22006198 021

11 تکنیک روانشناسی برای زندگی بهتر

خیلی بد بد متوسط خوب عالی
(40 رای)
11 تکنیک روانشناسی برای زندگی بهتر

داشتن زندگی بهتر همیشه برای تمام انسانها تلاشی پایان ناپذیر است. زندگی بهتر باعث تداوم زندگی و تلاش برای ساکن نبودن و بهتر شدن میشود. هر فردی بواسطه موقعیت اجتماعی و فرهنگی خود در شرایطی قرار دارد می دهد که نیازمند بهتر شدن و بهتر بودن باشد. اما نکته مهم در اینجاست که این بهتر شدن و بهتر بودن در چه جایگاهی، رشد و موفقیت همراه با سلامت روان محسوب میشود یا همراه با فرسودگی شغلی و ذهنی؟

11 تکنیک روانشناسی برای زندگی بهتر را در سایت اینجا مکث را به شما آموزش میدهیم، پس تا انتها با ما باشید. البته در نظر داشته باشید که برای رسیدن به آرزوهای معنوی یا وجودی که عمیقا ما را خوشحال میکند بهتر است با یک درمانگر وجودی اگزیستانسیال کار کنید تا اضطرابهای وجودی خود را بشانسید، حل کنید و بعد از آن معنای واقعی زندگی بهتر را درک کنید.

در ابتدا چند تکنیک ساده برای زندگی بهتر

در اینجا چندین راه وجود دارد که یادگیری آن باعث می شود دچار مشکلاتی مانند اعتیاد به کار، درگیری با مواد اعتیاد آور و حتی اعتیاد مدرن مانند (فضای مجازی، اینستاگرام، بازی های آنلاین، قمار) که افراد در عصر دوپامین به سرعت به سمت آن کشیده می شوند نروید. زیرا زندگی به این شکل به دنبال خود پوچی و افسردگی را با خود به همراه می آورد.

  • افزایش درک خود و افزایش بینش فردی
  • شناخت ماهیت انسان
  • شناخت ارزشها
  • درک انگیزه و شاخت معنای زندگی
  • ارتباطات و همدلی بهبود یافته با دیگران
  • پدر و مادر بهتری شدن یا فرزندی سالم ماندن
  • توجه به توسعه فردی به کمک تراپیست
  • شناخت نقاط ضعف و قدرت
  • همیشه به دنبال یادگیری بودن

مواردی که زندگی را خراب می کند

مواردی که زندگی را خراب می کند، متنوع و گاهی پیچیده هستند و به ویژگی های شخصیتی، محیط زندگی، و تجربیات فرد بستگی دارند. اما برخی از عوامل و مسائل مشترک که ممکن است زندگی را تحت تأثیر قرار دهند عبارتند از:

  • اضطراب و استرس زیاد: نگرانی ها، فشارهای مالی، اجتماعی یا شغلی، و حتی اتفاقات زندگی می توانند منجر به اضطراب و استرس زیادی شوند که زندگی را تحت تأثیر قرار دهند و به تحقق اهداف و رضایت شخصی از زندگی مانع شوند.
  • اختلالات روانی: اختلالات روانی مانند افسردگی، اضطراب، اختلالات خوردن، و اعتیاد می توانند به طور قابل توجهی بر کیفیت زندگی افراد تأثیر بگذارند و ممکن است آنها را از انجام فعالیت های روزمره و روابط اجتماعی با دیگران باز دارند.
  • مشکلات روابطی: مشکلات در روابط با همسر، خانواده، دوستان، و همکاران می توانند منجر به احساس تنهایی، نارضایتی، و تنش شدید شوند و زندگی را تحت تأثیر قرار دهند.
  • احساس عدم ارزشیابی: افرادی که احساس ندارند که ارزشیابی و تحسین شوند ممکن است با افسردگی، ناامیدی، و احساسات منفی دیگری مواجه شوند که تأثیر بسیاری بر کیفیت زندگی آنها دارد.
  • مشکلات مالی: مشکلات مالی می توانند منجر به استرس، نگرانی، و ناتوانی در مدیریت زندگی روزمره شوند و ممکن است باعث ایجاد مشکلات در روابط و سلامت روانی و فیزیکی شود.
  • بیماری و مشکلات فیزیکی: بیماری های جدی، صدمات فیزیکی، و مشکلات سلامتی ممکن است زندگی را تحت تأثیر قرار دهند و باعث محدودیت هایی در انجام فعالیت های روزمره و لذت بردن از زندگی شوند.
  • بی توجهی به سلامت روانی: عدم توجه به سلامت روانی و عدم انجام مراقبت های لازم و درمان مشکلات روانی می تواند منجر به تشدید مسائل و آسیب های روانی و اجتماعی شود و زندگی را تحت تأثیر قرار دهد.
این موارد فقط چند نمونه از عواملی هستند که می توانند زندگی را خراب کنند و در هر مورد، مشاوره و درمان مناسب می تواند بهبود و بهبودی را فراهم کند.

در اینجا به چند مورد کلی تر پرداخته ایم که زندگی را خراب می کند و مانع زندگی بهتر از منظر روانشناختی می پردازیم، مانند (معطوف به هدف بودن، نادیده گرفتن خود، به دنبال ثروت رفتن یا شناخت خود)

معطوف به هدف بودن

زیاده خواهی انسان همیشه باعث رشد اوست اما از جایی به بعد باعث توقف رشد به سمت خودشکوفایی میشود. افرادی که مدام برای بدست آوردن پول و منفعتهای مالی تلاش میکنند، از جایی به بعد با این تعارض مواجه میشوند که «چرا در عین اینکه همه چیز دارم ولی احساس خوشایندی را تجربه نمیکنم؟». پس جابجایی هدف با آرزو بسیار مهم است. شاید بسیاری را دیده باشید که بعد از رسیدن به هدف دچار احساس پوچی میشوند. در بسیاری از سخنرانیهای انگیزشی به شما میگویند سخت تلاش کنید و تسلیم نشوید تا به موفقیت برسید و بعد از آن یک هدف دیگر برای خود انتخاب کنید. عده ای دیگر از آنها به شما میگویند اهداف خود را کوچکتر کنید و کم کم به سمت هدف بزرگتر خود بروید. ولی نکته بسیار جالب به پوچی رسیدن بیشتر این افراد است.

معطوف به هدف بودن چه معایبی دارد

معطوف بودن به هدف، به معنای تمرکز و تلاش برای دستیابی به یک هدف خاص یا دستیابی به یک نتیجه مشخص است. این البته یک ویژگی مثبت است و بسیاری از موفقیت ها و دستاوردهای بزرگ در زندگی از طریق معطوف بودن به هدف به دست می آید. اما همانطور که همه چیز دارای دو روی است، معطوف بودن به هدف هم می تواند معایب خود را داشته باشد:

  • تنبلی از انعطاف: اغلب افرادی که به هدفی معطوف می شوند، به اندازه کافی انعطاف پذیر نیستند و ممکن است از تغییر مسیر یا تغییر در راهبرد ها برای دستیابی به هدف خود خودداری کنند.
  • سوختن برای غرور: در برخی موارد، افراد ممکن است به هدفی معطوف شوند تا به دیگران نشان دهند که قابلیت ها و توانایی های خود را دارند. این می تواند منجر به سوختن وقت و انرژی برای هدف هایی که واقعاً با ارزش برایشان هستند، شود.
  • نادیده گرفتن دیگران: برخی افراد به هدفی معطوف می شوند و در راه دستیابی به آن، ممکن است دیگران را نادیده بگیرند یا روابطشان با دیگران را ضعیف کنند.
  • نادیده گرفتن جنبه های دیگر از زندگی: اگر کسی به هدفی معطوف شود، ممکن است دچار بی توجهی به جنبه های دیگری از زندگی خود شود مانند روابط شخصی، سلامتی، و لذت های زندگی.
  • احساس فشار: هدف گذاری قوی و معطوف بودن به آن می تواند با خود فشار و استرس زیادی به همراه داشته باشد، به خصوص اگر شرایط برای دستیابی به آن هدف دشوار باشد.

به طور کلی، معطوف بودن به هدف می تواند بسیار مفید و موثر باشد، اما باید در نظر داشت که همیشه تنوع و توازن در زندگی مهم است و باید از افتادن در تعصب و محدود شدن به یک هدف اجتناب کرد.

نادیده گرفتن خود

بیشتر بیماری های روانی از جایی نشأت میگیرد که ما خود و احساساتمان را نادیده میگیریم. حتی به نادیده گرفتن احساسات و ناتوانی در حرف زدن اصطلاحی به نام غم باد را تداعی میکند. این نادیده گرفتن باعث میشود احساسات در ما مسکوت بماند و به دردهای جسمانی، غده های سرطانی، کمردردهای طولانی، استخوان دردهای بی جهت و سردردهای شدید منجر شود.

نادیده گرفتن خود چه معایبی دارد

نادیده گرفتن خود، به معنای عدم توجه و ارزشیابی مناسب به نیازها، احساسات، و آرزوهای شخصی خود است. این مسئله می تواند به مشکلات متعددی منجر شود که در زیر به برخی از این معایب اشاره می کنم:

  • کاهش اعتماد به نفس: وقتی که شما خودتان را نادیده می گیرید و ارزشیابی مناسبی از خود ندارید، احتمالاً اعتماد به نفس شما کاهش می یابد و این می تواند به احساسات اضطراب و ناامیدی منجر شود.
  • سلامت روانی و روان شناختی ضعیف: نادیده گرفتن خود می تواند به مشکلات روانی و روان شناختی منجر شود، از جمله افسردگی، اضطراب، استرس، و در برخی موارد اعتیاد.
  • مشکلات در روابط: وقتی که شما احساسات و نیازهای خود را نادیده می گیرید، ممکن است در روابط خود با دیگران نیز مشکلاتی پیش آید و این می تواند به کاهش ارتباطات مثبت و نزدیکی با دیگران منجر شود.
  • توقف در رشد شخصی و حرفه ای: وقتی که شما خودتان را نادیده می گیرید، ممکن است به رشد شخصی و حرفه ای خود اهمیتی ندهید و این می تواند باعث توقف در رشد و توسعه شما شود.
  • احساس عدم رضایت و شادی: اگر شما خودتان را نادیده می گیرید و به اندازه کافی برای تأمین نیازهای خودتان تلاش نمی کنید، ممکن است احساس عدم رضایت و شادی در زندگی را تجربه کنید.

به طور کلی، نادیده گرفتن خود می تواند به مشکلات جدی در زندگی شخصی، اجتماعی، و حرفه ای منجر شود. برای رسیدن به رضایت و ثبات در زندگی، مهم است که به نیازها و احساسات خود توجه کرده و آنها را به صورت سازنده مدیریت کنید.

ثروت یا شناخت احساس

نگاه کردن به احساسات و کشف آنها، دستاورد مهمی است که پیش از آنکه بخواهیم تمام تلاشمان را برای بدست آوردن پول، ملک، خانه و ثروت کنیم، باید به آن بپردازیم.

زندگی بهتر

اصول روانشناسی

اگر بخواهیم به اصول روانشناسی برای یک زندگی بهتر بپردازیم، باید بدانیم نگرش ما به زندگی بهتر کدام است. اگر هنوز در این ابهام هستیم که زندگی بهتر با خانه ایی بزرگ تر و دستاورد مالی بیشتر میسر میشود، بنابراین سخت در اشتباه هستیم و هیچگاه احساس خوشبختی نخواهیم کرد. اما اگر بدانیم زندگی بهتر با آرامش و سعادت ناشی از درون خودمان به وجود می آید، قطعا روش هایی برای بدست آوردن آن وجود دارد.

فرار از تنهایی

گاها ممکن است افرادی احساس کنند با تشکیل خانواده و نیز فرار از تنهایی، میتوانند روش بهتری برای زندگی پیدا کنند که تاکیدا بیان میشود زندگی مشترک و بودن در فعالیت های مشترک باعث تجربه احساسات بهتر و رشد بیشتر میشود اما در همین مورد نیز اگر خود را به شخصه انسان خوشبخت و با آرامشی ندانیم، نمیتوانیم انتظار داشته باشیم که در زندگی مشترک این آرامش به ما هدیه داده شود. بنابراین با تمام این تعاریف، به این نکته دست پیدا میکنیم که روش بهتر و اصول بهتر برای زندگی از آرامش درونی نشأت میگیرد و باید به دنیال این احساس خوب و آرامش در درون خود باشیم.

شناخت خشم

عصبانیت ها و خشم های خود را بشناسید و به دنبال حل آنها باشید. از فروخوردن احساسات و نادیده گرفتنشان دست بردارید و خودمتان را بیش از هر زمان دیگری دوست داشته باشید. این دوست داشتن نباید احساس غرور و خودخواهی را در افراد زنده کند بلکه به دنبال دوست داشتن و دوری از خود تخریبی و احساس آرامش نگاهی مهم به خودشناسی است. یکی از تکنیک های مهم روانشناسی برای آموختن مهارت در زندگی و زندگی بهتر استفاده از تکنیک مدیریت هیجانات است که سازمان (who) هم به آن توجه ویژه ای کرده است.

10 تکنیک روانشناسی برای زندگی ایده عال

1. از قضاوت مردم و تفکر آنها نسبت به خود هراس نداشته باشیم

اینکه چه کسی در مورد ما چگونه فکر میکند، تنها طرز تفکر اوست و قرار نیست ما نسبت به تفکر دیگران تغییر کنیم و یا خود را در ظرف شناخت آنها از خودمان قرار دهیم. توجه به حرف و گفته های مردم از جایی به بعد ما را از پا در می آورد و باعث میشود نتوانیم خود و زندگیمان را ببینیم و دوست داشته باشیم. در ادامه به این 11 تکنیک روانشناسی برای زندگی بهتر را با دقت بخوانید.

2. برای خود یک روش و سبک از زندگی انتخاب کنیم

این سبک زندگی نیز بر اساس خواسته خود و میل قلبیمان برنامه ریزی میشود. اگر سفر کردن را دوست داریم، میتوانیم پس از یک ماه کار حتما به یک سفر دو روزه رویم و این روش و سبک زندگیمان را پرورش دهیم و در آن احساس آرامش را دنبال کنیم. اگر کمک به دیگران حالمان را خوب میکند، فردی و یا مجموعه ایی را به عنوان فعالیت های خیرخواهانه انتخاب کنیم و در ماه، زمانی را برای پرداختن به آنها بگذاریم. سبک و روش زندگی ما بر اساس آنچه که آرامش بیشتری برایمان به همراه می آورد، پایه ریزی میشود.

3. برنامه ریزی داشته باشیم

آشفتگی در زندگی، محیط اطراف و حتی در معاشرت هایمان باعث میشود به نوعی سرگردانی دچار شویم و در آخر احساس کنیم چگونه میتوانیم احساس آرامش داشته باشم. بنابراین برنامه ریزی در هر امری، حتی برنامه ریزی ذهنی باعث میشود احساس کنیم در یک چهارچوب منظم قرار داریم و هدفمند عمل میکنیم.

برنامه ریزی برای زندگی بهتر

4. از تلاش برای تغییر دادن دیگران دست برداریم

اگر به دنبال آرامش خود هستیم، باید مطمئن باشیم هیچ کسی به خواسته ما تغییر نمیکند و هر کسی باید برای خود زندگی کند. اگر بخواهیم به این فکر کنیم که با تلاش ما تغییری در دیگران حاصل میشود که به واسطه آن زندگی بهتری خواهیم داشت، در اشتباه هستیم و صرفا زمان زندگی کردن خود را از دست میدهیم.

5. کارهای نصفه و نیمه را به پایان رسانیم

کارهای نیمه تمام مانند کلاس های نرفته، آموزش های نیمه رها شده، کتاب های نیمه خوانده، برنامه های نصفه و نیمه، قرارهای گذاشته و نرفته و هر آنچه که رنگ و بویی از نصفه و نیمه ماندن در ذهنمان دارد را انجام دهیم و به پایان رسانیم. کارهای انجام نشده و نیمه تمام، انرژی روانی بسیار زیادی از ما میگیرد و مدام در ناخودآگاه، ذهنمان را درگیر خود میکند که چگونه میتوانیم آن را به پایان رسانیم آخر هیچ کاری برایش انجام نمیدهیم. لیستی از آنها تهیه کنیم و هر روز و یا در ماه یک کار نیمه تمام را به پایان برسانیم و خودمان را از صرف انرژی درباره شان راحت کنیم. به این مدل به اصطلاح می گویند گشتالت های باز.

6. راه های تجربه زندگی سالم را پیدا کنیم و به آنها پردازیم

دیر خوابیدن، خوردن غذاهای ناسالم، بودن در جمع های ناسالم، مهمانی های تمام نشدنی و پرداختن به هر آن چیزی که در لحظه خوشایند است را کنار گذاریم و ورزش کردن، غذای سالم خوردن و تفریحات خوشایند را تجربه کنیم. به مرور در تمام بدن و ذهنمان تغییری ایجاد میشود که پیش از آن درگیر کرختی، بی حوصلگی و خوابالودگی مدام بوده است.

7. از تنهایی نترسیم

لحظاتی را به تنها بودن در خانه و خلوت دنج خود در روز اختصاص دهیم. این تنهایی باعث میشود به نوعی خود را به بازپروری بریم و نگاهی به خودمان بیندازیم و احساس صمیمیت را با خودمان تجربه کنیم. این احساس باعث میشود هر آنچه را که پیش از این از دیگران میخواسته ایم، از خود انتظار داشته باشیم؛ زیرا با خودمان صمیمی تر و مهربان تر شده ایم.

8. به دنبال کسی برای محیت کردن به خود نباشیم

مکان دوست داشتنی برای خود داشته باشیم؛ مانند کافه و یا رستورانی که میتوانیم در آن احساس خوبی داشته و در هفته یک بار خودمان را مهمان بهترین غذا و یا بهترین نوشیدنی کنیم. بدین گونه عزت نفسمان نیز رشد میکند و میدانیم که ارزش وقت گذاشتن برای خود و همچنین لذت بردن در لحظه را داریم و احساس خوشایندی را تجربه میکنیم.

9. به دارایی های خود نگاه و از آنها لیستی تهیه کنیم

این دارایی ها را فراموش نکنیم و بدانیم که برای بدست آوردن هر کدام باید سال ها تلاش کرد. سلامتی، مسافرت، خانواده، دوستان، همسایه ها، مهمانی و غیره. این مجموعه با ارزش را جلوی چشم گذارده و خوشبختی را بشماریم.

10. برای مثبت اندیشی تلاش کنیم

هر چند در برخی موارد، سخت و دشوار به نظر می آید اما مثبت اندیشی میتواند ما را کم کم به مثبت بودن نیز هدایت کند و بمرور ما را از بدی ها دور کند. بنابراین این نکات میتوانند به تدریج، اصولی از زندگی خوب را جلوی پای ما قرار دهند که با رعایت کردن آنها، زندگی بهتر، روشن تر و خلاقانه تری خواهیم داشت.

در عصر اعتیاد افراد به راحتی قابلیت معتاد شدن به محرک های اطراف خود را دارند در زمان که مغز مدام به دنبال دوپامین برای ارضای خود است.

انواع اعتیاد های مدرن

در اعصر اعتیاد که افراد به صورت خواسته یا نا خواسته فقط به دنبال محرک برای ارضای خود هستند توجه ویژه ای باید کرد. توجه داشته باشید در عصر اعتیاد افراد مانند آنا لمبک با کتابت ملت دوپامین آن را به خوبی تصویری سازی کرده است.

مثبت اندیشی برای زندگی بهتر

11 تکنیک روانشناسی برای زندگی بهتر

اگر ما در دنیای پر استرس امروزی بتوانیم دوستی برای خود انتخاب کنیم قطعاً مزایای زیادی برای ما دارد. در 11 تکنیک روانشناسی برای زندگی بهتر قطعاً اثر بخشی انجام تعدادی از آنها به شکل دو نفره برای شما بسیار مفیدتر خواهد بود. توجه داشته باشید که این تکنیکها به نوعی حضور در یک مسیر است که آن راه هم مثل بقیه راه های دیگر جاده خاکی دارد پس شاید همیشه نتوان در آن بود ولی نکته مهم این موضوع، بودن در مسیر است پس گاهی خارج شدن نباید فشاری بر روی شما ایجاد کند.

این ۱۱ تکنیک روانشناسی که برای زندگی بهتر آورده شده است شاید ساده یا پیش پا افتاده به نظر برسد ولی به شدت بر روی زندگی شما تاثیر مثبتی دارد حتی انجام دادن ۴ مورد آن.

  1. یادگرفتن همدلی
  2. دیده شده
  3. گذرکردن از لحظات سخت با دوست
  4. تفریح کردن
  5. داشتن حس تعلق
  6. انجام کارهای مشترک
  7. مشورت کردن
  8. پشت هم بودن
  9. فیدبک دادن
  10. ورزشهای مشترک
  11. مسافرت رفتن

نکات کوتاه و جالب روانشناسی

اثر پاداش متغیر: هنگامی که پاداش‌ها به‌صورت غیرمنتظره داده می‌شوند، مغز ما بیشتر تحریک می‌شود. این اصل در بازی‌های ویدیویی و شبکه‌های اجتماعی برای حفظ تعامل کاربران استفاده می‌شود.

اصل انعکاس (Mirroring): افراد تمایل دارند به صورت ناخودآگاه رفتار و زبان بدن کسانی که با آن‌ها ارتباط برقرار می‌کنند را تقلید کنند. این روش می‌تواند احساس همدلی و اعتماد را افزایش دهد.

اثر Dunning-Kruger: افرادی که دانش یا مهارت کمی در یک زمینه دارند، معمولاً توانایی خود را بیش از حد برآورد می‌کنند. این اثر نشان می‌دهد که عدم آگاهی می‌تواند به اعتماد به نفس نادرست منجر شود.

پدیده Zeigarnik: افراد تمایل دارند کارهای ناتمام را بیشتر از کارهای تمام‌شده به خاطر بسپارند. این پدیده می‌تواند به عنوان انگیزه‌ای برای اتمام کارها عمل کند.

اثر placebo: زمانی که فرد باور دارد یک درمان یا دارو مؤثر است، حتی اگر آن دارو هیچ ماده فعالی نداشته باشد، ممکن است احساس بهبودی کند. این نشان‌دهنده قدرت باورها و ذهنیت در فرآیندهای بهبودی است.

اصل پارادوکس انتخاب: هرچه گزینه‌های بیشتری برای انتخاب داشته باشیم، تصمیم‌گیری سخت‌تر و رضایت کمتری از انتخاب خود خواهیم داشت. این اصل بر اهمیت محدود کردن گزینه‌ها برای کاهش استرس تأکید می‌کند.

اثر halo: وقتی فردی در یک جنبه از زندگی برجسته باشد، ما تمایل داریم که او را در دیگر جنبه‌ها نیز مثبت ببینیم. این پدیده بر قضاوت‌های ما نسبت به دیگران تأثیر می‌گذارد.

اثر گواهی اجتماعی (Social Proof): افراد معمولاً رفتارهای دیگران را به‌عنوان راهنمایی برای تصمیم‌گیری خود می‌پذیرند. این اصل به ویژه در تبلیغات و بازاریابی مؤثر است.

توصیه هایی از بزرگان روانشناسی برای زندگی بهتر

  • زیگموند فروید: شناخت خود کلید دستیابی به زندگی بهتر است. فروید معتقد بود که بررسی ناخودآگاه و شناخت انگیزه‌های پنهان می‌تواند به فرد کمک کند تا انتخاب‌های بهتری در زندگی داشته باشد.
  • کارل یونگ: "کسی که به درون خود می‌نگرد، بیدار می‌شود. یونگ تأکید داشت که خودآگاهی و کاوش در اعماق روان، برای رسیدن به یک زندگی معنادار ضروری است.
  • آبراهام مزلو: هر چه هستی، همان باش. مزلو بر اهمیت خودشناسی و به‌کارگیری استعدادها برای رسیدن به خودشکوفایی تأکید داشت. او معتقد بود که افراد باید تلاش کنند تا به بهترین نسخه خود تبدیل شوند.
  • کارل راجرز: زندگی واقعی زمانی آغاز می‌شود که فرد پذیرای تمامیت وجود خود باشد. راجرز بر پذیرش بدون قید و شرط خود و دیگران تأکید داشت و این را کلید رضایت و شادکامی در زندگی می‌دانست.
  • ویلیام جیمز: ایمان به این که می‌توانیم تغییر کنیم، اولین قدم به سوی تغییر است. جیمز به قدرت افکار و باورها در شکل‌دهی به واقعیت تأکید داشت و معتقد بود که اراده قوی می‌تواند زندگی را متحول کند.
  • آلفرد-آدلر: احساس تعلق و هدف‌مندی در زندگی اساسی است. آدلر بر اهمیت روابط اجتماعی و یافتن معنای زندگی از طریق ارتباط با دیگران و خدمت به جامعه تأکید داشت.
  • ویکتور فرانکل: کسانی که دلیل زیستن دارند، تقریباً با هر چگونه‌ای می‌سازند. فرانکل که خود تجربیات سختی در اردوگاه‌های کار اجباری داشته، بر یافتن معنا در زندگی حتی در سخت‌ترین شرایط تأکید داشت.
  • اریک فروم: عشق، هنر زندگی است. فروم معتقد بود که عشق به خود، دیگران و زندگی، اساس خوشبختی و رضایت در زندگی است و نیاز به پرورش و توسعه دارد.

حقه های کثیف روانشناسی

اصطلاح (حقه‌های کثیف روانشناسی) به تکنیک‌ها یا تاکتیک‌هایی اشاره دارد که می‌توانند برای دستکاری افکار، احساسات و رفتارهای دیگران به کار گرفته شوند. این تکنیک‌ها اغلب به‌طور غیراخلاقی استفاده می‌شوند و می‌توانند به دیگران آسیب برسانند. در اینجا چند نمونه از این حقه‌ها آمده است:

  • گازلیتنینگ (Gaslighting): این تکنیک شامل دستکاری روانی فرد به‌گونه‌ای است که او به عقل و درک خود شک کند. شخص گازلیتر سعی می‌کند تا قربانی را به این باور برساند که واقعیت او نادرست یا خیالی است، که این امر می‌تواند به تخریب اعتماد به نفس و سلامت روانی فرد منجر شود.
  • شرم‌زنی (Shaming): استفاده از شرم برای کنترل یا دستکاری دیگران. این حقه می‌تواند افراد را به انجام کارهایی که تمایل به انجام آن ندارند وادار کند یا آن‌ها را از انجام کاری که به نفعشان است، بازدارد.
  • بازی قربانی (Playing the Victim): افراد با تظاهر به قربانی بودن، از دیگران انتظار همدردی و کمک دارند، حتی اگر در واقعیت خود مقصر باشند. این حقه به آن‌ها اجازه می‌دهد تا از مسئولیت‌پذیری فرار کنند و دیگران را مقصر بدانند.
  • سایلنت تریتمنت (Silent Treatment): یکی از حقه‌های رایج در روابط، قطع ارتباط و سکوت عمدی است که برای مجازات یا کنترل رفتار فرد مقابل استفاده می‌شود. این تکنیک می‌تواند باعث ایجاد اضطراب، احساس گناه و عدم اطمینان در فرد مقابل شود.
  • فریب دروغین (False Flattery): استفاده از تعریف و تمجید بیش از حد برای جلب اعتماد یا تقویت روابط با هدف بهره‌برداری. این نوع تمجیدها معمولاً به‌گونه‌ای طراحی می‌شوند که فرد احساس خاص بودن کند، در حالی که هدف اصلی دستکاری اوست.
  • ایجاد وابستگی (Creating Dependency): فردی ممکن است با کنترل منابع عاطفی، مالی، یا اطلاعاتی دیگران، آن‌ها را به خود وابسته کند. این وابستگی می‌تواند باعث شود که افراد نتوانند به‌طور مستقل تصمیم‌گیری کنند و کنترل بیشتری به دست فرد دستکارگر بدهد.
  • بازی با احساس گناه (Guilt Tripping): افراد با استفاده از احساس گناه دیگران، آن‌ها را وادار به انجام کاری می‌کنند که خودشان می‌خواهند. این حقه می‌تواند بسیار مؤثر باشد و فرد را به انجام کارهایی که در حالت عادی با آن‌ها موافق نیست، سوق دهد.

این تکنیک‌ها می‌توانند در روابط بین‌فردی و محیط‌های مختلف به کار گرفته شوند و اغلب اثرات منفی بلندمدتی بر روان و سلامت افراد دارند. مهم است که این تکنیک‌ها را شناسایی کرده و در مقابل آن‌ها مقاومت کنیم تا سلامت روانی و ارتباطات خود را حفظ کنیم.

تکنیک های روانشناسی دارک

روانشناسی دارک به استفاده از تکنیک‌های روانشناختی برای کنترل، دستکاری یا بهره‌برداری از دیگران اشاره دارد. این تکنیک‌ها اغلب به‌صورت غیراخلاقی به کار گرفته می‌شوند و می‌توانند به روابط و سلامت روانی افراد آسیب برسانند. در ادامه برخی از تکنیک‌های روانشناسی دارک معرفی شده‌اند:

  • نقاب‌زدن (Masking): این تکنیک شامل پنهان کردن نیت واقعی و نمایاندن چهره‌ای جذاب و خوشایند به دیگران است. فرد از این طریق اعتماد و محبت دیگران را جلب کرده و سپس از آن‌ها بهره‌برداری می‌کند.
  • تحقیر تدریجی (Gradual Diminishment): در این روش، فرد به تدریج و به صورت نامحسوس، اعتماد به نفس و ارزش شخصی دیگری را کاهش می‌دهد. این می‌تواند از طریق انتقادهای مداوم، کوچک‌نمایی دستاوردها یا مقایسه‌های منفی انجام شود تا فرد احساس ناامنی و بی‌ارزشی کند.
  • استفاده از ترس (Fear Manipulation): با ایجاد یا تشدید ترس در فرد، او را وادار به انجام کاری که در حالت عادی انجام نمی‌داد، می‌کنند. این ترس می‌تواند از طریق تهدیدات، هشدارهای مبالغه‌آمیز یا حتی نمایش قدرت ایجاد شود.
  • مقایسه مستمر (Constant Comparison): فرد با مقایسه مداوم دیگران با یک استاندارد غیرممکن یا افرادی که برتری دارند، باعث احساس حقارت در آن‌ها می‌شود. این تکنیک می‌تواند افراد را تحت کنترل نگه دارد و آن‌ها را به تلاش برای رسیدن به تأیید فرد کنترل‌کننده وادار کند.
  • بازی قدرت (Power Play): این تکنیک شامل ایجاد نابرابری قدرت در روابط است، به طوری که فرد همیشه احساس ضعف و ناتوانی می‌کند. فردی که این بازی را انجام می‌دهد، از موقعیت قدرت خود برای کنترل تصمیمات و رفتارهای دیگران استفاده می‌کند.
  • کنترل اطلاعات (Information Control): فرد ممکن است با پنهان کردن یا تحریف اطلاعات، دیگران را به انجام کارهای خاصی وادار کند. این تکنیک می‌تواند شامل دروغ گفتن، ارائه اطلاعات ناقص یا حتی منتشر کردن شایعات باشد.
  • تصعید (Triangulation): در این روش، فردی که به دنبال کنترل است، دو نفر دیگر را علیه یکدیگر قرار می‌دهد تا از اختلافات بین آن‌ها سود ببرد. این تکنیک می‌تواند در روابط اجتماعی و خانوادگی به کار گرفته شود و اغلب باعث ایجاد نفاق و عدم اعتماد میان افراد می‌شود.
  • بازی با احساسات (Emotional Manipulation): در این روش، فرد احساسات دیگری را دستکاری می‌کند تا او را وادار به انجام کاری کند. این می‌تواند شامل برانگیختن حس گناه، تحقیر، یا ایجاد وابستگی عاطفی باشد تا فرد به خواسته‌های او تن دهد.
  • چرخه ایجاد وابستگی (Dependency Cycle): این تکنیک شامل ایجاد وابستگی عاطفی یا مالی در دیگران است، به‌گونه‌ای که آن‌ها احساس کنند نمی‌توانند بدون حمایت یا تأیید فرد کنترل‌کننده زندگی کنند. این وابستگی به فرد قدرت بیشتری می‌دهد تا رفتار و تصمیمات دیگران را کنترل کند.

این تکنیک‌ها هرچند ممکن است در کوتاه‌مدت موثر باشند، اما به طور کلی باعث آسیب‌های روانی و اجتماعی عمیقی می‌شوند و روابط سالم و پایداری را نابود می‌کنند. درک و شناسایی این تکنیک‌ها می‌تواند به محافظت از خود در برابر این نوع دستکاری‌ها کمک کند.

جدید ترین تکتیکهای روانشناسی برای زندگی بهتر

جدیدترین تکنیکهای روانشناسی برای زندگی بهتر معمولاً بر اساس تحقیقات و پژوهش های جدید در زمینه روانشناسی و علوم مرتبط به وجود می آیند. این روش ها به منظور ارتقاء رضایت، سلامت روانی، و بهبود کیفیت زندگی فردی و اجتماعی ارائه می شوند. در زیر، به برخی از جدیدترین روش های روانشناسی که برای زندگی بهتر مطرح شده اند اشاره می کنم:

  • رواندرمانی مبتنی بر مداخله های فراشناختی (CBT): این روش متمرکز بر ارتباط بین افکار، احساسات، و رفتارهای فرد است و به افراد کمک می کند الگوهای منفی تفکر و رفتار را شناسایی کرده و آن ها را تغییر دهند.
  • رواندرمانی پذیرش و تعهد (ACT): ACT بر این اساس است که افزایش آگاهی از تجربیات ذهنی و احساسات و ایجاد ارتباط معنادار با آنها می تواند به افراد کمک کند با چالش های زندگی خود به شیوه های بهتری برخورد کنند.
  • روانشناسی مثبت (Positive Psychology): این روش تمرکز خود را بر تقویت و توسعه نقاط قوت و خوشبینی در زندگی می گذارد و بر این باور است که بهبود موفقیت و رضایت زندگی از طریق توانایی ها و ارزشهای مثبت فرد ممکن است.
  • رواندرمانی مبتنی بر مداخله های ژنوتراپی (GT): این روش بر اساس مطالعه ژنتیک و نقش ژن ها در رفتارها و شخصیت فرد استوار است و به فرد کمک می کند برای تغییر رفتارهای خود از نقاط قوت وی استفاده کند.
  • روش های معطوف به رشد شخصی: این روش ها مانند مدیریت زمان، ارتقاء اعتماد به نفس، توانمندسازی فردی، و توسعه مهارت های ارتباطی و اجتماعی به فرد کمک می کنند تا به طور کلی زندگی بهتری داشته باشد.

هر یک از این روش ها دارای مزایا و کاربردهای خاص خود هستند و انتخاب بهترین روش بستگی به نیازها و مسائل شخصی شما دارد. مهمترین نکته این است که برای بهبود کیفیت زندگی، از روش ها و تکنیک هایی استفاده کنید که با شرایط و موقعیت های شما سازگاری دارند.

رواندرمانی مبتنی بر مداخله های ژنوتراپی (GT) چیست؟

رواندرمانی مبتنی بر مداخله های ژنوتراپی (Genotherapy-Based Therapy) یک رویکرد نوظهور در حوزه روانشناسی و رواندرمانی است که بر اساس مفهوم ژنتیک و نقش ژن ها در تعیین رفتارها، شخصیت، و ویژگی های شخصیتی فرد تمرکز دارد. این روش بر این فرضیه استوار است که تغییر در برخی از ژن ها می تواند رفتارها و ویژگی های روانی فرد را تغییر دهد و برنامه ریزی مداخلاتی برای بهبود سلامت روانی و ارتقای کیفیت زندگی افراد ارائه می دهد.

از جمله فعالیت های این روش می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تحلیل ژنتیک: بر اساس مطالعات ژنتیکی و تحلیل ژنوم فرد، ویژگی های شخصیتی، رفتاری، و عوامل ریسک برای بروز اختلالات روانی شناسایی می شود.
  • تهیه برنامه مداخله: بر اساس نتایج تحلیل ژنتیک، برنامه های مداخله شخصی سازی شده و تطبیق داده می شود تا به ارتقای سلامت روانی فرد کمک کند. این برنامه ها ممکن است شامل تغییرات در روش های زندگی، مداخلات روان درمانی، و یا مصرف داروهای مخصوص باشد.
  • پیگیری و ارزیابی: پس از اجرای برنامه مداخله، پیگیری و ارزیابی مداوم برای بررسی تغییرات در وضعیت روانی و عوارض محتمل ایجاد شده توسط مداخله ها صورت می گیرد.

هرچند که مفهوم رواندرمانی مبتنی بر مداخله های ژنوتراپی هنوز در مراحل ابتدایی خود قرار دارد و نیاز به تحقیقات بیشتر و اثبات علمی دارد، اما این رویکرد امیدوار کننده ای برای شناخت بهتر مکانیسم های بیولوژیکی اختلالات روانی و ارائه راهکارهای موثر درمانی به فرد می باشد.

تکنیک های روانشناسی برای استرس

در اینجا برخی از تکنیک‌های جدیدتر روانشناسی برای مدیریت استرس آورده شده است:

  1. تنظیم هیجانی (Emotional Regulation): این تکنیک شامل یادگیری شناسایی و مدیریت هیجانات منفی در لحظه است. با تمرین تنظیم هیجانی، افراد می‌توانند واکنش‌های احساسی خود را متعادل کرده و استرس کمتری تجربه کنند. این تکنیک به ویژه در مدیریت استرس‌های ناگهانی مفید است.
  2. تمرین‌های واقعیت مجازی (Virtual Reality Therapy): در این تکنیک، افراد با استفاده از واقعیت مجازی به موقعیت‌های استرس‌زا مواجه می‌شوند و در یک محیط کنترل‌شده، تکنیک‌های مقابله‌ای را تمرین می‌کنند. این روش می‌تواند در کاهش استرس‌های محیطی و اضطراب‌های خاص مؤثر باشد.
  3. یادگیری مبتنی بر قلب (HeartMath Techniques): این روش شامل تکنیک‌هایی مانند "تنفس هم‌آهنگ با قلب" است که هدف آن تنظیم ضربان قلب و افزایش هم‌آهنگی بین سیستم‌های مختلف بدن است. این تکنیک‌ها می‌توانند به کاهش استرس فیزیولوژیکی و روانی کمک کنند.
  4. بازآموزی عصب‌شناختی (Neurofeedback Training): این تکنیک بر اساس مشاهده و اصلاح فعالیت‌های مغزی از طریق فیدبک‌های آنی است. با استفاده از دستگاه‌های EEG، فرد می‌تواند الگوهای مغزی خود را تنظیم کرده و استرس را کاهش دهد.
  5. نورومدولاسیون (Neuromodulation): تکنیک‌هایی مانند تحریک مغناطیسی ترانس‌کرانیال (TMS) و تحریک جریان مستقیم ترانس‌کرانیال (tDCS) به تغییر فعالیت مغزی و کاهش علائم استرس و اضطراب کمک می‌کنند. این روش‌ها معمولاً تحت نظر متخصصین به کار می‌روند.
  6. تمرین‌های روان‌تنی (Somatic Experiencing): این تکنیک بر احساسات بدنی و چگونگی آزادسازی تنش‌های ذخیره‌شده در بدن تمرکز دارد. این روش با آگاهی از بدن و کار روی تنش‌های فیزیکی و احساسی می‌تواند به کاهش استرس کمک کند.
  7. استفاده از اپلیکیشن‌های مبتنی بر هوش مصنوعی (AI-Powered Stress Management Apps): این اپلیکیشن‌ها با استفاده از داده‌های شخصی و الگوریتم‌های هوش مصنوعی، برنامه‌های سفارشی برای کاهش استرس ارائه می‌دهند. این برنامه‌ها می‌توانند شامل یادآوری‌های تنفس، مدیتیشن، یا حتی پیشنهادات تغییر رفتار باشند.

این تکنیک‌ها نمایانگر پیشرفت‌های جدید در زمینه مدیریت استرس هستند و می‌توانند به‌طور مؤثری به افراد در کاهش فشارهای روزمره کمک کنند.

معجزه همدلی چیست؟

معجزه همدلی در قدرت بی‌نظیر آن برای ایجاد ارتباطات عمیق انسانی و بهبود روابط اجتماعی نهفته است. همدلی توانایی درک و احساس کردن تجربه‌های دیگران از دیدگاه آن‌هاست. این ویژگی می‌تواند تأثیرات فوق‌العاده‌ای بر فرد و جامعه داشته باشد. در ادامه، برخی از جنبه‌های معجزه‌آسای همدلی را بررسی می‌کنیم:

  • ارتباطات عمیق‌تر و صمیمی‌تر: همدلی به افراد اجازه می‌دهد تا با دیگران در سطحی عمیق‌تر ارتباط برقرار کنند. وقتی فردی احساس می‌کند که دیگران او را درک می‌کنند و احساساتش را می‌فهمند، پیوندهای احساسی قوی‌تری شکل می‌گیرد. این نوع ارتباطات نه‌تنها در روابط شخصی بلکه در محیط‌های کاری و اجتماعی نیز بسیار ارزشمند است.
  • کاهش تعارضات: یکی از معجزات همدلی، توانایی آن در کاهش تعارضات و تنش‌هاست. وقتی افراد بتوانند خود را در موقعیت طرف مقابل قرار دهند و احساسات و نیازهای او را درک کنند، احتمال بروز سوءتفاهم و درگیری کاهش می‌یابد. این می‌تواند به حل مشکلات به روشی سازنده و مسالمت‌آمیز کمک کند.
  • تقویت همکاری و همبستگی: همدلی باعث ایجاد حس مشترک و همکاری بین افراد می‌شود. وقتی افراد احساس کنند که همدیگر را درک و حمایت می‌کنند، تمایل بیشتری به همکاری و کمک به یکدیگر دارند. این حس همبستگی می‌تواند به موفقیت‌های بزرگ‌تر در کارهای گروهی و اجتماعی منجر شود.
  • افزایش رضایت و شادی شخصی: وقتی افراد همدلی را تمرین می‌کنند و به دیگران کمک می‌کنند، احساس رضایت و شادی درونی را تجربه می‌کنند. کمک به دیگران و درک مشکلات و نیازهای آن‌ها، به نوعی باعث تقویت احساس معنا و هدف در زندگی فرد می‌شود.
  • بهبود سلامت روان: همدلی نه‌تنها به دیگران کمک می‌کند، بلکه بر سلامت روانی خود فرد نیز تأثیر مثبت دارد. ایجاد ارتباطات مثبت و معنادار با دیگران می‌تواند احساسات منفی مانند تنهایی، افسردگی و اضطراب را کاهش دهد و به بهبود کیفیت زندگی کمک کند.
  • ترویج فرهنگ انسان‌دوستی: همدلی می‌تواند به ایجاد و ترویج فرهنگی مبتنی بر انسان‌دوستی و کمک به دیگران منجر شود. وقتی همدلی در جامعه گسترش یابد، افراد بیشتر به یکدیگر اهمیت می‌دهند و جامعه‌ای حمایتگر و همدل‌تر شکل می‌گیرد.

معجزه همدلی در این است که با تمرکز بر درک و حمایت از دیگران، می‌توان زندگی خود و اطرافیان را به‌طور عمیقی متحول کرد. این ویژگی انسانی قدرتی فراتر از آنچه تصور می‌کنیم دارد و می‌تواند منبعی برای ایجاد تغییرات مثبت در جهان باشد.


تست های آنلاینتست آنلاین
آدرس مکثآدرس
تلفن مکث
رزرو آنلاین وقترزرو وقت
تماس با واتس اپواتس اپ