مرکز مشاوره اینجامکث
تست آنلاین
آدرس
رزرو وقت
واتس اپ

تله خویشتن داری ناکافی چیست؟

نسیم رضایی جوان 2689 بازدید 16 آذر 1400

تله خویشتن داری ناکافی مجموعه ویژگی هایی است که اگر در فردی شکل بگیرد، او را تبدیل به موجودی می کند که خودکنترلی کافی ندارد و در مواجهه با شرایط یا مهار تکانه ها دچار مشکل می شود. چنین فردی مایل است از مسئولیت یا دشواری و درد ناشی از آن اجتناب کند، حتی زمانی که عواقب آن بسیار سنگین تر از خود مسئولیت باشد. افراد مبتلا به تله خویشتن داری ناکافی معمولاً عجولانه انتخاب می کنند، بدون فکر کردن عکس العمل نشان می دهند و از هر خواسته ای پیروی می کنند.

همچنین تحمل خستگی و ناراحتی برای آنها دشوار است تا اندازه ای که برای شروع کار یا مقابله با چالش ها انگیزه ای ندارند و از تلاش برای رسیدن به اهداف خود و نیل به خوشبختی پایدار باز می مانند. این افراد گاهی اوقات بدون توجه به عواقب امور، تمرکز خود را بر ارضای فوری نگه می دارند و در موارد افراطی، در پاسخ به تکانه های درونی به روش های مخرب مانند سوء مصرف مواد، الکل، رابطه جنسی، قمار یا ارتکاب جرم روی می آورند. تله خویشتن داری ناکافی می تواند با احساس گناه، شرم، تنبلی و بی کفایتی مرتبط باشد.

علل شکل گیری تله خویشتن داری ناکافی

رشد مغزی

هیچ باور یا فکر اصلی تله خویشتن داری ناکافی را هدایت نمی کند. این تله معمولاً به دلیل توسعه نیافتگی مرکز کنترل اجرایی مغز در قشر پیش پیشانی و شیوه تربیتی والدین ایجاد می شود. مرکز کنترل اجرایی مسئول مدیریت احساسات، نظم و انضباط، پیگیری برنامه ها و کنترل خود و در واقع سیستم ترمز مغز است. اگر کودک در چند سال اول زندگی، مورد آزار، سوء استفاده یا غفلت عاطفی واقع شده باشد، قشر پیش پیشانی ورودی احساسی لازم برای رشد بهینه اش را دریافت نمی کند. همچنین در کودکانی که استرس طولانی مدت را تجربه می کنند، عملکرد قشر پیش پیشانی به خطر می افتد.

شیوه تربیتی والدین

بچه ها فوری هستند. آنها آنچه را که می خواهند، می خواهند و اکنون هم می خواهند. اما همانطور که رشد می کنند، صبر کردن و چشم پوشی از تمایلات آنی برای آینده بهتر را یاد می گیرند. اگر والدین به اندازه کافی در کنار فرزندان نباشند، یا باشند ولی تلاش کافی برای آموزش انضباط، قانون، حد و مرز، صبر، به تاخیر انداختن رضایت آنی و خودکنترلی به فرزند خود نکنند، زمینه شکل گیری تله خویشتن داری ناکافی را در فرزند خود ایجاد می کنند. همچنین، والدینی که در خودکنترلی مشکل دارند، در مراقبت از نیازهای کودک از ساختار معینی پیروی نمی کنند و نظم، برنامه ریزی و اولویت بندی برای آنها مفهومی ندارد، الگوی مناسبی برای خویشتن داری نخواهند بود. تجربه محدودیت های گیج کننده، متناقض یا دارای نقص نیز در شکل گیری تله خویشتن داری ناکافی در کودکان موثر است.

تشخیص تله خویشتن داری ناکافی

اگر با 5 مورد یا بیشتر از گزاره های زیر هویت پیدا می کنید، به احتمال زیاد دچار تله خویشتن داری ناکافی هستید:

نحوه درمان تله خویشتن داری ناکافی

هدف از درمان تله خویشتن داری ناکافی ایجاد تحمل موثر پریشانی، تنظیم هیجانها و اعتماد به توانایی های فردی است. درمان معمولاً توسط درمانگر حوزه طرحواره درمانی انجام می شود. درمانگر به مراجع کمک می کند که بفهمد چرا پیروی از یک شیوه ساختارمدارانه در زندگی برای او دشوار است. یاد گرفتن اینکه جهت رفع مشکلات نیاز به پذیرفتن ساختار است، گام مهمی است. مراجع همچنین یاد می گیرد که به محض فعال شدن تله خویشتن داری ناکافی، نحوه تجلی آن در زندگی روزمره خود را مشاهده کند و الگوهایی که او را از دستیابی به اهدافش باز می دارد تغییر دهد. درک این نکته کلیدی که شادی پایدار با رضایت فوری متفاوت است، نیز اهمیت دارد.

رعایت توصیه های زیر به مقابله موثر با تله خویشتن داری ناکافی کمک می کند

منابع: mind-balance.org، app.securenest.org، jeffdwarshuis.com، hendriks.net.au، schematherapyonline.com

لطفا جهت مشاوره با شماره های زیر تماس بفرمایید: