متخصصان روانشناسی چه کسانی هستند؟ آن ها برای کمک به افراد جهت برطرف کردن مشکلات خلقی و اعصاب روان خداماتی را ارائه می دهند. این مشکلات می تواند در حوزه های مختلف فردی، بین فردی، خانواده، اجتماع و یا حتی کاری و تحصیلی باشد. شاید پیش از این هرگز به روانشناس مراجعه نکرده باشید و ندانید که در ملاقات با یک روانشناس چه چیزی در انتظار شماست.
متخصصان روانشناسی چه کسانی هستند؟
روانشناسان متخصصین بهداشت روان هستند که حداقل شش سال در دانشگاه (دوره های کارشناسی و کارشناسی ارشد) را تکمیل کرده اند. روانشناسان در رشته های روانشناسی عمومی، روانشناسی بالینی، روانشناسی شخصیت، روانشناسی سلامت، روانشناسی تربیتی تحصیل کرده اند.
به علاوه مشاورانی نیز وجود دارند که در رشته های مشاوره و راهنمایی نیز مدرک کارشناسی ارشد دارند که همه این متخصصان پس از گذراندن دوره کارورزی و گذراندن آزمون سازمان نظام روانشناسی مجوز داشتن مرکز مشاوره را دریافت می کنند که به عبارتی چنین افرادی آمادگی لازم را جهت مشاوره و روان درمانی خواهند داشت.
روانشناسان بالینی
روانشناسان بالینی معمولاً مشکلات روانی پیچیده تر را رسیدگی می کنند و عموماً به کار در بیمارستان ها مشغول هستند. این متخصصان بیشتر بر بیماری های روانی که اغلب زمینه ژنتیک نیز دارند و در عین حال از دارو درمانی هم کمک گرفته می شود تمرکز دارند.
روانشناسان عمومی
متخصص روانشناسی عمومی اغلب در سراسر دنیا موقعیت های شغلی تحقیقی در زمینه روانشناسی را به خود اختصاص داده اند.
روانشناسان شخصیت
روانشناسان شخصیت نیز در تحقیقات و تجزیه و تحلیل شخصیت، مشاوره و مفاهیم کاربردی در صنایع مختلف کار می کنند. بسیاری از آن ها نیز در محیط دانشگاه آموزش و تحقیق انجام می دهند. برخی دیگر ممکن است مأموران دولتی را آموزش دهند و یا برای آموزش و برنامه هایی برای بهبود نگرش در محیط های کاری استخدام شوند. بعضی دیگر نیز به مشاوره و روان درمانی در بیمارستان ها و یا سایر مراکز مراقبت های بهداشت روانی مشغول به کار شوند.
روانشناسان سلامت
متخصص روانشناسی سلامت با درک عوامل روان شناختی که بر سلامت افراد تأثیر می گذارد، به مطالعه فرآیندهای رفتاری و روان شناختی در هنگام سلامت، بیماری و مراقبت از سلامت می پردازند. روانشناسان سلامت با کار مستقیم بر روی بیماران یا به طور غیرمستقیم در برنامه های سلامت عمومی در مقیاس بزرگ سلامت جامعه را بهبود می بخشند.
علاوه بر این، روانشناسان سلامت در آموزش متخصصان مراقبت سلامت مانند پزشکان و پرستاران مشارکت می نمایند تا آن ها بتوانند از دانشی که این علم بوجود آورده در کارشان استفاده کنند که به بهبود جسمی و روانی بیماران کمک کنند.
روانشناسان سلامت با دیگر متخصصان در کلینیک ها و بیمارستان ها و مراکز سلامت و بهداشت عمومی که در مقیاس بزرگ بر روی برنامه های ارتقاء سلامت و تغییر رفتار مشغول به کارند، همکاری می نمایند. همچنین در مراکز تحقیقی و دانشگاه های علوم پزشکی به تدریس مشغولند و پژوهش هایی در زمینه ارتباط بین جسم و روان انجام می دهند.
متخصص روانشناسی در تهران
دلایل زیادی ممکن است وجود داشته باشد که شما نیاز داشته باشید که به یک متخصص روانشناسی در تهران مراجعه نمایید. به عنوان مثال، ممکن است در معرض اضطراب، افسردگی، حوادث استرس زای زندگی و یا هر گونه مشکل دیگر که با سلامت روان مرتبط باشد شما را برانگیزاند که به یک روانشناس مراجعه کنید.
شما حتی نمی توانید تشخیص دهید که درون شما چه اتفاقی در حال وقوع است، ولی فقط احساس می کنید که چیزی درون شما درست نیست و یا دائماً با احساس های ناخوشایند در حال کشمکش هستید و یا حتی زندگی تان پیچیده تر شده است.
یک متخصص روانشناسی آموزش دیده است که سلامت روان شما را به دقت ارزیابی کند و مسایلی که موجب شده شما احساس ناخوشایند داشته باید را بررسی نماید و یا حتی اگر در مدرسه مشکلاتی مانند کمبود توجه یا حفظ تمرکز دارید از روش های تخصصی و درمانی کمک بگیرد و برنامه درمانی شخصی دقیقی برای شما تدارک ببیند تا بتوانید مشکل پیش رو را از سر بگذرانید.
مهم نیست که دلیل شما برای جستجوی کمک چیست، مهم این است که روانشناسی پیدا کنید که بتوانید با او بخوبی ارتباط برقرار کنید، به او اعتماد کنید و در روند درمان از توصیه ها و تمرین هایش نهایت استفاده را بنمایید. ممکن است قبل از پیدا کردن روانشناسی که با او احساس راحتی می کنید به چند روانشناس مراجعه کنید. ضمناً روانشناسان در زمینه های مختلف تخصص دارند، بنابراین ممکن است شما به یک روانشناس مراجعه کنید و وی شما را به درمانگر دیگری معرفی نماید چون فکر می کند که او بهتر می تواند به نیازهای شما پاسخ دهد.
چگونه به یک درمانگر مراجعه نماییم؟
شما باید از برخی روانشناسان در منطقه خود مطلع باشید و یا ممکن است به یک کلینیک روانشناسی که وابسته به یکی از دانشگاه هاست مراجعه نمایید.
روانشناسی چیست؟
اولین بار که شما هر متخصص روانشناسی را دیدید، باید همیشه درباره محرمانه ماندن صحبت هایتان با او صحبت کنید. چرا که این حق شماست که به حفظ حریم خصوصی خود بپردازید و اساساً بدان معنی است که هر موضوعی را که با آنها در میان می گذارید بین دو نفر شما بطور خصوصی باقی می ماند. تنها زمانی روانشناس شما حق دارد که این محرمانه بودن را زیر پا گذارد و آن زمانی است که ممکن است خطر جدی مانند خودکشی شما را تهدید کند.
کار دیگری که یک روانشناس انجام می دهد، این است که سلامت روان شما را ارزیابی می نماید. وی از شما سوالاتی می پرسد که این سوالات مجموعه ای از سوالاتی است در مورد حالات روانی شما، احساساتی که تجربه می کنید، افکارتان و اتفاقاتی است که در زندگی شما افتاده است و همچنین به بررسی پس زمینه زندگی خانوادگی و تاریخچه شخصی شما نیز می پردازد.
تفاوت روانشناس و روانپزشک در چیست؟
روانشناس فردی است که از رویکردهای مختلف روان درمانی استفاده می کند و به روان درمانی می پردازد. روانپزشک ها معمولا به روان درمانی مشغول نیستند و تلاش می کنند تا مشکلات مراجع را با دارو درمانی حل کنند، آن ها ابتدا در پزشکی عمومی تحصیل می کنند و سپس تخصص خود را در حوزه سلامت روان اخذ می کنند. روانشناس ها حق تجویز دارو را ندارند اما می توانند در صورت نیاز به دارو درمانی شما را مطلع کنند. روان درمانی و دارو درمانی کنار یکدیگر می توانند درمان بسیار خوبی برای بسیاری از اختلالات باشند.
ارزیابی توسط روانشناس
ارزیابی گام بسیار مهمی است، زیرا متخصص روانشناس در تهران به شما کمک خواهد کرد تا بداند شما از چه چیزی رنج می برید و مهم تر از آن اینکه چگونه به شما کمک کند. وی در مراحل ارزیابی متوجه می شود که کدام رویکرد درمانی برای رفع مشکل شما مفید تر خواهد بود و پس از آن برنامه درمانی شما را پایه ریزی خواهد کرد.
ممکن است در مراحل ارزیابی، روانشناس شما تشخیص دهد که برای تسریع بهبود حالات شما نیاز به کمک های متخصص روانپزشکی نیز وجود دارد. بنابراین در این صورت وی شما را به روانپزشک ارجاع خواهد داد. بعلاوه گاهی نیز پیش می آید که روانشناسان تشخیص می دهند که برای بهبود درمان، اعضا خانواده شما را نیز ملاقات نماید که بتواند با تغییراتی که در محیط زندگی شما ایجاد می نماید روند بهبود شما را سرعت بخشد.
به طور معمول، روانشناس شما توصیه می کند که شما یک یا دو بار در هفته به آن ها مراجعه کنید. طول مدت درمان شما می تواند از چند هفته تا چند ماه و یا حتی چند سال متفاوت باشد، که این زمان وابسته به مشکل شما و رویکرد درمانگرتان دارد. هر جلسه درمانی معمولاً حدود 50 دقیقه طول می کشد، اما گاهی اوقات بخصوص در جلسات اول ممکن است بیش از این زمان به طول انجامد. پس از اینکه درمان شما تکمیل شد معمولاً به یکباره جلسات درمانی خاتمه نمی یابد بلکه فاصله جلسات را زیاد می نماید تا از ماندگاری درمان اطمینان حاصل نماید.