آیا تا به حال با خود فکر کرده اید چرا برخی افراد به راحتی به دلمان می نشینند و برخی دیگر ما را می آزارند؟ آیا می دانستید روابط میان فردی ما، نه تنها نشان دهنده شخصیت ما، بلکه ابزاری مهم برای رشد و آگاهی از خود نیز هستند؟ در این مقاله میخواهیم به اهمیت عمیق روابط میان فردی بپردازیم؛ اینکه چرا این روابط فقط «با دیگران بودن» نیستند، بلکه «آینه ای از خود ما» محسوب می شوند.
روابط میان فردی چیزی فراتر از ارتباطات معمول روزمرهاند؛ آنها بازتابی از نگرشها، باورها و گاهی زخمهای درونی ما هستند. هر چقدر این روابط سالمتر و پرشورتر باشند، میتوانند نشاندهندهی بلوغ روانی و رشد درونی ما باشند.
شاید بارها از خود پرسیده باشیم چرا برخی آدمهایی که هیچ علاقهای به آنها نداریم، جذب زندگی ما میشوند؟ پاسخ این سؤال در یکی از اصول روانشناسی یونگی نهفته است: فرافکنی و سایهها.
یونگ معتقد است ما بخشهایی از خودمان را که نمیخواهیم بپذیریم، به دیگران فرافکنی میکنیم. یعنی کسانی که در اطراف ما هستند – بهخصوص آنهایی که ما را آزرده میکنند – اغلب حامل ویژگیهایی هستند که یا در درون ما سرکوب شدهاند یا از آنها بیخبر هستیم. بنابراین اطرافیان ما میتوانند آینهای برای شناخت بخشهای پنهان شخصیت ما باشند.
روابط میانفردی تنها به رابطه با خانواده یا دوستان محدود نمیشوند. انواع مختلفی از این روابط وجود دارد که هرکدام ویژگیها و کارکردهای خاص خود را دارند:
براساس تحقیقات مرکز مشاوره مکث و نظرات دکتر روانشناس مجموعه، یکی از سادهترین راههای خودشناسی این است که به دقت بررسی کنیم چه کسانی در اطرافمان هستند. چه صفاتی در دوستانمان میبینیم که تحسینشان میکنیم؟ یا از چه رفتارهایی در دیگران بیزاریم؟ هر دوی این واکنشها، سرنخی از درون ما بهدست میدهند.
مثلاً اگر از یک فرد پرخاشگر آزرده میشویم، شاید بخش پرخاشگری در درون خودمان را سرکوب کردهایم. یا اگر جذب افراد مهربان میشویم، احتمالاً مهربانی درونی خودمان را دوست داریم و میخواهیم بیشتر آن را در زندگیمان فعال کنیم.
روابط میانفردی سالم، بستری برای بروز رفتارهای سالم و احساسات متعادل هستند. تصور کنید روزی بهشدت خشمگین هستید؛ اگر اطرافتان افرادی باشند که خود نیز دچار مشکلات روانی، پرخاشگر یا ناپایدار هستند، احتمال دارد خشم شما به رفتارهای مخرب یا آسیبزا ختم شود. اما در کنار دوستانی با سلامت روان، ممکن است تنها با گفتوگو، تنفس عمیق یا نوشیدن یک لیوان آب، بتوانید بحران را مدیریت کنید.
پیشنهاد می کنیم انجام دهید: تست آنلاین چقدر خشن و عصبانی هستم؟
برای داشتن روابط پایدار و رضایتبخش، باید برخی اصول را رعایت کنیم. این اصول پایههای هر ارتباطی را میسازند:
روانشناسان معتقدند اگرچه ژنها در شخصیت ما تأثیرگذارند، اما محیط اجتماعی و تربیتی اغلب نقش پررنگتری دارند. یعنی دوستان، جامعه، محل زندگی و سبک تربیتی میتوانند رفتارهای ما را شکل دهند یا حتی ژنهای مستعد را فعال یا خاموش کنند.
درست است که در مورد خانواده یا محل تولد حق انتخابی نداشتهایم، اما در مورد معاشران و کسانی که وارد زندگیمان میکنیم، قدرت انتخاب با ماست. و این انتخابها، گاهی مسیر زندگیمان را عوض میکنند.
پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید: نقش ژن ها در تربیت فرزندان
در نهایت، اگر میخواهید احساس آرامش، رضایت، رشد و شادی بیشتری در زندگی داشته باشید، نگاهی دوباره به روابطتان بیندازید. ببینید چه کسانی در اطرافتان هستند، چه ویژگیهایی در آنها برجسته است و چه چیزهایی از آنها در وجود شما بازتاب دارد. روابط میانفردی نه فقط برای معاشرت، بلکه برای رشد و خودشناسی ما حیاتیاند.
لطفا جهت مشاوره با شماره های زیر تماس بفرمایید:
کلیه حقوق این سایت متعلق به مرکز مشاوره اینجامکث می باشد.
نظرات کاربران