یکی از مهمترین ابعاد زندگی انتخاب شغل است، زیرا بابت آن شغل، وقت، زمان و پول خود را در این مسیر میگذارید. حال فکر کنید پس از این همه تلاش شغل با شخصیت شما همخوانی نداشته باشد. چه خواهد شد؟ صبح های عذاب آور برای کار کردن!! اما چرا این چنین میشود؟ زیرا تجزیه و تحلیل درستی از آن شغل نداشته اید.
اما چگونه از این آسیب جلو گیری کنیم؟
در نظر داشته باشید که مرکز روانشناسی صنعتی و سازمانی مکث از تستهای روز دنیا استفاده میکند و این آزمونها تنها در جهت آشنایی نسبی شما با خودتان میباشد.
سردرگمی در انتخاب شغل
انتخاب رشته تحصیلی و شغل، از مهمترین و حساس ترین انتخابهای هر فرد در طول زندگی او است. بارها افرادی را دیده ایم که در یک رشته تحصیل میکنند و در حوزه ای دیگر مشغول به کار میشوند. متخصصان مهندسی را دیده ایم که پس از سالها تحصیل و زحمت، علاقه ای به کار مهندسی ندارند. یا افرادی را دیدیم که پزشکی خوانده و در حوزه هنری مشغول به فعالیت هستند. تمام این موارد نشان دهنده سردرگمی فرد در انتخاب شغل است.
- به نظر شما دلیل این تناقض ها چه چیزی میتواند باشد؟
- چگونه میشود فردی سالها برای یادگیری یک تخصص تلاش کند و پس از آن متوجه شود که برای آن کار ساخته نشده است؟
- اصلاً چگونه میشود شغلی را انتخاب نمود که برای آن ساخته شده ایم؟
در ادامه قصد داریم شما را با روانشناسی انتخاب شغل و نحوه تشخیص شغل مناسب برای تیپ شخصیتی هر کس، بطور کامل آشنا کنیم.
آشنایی با شغل مناسب برای تیپ شخصیتی
یکی از بهترین راه های انتخاب شغل و حرفه مناسب و درست برای هر فرد، انتخاب شغل مناسب برای تیپ شخصیتی هر فرد است. از آن جایی که بیشتر از مسائل جسمی، روحیات انسانها است که زندگی آنها را تحت تاثیر قرار میدهند، بنابراین توجه نمودن به تیپ شخصیتی هر فرد، میتواند در مشخص نمودن شغلهایی که با روحیات فرد سازگاری دارند، موثر باشد. برای اینکه بتوانید شغل مناسب برای تیپ شخصیتی را بشناسید، باید در ادامه با انواع تیپ های شخصیتی یا INFP آشنا شوید. کاوشگران، تحلیلگران، دیپلماتها و نگهبانان چهار دسته اصلی تیپ های شخصیتی میباشند که هر کدام به انواع مختلفی دسته بندی میشوند. در ادامه با برخی از آنها بیشتر آشنا خواهیم شد.
شغل های مناسب برای شخصیت های درونگرا و برونگرا
درونگرا
درونگرا، فردی که خجالتی است یا تمایل دارد افکارش را درون خود نگه دارد، میتواند گزینه مناسبی برای کار تنهایی یا در گروه های کوچک باشد. درونگراها میتوانند بسیار متمرکز باشند. آنها توجه بسیار زیادی بر جزئیات کوچک دارند. زیرا میتوانند به خوبی در یک زمان بر یک کار متمرکز شوند.
بهترین زمینه های شغلی: مراقبت از حیوانات، کار در موزه، مهندسی اطلاعات، علم
بهترین شغل ها: دامپزشک، برنامه نویس کامپیوتر، مدیر شبکه های اجتماعی، کتابدار، پژوهشگر، حسابدار
برونگرا
برونگرا، شخصی اجتماعی که اغلب به کار کردن در گروه های بزرگ و فعالیتهای تیمی را ترجیح می دهد. آنها معمولا علاقه دارند که در جمع سخن بگویند یا فعالیتهای گروه را رهبری کنند. آنها معمولا به انجام همزمان چند فعالیت علاقه نشان میدهند.
بهترین زمینه های شغلی: منابع انسانی، ارتباط عمومی، فروشندگی و سلامت
بهترین شغل ها: نماینده روابط انسانی، نماینده روابط عمومی، مدیر فروش، مشاور املاک، فیزیوتراپیست، بازیگر
تحلیل گران
منطق دان - معمار - مجادله گر - فرمانده
تیپ شخصیتی معمار
این تیپ شخصیتی مربوط به افرادی است که به شدت توانمند هستند. این افراد معمولاً شخصیتی درونگرا، متفکر و قضاوت کننده دارند. افرادی با این تیپ شخصیتی معمولاً در تمامی جهان درصدی کمتر از 10 را به خود اختصاص میدهند. این افراد به شدت باانگیزه هستند و از طرفی افرادی بسیار مستقل میباشند. معمولاً اهداف خود را از قبل مشخص نموده و در راستای اهداف خود، محکم قدم بر می دارند. افرادی که تیپ شخصیتی معمار دارند، به کم، قانع نیستند. به همین دلیل در هر کار و شرایطی به دنبال بهترینها هستند و رویاپردازی از کارهای روزمره این افراد است. البته این به معنای خوشبین بودن آنها نیست. برخی از آنها ممکن است انسان های بدبینی نیز باشند اما از دنبال کردن اهداف خود منصرف نمیشوند. این افراد، انسان هایی بلند پرواز، معمولاً تنها و گوشه گیر و مصمم هستند.
شغل مناسب برای تیپ شخصیتی معمار
استاد دانشگاه، دانشمند، آرشیتکت، نویسنده، وکیل، خلبان، مخترع، روانشناس، داروساز، جراح، ریاضیدان، پژوهشگر، اقتصاد دان و مدیر مالی از جمله شغل مناسب برای تیپ شخصیتی معمار هستند.
شغل مناسب برای تیپ شخصیتی منطق دان
این افراد همانطور که از نامشان پیدا است، منطقی ترین افراد در جهان هستند. بنابراین هر چیزی را با توجه به منطق کامل می پذیرند و یا رد می کنند. از جمله شغل مناسب برای تیپ شخصیتی منطق دان ها میتوان به نقاش، مخترع، نویسنده، فیلسوف، وکیل، روانشناس، شیمی دان، ریاضیدان، دانشمند، استاد دانشگاه، انیماتور، مهندس کامپیوتر، فیزیک دان، دارو ساز، جراح پلاستیک پژوهشگر و همچنین برنامه نویس اشاره نمود.
شغل مناسب برای تیپ شخصیتی فرمانده
این تیپ شخصیتی همانگونه که از نامش پیداست، افرادی رهبر و فرمانده هستند. این افراد اعتماد به نفس بسیار بالایی دارند. همچنین کاریزمای بسیار قوی دارند. از دیگر ویژگی های این افراد می توان به انرژی بالا، اطمینان، مورد اعتماد بودن و همچنین با صلاحیت بودن اشاره نمود. این افراد بدون ذره ای ترحم، به صورت کاملاً مصمم و مطنقی در محل کار حضور پیدا می کنند. از شغل مناسب برای تیپ شخصیتی فرمانده، میتوان مدیر هتل، مدیر فروش، مشاوره تجاری، وکیل، قاضی، مدیر شبکه، مدیر پروژه، کارشناس، اقتصاددان، استاد دانشگاه، سرمایه گذار و سرپرست کارگاه اشاره نمود.
دیپلمات ها
حامی - میانجی - قهرمان - پیکارگر
تیپ شخصیتی حامی
این تیپ شخصیتی به قدری کم هستند که، شاید یک درصد از افراد جهان را شامل شوند. این افراد بسیار مهربان و آرام می باشند. همچنین بسیار درون گرا، قضاوت کننده و احساسی هستند. معمولاً منافع و احساس دیگران برای این افراد از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. به همین دلیل با تمام تمرکز و علاقه به دیگران گوش می دهند. اخلاق و آرمان ها برای این افراد بسیار حائز اهمیت و حیاتی است. آن ها به جای رویاپردازی سعی می کنند در زندگی واقعی انسان های بهتری باشند. این افراد در هیچ شرایطی از کمک کردن به دیگران، کوتاهی نمی کنند.
شغل مناسب برای تیپ شخصیتی حامی
مدیر پروژه، مترجم، مدیر بازرگانی، متخصص تغذیه، گفتار درمان، مددکار، نقاش، شاعر، نویسنده، گرافیست، روحانی و راهبه از جمله شغل مناسب برای تیپ شخصیتی حامی می باشد.
شغل مناسب برای تیپ شخصیتی میانجی
این افراد درک و احساسات بسیار قوی دارند. این انسان ها معمولاً افراد کم حرف، خجالتی و درون گرایی هستند، که معمولاً خیلی در جمع ظاهر نمی شوند. اکثر کارهایی که آن ها انجام می دهند، بر پایه نیتی است که دارند. از جمله شغل مناسب برای تیپ شخصیتی میانجی می توان به مددکار اجتماعی، پزشک، امدادگر، مشاور، مدیر امور مشتریان، متخصص تغذیه، مبلغ های دینی، روحانی، معلم، استاد دانشگاه، نقاش، شاعر، موسیقی دان و نویسنده اشاره نمود.
نگهبانان
مجری - تدارکات چی - مدافع - سفیر
تیپ شخصیتی مجری
افرادی که دارای این تیپ شخصیتی هستند، انسان هایی برون گرا هستند، که احساساتی، متفکر و قضاوت کننده رفتار می کنند. این افراد در حوزه مدیریت بسیار انسان های توانمند و پر قدرتی هستند. از دیگر ویژگی های شخصیتی آن ها می توان به رک بودن، صداقت و همچنین بی پرده سخن گفتن آنها اشاره نمود. در رابطه با برخی موضوعات انسان های بدون تحملی هستند. شاید این افراد را در ظاهر مشاهده کنید، انسان هایی سخت و نفوذ ناپذیر به چشم بیایند. اما از درون انسان هایی عاطفی و ملایم هستند. نظم و سنت های قدیمی برای این افراد از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. همچنین به درستی، صداقت، فداکاری نمودن و کرامت داشتن نیز احترام ویژه ای می گذارند.
شغل مناسب برای تیپ شخصیتی مجری
از جمله شغل مناسب برای تیپ شخصیتی مجری، می توان به پزشک، داروساز، قاضی، مهندسی برق، مدیریت، رئیس بانک، حسابدار، مسئول شبکه، تحلیل گر نرم افزار، آشپز، پلیس، نگهبان، مدیر هتل و مدیر تولید اشاره نمود.
شغل مناسب برای تیپ شخصیتی مدافع
این افراد انسان های مهربان، احساسی و خیرخواهی هستند. که هر کاری بتوانند برای دیگران انجام می دهند. حس نوع دوستانه این افراد موجب می شود که، گاهی بیش از حد به دیگران خدمت کنند. این افراد، انسان هایی فعال هستند که، سعی می کنند هر کاری از دستشان بر می آید، انجام دهند. از جمله شغل مناسب برای تیپ شخصیتی مدافعان پزشکی، مددکاری، حضور فعال در خیریه ها، منشی، دفترداری، طراحی داخلی، جواهر سازی، برقکاری، نقاشی، معلم دبستان و مربی مهد و دام پزشکی می باشند.
کاوشگران
چیره دست - ماجراجو - کارآفرین - سرگرم کننده
تیپ شخصیتی چیره دست
افرادی که از تیپ شخصیتی برخوردار هستند، انسان هایی درون گرا، ادراکی و متفکر هستند. از ویژگی های بارز این افراد می توان به رک بودن، صداقت و عمل کردن به حرف هایشان اشاره نمود. این افراد به شدت اهل آزمون و خطا هستند و به دیگران اجازه می دهند در کارشان، نظر بدهند. البته به شرطی که این افراد روی حریم آن ها پا بگذارند. معمولاً افرادی که دارای این تیپ شخصیت هستند، کارهای بی برنامه زیادی دارند و نمی توان آن ها را پیش بینی نمود. از طرفی این افراد دوستان زیادی ندارند، اما با دوستان کمی که دارند بسیار صمیمی هستند. این افراد انسان های منصف و دوست هستند که، از منفعت دیگران خوشحال می شوند.
شغل مناسب برای تیپ شخصیتی چیره دست
پلیس، مهندس نقشه بردار، معمار، آتش نشان، نجار، جواهر ساز، بازرس، خلبان، پزشک، مهندس برق، فیزیوتراپ، دندان پزشک، مهندس مکانیک، مهندس کامپیوتر و مهندس برق از جمله شغل مناسب برای تیپ شخصیتی چیره دستان است.
شغل مناسب برای تیپ شخصیتی ماجراجو
این افراد در زمان حال زندگی می کنند و خود را درگیر برنامه ریزی برای آینده نمی کنند. معمولاً همیشه در حال ماجراجویی و آزمایش هستند. به طور کلی این افراد افراد ساده و در عین حال غیر قابل پیش بینی هستند. که دوست دارند، اطرافیان و دوستان خود را غافلگیر کنند. معمولاً نمیتوان میان کار و تفریح این افراد مرزی را مشاهده نمود. همچنین از نظر آنها برنامه ریزی کردن برای آینده، از سخت ترین کارهایی است که، می توانید از آنها بخواهید. این افراد برای فرار از قوانین و منطق، معمولاً از طراحی و خلاقیت استفاده می کنند.
دنیای این انسان ها پر از رنگ و هیجان است. آن ها قادر به ساختن خاطرات زیادی هستند و معمولاً با سطح گسترده ای از انسان های متفاوت برخورد داشته اند. از انواع شغل مناسب برای این تیپ شخصیتی می توان منشی، بازرس بیمه، معلم دبستان، مدیر مدرسه، آرایشگر، مددکار، زمین شناس، نقشه بردار، جراح، داروساز، پرستار، متخصص تغذیه، تحلیل گر سیستم، فیلم بردار، مغازه دار و همچنین دفتر دار را نام برد.