همه موجودات برای زنده ماندن و برقراری ارتباط با دنیای بیرون خود و پاسخدهی مناسب به شرایط متفاوت محیطی، نیازمند این هستند تا اطلاعات را به شکل مناسبی دریافت کنند. سپس آن اطلاعات را پردازش کرده و درک کنند و پاسخ کلامی مناسبی به آن نشان دهند. توجه و تمرکز و درک احساسات فرد رو به رو باعث می شود که محیط اطرافمان را بهتر بشناسیم و بهتر با آن ارتباط برقرار کنیم. پیش از آنکه حواس باعث شناخت محیط اطراف شود باید تحریک های حسی مناسبی صورت بگیرد تا بتوانیم محرکات مختلف محیطی را حس کنیم و به آن اشراف کلی پیدا کنیم. ادراک نسبت به احساس حاصل از تحریکات در ما معنای خاصی پیدا می کند. در نتیجه این درک معنای ما است که عامل تفسیر محرکات بیرونی و رفتار ما در مقابل دیگران را تشکیل می دهد.
اینکه کودک شما روی مهارت های آمادگی مهدکودک کار می کند یا در حال حاضر در مدرسه است، می تواند با مشکلاتی همراه باشد. در حالی که بسیاری از کودکان با مهارت های حرکتی مانند دویدن یا پریدن مشکلی ندارند، مهارت های حرکتی خوب نیاز به کنترل بیشتر و حرکات دقیق تر عضلات کوچک تر دارند. مهارت های حرکتی ریز به هماهنگی بین عضلات کوچک، مانند مهارت دست و انگشتان با چشم ها اشاره دارد. مهارت های حرکتی ریز شامل عضلات کوچک بدن است که عملکردهایی مانند نوشتن، گرفتن اشیاء کوچک و بستن لباس را ممکن می سازد. کنترل خوب حرکتی یک خبرگی بسیار مهم برای تسلط بر نوشتن است. به همین دلیل است که اغلب والدین می خواهند مطمئن شوند که فرزندشان به طور مستمر در حال بهبود این مهارت ها است.
بیاموزید که چرا این مهارت ها مهم هستند و چگونه می توانیم با این بررسی به کودکان در بهبود آن ها کمک کنیم.
این مهارت ها در بیشتر فعالیت های مدرسه و همچنین به طور کلی در زندگی مهم است. ضعف در مهارت های حرکتی خوب می تواند بر توانایی کودک در غذا خوردن، خواندن سلیس، استفاده از رایانه، چرخاندن صفحات در یک کتاب و انجام کارهای مراقبت شخصی مانند لباس پوشیدن و نظافت تأثیر بگذارد. شما می توانید از اسباب بازی هایی برای کودک استفاده کنید که در حین بازی کودک لازم است از مهارت های حرکتی خوبی استفاده کند به عنوان مثال اشیاء کوچک مانند سکه ها یا دانه ها را درون کیسه ای مخفی کنید، مدل های سفالی یا رس های خانگی را مدل سازی کنید یا از فرزندتان بخواهید تا با استفاده از یک انگشت و انگشت شست خود قطعاتی از خاک رس را جدا کند. اینها می توانند مواردی باشند که شما به وسیله آن می توانید کودک را به تمرین مهارت حرکتی تشویق کنید.
طی سالیان اخیر، جهت تقویت مهارت کودکان، مربیان، روانشناسان و حتی والدین علاقه نشان می دهند که با شیوه ها و واژه های متفاوت، فعالیت های ادراکی - حرکتی را به همان ترتیب که برای کودکان معلول مرسوم است، در برنامه آموزشی دوره های پیش دبستانی و ابتدایی کودکان عادی نیز بگنجانند. دلیل اهمیت آن نقش پررنگ مهارت های حرکتی در یادگیری بوده و هست. رشد حرکتی کودکان در درجه اول به رشد فیزیکی کلی، خصوصاً رشد استخوان بندی و رشد عصبی - عضلانی وابسته است. علاوه بر این رشد فیزیکی، از فرصت هایی که کودکان برای تمرین و ورزش در اختیار دارند، تأثیر می پذیرد.
با استفاده از تمرینات ادراکی - حرکتی در قالب پروتکلی منظم و مطابق یک برنامه مشخص است که می توان فرآیند درک و راه هایی که به مراکز مهم مغز می روند را تقویت کرد و از این طریق می توان به یادگیری، افزایش سرعت عمل، بهبود توجه و تمرکز، هماهنگی چشم و دست کمک کرد. وقتی ادراک با حرکت همراه می شود، موجب بالا رفتن خودآگاهی فرد می شود و این امر سبب می شود از طریق تجربیات حسی و حرکات گوناگون به فرآیند یادگیری کمک شود.
مطالعات بارکلی در کودکان بیش فعال همراه با نقص توجه و تمرکز، نشان داد در حدود ۶۲ درصد این کودکان در مهارت های ظریف و درشت ضعف وجود دارد. طبق پژوهش های انجام شده فعالیت های بدنی و بازی بر توانایی ادراکی - حرکتی تاثیر زیادی دارد و منجر به رشد برنامه ریزی و طرح ریزی برنامه حرکتی می شود.
فواید و مزایای این تمرینات:
مثال: پریدن به شکل جفت پا از کنار موانع و ۵ بار دست زدن کنار هر مانع
این تمرینات دارای اهمیت زیر می باشد:
مثال: لی لی رفتن روی تشک درکی - حرکتی و همزمان گفتن نام اشکال زیر پا.
این تمرینات به این شکل است که از دست و پاهای مخالف هم حین تمرینات استفاده می شود و باعث بهبود هماهنگی دو طرفه بین اندام های مخالف می شود. از طرفی باعث بهبود در اعمال مغز می شود.
مثال: لی لی رفتن با پای راست و حمل کردن یک توپ با دست چپ.
این تمرینات می تواند ترکیبی از انواع تمرینات درکی حرکتی باشد. به عنوان مثال می توان پریدن از ترامپولین به همراه عبور از تونل و پرتاب توب در هدف را از فرد خواسته و برای انجام این کار یک زمان مشخص را تعیین کنیم.
منبع: verywellfamily.com
لطفا جهت مشاوره با شماره های زیر تماس بفرمایید:
کلیه حقوق این سایت متعلق به مرکز مشاوره اینجامکث می باشد.