22006198 021

بدترین نوع اختلال شخصیت چیست؟

خیلی بد بد متوسط خوب عالی
(77 رای)
بدترین نوع اختلال شخصیت چیست؟

بدترین نوع اختلال شخصیت شامل چند اختلال میشود مانند شخصیت های ضداجتماعی، اسکیزوتایپال و مرزی که هر کدام به شکلی میتوانند برای خود فرد و دیگران بسیار خطرناک باشند. فرد دارای اختلال شخصیت ضد اجتماعی با توجه به نداشتن ترس قادر است بدون دلشوره و استرس دیگران را به راحتی فریب دهد، بدون هیچ احساس گناهی. این افراد حتی ترسی نسبت به دستگیر شدن هم ندارند. ولی طبق پژوهشها برخی از آنها تنها بر روی یک چیز واکنش نشان میدهند، آن هم گرفتن پول از آنها میباشد. در نظر داشته باشید افراد دارای اختلال شخصیت نسبت به مشکل خود بینش ندارند. آنها تنها به اجبار پیش روانشناس می روند.

در اختلال شخصیت اسکیزوتایپال موضوع متفاوت است. آنها افرادی هستند که علاقه به ارتباط با دیگران ندارند و این موضوع برخلاف افراد دارای فوبی اجتماعی برای آنها رنجی به همراه ندارد. از نشانه های بارز شخصیت اسکیزوتایپال میتوان به نشانه های عجیب در رفتار، ظاهر و پوشش اشاره کرد. این افراد لب مرز وارد شدن به طیف اسکیزوفرنی هستند. افراد دارای اختلال شخصیت مرزی به دلیل یک ویژگی بارز که همان بی ثباتی است کارهای مختلف و بسیار خطرناکی را انجام میدهند که باعث آسیب به خود و دیگران میشود. در این افراد اقدام به خودزنی و خودکشی زیاد است. به شدت از تنهایی میترسند و در بعضی زمانها رفتارهای پرخطر مانند رانندگی با سرعت بسیار زیاد، رفتارهای تکانه ای مانند قمار کردن و رفتارهای جنسی متعدد که میتواند شبیه به انحرافات جنسی باشد. خوشبختانه بر خلاف دو اختلال قبل، افراد دارای شخصیت مرزی امکان درمان دارند.

اینفوگرافیک انواع اختلال شخصیت

علامتها و نشانه های اختلال شخصیت مرزی اسکیزوتایپال ضد اجتماعی

اختلال شخصیت مرزی:

  • گرایش به رفتارهای تکانشی و خطرناک
  • تغییر کردن احساسات و یا مود (mood) به تعداد زیاد
  • ترس از ترک شدن و نداشتن روابط پایدار
  • تغییر مداوم افکار نسبت به خود
  • دید سیاه و سفید نسبت به دیگران

اختلال شخصیت اسکیزوتایپال:

  • باورهای خرافی و عجیب مثل اعتقاد به کنترل شدن توسط ماوراء
  • رفتارهای عجیب و غریب مثل لباس پوشیدن نامتعارف
  • تمایل به تنهایی
  • داشتن افکار پارانوئیدی

اختلال شخصیت ضداجتماعی:

  • نشان دادن رفتارهای نامتعارف مثل آتش زدن، آزار حیوانات
  • تمایل به انجام رفتارهای غیرقانونی و نگران نبودن نسبت به نقض قوانین
  • نداشتن احساس همدلی
  • دروغ گفتن و گول زدن برای رسیدن به اهداف شخصی
  • پشیمان نشدن بعد از آسیب رساندن به دیگران

انواع اختلالات شخصیت

اختلالات شخصیت طبق آخرین ویرایش کتاب DSM_5، در سه دسته طبقه بندی می شود.

دسته اول اختلالات شخصیت:

  1. اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
  2. اختلال شخصیت اسکیزوئید
  3. اختلال شخصیت پارانوئید

دسته دوم اختلالات شخصیت:

  1. اختلال شخصیت مرزی
  2. اختلال شخصیت خودشیفته
  3. اختلال شخصیت نمایشی
  4. اختلال شخصیت ضد اجتماعی

دسته سوم اختلالات شخصیت:

  1. اختلال شخصیت اجتنابی
  2. اختلال شخصیت وابسته
  3. اختلال شخصیت وسواسی

اختلالات شخصیت از نگاه روانکاوی

روانکاوان معتقدند افرادی که اصطلاحا از دید اجتماع و روابط اجتماعی باشخصیت هستند، به میزانی از رشد فردی و خانوادگی رسیده اند و هویت مستقلی برای خود کسب کرده اند که شخصیتشان (رفتارهای نسبتا پایدار) بر اساس آن هویت، برنامه ریزی می شود.

افرادی که از منظر مردم یک جامعه و یا یک خانواده، اصطلاحا بی شخصیت شناخته می شوند، کسانی هستند که رفتارهایشان بر اساس هنجارهای جامعه و اجتماع نظم و پایه پیدا نکرده است. چه بسا کسی در یک جامعه غیرمذهبی رفتاری مذهبی داشته باشد و افراد آن اجتماع او را ناهنجار و بی شخصیت فرض کنند و یا بالعکس.

به همین دلیل، شخصیت و الگو های رفتاری که در یک جامعه می تواند دلیلی بر شخصیت مناسب باشد، در یک جامعه دیگر می تواند دلیلی بر بی شخصیتی افراد شناخته شود (جدای از هویت مستقل انسانی هر فرد و آزادی افراد در انتخاب هایشان).

نکته مهم این است که رفتارهایی که به دیگران لطمه و صدمه وارد نکند، از مجموعه رفتارهای بی خطر شناخته میشوند و چون آسیبی به کسی نمی رسانند، نیازی به تعبیر و تفسیر آن ها نیست. اما بیان ما از آسیب به میزانی از احساس ناامنی، دلخوری و یا آسیب های روحی و جسمی است.

اختلال های شخصیت، تعاریف مختلف و نام های مختلفی دارند که هر کدام درمان مخصوص و روش خودشان را دارند.

اختلال شخصیت

بدترین نوع اختلال شخصیت چیست؟

بدترین نوع اختلال شخصیت از نظر زدن آسیب به خود و دیگران شخصیت های ضد اجتماعی، اسکیزوتایپال و مرزی می باشد. معمولا فردی که دارای اختلال شخصیت ضداجتماعی است، بسیار خطرناک است، زیرا بدون هیچ اضطرابی قادر به انجام کارهای بسیار خطرناک و مجرمانه است. شخصیت اسکیزوتایپال از نظر ساختاری بسیار نزدیک به اسکیزوفرنی است. پس به همین دلیل که از واقعیت به دور است و قادر به انجام کارهای روزمره خود نیست، بار اضافی و پر هزینه بر روی خانواده و جامعه است. شخصیت مرزی همه چیز را سیاه و سفید می بیند، به خود آسیب می زند، مشروب یا مواد به شکل افراطی مصرف می کند؛ بنابراین این فرد می تواند به خود و دیگران با کارهای خطرناکش آسیب زیادی بزند.

تشخیص اختلال های شخصیتی و شناخت آن ها فقط و فقط به عهده روانشناسان و روان پزشکان زبده است و تاکیدا اشاره می شود که نمی توان به هر کسی با تغییری از خلق و خو و یا کنار نیامدن ما با آن ها و یا شرایطی که باعث تغییر رفتار هر فرد می شود، برچسب اختلال شخصیت زد.

در واقع همانطور که فقط یک جراح قلب می تواند تشخیص دهد قلب فردی نیاز به عمل دارد، تنها یک روانشناس میتواند تشخیص دهد فردی دچار اختلال شخصیتی است و پس از آن راه های درمان را به او پیشنهاد دهد.

شاید در اطراف ما و همچنین در خود ما تغییراتی در خلق و خویمان ایجاد شده باشد و یا از اطرافیانمان شنیده باشیم که با این همه تغییر در خلقمان، نیاز داریم به مشاور روانشناس مراجعه کنیم. البته که مشاوره با روانشناس امری بسیار عادی است و هر کسی به هر دلیلی می تواند به مشاوران روانشناس مراجعه کند.

شخصیت مخرب چیست؟

وقتی در مورد شخصیت صحبت می کنیم، مسئله شناخت رفتارهای نسبتا پایداری است که در مورد یک نفر درونی شده، انسجام پیدا کرده و به عنوان شخصیت آن فرد شناخته می شود. برای شناخت انواع اختلال های شخصیتی و شناخت بدترین نوع اختلال شخصیت و همچنین میزان شیوع آن، مقاله را تا انتها مطالعه کنید.

روانشناسان عقیده دارند که باید این نکته را در نظر داشته باشیم که اگر مثلا فردی شاد است اما عزیزی را از دست داده، طبیعی است که مدتی غمگین، بی حوصله، گاهی عصبانی و یا افسرده باشد و ما نمی توانیم بگوییم این فرد به نوعی دچار اختلال شخصیت شده و یا رفتارهایی متفاوت از آنچه بود را نشان می دهد. شرایط محیطی، وراثت و تغییرات اجتماعی در تغییرات رفتاری ما بسیار اثرگذار هستند که باید برای ایجاد رفتارها و تغییراتشان آنها را در نظر داشته باشیم.

تعدادی از مکانیسم های دفاعی انواع اختلالات شخصیت

دو نیم سازی

افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی از دو نیم سازی بهره می گیرند. این افراد دنیا و دیگران را سیاه یا سفید می بینند. افراد یا خوب هستند یا بد و حد وسطی وجود ندارد.

همانند سازی فرافکنانه

این مکانیسم دفاعی نیز اکثراً توسط افراد مبتلا به شخصیت مرزی به کار برده می شود. در این روش فرد مبتلا یکی از صفات خود را به دیگری فرافکنی کرده و سعی می نماید مقابل آنچه فرافکنی شده همانند سازی کند.

تجزیه

مکانیسمی دفاعی است که فرد مبتلا یک واقعیت خوشایند را انکار کامل می کند و گاهی حالت ناخوشاند عاطفی خود را جایگزین حالت بد عاطفی خود می کند. معمولاً در اختلال شخصیت مرزی دیده می شود.

بدترین نوع اختلال شخصیت

جداسازی

مختص اختلال شخصیت وسواسی است. فرد واقعیت را با تمام مواردش به یاد می آورد بدون آنکه در وی حالت عاطفی خاصی رخ دهد.

برخی از نشانه های ابتلا به اختلالات شخصیت آمار شیوع انواع اختلالات شخصیت

  1. (SPD) اختلال شخصیت اسکیزوئید = 9/4 درصد
  2. (PPD) اختلال شخصیت پارانوئید = 3/2 درصد
  3. (STPD) اختلال شخصیت اسکیزوتایپال = 6/0 تا 6/4 درصد
  4. (ASPD) اختلال شخصیت ضد اجتماعی = 3/3 درصد
  5. (BPD) اختلال شخصیت مرزی = 6/1 درصد
  6. (HPD) اختلال شخصیت نمایشی = 8/1 درصد
  7. (OCPD) اختلال شخصیت وسواسی = 4/2 درصد
  8. (DPD) اختلال شخصیت وابسته = 6/0 درصد
  9. اختلال شخصیت دوری جو = 4/2 درصد

نمودار شیوع اختلالات شخصیت

سوالات متداول

1. اختلال در شخصیت به چه معناست؟
اختلال شخصیت به طور کلی عبارت است از تجارب درون ذهنی و رفتاری با دوامی که دور از معیارهای فرهنگی فرد است، نفوذی غیر قابل انعطاف دارد، در طول زمان تغییر نمیکند و باعث ناراحتی فرد و مختل شدن کارکردهایش میشود.

2. میزان شیوع اختلال شخصیت چگونه است؟
اختلال شخصیت اختلالی شایع و مزمن است به طوری که شیوع آن در جمعیت عمومی 10 تا 20 درصد تخمین زده میشود.

3. اهمیت پرداختن به اختلالات شخصیت چیست؟
اختلالات شخصیت از این جهت حائز اهمیت اند که میتوانند زمینه ساز سایر اختلالات روانپزشکی مانند مصرف مواد، خودکشی، اختلالات عاطفی، اختلال خوردن و اضطراب شوند. همچنین در نتایج درمانی بسیاری از سندرم های بالینی تداخل نموده و میزان مرگ و میر را در این بیماران افزایش می دهند.

نظرات کاربران:
الینا
پاسخ به این نظر
1402/12/28

به نظرم هرنوع اختلال شخصیت که داشته باشیم بده و ادم و نابود میکنه کلا بیماریهایی که با اعصاب و روان سرو کاردارن ادمهارو زودازپادرمیارن

0 0
محمدی
پاسخ به این نظر
1402/12/27

وحشتناکه اگه بخوایم اینجوری بررسی کنیم ادمارو شاید بیش از نیمی از ادمای اطرافمون دچار اختلال هستند و چقدر دردناکه که این شرایط رو دراونا میبینیم حتی مطمئنا اگر واقع بینانه نگاه کنیم خودمون هم مشکل داشته باشیم

0 0
سالومه
پاسخ به این نظر
1402/12/26

بسیار مقاله جالبی بود و من خیلی ازش استفاده کردم وقتی کمی از این مسائل اگاه میشیم دقتمون هم به ادمای اطرافمون بیشتر میشه و اگر بتونیم کامل تشخیص بدیم میتونیم اطرافیانمون رو با اگاهی انتخاب کنیم

0 0
mina
پاسخ به این نظر
1402/10/18

واقعا تشخیص اسکیزویید و انتی سوشال از یه فردی که حالا فقط درونگرا و منزویه و شایدفقط دیر ارتباط برقرار میکنه و یا مشکل اعتماد به افراد رو داره کار سختیه و روانشناس باید واقعا مجرب باشه که به افراد اسیب نزنه

0 0
Sara zamanian
پاسخ به این نظر
1402/9/28

سلام اختلال شخصیت اسکیزویید و آنتی سوشال یکی هستن ؟

0 0
مهدی
پاسخ به این نظر
1402/8/24

سلام روز بخیر من چند وقتی هست تراپی میرم و تشخیص تراپیستم ساختار مرزی هست آیا ساختار مرزی با همان اختلال شخصیت مرزی یکی هستش؟!؟

0 0
سیما داروغه
پاسخ به این نظر
1402/8/24

سلام وقتتون بخیر من مدتی هست با یه آقا آشنا شدم و قصدمون ازدواجه اما ایشون خیلی خودشیفته هستن و با توجه به مطالبی که توی سایت خوندم حس میکنم شخصیت نمایشی هم داشته باشن چون همیشه سعی میکنن خودشونو بهترین نشون بدن . اوایل اذیت نمیشدم اما الان خیلی حس خوبی ندارم و اعتماد به نفسم پایین اومده ممنون میشم راهنماییم کنید که توی همچین رابطه ای بمونم یا خیر

0 0
ساحل مهرپرور
پاسخ به این نظر
1402/8/23

سلام برادر همسر من ۲۷ سالشه و مدتیه که با سایتهای شرطبندی آشنا شده و کلی پول از دست داده و اینکه گاهی حرف از خودکشی میزنه ولی بعدش میگه شوخی کرده. من مطالب سایت شمارو خوندم و خیلی برام جالب بود که این دوتا خصوصیت رو برای افراد مرزی نوشتید و اینکه گفتید درمان داره ممنون میشم راهنماییمون کنید باید چه کار کنیم

0 0
مطهره
پاسخ به این نظر
1402/8/22

سلام من ۲۹ سالمه و تا الان با هیچ پسری دوست نبودم تقریبا ۸ ماهه با یه آقا آشنا شدم ۵۱ ساله و البته مجرد. خیلی به من ابراز علاقه میکنه و منم چون تا الان هیچ تجربه ای نداشتم میشه گفت خوشحال بودم و راضی از رابطمون. اما جدیدا خیلی به من شک میکنه وقتی پیش هم هستیم به جای وقت گذروندن با هم مدام یا گوشی منو چک میکنه و یا سوال جواب های بیجا و خسته کننده. خیلی بهش وابسته شدم شاید چون تا الان با جنس مخالف رابطه ای نداشتم میشه راهنماییم کنید چطور راضیش کنم که بریم پیش یه مشاور

0 0
ندا
پاسخ به این نظر
1400/10/4

خواهر من توی سن نوجوونی هست..خیلی با استعداد و باهوشه معدل نوزده دیپلم..با اینکه کلی مقام و رتبه توی رشته هنرستانش اورده اما میگ حوصله دانشگاه نداره..سیگار زیاد میکشه..از زندگی متنفره..اقدام به خودکشی داشته..نمیدونه چیکار کنه سردرگمه..یهو عاشق میشه یهو فارغ..خیلی بیش از حد از جمع اطرافش تاثیر پذیره...سه تا روانپزشک بردیم هرکی یه دارو میده اما تغییری توی رفتارش ندیدیم بعد یکسال که دارو میخوره...پیش یکی از بهترین روانشناسهای مربوط به اینجور بچه ها هم میره ولی خیلی نگرانشم چون سنی هست که با تصمیم اشتباه و لجبازی آینده ش رو خراب میکنه خیلی نگرانش هستم کسی تجربه مشابهی داره و میتونه راهنمایی کنه؟

2 0
فاطمه
پاسخ به این نظر
1400/8/20

قطعا قطعا قطعا پارانوئید من با یه اقایی سه سال در رابطه بودم که به شدت شکاک بود و یک پارانوئید واقعی بود و نمیتونم بگم که چقققدر ایشون منو عذاب داد به همه چیز شک داشت حتی به خودش به نزدیک ترین اعضای خانوادم و حتی پسرخالم که شیش سال از من کوچکتر هست شک داشت و میگفت نباید باهاش صحبت کنی و من کاملا یه رابطه سمی رو تجربه کردم و واقعا زندگیمو هدر کردم لطفا ادم شکاک دیدید سریع فرار کنید

1 1
mahshid
1400/8/25

سلام منم اینو قبول دارم پارانوئید ها به شدت اذیت کننده هستن بهههه شدددددت و زندگی رو به آدم زهر میکنن من مادرم پارانوئیده و کلا هممونو روانی کرده و نمیشه هم بهش حرف زد و اقدامی کرد برای درمانش کاش یه نفر که همچین تجربه ای داره بیاد بگه که ما چیکار باید بکنم تو این وضعیت

1 0
م.ی
پاسخ به این نظر
1400/8/11

سلام من یه برادر 13 ساله دارم که به شدت رفتار های عجیب و غریب از خودش نشون میده مثلا خیلی زیاد دروغ میگه و سعی میکنه که همرو گول بزنه. به مدرسه علاقه ای نداره و درس نمیخونه و وقتی مدرسه میرفت به شدت شیطنت میکرد و معلم هارو به شدت اذیت میکرد وقتی که باهاش صحبت میکنم از کارایی که کرده اصلا پشیمون نیست و بهشون میخنده این چه اختلالی میتونه باشه و ایا میشه درمانش کرد؟؟

3 1
مریم
1401/2/16

قطعا اختلال شخصیت ضداجتماعی و یا بهتر بگم سایکوپت داره

1 0
نیلوفر
پاسخ به این نظر
1400/6/31

سلام وقت بخیر ایا اختلال خودشیفتگی هم میتونه به اندازه بقیه اختلالاتی که گفتید مشکل ایجاد بکنه و حل نشه ؟ چون من جدیدا با یه اقایی اشنا شدم که فکر میکنم دچار خود شیفتگیه اما خب شرایط مالی و اجتماعی خوبی داره و بهم گفت که پیش مشاور میره البته نگفت به چه علت اما من حدس میزنم به دلیل همین خودشیفتگی باشه و اینکه اگر این اختلال قابل درمان هست چه مدت زمانی طول میکشه ایا مثلا توی 6 ماه میشه درمانش کرد؟

1 2
arezu
1400/7/19

سلام من هم یک سال با اقایی در ارتباط بودم که خودشیفته بود و واقعا اذیت شدم و تجربه بدی داشتم بنظرم اگر داره درمان میشه حتما پیگیر باش ببین روند درمانش چجوریه بهتر شده یا نه و حتما اگر میخای رابطه رو ادامه بدی خودت هم برو پیش روانشناس و نظرشو بپرس حتی میتونید دو نفری هم یه جا برید خلاصه خیلی حواست باشه و راحت نگیر اینجور مواردو چون میتونه مثل من تجربه تلخی برات بشه و باعث عذاب کشیدنت بشه

2 1
افزودن نظر:
captcha


تست های آنلاینتست آنلاین
آدرس مکثآدرس
تلفن مکث
رزرو آنلاین وقترزرو وقت
تماس با واتس اپواتس اپ