22006198 021

از کجا بدانم اختلال دو قطبی دارم؟

خیلی بد بد متوسط خوب عالی
(17 رای)
از کجا بدانم اختلال دو قطبی دارم؟

اختلال دو قطبی، که قبلاً به عنوان افسردگی شیدایی شناخته می شد، یک وضعیت روانی است که با تغییرات شدید در حالت روحی، انرژی و توانایی عملکردی فرد همراه است. این تغییرات ممکن است از دوره های شیدایی (مانیا) که در آن فرد احساس انرژی و تحریک پذیری بیش از حد دارد، تا دوره های افسردگی که با احساس ناامیدی و کاهش انرژی همراه است، متفاوت باشد. آگاهی از نشانه ها و علائم این اختلال می تواند به شما کمک کند تا بفهمید آیا ممکن است از این اختلال رنج ببرید یا خیر.

یکی از نشانه های اصلی اختلال دو قطبی، تجربه دوره های شیدایی است. در طول این دوره ها، افراد ممکن است احساس خوشحالی بی پایان، اعتماد به نفس بالا و کاهش نیاز به خواب داشته باشند. همچنین، ممکن است بیش ازحد تحریک پذیر شده و تصمیمات خطرناک بگیرند. این دوره ها معمولاً با افزایش فعالیت های اجتماعی، فیزیکی و حتی جنسی همراه هستند. اگر شما یا کسی که می شناسید چنین نشانه هایی را تجربه می کند، ممکن است نشانه ای از اختلال دو قطبی باشد.

برعکس، دوره های افسردگی در اختلال دو قطبی می تواند شامل احساس ناامیدی، بی ارزشی و کاهش علاقه به فعالیت هایی باشد که قبلاً لذت بخش بوده اند. این دوره ها معمولاً با خستگی، مشکلات خواب، تغییرات وزن و افکار خودکشی همراه هستند. این تغییرات شدید در حالت روحی و عملکردی می تواند نشان دهنده اختلال دو قطبی باشد. اگر چنین نشانه هایی را تجربه می کنید، مهم است که به دنبال کمک حرفه ای باشید.

تشخیص اختلال دو قطبی نیاز به ارزیابی دقیق توسط یک متخصص روانپزشکی یا روانشناس دارد. آنها از طریق مصاحبه های بالینی، پرسشنامه ها و بررسی سابقه پزشکی و خانوادگی شما به تشخیص دقیق می رسند. اگر شک دارید که ممکن است از اختلال دو قطبی رنج ببرید، مهم است که به یک متخصص مراجعه کنید تا ارزیابی لازم انجام شود و در صورت نیاز درمان مناسب آغاز گردد. درمان های موثر برای اختلال دو قطبی شامل دارودرمانی، روان درمانی و تغییرات سبک زندگی است که می تواند به مدیریت علائم و بهبود کیفیت زندگی کمک کند.

از کجا بدانم اختلال دو قطبی دارم؟

دیدگاه شخصی آرمیتا اینست که با اختلال دو قطبی زندگی در وضعیت جنون پیش میرود.

من توانستم خودم را از الگوهای فکری قدیمی که مانع سلامت روانم میشد، رها کنم. دریافت دارو با دوز مناسب برای بدن بخش مهمی از بهبودی من بود. مدیریت اختلال دوقطبی بهتر است به تنهایی انجام نشود. زیرا همیشه نمیتوانید رفتار و تفکر منفی خود را بصورت دقیق تشخیص دهید یا همیشه نمیتوانید غیر عادی بودن رفتار و تفکر خود را معین دهید. لذا قبل از اینکه خیلی دیر شود به روانشناس و یک مرکز مشاوره مراجعه کنید. اختلال دوقطبی نیاز به روان درمانی و درمان دارویی همزمان دارد.

خیلی ها این سوال را دارند که از کجا بدانم اختلال دو قطبی دارم؟ این سوالی است که با کنایه زدن دیگران شروع می شود. اما در جواب اول اگر یک روز این احساس را دارید که حالتان خوب است و روز دیگر بد، ارتباطی با اختلال دو قطبی نوع یک و دو ندارد. اگر دچار نوسانات خلقی هستید، ممکن است اختلال سیکلوتایمی داشته باشید. اما در هر صورت برچسب زدن یا اصطلاح درست آن تشخیص، کار یک روانشناس و روانپزشک است. پس اگر کمی به خود شک کرده اید با خواندن این مقاله به جواب سوال خود خواهید رسید.

اینفوگرافیک اختلال دو قطبی

حقایقی در مورد اختلال دو قطبی

بررسی اولیه اختلالات دوقطبی می تواند برای خوانندگان مفید باشد لذا در ادامه مطالبی را مطرح خواهیم کرد که در تشخیص بهتر کمک می کند.

  • افسردگی شایع ترین حالت خلقی در اختلال دوقطبی نوع ۲ است و دوره های آن طولانی تر و شدیدتر از نوع ۱ هستند.
  • علائم افسردگی اساسیِ غیر معمول، شدید و طولانی هستند. پس بهتر است روانشناس را از وجود اختلال دوقطبی نوع 2 آگاه کنید.
  • در اختلال دو قطبی نوع 2 اقدام به خودکشی، بیشتر اتفاق می افتد و احتمال مرگ بیشتر است.
  • احساس طرد شدن در روابط بین فردی حتی زمانی که فرد در دوره افسردگی نیست، نیز وجود دارد.
  • مسئله پیچیده تر این است که افراد مبتلا به اختلال دوقطبی نوع 2، با افزایش سن، به نظر میرسد دوره های بهبودی کوتاهتری را در دوره های خلقی نشان میدهند.
  • اختلالات دوقطبی دارای اثر تحریک کننده هستند که تشخیص زودهنگام را به موضوع مهمی تبدیل میکند. ابتدا یک آتش سوزی کوچکتر شروع می شود تا آتشی شدیدتر را تشویق به زیاد شدن کند. در اختلالات عاطفی، این بدان معناست که اپیزودهای خلقی قبلی، زمینه را برای اپیزودهای متوالی ایجاد می کنند که سریع تر و شاید شدیدتر شوند.
  • تقریبا تجربه هر فرد از اختلال دوقطبی، مانند علائمی که بیشتر خودنمایی میکنند یا بیشتر برای یک فرد برجسته است، منحصر به فرد است.
  • در اختلال دو قطبی نوع 1 مانیا وجود دارد و در اختلال نوع 2 هیپومانیا و در شرایط آسان تر هیپومانیا وجود دارد.
پیشنهاد میکنیم انجام دهید: تست اختلال وسواس فکری

آیا اختلال دو قطبی دارم؟

سوالی که ذهن بسیاری ار افراد این روزها در گیر کرده است با توجه به برچسب هایی که دیگران به آنها می زنند همین است. از کجا بفهمم اختلال دو قطبی دارم؟ در جواب این سوال باید گفت ک، بسیاری از افرادی که اخیرا در معرض تشخیص اختلال دوقطبی قرار گرفتند، علاقمند به درک معنای ابتلا به اختلال دوقطبی و نحوه مدیریت آن هستند. در نظر بگیرید که چگونه میتوان از هر یک از این سه مرحله زیر برای درک بهتر تجربه فردی خود در مورد وجود این اختلال استفاده کرد.

  1. با علائم افسردگی و (هیپو) شیدایی و سایر علائمی که ممکن است همراه با اختلال دوقطبی شما باشد (مانند اضطراب و مصرف مواد) آشنا شوید. بررسی کنید که آیا افسردگی شما را به سمت احساس بیقراری بیشتر سوق میدهد یا باعث میشود که احساس کندی بیشتری داشته باشید؟
  2. آیا شیدایی شما باعث میشود که احساس بازدهی بیشتری نسبت به حالت معمول داشته باشید یا باعث می شود چندین کار را شروع کنید اما هیچکدام را تمام نکنید؟ با افزایش آشنایی و آگاهی خود از علائم خاص اختلال دوقطبی، بهتر میتوانید این علائم را در هنگام بروز در آینده تشخیص دهید و از آنها کمک بگیرید.
  3. با تیم مرکز مشاوره اینجا مکث خود در مورد علائم و هرگونه سوالی که ممکن است در مورد اختلال دوقطبی داشته باشید، صحبت کنید. در مورد داروهایی که مصرف میکنید مانند لیتیوم اطلاعات کسب کنید و در مورد عوارض جانبی با روانپزشک خود صحبت کنید. همچنین در مورد روش درمانی روانشناس اطلاعات از او بگیرید.
پیشنهاد میکنیم بخوانید: نیمفومانیا اعتیاد جنسی در زنان
  • ردیابی خلق و خوی شما یک راه عالی برای درک بهتر اختلال دوقطبی است. اگر راحت هستید، بررسی وضعیت روحی روزانه تان با یک دوست مورد اعتماد یا یکی از عزیزانتان نیز می تواند بسیار مفید باشد. برای برخی افراد، تشخیص اینکه چه زمانی علائم (هیپو) شیدایی یا افسردگی را تجربه میکنند، میتواند چالش برانگیز باشد. بخصوص اگر اختلال دوقطبی یک تشخیص جدید برای آنها باشد. در این موارد گفتگوهای مداوم با یک فرد مورد اعتماد در مورد خلق و خوی روزانه تان میتواند به شما کمک کند تا علائم خلقی خاصی را که دفعه بعد ظاهر میشوند را بهتر بشناسید.

اختلال دو قطبی

انواع نشانه و درمان اختلال دو قطبی

شروع زودهنگام درمان اختلال دو قطبی یا تشخیص علائم اولیه مفید است. وقتی اولین اپیزود خوش خیم اختلال دو قطبی را دارید، احتمالاً کاری در رابطه با آن انجام نخواهید داد. شما حتی ممکن است ندانید که چیزی که اتفاق افتاد، چه بود. معمولاً باید مقداری خرابکاری بیشتری رخ دهد تا افراد جدی تر به درمان بپردازند. مثل زمانی که فرد شغل خود را از دست میدهد، یا رابطه اشتباه پارتنرش دچار مشکل میشود. زیرا گاهی اوقات علائم آنقدر شدید است که فرد نمی تواند در محل کار، مدرسه یا خانه بطور طبیعی عمل کند.

پیشنهاد می کنیم این مقاله پرطرفدار را حتما بخوانید: تفاوت اختلال دوقطبی و اسکیروفرنی

یک مثال بسیار مهم

یکی دیگر از مراجعین دارای اختلال دو قطبی میگوید، وقتی دچار افسردگی شدم علائم این اختلال به طور فزاینده ای با کاهش انرژی، ناامیدی، اضطراب و روان پریشی (عمدتاً توهمات) مشخص میشد. (اختلال نوع 1) افسردگی و روان پریشی من با برکناری من از شغلم در تابستان 1394 بطور پیوسته بدتر شد. من با روش خود درمانی مانند مذهبی بودن و تفکر مثبت، ورزش زیاد و عدم مصرف الکل و به تدریج علاقه و انگیزه خود را برای رسیدن و موفقیت دوباره بدست آوردم. اما این درمان کافی نبود فقط به من کمک کرد تا زمانی که به دکتر روانشناس مراجعه کنم، زنده بمانم. من در حالت جنون زندگی میکردم. اگرچه روش خوددرمانی برای سالها مؤثر بود، اما فرمول قبلی موفق من برای خود درمانی دیگر اثری نکرد. افسردگی و هذیانهای من آنقدر قوی شده بودند که در نهایت حتی انرژی یا اراده ای نداشتم که خود درمانی را که قبلاً باعث شده بود حالم بهتر شود را امتحان کنم.

ترس بزرگ افراد دوقطبی

من در یک ترس همیشگی زندگی می کردم که مبادا دستگیر، محکوم و زندانی شوم، سپس در زندان شکنجه و مورد قتل واقع شوم. یا تصور می کردم که از دست آوردها و حقوق بازنشستگی ام محروم شده ام، به طور ماسبق تنزل رتبه پیدا می کنم یا همسرم را در فقر رها می کنم و خودم را بی خانمان می کنم و در خیابان می میرم. من معتقد بودم که نزدیکترین همکارانم علیه من توطئه میکنند. این توهمات کاملاً توسط مغز آسیب دیده خودم ساخته شده بود. اما من اعتقاد داشتم که آنها کاملاً درست هستند. من کاملاً متقاعد شده بودم که توهمات واقعی هستند. مطمئن بودم که وضعیتم هرگز بهبود نمی یابد و بهتر است بمیرم.

پیشنهاد میکنیم انجام دهید: تست آنلاین سلامت روان

چنانچه متوجه شدید، حوزه اصلی سردرگمی در اختلال دوقطبی، مشاهده بدخلقی یا تغییرات سریع خلقی (خلق منفی، طغیان خشم، بی ثباتی خلق و خو) همراه با تکانشگری ست (مثلاً خرج کردن پول زیاد بدون فکر قبلی) که به عنوان نشانه های اختلال دوقطبی است. در نظر داشته باشید، اگرچه این علائم ممکن است سرنخ های مهمی باشند، اما همیشه تشخیص دقیق اختلال دو قطبی را نشان نمیدهند. در واقع، آنها جنبه های رایج بسیاری از مشکلات، از جمله افسردگی، سوء مصرف مواد، اختلالات شخصیت، و حتی واکنش به استرس نیز هستند.

خطر شیدایی در در بیماری دو قطبی

لذا، بخش تعیین کننده این بیماری وجود شیدایی است. دوره های چند روزه تا چند هفته ای (نه دقیقه یا ساعت) هستند که در آن فرد انرژی بسیار بالایی دارد، به طوری که می تواند بدون خستگی در روز با کم خوابی یا بدون اینکه بخوابد (بیمار فقط ۱ تا ۴ ساعت در رختخواب می ماند) انرژی بالا در رفتارهایی مانند گفتار سریع، فعالیت های هدفمند بیش از حد (مانند تمیز کردن، انجام تعمیرات) و رفتار غیرمعمول (هزینه، رابطه جنسی) داشته باشد. خلق و خوی بالا ممکن است بسیار تحریک پذیر باشد که در مواردی که درمان نشود، ممکن است فرد کاملاً دچار روان پریشی و توهم شود.

هدف اصلی درمان دوقطبی

در رابطه با درمان اختلال دو قطبی، افزایش ثبات خلق و خو مهمترین هدف درمانی در درمان اختلال دوقطبی است چون هیچ درمانی برای اختلال دوقطبی وجود ندارد. بهترین درمان ها برای اختلال دوقطبی، بر ثبات حالت های بالا و پایین در خلق و خو و انرژی، تمرکز دارند. گزینه های درمانی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • دارودرمانی: انواع مختلف دارو می تواند کمک کند. افراد به روش های مختلف به داروها پاسخ می دهند، بنابراین نوع دارو به بیمار بستگی دارد. گاهی اوقات فرد باید داروهای مختلفی را امتحان کند تا ببیند کدامیک بهترین هستند. داروها می توانند عوارض جانبی ایجاد کنند. بهترست مراجعین همیشه این مشکلات را به روانپزشک خود اطلاع دهند. همچنین بیماران نباید بدون کمک روانپزشک مصرف دارو را قطع کنند. قطع ناگهانی دارو می تواند خطرناک باشد و علائم اختلال دوقطبی را بدتر کند.
  • رواندرمانی: انواع مختلف روان درمانی می تواند به افراد مبتلا به اختلال دوقطبی کمک کند. این درمان که نتایج امیدوارکننده ای دارد، می تواند به آنها کمک کند رفتار خود را تغییر دهند و زندگی خود را مدیریت کنند. همچنین می تواند به بیماران کمک کند تا با خانواده و دوستان بهتر کنار بیایند.
  • درمان خانواده محور: که شامل بیمار و خانواده می شود، زیرا پویایی خانواده بر نتیجه شرایط خلقی تأثیر می گذارد و روانشناس به آنها در مورد این اختلال آموزش می دهد و آنها را در زمینه ارتباطات و مهارت های حل مسئله آگاهی می دهد.
  • سایر درمان ها. برخی از افراد تنها با دارو و درمان بهبود نمی یابند. این افراد ممکن است درمان شوک الکتریکی یا ECT را امتحان کنند. ECT یک شوک سریع ایجاد می کند که گاهی اوقات می تواند مشکلات مغزی را اصلاح کند. یا rTMS که نتایج آن هنوز موزد قبول FDA قرار نگرفته است موثر باشو اما برای تشخیص می توان از نقشه مغزی qEEG استفاده کرد.

علائم اختلال دو قطبی

زندگی بهتر با وجود اختلال دو قطبی

هدف از نوشتن این قسمت، ارائه مهارت درمانی مبتنی بر علم است که می تواند به افراد مبتلا به اختلال دوقطبی کمک کند تا زندگی سالم و غنی داشته باشند. افراد مبتلا به اختلال دوقطبی، عزیزان آنها از طریق درمانگرانشان می توانند در مورد انواع مداخلات مبتنی بر مهارت که ممکن است برای درمان اختلال دوقطبی استفاده شوند، بیاموزند. از آنجا که اطلاعات مربوط به مداخلات روان شناختی مبتنی بر مهارت می تواند به افراد مبتلا به اختلال دوقطبی کمک کند، بهترست این آموزش ها به راحتی در دسترس همه باشد.

این قبیل آموزشها به فرد کمک میکند که رابطه بین افکار، احساسات و رفتارهای شان را بهتر بیاموزد. الگوهای تفکر و خلق و خوی در طول دوره های خلقی میتواند تأثیر مستقیمی بر رفتارها داشته باشد و به نوبه خود بر سلامت فرد تأثیر گذارد.

نشانه های ظاهری فرد دارای اختلال دو قطبی

علائم فیزیکی اختلال دوقطبی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • افزایش نبض و تپش قلب
  • فشار خون بالا
  • افزایش یا کاهش میل جنسی
  • رفتارهای پرخطر
  • افزایش یا کاهش اشتها

علاوه بر اینها ممکن است متوجه مواردی ازین دست که نشان دهد اختلال دوقطبی میتواند ظاهر چشمها را تغییر دهد نیز شوید. بطور کلی با تأثیر بر گشاد شدن مردمک چشم، در نوع نگاه و حتی رنگ چشم تغییراتی ایجاد میشود. توجه داشته باشید که گاهی (اختلال دو قطبی با اختلال شخصیت مرزی) هم اشتباه گرفته می شود.

پیشنهاد می کنیم این مقاله را حتما بخوانید: از کجا بدانم اختلال شخصیت مرزی دارم؟

چگونه فرد دارای اختلال دو قطبی را نجات دهید؟

یکی از مزایای خواندن این مقاله این است که مطلب نوشته شده فقط برای شخص سؤال کننده نیست. بلکه برای افرادی که می خواهند به فرد مبتلا به اختلال دو قطبی در زندگی خود کمک کنند نیز مفید است. اطرافیانتان ممکن است متوجه شما شوند و بگویند، اوه، تو چند شب متوالی است که فقط چند ساعت خوابیده ای. ممکن ست اتفاقی بیفتد. شخصی که علائم بی خوابی را تجربه می کند ممکن است فکر کند هنوز خوب هست. هر چند این نیز بدین معنا نیست که افراد صرفا وقتی به استرس واکنش نشان می دهند، علامت اختلال دو قطبی باشد. تا جایی که ممکن است بهتر است (دارو با رواندرمانی) ترکیب شود یعنی روانشناس و روانپزشک به صورت تیم ورک team work با هم کار منند. نیاز به یادگیری مهارتهای خود مدیریتی جهت مدیریت بیماری وجود دارد. علاوه بر این افراد باید در مورد محرکهای استرس زا بیاموزند.

اینکه چه رویدادها یا تغییراتی در زندگی فرد باعث ایجاد این چرخه های خلقی می شود یا به آنها کمک می کند؟

برای مثال، در دانشکده، خلق دانشجویان در طی چرخه های خواب و بیداری دائماً تغییر می کند، اما مشخص است که محروم کردن کسی از خواب شبانه می تواند علائم شیدایی ایجاد کند. تجربه از دست دادن یا طرد شدن می تواند با افسردگی همراه باشد. درگیری خانوادگی می تواند با عود بیماری همراه باشد. بیماران بهترست آگاه باشند و بدانند که چگونه با تمام آن موقعیت ها کنار بیایند.

موضوع دیگری که بیانش لازم است و روان درمانی به آن می پردازد، پذیرش بیماری است. روان درمانی به فرد کمک می کند بپذیرد که یک بیماری دارد و احتمال عود آن وجود دارد و همچنین یاد بگیرد که اختلال را هم از نظر رفتاری و هم از نظر فیزیولوژیکی مدیریت کند. همان طور که می بینید، چیزهای زیادی وجود دارد که بیماران می توانند به تنهایی یاد بگیرند تا احتمال دوره های اختلال دو قطبی یا افسردگی را به حداقل برسانند.

تست اختلال دو قطبی

تشخیص اختلال دوقطبی (بیپولار) معمولاً توسط یک پزشک روانپزشک و تیم درمانی متخصص تشخیص داده می شود. تشخیص این اختلال بر اساس نشانه ها و علایم بالینی، مصاحبه با بیمار و افراد نزدیک به او و تاریخچه بیماری انجام می شود. به علاوه، برخی از تست ها و ابزارهای تشخیصی ممکن است برای تایید تشخیص و مشخص کردن نوع اختلال دوقطبی مورد استفاده قرار گیرد، این شامل موارد زیر است:

پیشنهاد می کنیم تست رایگان آنلاین اختلال دو قطبی را بزنید در این تست اگر نمره مانیا و افسردگی شما بالا درآمد بهتر است با ما تماس بگیرید. تست MMPI
  • تست اهتصاصی اختلال دوقطبی (MDQ) می باشد، این پرسشنامه به شناسایی و سنجش علائم معمول اختلال دوقطبی کمک می کند. از دیگر تست هایی که می تواند برای شناسایی اختلال دو قطبی به روانشناس کمک کند می توان به تست MMPI، تست MCMI، تست CAQ، تست SCL90 و نقشه مغزی یا QEEG استفاده کرد.
  • اندازه گیری اعتیادات و عوارض زیاده روی: برای ارزیابی مصرف مواد و اعتیادات و نقصان های مرتبط با آنها زیرا افراد دو قطبی در دوران هیپومانیا یا مانیا از مواد معمولا استفاده می کنند.
  • تست تیروئید: بررسی فعالیت تیروئید برای اطمینان از عوامل تشخیص افتراقس دو قطبی می توان استفاده کرد.
  • تست های خون و تصویربرداری مغز: برای انجام ابزارهای پزشکی مختلف و اطمینان از عدم وجود بیماری های دیگری که به علائم اختلال دوقطبی شبیه هستند.

در صورت داشتن هر گونه علامت یا نشانه ای مشکوک به اختلال دو قطبی، بهترین راه مشورت با روانشناس یا روانوزشک است تا تشخیص صحیح و درمان مناسب نیز انجام شود. این موضوع که از کجا بدانم اختلال دو قطبی دارم یکی از راه های اصلی آن استفاده از تست به کمک روانسنج یا روانشناس است.

تاثیر اختلال دو قطبی بر مغز

اختلال دوقطبی چگونه بر مغز تأثیر می گذارد؟ اثرات مرتبط با شیدایی بر تغییرات ساختاری مغز در دوقطبی بیش از افسسردگی است. مطالعات تصویربرداری عصبی مقطعی نشان می دهد که اختلال دوقطبی با ناهنجاری های ساختاری مغز مرتبط است، که عمدتاً در قشر جلوی پیشانی و گیجگاهی، شکنج سینگولات و نواحی زیر قشری و کمتر در قشر بینایی و اینسولا مشاهده می شود.

چه مواد شیمیایی مغز تحت تاثیر اختلال دوقطبی قرار می گیرند؟

عدم تعادل شیمیایی در اختلال دوقطبی و درمغز بسیار بارز است. سه ناقل عصبی در مغز مانند نوراپی نفرین، سروتونین و دوپامین که در بیشتر اختلالات روانپزشکی نقش دارند در اختلال دقطبی دجار عدم تعدل می شوند. نوراپی نفرین و سروتونین با اختلالات خلقی مانند افسردگی و BPAD مرتبط هستند.

اختلال دوقطبی چگونه بر ضریب هوشی تاثیر می گذارد؟

آیا اختلال دوقطبی می تواند بر شناخت و هوش تأثیر بگذارد؟ اختلال دوقطبی تأثیر منفی بر هوش ندارد.

آیا دوقطبی روی حافظه تأثیر می گذارد؟

برخی از افراد مبتلا به اختلال دوقطبی دچار اختلالاتی در حافظه و تفکر می شوند، اگرچه این برای همه صادق نیست. اگر علائم فرد شدید باشد، یا اگر دوره های شیدایی، روان پریشی یا هر دو را تجربه کند، ممکن است مشکلات حافظه بیشتر شود.

مغز دوقطبی چگونه متفاوت است؟

مغز از ماده خاکستری و ماده سفید تشکیل شده است و ماده خاکستری بر نحوه پردازش اطلاعات حسی توسط بدن شما حاکم است. مغز یک فرد مبتلا به اختلال دوقطبی نازک شدن ماده خاکستری را نشان می دهد که می تواند منجر به این موارد شود: چالش هایی با وظایف مربوط به صحبت کردن و نوشتن. مشکل در تنظیم زمان واکنش به کلام یا حرکات دیگران.

چه نوع مغزی دوقطبی است؟

در اختلال دوقطبی، ناهنجاری های ساختاری مغز در قشر جلوی مغز در مطالعات پس از مرگ و با MRI ساختاری تایید شده است. به عنوان مثال، قسمت زیر جنسی قشر سینگولیت قدامی در بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی از نظر حجم کاهش یافت.

آیا دوقطبی می تواند باعث آسیب دائمی مغز شود؟

تحقیقات نشان داده است که اختلال دوقطبی ممکن است باعث تغییراتی در ماده خاکستری افراد شود که عملکردهای مربوط به حرکت، احساسات و موارد دیگر را کنترل می کند. اختلال دوقطبی درمان نشده ممکن است در طول زمان به ماده خاکستری آسیب برساند، که به طور بالقوه می تواند باعث عوارض جدی سلامتی در آینده شود.

چه چیزی اختلال دوقطبی را تشدید می کند؟

یک موقعیت یا موقعیت استرس زا اغلب باعث بروز علائم اختلال دوقطبی می شود. نمونه هایی از محرک های استرس زا عبارتند از: از هم پاشیدگی یک رابطه. سوء استفاده فیزیکی، جنسی یا عاطفی.

چه چیزی باعث افزایش اختلال دوقطبی می شود؟

عواملی که ممکن است خطر ابتلا به اختلال دوقطبی را افزایش دهند یا به عنوان محرک برای اولین دوره عمل کنند عبارتند از: دوره های استرس زیاد، تغییرات هورمونی، مانند مرگ یکی از عزیزان یا رویدادهای آسیب زا دیگر. سوء مصرف مواد مخدر یا الکل داشتن یکی از بستگان درجه یک، مانند والدین یا خواهر و برادر، مبتلا به اختلال دوقطبی.

افراد دوقطبی باید از چه چیزهایی اجتناب کنند؟

رژیم های پر کربوهیدرات می توانند باعث اختلالات خلقی شوند، بنابراین باید از آنها نیز اجتناب شود. از دیگر غذاهای مضر برای خلق و خو می توان به شکلات، کافئین و غذاهای فرآوری شده اشاره کرد. امگا 3 خود را دریافت کنید. اسیدهای چرب امگا 3 ممکن است نوسانات خلقی را در اختلال دوقطبی کاهش دهند.

اختلال دوقطبی با چه اختلالاتی مرتبط است؟

افراد مبتلا به اختلال دوقطبی I اغلب دارای سایر اختلالات روانی مانند اختلالات اضطرابی، اختلالات مصرف مواد، یا اختلال نقص توجه بیش فعالی (ADHD) هستند.

چه اختلالات شخصیتی با اختلال دوقطبی مرتبط است؟

اختلال شخصیت مرزی BPD یک اختلال شخصیت شایع است که همزمان با اختلال دوقطبی رخ می دهد. اختلال دوقطبی و BPD ویژگی های مشترک بسیاری دارند و مهم ترین ویژگی همپوشانی آن بی ثباتی خلقی است.

۶ نوع دوقطبی چیست؟

چند نوع اختلال دوقطبی وجود دارد؟

  1. دوقطبی 1
  2. دوقطبی 2
  3. سیکلوتیمیا
  4. دوقطبی با ویژگی های ترکیبی
  5. دوقطبی با الگوی فصلی
  6. دوقطبی نامشخص

علت بیماری دوقطبی

چه چیزی باعث اختلال دوقطبی می شود؟ شایع ترین مواردی که علت ایجاد اختلال دوقطبی هستند موارد زیر را شامل می شود.

  • ترومای دوران کودکی
  • رویدادهای استرس زا در زندگی
  • شیمی مغز
  • پیوندهای خانوادگی
  • دارو، مواد مخدر و الکل

دوقطبی ژنتیکی است یا ایجاد می شود؟

تصور می شود که اختلال دوقطبی با ژنتیک مرتبط است، زیرا در خانواده های که یک فرد اختلال دو قطبی دارد این مشکل شایع تر است. اعضای خانواده یک فرد مبتلا به اختلال دوقطبی بیشتر در معرض خطر ابتلا به آن هستند. اما هیچ ژن واحدی مسئول اختلال دوقطبی نیست. پس همچنان نمیتوان به طور دقیق موضوع را مشخص کرد. اما به صورت کلی می توان گفت فردی که دارای ژن دو قطبی است در اثر استرس شدید و ناگهانی یا مصرف مواد مخدر امکان بیشتری دارد تا دچار اختلال دوقطبی شود با فرضیه دیاتز استرس.

افراد مشهوری که بیماری دو قطبی داشتند

بیماری دو قطبی (Bipolar Disorder) یکی از اختلالات روانی است که با نوسانات شدید خلقی، شامل دوره های افسردگی و شیدایی، مشخص می شود. بسیاری از افراد مشهور به دلیل استعداد و خلاقیت هایشان، همزمان با این بیماری دست و پنجه نرم کرده اند. در زیر به برخی از این افراد مشهور اشاره می کنم:

1. ونسان ونگوگ (Vincent van Gogh)

زمینه فعالیت: نقاش

توضیحات: ونگوگ یکی از بزرگترین نقاشان تاریخ است که نوسانات شدید خلقی و افسردگی های عمیق را تجربه کرده است. اگرچه تشخیص دقیق او ممکن است دشوار باشد، بسیاری از محققان بر این باورند که او ممکن است از اختلال دو قطبی رنج برده باشد.

2. ویرجینیا وولف (Virginia Woolf)

زمینه فعالیت: نویسنده

توضیحات: وولف یکی از بزرگترین نویسندگان قرن بیستم بود که با نوسانات خلقی شدید و دوره های افسردگی عمیق روبرو بود. او نیز به عنوان فردی با اختلال دو قطبی شناخته می شود.

3. ارنست همینگوی (Ernest Hemingway)

زمینه فعالیت: نویسنده

توضیحات: همینگوی یکی از مشهورترین نویسندگان آمریکایی است که زندگی اش تحت تاثیر نوسانات خلقی شدید قرار داشت. او در نهایت با افسردگی و اختلال دو قطبی دست و پنجه نرم کرد.

4. کرت کوبین (Kurt Cobain)

زمینه فعالیت: موزیسین، خواننده و ترانه سرا

توضیحات: کرت کوبین، خواننده و گیتاریست گروه نیرونا، نیز از نوسانات خلقی شدید و افسردگی رنج می برد. زندگی او نیز تحت تاثیر این بیماری بود.

5. کری فیشر (Carrie Fisher)

زمینه فعالیت: بازیگر و نویسنده

توضیحات: کری فیشر، بازیگر مشهور فیلم های جنگ ستارگان، یکی از معروف ترین افرادی بود که به طور علنی درباره اختلال دو قطبی خود صحبت کرده و برای آگاهی بخشی و حمایت از افراد مبتلا به این بیماری تلاش کرد.

6. ماریا کری (Mariah Carey)

زمینه فعالیت: خواننده و ترانه سرا

توضیحات: ماریا کری یکی از بزرگترین ستارگان موسیقی جهان است که به طور علنی اعلام کرده که از اختلال دو قطبی رنج می برد. او درباره تجربیات خود با این بیماری صحبت کرده و به دیگران امید داده است.

7. کاترین زیتا جونز (Catherine Zeta-Jones)

زمینه فعالیت: بازیگر

توضیحات: کاترین زیتا جونز، بازیگر برجسته هالیوود، نیز به طور علنی اعلام کرده که از اختلال دو قطبی نوع 2 رنج می برد. او درباره اهمیت درمان و مدیریت این بیماری صحبت کرده است.

8. جان کلود ون دام (Jean-Claude Van Damme)

زمینه فعالیت: بازیگر و رزمی کار

توضیحات: ون دام، بازیگر و رزمی کار مشهور، نیز به اختلال دو قطبی مبتلا است و درباره مشکلات و چالش های ناشی از این بیماری صحبت کرده است.

این افراد با وجود مواجهه با چالش های ناشی از اختلال دو قطبی، توانسته اند در زمینه های خود موفقیت های بزرگی کسب کنند و به عنوان الهام بخش برای بسیاری از مردم عمل کنند. آگاهی و پذیرش این بیماری و دریافت درمان مناسب می تواند به بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا کمک کند.

جدید ترین روش های درمانی اختلال دو قطبی

اختلال دو قطبی، که با نوسانات شدید خلقی مشخص می شود، نیاز به روش های درمانی چندجانبه و جامع دارد. علاوه بر روش های درمانی سنتی مانند دارو درمانی و روان درمانی، تحقیقات اخیر روش های نوین و پیشرفته ای را برای مدیریت این اختلال پیشنهاد داده اند. در زیر به جدیدترین روش های درمانی برای اختلال دو قطبی اشاره شده است:

1. داروهای جدید و بهبود یافته

  • داروهای تثبیت کننده خلق: داروهای جدیدتر مانند لاموتریژین و داروهای بهبود یافته مانند لیتیوم همچنان جزء اصلی درمان اختلال دو قطبی هستند. تحقیقات در حال انجام به دنبال بهبود این داروها با کاهش عوارض جانبی و افزایش کارایی آنهاست.
  • داروهای ضد روانپریشی نسل دوم: این داروها مانند کوئتیاپین، آریپیپرازول و لورازیدون، علاوه بر درمان روانپریشی، در تثبیت خلق و جلوگیری از نوسانات خلقی موثر هستند.

2. روان درمانی های جدید برای اختلال دو قطبی

  • درمان شناختی-رفتاری (CBT): روش های جدید CBT متمرکز بر اختلال دو قطبی، به افراد کمک می کنند تا الگوهای فکری منفی را شناسایی و اصلاح کنند و مهارت های مقابله ای موثر را یاد بگیرند.
  • درمان رفتار دیالکتیکی (DBT): DBT به ویژه برای افرادی که با اختلال دو قطبی و سایر اختلالات مشترک مانند اختلال شخصیت مرزی دست و پنجه نرم می کنند، مفید است. این روش به فرد کمک می کند تا تعادل بین پذیرش و تغییر رفتارهای مشکل ساز را بیاموزد.
  • درمان مبتنی بر ذهن آگاهی (MBCT): این روش به افراد کمک می کند تا با تمرین های ذهن آگاهی، بهتر بتوانند با استرس ها و نوسانات خلقی کنار بیایند.

3. تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال (TMS)

توضیحات: TMS یک روش غیرتهاجمی است که از پالس های مغناطیسی برای تحریک نواحی خاصی از مغز استفاده می کند. این روش به خصوص برای افراد مقاوم به درمان دارویی مفید است و به کاهش علائم افسردگی و شیدایی کمک می کند.

4. تحریک عصب واگ (VNS)

توضیحات: VNS شامل کاشت دستگاهی است که به صورت دوره ای عصب واگ را تحریک می کند. این روش معمولاً برای افرادی که به درمان های دیگر پاسخ نمی دهند استفاده می شود و می تواند به تثبیت خلق کمک کند.

5. تحریک عمقی مغز (DBS)

توضیحات: DBS شامل کاشت الکترودهایی در نواحی خاصی از مغز و تحریک آنها با استفاده از دستگاهی کاشتنی است. این روش هنوز در مراحل تحقیقاتی است، اما نتایج اولیه نشان دهنده تاثیر مثبت آن در کاهش علائم اختلال دو قطبی است.

6. مداخلات سبک زندگی و تغییرات رفتاری

  • ورزش منظم: تحقیقات نشان می دهد که ورزش منظم می تواند به کاهش علائم افسردگی و بهبود خلق و خو کمک کند.
  • تغذیه سالم: رژیم غذایی متعادل و سالم می تواند تاثیر مثبتی بر نوسانات خلقی داشته باشد.
  • خواب منظم: تنظیم الگوهای خواب و بهبود کیفیت خواب می تواند به تثبیت خلق کمک کند.

7. استفاده از تکنولوژی های دیجیتال و اپلیکیشن ها

  • اپلیکیشن های مدیریت خلق: این اپلیکیشن ها به افراد کمک می کنند تا نوسانات خلقی خود را پیگیری کنند و الگوهای مرتبط با تغییرات خلقی را شناسایی کنند.
  • تله مدیسین و درمان آنلاین: ارائه خدمات روان درمانی و مشاوره از راه دور می تواند دسترسی به درمان را برای افرادی که در مناطق دورافتاده زندگی می کنند، افزایش دهد.

8. درمان های مکمل و جایگزین

  • مکمل های تغذیه ای: مانند اسیدهای چرب امگا-3 که ممکن است به تثبیت خلق کمک کنند.
  • مدیتیشن و یوگا: تمرینات ذهن آگاهی و مدیتیشن می توانند به کاهش استرس و بهبود وضعیت روانی کمک کنند.

این روش های درمانی جدید و پیشرفته نشان دهنده تلاش مداوم جامعه علمی برای بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به اختلال دو قطبی هستند. اگر شما یا کسی که می شناسید با این اختلال مواجه هستید، مهم است که با یک متخصص بهداشت روان مشورت کنید تا بهترین برنامه درمانی را براساس نیازهای فردی انتخاب کنید.

در آخر

داستان آرمیتا به همه ما یادآوری میکند که حتی با یک وضعیت وحشتناک روانپزشکی، می توان با تعهد به خود و حمایت بهبود یافت. او اعتراف میکند که هر چند این یک راه طولانی برای بازگشت به زندگی بوده است، اما او بهبودی عالی پیدا کرد. در جامعه ما یکی از بزرگترین موانعی که باید بر آن غلبه کرد، بطور کلی ننگ در مورد بیماری روانپزشکی و بطور خاص اختلال دوقطبی میباشد. بسیاری از تعصبات عمومی تحت تأثیر کمبود دانش است و باعث میشود بسیاری از مردم کسانی را که از اختلالات روانی رنج میبرند، منحرف و ناقص تصور کنند. بیماری که حالش خوب شده میداند برای بدست آوردن سلامتی سخت کار کرده است و میلیونها انسان به اندازه او خوش شانس نبودند. مهمتر از همه این واقعیت است که حتی با وجود این مزایا، بهبودی فرد سالها ادامه داشته است و عملاً در زندگی تحت حمایت میباشد. بهبودی دو قطبی یک فرآیند بی پایان و مادام العمر و یک «جنگ همیشگی» است. اما با کمک روانشناس و روانپزشک به راحتی میتواند تحت مدیریت فرد قرار بگیرد.

منابع:

American Psychiatric Association, (2022). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed, text revision.)

Buzuk, G., Lojko, D., Owecki, M., Ruchala, M., & Rybakowski, J. (2016). Depression with atypical features in various types of affective disorders. Psychiatria Polska, 50 (4), 827-838.

Miklowitz, D. J. (2019). The Bipolar Disorder Survival Guide, Third Edition: What You and Your Family Need to Know. Guilford Publications.

psychologytoday.com up and running/202302/can bipolar disorder be detected early

Miklowitz, D. J. (2019). The Bipolar Disorder Survival Guide, Third Edition: What You and Your Family Need to Know. Guilford Publications.

psychologytoday.com how bad can bipolar disorder and coexisting conditions get

psychologytoday.com the importance schedule regularity in bipolar disorder


تست های آنلاینتست آنلاین
آدرس مکثآدرس
تلفن مکث
رزرو آنلاین وقترزرو وقت
تماس با واتس اپواتس اپ