اختلالات شخصیت گروه B شامل شخصیت های ضد اجتماعی، نمایشی، خودشیفته و اختلال شخصیت مرزی است. در اختلالات شخصیت گروه B بسیاری از آن ها ویژگی های مشابه دارند یا حتی علائمشان با هم همپوشانی دارند. به منظور تمایز بهتر، چاپ پنجم کتابچه راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5)، اختلالات شخصیت مختلف را در سه گروه قرار داده است که هریک از آن ها با ویژگی شخصیتی مشترک و متمایز مشخص می شوند. طبق آمار انستیتوی ملی بهداشت روان، 9.1 درصد از آمریکایی های بالای 18 سال حداقل یک اختلال شخصیت دارند.
اختلالات شخصیتی اصلی در این دسته زیر ذکر شده است.
- اختلال شخصیت پارانوئید.
- اختلال شخصیت اسکیزوئید.
- اختلال شخصیت اسکیزوتایپال.
- اختلال شخصیت ضد اجتماعی
- اختلال شخصیت مرزی.
- اختلال شخصیت هیستریونیک.
- اختلال شخصیتی خودشیفتگی.
- اختلال شخصیت اجتنابی.
- اختلال شخصیت وابسته.
درک اختلالات شخصیت
شخصیت شما با نحوه تفکر، رفتار و احساس شما در میزان زمانی طولانی تعریف می گردد. یک اختلال شخصیت، صرفاً تفکر، احساس یا رفتار متفاوت از آنچه انتظار می رود نیست. این انحراف مداوم از انتظارات آسیب رسان است که باعث رنج و نابسامانی دیگران نزدیک به فرد شده و عملکرد افراد و خود فرد را دشوار میکند. از آن جایی که بر خلاف اختلالات خلقی اختلالات شخصیت در بسیار از موار (همسان با ایگو) است یعنی فرد با اصالت وجود خودش مشکلی ندارد موضوع بسیار پیچیده می شود. در نظر داشته باشید در بسیار از موارد افراد دارای اختلال شخصیت از نوع شخصیت خود شکایت ندارند بلکه از عوارض جانبی که به واسطه اختلال شخصیتشان دچار آن شدند مثل افسردگی و اضطراب پیش روانشناس می روند و گلایه میکنند.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: شخصیت کاریزماتیک و ویژگی های آن
علائم اختلال شخصیت چیست؟
علائم به نوع اختلال شخصیت بستگی دارد. با این حال بسیاری از علائم اختلالات شخصیتی مختلف باهم همپوشانی دارند. علائم شایع اختلال شخصیت عبارتند از:
- رفتار عجیب یا بی ثبات
- سوءظن و بی اعتمادی
- ریسک کردن
- نوسانات خلقی شدید (طغیان عصبانیت)
- مشکل در روابط
- مشکلات در مدرسه یا محل کار
- نیاز به ارضای آنی
طبقه بندی اختلالات گروه B
10 نوع خاص از اختلالات شخصیت وجود دارد که در DSM-5 به سه خوشه کلاستر یا گروه تقسیم می شوند.
- کلاستر A به عنوان رفتارهای عجیب و غریب یا غیر عادی تعریف شده است که 7.5% از بزرگسالان را تحت تأثیر قرار می دهد.
- اختلالات شخصیتی کلاستر B با تفکرات یا رفتارهای نمایشی، بیش از حد عاطفی یا غیرقابل پیش بینی و بی ثبات مشخص می شوند.
- اختلالات شخصیتی کلاستر C شامل رفتارهای ترسناک و اضطرابی است که 6% از بزرگسالان را تحت تأثیر قرار می دهد.
این اختلالات شامل اختلال شخصیت ضد اجتماعی، اختلال شخصیت مرزی، اختلال شخصیت خودشیفتگی و اختلال شخصیت نمایشی هستند. این دسته کمترین میزان ابتلا را در اختلالات شخصیت شامل می شود که شامل 2.7 درصد از بزرگسالان است. اما اغلب درمان این بیماری چالش برانگیز است. مانند سایر اختلالات شخصیت و خلق، شرایط می توانند با هم همپوشانی داشته و هم زیستی کنند و نیاز به رویکردهای مختلفی برای درمان و مراقبت دارد.
پیشنهاد می کنیم انجام دهید: تست آنلاین شخصیت
اختلال شخصیت ضد اجتماعی در کلاستر B
DSM-5 اختلال شخصیت ضد اجتماعی را به عنوان الگوی فراگیر بی اعتنایی به حقوق دیگران تعریف میکند که از کودکی شروع میشود و تا بزرگسالی ادامه می یابد. احتمال شکل گیری افرادی که دارای ADHD و بعد اختلال سلوک هستند به اختلال شخصیت ضد اجتماعی بسیار زیاد است.
افراد مبتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی به عنوان افرادی فاقد همدلی (توانایی قرار دادن خود در جای شخص دیگری برای درک احساسات آن ها) توصیف میشوند. آنها غالباً با بی مسئولیتی رفتار میکنند، دروغ می گویند، دزدی میکنند یا مرتباً قانون را می شکنند. اختلال شخصیت ضد اجتماعی با رفتارهای تکانشی (عدم کنترل تکانه)، پرخاشگری، بی پروا بودن، بی اعتنایی به امنیت خود یا دیگران و عدم ابراز پشیمانی برای هرگونه صدمه ای که انجام می شود، مشخص می شود.
چه نوع اختلال شخصیت ضد اجتماعی است؟
اختلال شخصیت ضد اجتماعی (ASPD) یک وضعیت سلامت روان است. افراد مبتلا به ASPD نسبت به دیگران بی احترامی نشان می دهند. آنها از هنجارها یا قوانین پذیرفته شده اجتماعی پیروی نمیکنند. افراد مبتلا به ASPD ممکن است قانون را زیر پا بگذارند یا به اطرافیان خود آسیب جسمی یا روحی وارد کنند.
7 علامت یک اختلال شخصیت ضد اجتماعی چیست؟
- نادیده گرفتن حق از باطل.
- دروغ گفتن برای سوء استفاده از دیگران.
- عدم حساسیت و احترام به دیگران.
- استفاده از جذابیت یا شوخ طبعی برای دستکاری دیگران برای منافع شخصی یا لذت.
- داشتن حس برتری و عقیده فوق العاده.
- داشتن مشکلات با قانون، از جمله رفتار مجرمانه.
کدام تیپ شخصیتی فکر می کند که همیشه حق با آنهاست؟
ESTJ ها تمایل دارند فکر کنند که همیشه حق با آنهاست و قطب نمای اخلاقی آنها عینی، مطلق و جهانی است.
آیا سایکوپاتی یک بیماری روانی است یا اختلال شخصیت؟
بر اساس تعریف ویکفیلد ذکر شده در این مطالعه و هم بر اساس معیارهای انجمن روانپزشکی آمریکا (انجمن روانپزشکی آمریکا، 2000) بلهسایکوپاتی یک اختلال روانی است.
اختلال شخصیت مرزی در کلاستر B
با مشکلات خاص در روابط بین فردی، خودانگاره، احساسات، رفتارها و تفکر همراه است. افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی تمایل به روابط ناپایدار و شدید دارند و مستعد استدلال ها و شکست های مکرر هستند. آن ها از لحاظ شخصیتی ترس از رها شدن دارند و تصویری منفی از خود خواهند داشت. افراد مبتلا به BPD اغلب میگویند احساس میکنند که در حال نوسان در حالت های عاطفی هستند و در طی چند دقیقه از سرخوردگی به افسردگی تغییر میکنند. یکی دیگر از خصوصیات بارز BPD تمایل به انجام رفتارهای مخاطره آمیز مانند سوءاستفاده از الکل یا مواد مخدر، درگیر شدن در رابطه جنسی ناعادلانه، پرخوری یا خودآزاری (مانند بریدن خود یا اقدام به خودکشی) است.
8 علامت اختلال شخصیت مرزی چیست؟
- ترس از رها شدن.
- روابط ناپایدار.
- نامشخص یا تغییر تصویر از خود.
- رفتارهای تکانشی و خود ویرانگر.
- خودآزاری.
- نوسانات عاطفی شدید.
- احساس پوچی مزمن.
- خشم انفجاری.
آیا یک فرد مبتلا به BPD واقعاً می تواند عاشق باشد؟
واقعیت: افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی قادر به دادن و دریافت عشق هستند. افراد مبتلا به BPD مشکلات زیادی در روابط دارند، اما این بدان معنا نیست که آنها قادر به عاشق شدن نیستند.
یک فرد اختلال شخصیت مرزی چگونه است؟
افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی ممکن است نوسانات خلقی شدیدی را تجربه کنند و در مورد اینکه چگونه خود را میبینند احساس عدم اطمینان کنند. احساسات آنها نسبت به دیگران می تواند به سرعت تغییر کند و از نزدیکی شدید به نفرت شدید تبدیل شود. این احساسات در حال تغییر می تواند منجر به روابط ناپایدار و درد عاطفی شود.
اختلال شخصیت مرزی از چه سنی شروع می شود؟
علائم اختلال شخصیت مرزی معمولاً برای اولین بار در سال های نوجوانی و اوایل دهه بیست رخ میدهد. با این حال، شروع ممکن است در برخی از بزرگسالان پس از سی سالگی رخ دهد، و پیش سازهای رفتاری در برخی از کودکان مشهود است.
اختلال شخصیت خودشیفته در گروه B
ویژگی اصلی اختلال شخصیت خودشیفته، احساس شدید اهمیت به خود است. مبتلایان به این اختلال غالباً خود را استثنایی می دانند و باید تحت درمان ویژه قرار گیرند. آن ها خواهان توجه بیش از حد، سوء استفاده از دیگران و عدم توانایی در درک یا نشان دادن همدلی هستند. افراد مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته در مورد دستاوردهای خود نیز مبالغه می کنند و در مورد قدرتمند بودن، جذاب بودن و موفق بودن خیال پردازی می کنند. در حالی که آنها هیچ علاقه ای به احساسات و نیازهای دیگران نخواهند داشت، غالباً انتظاراتی غیر منطقی از آنچه دیگران برای آنها باید انجام دهند، دارند. حسادت به دیگران در آن ها رایج است، در حالی که اعتقاد دارند به طور جدی دیگران به آن ها حسادت می کنند.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: آیا با فرد خود شیفته می توان ازدواج کرد؟
6 ویژگی یک خودشیفته چیست؟
- داشتن یک احساس باد کرده از خود اهمیتی و استحقاق.
- نیاز به تحسین مداوم.
- انتظار درمان ویژه.
- اغراق در دستاوردها و استعدادها..
- واکنش منفی به انتقاد.
- مشغول شدن به فانتزی در مورد قدرت، موفقیت و زیبایی.
فرد مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته چگونه عمل می کند؟
اختلال شخصیت خودشیفته شامل الگوی تفکر و رفتار خود محور، متکبرانه، فقدان همدلی و توجه به افراد دیگر و نیاز مفرط به تحسین است. برخی دیگر اغلب افراد مبتلا به NPD را به عنوان افرادی خودخواه، دستکاری شده و مطالبه گر توصیف می کنند.
از کدام خودشیفته می ترسید؟
اگرچه خودشیفته ها برتر، شایسته و مغرور عمل می کنند، اما در زیر نمای بزرگ تر آن ها بزرگ ترین ترس آن ها نهفته است: اینکه آنها معمولی هستند. برای افراد خودشیفته، توجه مانند اکسیژن است. خودشیفته ها معتقدند فقط افراد خاص مورد توجه قرار می گیرند.
خودشیفته ها چه کاری را بهتر انجام می دهند؟
خودشیفته ها خود بزرگ بین و منفعت طلب هستند و دیگران را برای منافع شخصی خود کنترل میکنند. آنها به دلیل استفاده از چند تاکتیک خاص برای به دست آوردن و حفظ این کنترل بدنام هستند. اولاً، خودشیفته ها با هدف قرار دادن افراد وابسته، موفقیت را تضمین می کنند: آنها همچنین سعی می کنند با استفاده از تعارف و چاپلوسی، احساس خاص بودن را در دیگران ایجاد کنند.
اختلال شخصیت نمایشی در کلاستر B
بارزترین ویژگی اختلال شخصیت نمایشی، تغییر سریع بین بیان عبارات احساسی نمایشی و رفتار توجه طلبانه بیش از حد است. افراد مبتلا به این اختلال وقتی شخص دیگری مورد توجه قرار گیرد ناراحت می شوند و آن را دوست ندارند و با رفتارهای تحریک آمیز، اغوا کننده یا جنسی افراد را تحریک میکنند و یا از ظاهر بدنی برای بازیابی مجدد توجه به خود استفاده می کنند. افراد مبتلا به اختلال شخصیت نمایشی ممکن است معتقد باشند که روابط شخصی آنها از آنچه واقعاً هست قوی تر است و به راحتی تحت تأثیر دیگران قرار می گیرند. آن ها همچنین بیش از حد در مورد ظاهر بدنی خود نگران هستند.
سه نشانه شخصیت هیستریونیک چیست؟
- وقتی در مرکز توجه نیستند، احساس قدردانی یا افسردگی میکنند.
- احساسات کم عمق و در نوسانی دارند.
- نمایشی باشید، دراماتیک، اغواگرجذاب و از نظر احساسی بسیار بیانگر باشید، حتی تا حدی که دوستان و خانواده را در جمع شرمنده کنید.
چه چیزی باعث اختلال شخصیت هیستریونیک می شود؟
علل و عوامل خطر اختلال شخصیت هیستریونیک
در کودکی به خاطر رفتار جلب توجه جویانه پاداش می گیرند. سابقه خانوادگی اختلالات شخصیت، اضطراب یا افسردگی. یادگیری رفتارها از والدین یا مراقب مبتلا به اختلال شخصیت هیستریونیک. عدم انتقاد یا تنبیه در کودکی.
آیا هیستریونیک ها خود کشی می کنند؟
افراد مبتلا به اختلال شخصیت هیستریونیک می توانند جذاب، بیانگر و نمایشی باشند. آنها تمایل به جلب توجه دارند و می توانند برای حفظ علاقه دیگران دستکاری کنند. آنها ممکن است از رفتارهایی از جمله رفتار جنسی اغوا کننده، اقدام به خودکشی یا حتی بیماری جسمی برای جلب توجه شما استفاده کنند.
علل به وجود آمدن اختلال های شخصیت چیست؟
شخصیت شما (روشی که شما فکر می کنید، احساس می کنید و رفتار می کنید) تا حد زیادی در دوران کودکی شکل می گیرد. خلق و خو، محیط و تجربیات شخصی شما همه برای شکل دادن به شخصیت شما با هم همکاری می کنند.
دلایل دقیق اختلالات شخصیت هنوز ناشناخته است اما اعتقاد بر این است که تحت تأثیر عوامل ژنتیکی و محیطی قرار گرفته است. این موضوع نشان میدهد که ممکن است مزاج ما تا حدی به ارث برسد. طبق تحقیقات دانشکده پزشکی دانشگاه لوئیزویل، ناهنجاری های خاصی از مغز در افراد مبتلا به اختلالات شخصیتی گروه B وجود دارد و این نشان می دهد که از ابتدای تولد ممکن است ذاتاً مستعد ابتلا به اختلالات روان باشند. همچنین به نظر می رسد که آسیب های شخصیتی کودک، سوءاستفاده، هرج و مرج، بی ثباتی یا سابقه خانوادگی اختلالات شخصیتی نیز در آن موثر باشد.
تشخیص انواع اختلال شخصیت گروه B با معیارهای DSM-5
از تشخیص اختلال شخصیت گذاشتن روی خود یا فرد مورد علاقه تان خودداری کنید. فقط یک متخصص بهداشت روان آموزش دیده می تواند براساس بررسی و توصیف علائم به طور دقیق تشخیص دهد. اگر فکر می کنید که شما یا یک دوست عزیز اختلال شخصیت دارید، با پزشک خود صحبت کنید. تشخیص شامل معاینه فیزیکی، ارزیابی روانپزشکی و رعایت معیارهای مشخص مندرج در DSM-5 است.
درمان مناسب برای انواع اختلالات شخصیت گروه B
درمان می تواند مسیر طولانی را برای کمک به شما در رسیدن به کیفیت بهتر زندگی طی کند. دو درمان متداول، روان درمانی و دارو درمانی است. اگر شما به آن نیاز داشته باشید، ممکن است لازم باشد در بیمارستان بستری شوید یا از یک برنامه درمانی خانگی استفاده کنید.
روان درمانی مناسب برای اختلال شخصیت
معمولاً بهترین درمان برای اختلالات شخصیت، روان درمانی است که به عنوان گفتگوی درمانی یا مشاوره نیز شناخته می شود. ممکن است مهارت های زندگی را یاد بگیرید که به شما کمک می کند با احساسات خود کنار بیایید و در عین حال یاد بگیرید که چگونه به درستی پاسخ دهید و روابط خود را مدیریت کنید.
متداول ترین روان درمانی برای اختلالات شخصیتی B
داروها مناسب برای اختلال شخصیت
اگرچه هیچ دارویی تأیید شده توسط سازمان غذا و دارو برای درمان اختلالات شخصیتی وجود ندارد، اما علائم مشترک افسردگی، اضطراب یا اختلال دو قطبی به طور معمول درمان می شود. برای اطلاعات بیشتر با روانپزشک ارتباط برقرار کنید.
داروهای ضد افسردگی
این موارد در صورت بروز علائم افسردگی مانند خلق و خوی سطح پایین، عصبانیت، ناامیدی یا تحریک پذیری می تواند به شما کمک کند.
داروهای ضد اضطراب
اگر با اضطراب یا بی خوابی مشکل دارید، این داروها ممکن است به کاهش علائم کمک کند. با این حال، آن ها همچنین می توانند منجر به افزایش انگیزش در برخی شوند.
داروی ضد سایکوز
برای افرادی که به روان پریشی یا اضطراب شدید مبتلا هستند، ضد روانپریشی ممکن است در عادی سازی حالت های رو به تشدید مفید باشد.
داروی تثبیت کننده خلق
این داروها می توانند به متعادل کردن روحیه شما کمک کنند به طوری که نوسانات خلقی کمتر مکرر یا شدید می شوند. آن ها همچنین ممکن است به کاهش رفتارهای پرخاشگرانه و پرخاشگری کمک کنند.
منبع: verywellmind.com