نوراستنی (neurasthenia) اصطلاحی است که در قرن نوزدهم برای ضعف اعصاب فیزیکی استفاده میشد. در حقیقت یک سندرم است که با خستگی جسمی و روانی همراه با گوشه گیری و افسردگی مشخص میشود. زمانی که از اصطلاح نوراستنی در روانشناسی استفاده میشود، یک اختلال مبهم را توصیف میکند که با خستگی مزمن غیرطبیعی، افسردگی متوسط، ناتوانی در تمرکز، از دست دادن اشتها، بی خوابی و سایر علائم مشخص میگردد. البته علائم ثانویه فراوانی نیز وجود دارد که نامشخص هستند؛ از جمله سردرد، درد عضلانی، سرگیجه، کاهش وزن، تحریک پذیری، ناتوانی در آرامش، اضطراب، ناتوانی جنسی، عدم تلاش، بی حالی، بی خوابی یا پرخوابی، تپش قلب و تعریق بیش از حد.
پیشنهاد میکنیم انجام دهید: تست آنلاین سلامت روان
دلایل ابتلا به نوراستنی چیست؟
نوراستنی به عنوان نتیجه فرسودگی ذخایر انرژی سیستم عصبی مرکزی در نظر گرفته میشود که برخی از متخصصان آنرا به جامعه امروزی نسبت میدهند. به عبارتی دیگر، بسیاری از متخصصان معتقدند نوراستنی با استرسهای شهرنشینی و استرس ناشی از فضای رقابتی فزاینده کسب و کار مرتبط است. همچنین این سندرم با افراد طبقه اجتماعی بالا و افرادی که در کارهای کم تحرک شاغل هستند، مرتبط است.
نظر فروید در مورد نوراستنی (neurasthenia)
فروید علائم فیزیکی متعددی را برای این سندرم درنظر داشت؛ از جمله خستگی، سوء هاضمه همراه با نفخ، فشار داخل جمجمه و ناراحتی ستون فقرات. او این مفهوم پردازی را داشت که در مواردی که رابطه جنسی قطع میشود و فرد به خودارضایی روی می آورد، این سندرم بوجود می آید. در حقیقت او نوارستنی را نتیجه خودارضایی می دانست. نوراستنی همچنین برای توصیف خستگی ذهنی یا خستگی در اثر مطالعه بیش از حد نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
نوراستنی در چه طبقه ای قرار می گیرد؟
طبق نسخه دهم کتابچه راهنمای طبقه بندی بین المللی بیماری ها (ICD-10)، نوراستنی تحت سایر اختلالات عصبی طبقه بندی شده است. ویژگیهای این اختلال در فرهنگهای مختلف متفاوت است اما غالبا دو علامت می تواند وجود داشته باشد:
- افزایش خستگی پس از فعالیت ذهنی که منجر به کاهش عملکرد شناختی (مانند حافظه و موقعیت سنجی) میشود.
- حداقل تلاش فیزیکی برای فرد، خستگی مفرط همراه با درد و اضطراب را به دنبال خواهد داشت.
یکی از نظریه های مدرن نوراستنی این است که این بیماری در واقع دیساآتونومی است که به معنای «عدم تعادل» سیستم عصبی خودمختار است
آیا نوراستنی همچنان شناخته شده است؟
نوراستنی هم بر طبقات بالا و هم طبقه کارگر جامعه و همچنین مردان و زنان را تحت تاثیر قرار میدهد. این سندرم همچنان در طبقه بندی بین المللی بیماریهای سازمان بهداشت جهانی گنجانده شده است و هنوز هم گاهی اوقات در ژاپن و چین تشخیص داده میشود.
نوراستنی چگونه درمان می شود؟
درمان نوراستنی بصورت وضعیتی شدیدا تحمیلی شامل شش تا هشت هفته استراحت در بستر و انزوا، بدون هیچگونه فعالیت خلاقانه یا فکری بود. اغلب با ماساژ و الکتروتراپی و همچنین رژیم غذایی چرب، سرشار از شیر و گوشت همراه بود. البته درمان نوراستنی میتواند با توجه به جنسیت فرد متفاوت باشد. برای زنان معمولا شش تا هشت هفته استراحت در رختخواب توصیه میشود. اما به نظر میرسد درمان برای مردان به مراتب سرگرم کننده تر است. درمان شامل رفتن دور از شهر و پیدا کردن ریشه های خود در طبیعت است. از آنجایی که نوراستنی معمولا با علائم اضطراب خفیف و افسردگی همراه است، بنابراین برخی از داروهای ضد اضطراب که دارای اثرات ضد افسردگی هستند، می توانند برای درمان علائم نوراستنی استفاده شوند.
منبع: britannica.com