مرکز مشاوره اینجامکث
تست آنلاین
آدرس
رزرو وقت
واتس اپ

دلایل بلاتکلیفی در موقعیت های زندگی

ساراناز مقیمی 12706 بازدید 5 اردیبهشت 1401

بلاتکلیفی در موقعیت های زندگی یکی از بدترین اتفاقاتی است که ممکن است برای هر فردی رخ دهد. انسان همانطور که نیاز به غذا، برقراری رابطه دارد، نیاز دارد که در مورد آینده خود نیز به یک اطمینان خاطر نسبی دست پیدا کند. هنگامیکه فرد در بلاتکلیفی قرار می گیرد و آینده و شرایطی که در آن قرار دارد برایش مبهم باشد، مغز این ابهام را به عنوان یک خطر تهدید کننده تلقی کرده و سعی می کند با کاهش توانایی ما برای تمرکز بر انجام کارها و چیزهای مختلفی که ممکن است به آنها فکر کنیم، از ما محافظت کند.

تحقیقات نشان میدهد که برای مثال، بلاتکلیفی شغلی، بیشتر نسبت به از دست دادن شغل، به سلامتی ما آسیب وارد میکند. دلایل بلاتکلیفی در موقعیت های زندگی می تواند بنیادی باشد یا توسط عوامل خارجی ایجاد شوند. دلایل بنیادی مانند سوالاتی از قبیل من کی هستم، چه هدفی دارم، از زندگی خود چه می خواهم بروز می کند. برخی از بلاتکلیفی ها مانند بلاتکلیفی های شغلی و تصمیم های مهم زندگی بر اثر عوامل اجتماعی و اقتصادی ایجاد می شوند. مانند تصمیم برای ازدواج، ماندن در یک حرفه یا شغل.

آدم های بلاتکلیف

بلاتکلیفی در موقعیت های زندگی همواره در اطراف ما وجود دارد. این عدم اطمینان ممکن است به مسائل و جنبه های مختلف زندگی افراد مربوط باشد و فرد را در موقعیت های استرس زا و ناامید کننده قرار دهد. این شرایط می تواند آدم های بلاتکلیف را از نظر عاطفی تخلیه کند و آنها را در یک مارپیچ رو به پایین از «چه می شود-اگر- ای کاش» قرار دهد و فرد همواره بر سر موضوعات مختلف با خود کلنجار رود.

این حالت ممکن است بدترین سناریوهای احتمالی در مورد آینده را برای فرد ترسیم کند و او را در این شرایط به دام بیاندازد. در این حالت فرد قدرت تصمیم گیری قطعی را در مورد اتفاقات مهم زندگی از دست می دهد و همیشه این ترس در وی وجود دارد که نکند اتفاقات و شرایط همانطور که مد نظرش است پیش نرود. بنابراین دست از تلاش و انتخاب در زمینه های مختلف بر می دارد.

بلاتکلیفی در کار

همانطور که در پاراگراف قبل اشاره شد، بلاتکلیفی در موقعیت های زندگی می تواند تمام جنبه های زندگی یک فرد را تحت تاثیر قرار دهد. بسیاری از افراد هستند که در حرفه و شغل خود دچار بلاتکلیفی می شوند. به عنوان مثال افرادی هستند که از شغل خود ناراضی هستند و یا فکر می کنند این شغلی نیست که آنها می توانند در آن موفق شوند. اما ترس از بی پولی و عدم اطمینان به وضع اقتصادی نمی گذارد که این افراد تصمیم درستی در مورد شغل و حرفه خود بگیرند. بنابراین بلاتکلیفی در کار می تواند دلایل مختلفی مانند شرایط اقتصادی و ترس از بیکاری داشته باشد. این موارد موجب می شود فرد همچنان در شغل خود سرگردان باشد که آن را ادامه دهد یا خیر.

چگونه از بلاتکلیفی رها شویم؟

بلاتکلیفی در موقعیت های زندگی را میتوان تا حد زیادی کنترل کرد. ما در اینجا به نکاتی اشاره می کنیم که می تواند بلاتکلیفی در موقعیت های زندگی را کاهش دهد. این راهکار ها عبارت اند از:

با خود صادق باشید

اولین قدم در مدیریت افکار ناراحت کننده، توجه و تایید آن افکار است. وقتی احساس اضطراب می کنید، از خود بپرسید: در این لحظه از چه میترسم یا به چه علت نگرانم؟

افکار ناراحت کننده و اضطراب آور را به چالش بکشید

هر فرضی را که دارید به چالش بکشید. به عنوان مثال، به خود یادآوری کنید که فقط به این دلیل که یکی از اطرافیان شما سرفه می کند، به این معنی نیست که او به COVID-19 مبتلا شده است. اغلب اوقات، ما تمایل داریم به افکار اضطرابمحور با جست و جوی شواهدی برای حمایت از آن افکار (یعنی سوگیری تأیید) پاسخ دهیم، در حالی که شواهد خلاف آن را نادیده میگیریم. با در نظر گرفتن دیدگاه های جایگزین و سنجیدن تمام شواهد موجود، افکار خود را به چالش بکشید.

به نیمه پر لیوان نگاه کنید

افکار خود را بر روی چیز های مثبت متمرکز کنید. اگر در موقعیت بلاتکلیفی قرار داریدمانند قرنطینه شدن در خانه به دلیل بیماری، به جای استرس و اضطراب ناشی از ماندن در خانه، به کار های دیگری که می توانید انجام دهد فکر کنید مانند خواندن کتاب و یا انجام کارهای آنلاین.

روی آنچه می توانید کنترل کنید تمرکز کنید

انرژی خود را به جنبه هایی از زندگی خود هدایت کنید که می توانید کنترل کنید. از خود بپرسید: «چه چیزی در اختیار من است؟» توجه خود را به موضوع یا نگرانیای که می توانید روی آن کنترل بیشتری اعمال کنید، هدایت کنید.

ذهن آگاهی را با هوشیاری انجام دهید

هنگامی که احساسات ناراحت کننده افزایش می یابد، به تنفس خود توجه کنید. اغلب اوقات افراد هنگام احساس اضطراب بیش از حد نفس می کشند. در این حالت به نفس کشیدن خود دقت کنید.

لطفا جهت مشاوره با شماره های زیر تماس بفرمایید: