، موبایل و تبلت کرد.
کودکان باید به درخت، آسمان و خیابان بتوانند نگاه کنند و کشف کنند که چه رابطه ای بین هر وسیله ایی وجود دارد و یا هر چیزی که در دسترسشان است از چه چیزی درست شده است. این موضوعات عناوین مهمی هستند که بر اساس آن ها کودک دچار خلاقیت، رشد و هدفمندی می شود و تمام این نیرو به واسطه یک والد و یا والدین توانایی که در جهت رشد و تربیت سالم فرزندشان تلاش می کنند به وجود می آید.
در پایان باید بدانیم که کودک خلاق داشتن نیاز به تغییر نگرش سنتی ما در تربیت کودکمان دارد.