مرکز مشاوره اینجامکث
تست آنلاین
آدرس
رزرو وقت
واتس اپ

تصویر سازی ذهنی در روانشناسی ورزشی

بهزاد متین 570 بازدید 20 آذر 1402

تصویر سازی ذهنی در ورزش تکنیکی است که ورزشکاران برای تجسم موفقیت خود از آن استفاده میکنند. این تکنیک از حواس شخص، مانند بینایی و شنوایی برای غوطه ور شدن در تجسم و تجربه موفقیت استفاده میکند. ورزشکاران از تصویرسازی ذهنی بعنوان راهی برای آماده شدن برای بازیها و مسابقات استفاده میکنند. به این روش با تجسم موفقیت خود، شانس خود را افزایش میدهند. مفهوم تصویر سازی ذهنی برای اولین بار در حدود 350 سال قبل از میلاد ایجاد شد. ارسطو فیلسوف یونانی تصاویر ذهنی را «فانتاسما» نامید. بعدها این ایده در روانشناسی ورزشی برای کمک به ورزشکاران برنده مسابقات و موفقیت در مسابقات مورد استفاده قرار گرفت.

فرآیند تصویر سازی ذهنی چگونه است؟

فرآیند تصویر سازی ذهنی با تصور هدف نهایی آغاز میشود. کاربران باید تعیین کند که مایل اند به چه چیزی دست یابند و موفقیت مستلزم چیست. سپس آنها باید به این فکر کنند که برای رسیدن به اهدافی که تعیین میکنند چه چیزی لازم است و چه قدم هایی باید بردارند. فرد یک تصویر ذهنی از آن تجربه ایجاد می کند. آنها از تمام حواس خود برای ایجاد یک تجربه غوطه ور استفاده میکنند، از جمله صداهایی که خواهند شنید و احساسات فیزیکی در بدنشان. بعنوان مثال ورزشکاری که از تصویر سازی ذهنی برای آماده شدن برای مسابقه ژیمناستیک استفاده میکند، ممکن است این کار را به روش زیر انجام دهد:

نکات اصلی برای تصویر سازی ذهنی به شرح زیر است:

مزایای تصویر سازی ذهنی برای یک ورزشکار چیست؟

ورزشکاری که از تصویر سازی ذهنی استفاده می کند در مقایسه با ورزشکاری که از این تکنیک استفاده نمی کند مزایای زیادی خواهد داشت.

1. آشنایی با رقابت

آشنایی ورزشکار با مسابقات، مزیت مشخصی دارد. به عنوان مثال، یک بسکتبالیست که در یک بازی قهرمانی بازی می کند، تصویر ذهنی از زمینی که در آن بازی خواهد کرد ایجاد می کند. او ممکن است تصور کند که در یک بازی فشرده یک بلوک کلاچ ایجاد کند. ورزشکار باید از هر پنج حواس برای ایجاد تصویر ذهنی کامل استفاده کند. آنها می توانند صداهای تشویق جمعیت در طول بازی و احساس هوا را روی پوست خود در هنگام دویدن در زمین متصور شوند. مثلا یک بسکتبالیتس می تواند احساس خروج توپ بسکتبال از دستانش را در هنگام پرتاب توپ در تور تصور کند.

2. انگیزه به همراه بینش

ورزشکاران می توانند با تجسم موفقیت های قبلی خود از انگیزه برای کمک به موفقیتشان استفاده کنند. به عنوان مثال، یک بازیکن بیسبال ممکن است به یک بازی گذشته فکر کند که در آن یک دو گل به ثمر رسانده است. در تجسم موفقیت قبلی، بازیکن باید به احساسات فیزیکی ناشی از ایستادن روی تپه و انتظار پرتاب توپ فکر کند. آنها می توانند احساس را در بازوهای خود تصور کنند که چوب را تاب می دهند و با بیسبال تماس برقرار می کنند.

پیشنهاد میکنیم انجام دهید: تست آنلاین میزان توانمندی

3. تمرکز مجدد بر روی اهداف ورزشی

توانایی تمرکز مجدد در طول بازی یا مسابقه یک مهارت حیاتی برای ورزشکاران است. در طول یک بازی یا مسابقه، ورزشکار ممکن است احساس دلسردی یا خستگی کند. این نقطه ای است که تمرکز مجدد می تواند به آنها توانایی ادامه و عملکرد خوب را بدهد. وزنه برداری را در نظر بگیرید که چندین دور را پشت سر گذاشته و احساس خستگی می کند. او به جای تمرکز بر میزان خستگی و چالش برانگیز بودن وزنه بعدی، باید عملکرد قبلی خود را تجسم کند که در آن موفق به بلند کردن وزنه شده بود.

4. به کمال رساندن مهارت

یکی دیگر از جنبه های استفاده از تصویر سازی ذهنی، کامل کردن مهارت هاست. ورزشکار می تواند یک توالی دشوار را در ذهن خود مرور کند تا زمانی که بتواند اجرای کامل تکنیک خود را تجسم کند. به عنوان مثال، شناگران رقابتی می توانند خود را در موقعیت های عالی در بلوک های شروع تجسم کنند. آنها می توانند بارها و بارها خود را در حال هل دادن به داخل آب و ورود به استخر تصور کنند. آنها با تصور موقعیت خوب خود در هنگام شنا، شانس خود را برای بهترین عملکرد در طول مسابقهافزایش می دهند.

5. کنترل کردن منفی گرایی

غیرعادی نیست که ورزشکاران درباره عملکرد خود افکار منفی داشته باشند. با این حال، تصویر سازی ذهنی می تواند به ورزشکاران کمک کند تا به جای آن بر تفکر مثبت تمرکز کنند. یک بازیکن فوتبال ممکن است تمایل داشته باشد که یک عملکرد ناموفق را در ذهن خود تکرار کند. با استفاده از تصویر سازی ذهنی، بازیکن می تواند عملکرد خوبش را در بازی تجسم کند و روی احساسات مثبتی که هنگام دستیابی به اهداف خود دارد تمرکز کند. این تکنیک به خصوص برای افرادی که در خط جلو (Forward) و هافبک میانی (Central midfielder) بازی می کنند بسیار اثر بخش بوده است.

6. بهبود عملکرد در صحنه

ورزشکاران می توانند با تصور اینکه چگونه حواسشان در طول عملکردشان درگیر می شود، از تصویر سازی ذهنی بهره مند شوند. ورزشکار باید آنچه را که قبل از مسابقه، در حین و بعد از مسابقه اتفاق می افتد، تجسم کند. به عنوان مثال، یک گلف باز باید مناظر و صداهای موجود را در حالی که منتظر نوبت خود در زمین مسابقه است تصور کند. سپس، می تواند تجسم کند که تاب دادن چوب گلف چگونه به نظر می رسد.در نهایت، آنها احساسات مثبتی را که هنگام پیروزی در بازی خود تجربه خواهند کرد، تصور می کند.

چگونه از تصویر سازی ذهنی برای ورزش استفاده کنیم؟

ورزشکار به وضوح هدفی را که می خواهد در طول اجرای خود به آن دست یابد، تعریف می کند. این می تواند کسب یک امتیاز کامل، برنده شدن در بازی یا رسیدن به بهترین حالت شخصی در یک مسابقه باشد. در مرحله بعد، ورزشکار تمام مراحل لازم برای رسیدن به آن هدف را در نظر می گیرد. او باید کل فرآیند را از قبل از شروع مسابقه، در طول رویداد و بلافاصله پس از پایان آنها تجسم کند. آخرین و حیاتی ترین مرحله شامل استفاده از تمام حواس برای تصور هر مرحله به سمت موفقیت است. ورزشکاران باید تصور کنند که در هر مرحله از مسابقات خود چه خواهند دید، چه خواهند شنید و چه احساسی خواهند داشت.

آیا تصویر سازی ذهنی نقش مهمی در روانشناسی ورزشی دارد؟

بله، تصویر سازی ذهنی نقش حیاتی در عملکرد روانشناسی ورزشی دارد. موضوع روانشناسی ورزشی بر تکنیک های مختلفی تمرکز دارد که می توان از آنها برای بهبود رفاه و موفقیت ورزشکاران استفاده کرد. تصویر سازی ذهنی بخش اساسی از داستان های موفقیت بسیاری از ورزشکاران افسانه ای است. همه ورزشکارانی که میخواهند عملکرد عالی داشته باشند می توانند از مزایای تصویر سازی ذهنی بهره مند شوند.

منبع: athleticinsight.com

لطفا جهت مشاوره با شماره های زیر تماس بفرمایید: