از آنجایی که امروزه اکثریت مردم جهان برای رفع نیازهای خود تلاش کمتری میکنند و به وسیله انتخاب دنیای مجازی و رشد اینترنت برای دست پیدا کردن و مطلع شدن از هر چیزی، احساس نیازی به شناختن، مطالعه کردن و تلاش برای دانستن نمی کنند. به همین منوال حافظه کوتاه مدت و حافظه بلند مدت افراد با چالش جدیدی مواجه شده که پیش از آن به این نحو نبود. پیش از این برای دانستن هر مطلبی هر چند کوتاه نیاز به خواندن، مطالعه کردن، دانستن و تحقیق کردن بود که خود همین مسئله به رشد و تداوم و انسجام حافظه منجر می شد. در این یادداشت سعی بر این است که راهبردهایی عملی و قابل اجرا توسط والدین و معلمان برای تقویت حافظه فعال دانش آموزان ابتدایی ارائه گردد.
با توجه به اینکه حافظه فعال یک مهارت مهم و تعیین کننده است که زندگی کودک را تحت تاثیر قرار می دهد و بر روی کیفیت یادگیری تاثیر مستقیم دارد توجه به تقویت آن اهمیت زیادی دارد.
در واقع حافظه مانند یک ماهیچه عمل می کند که هر چه از او کار بیشتری بکشیم و فعالیت بیشتری را انجام دهد، بیشتر تقویت می شود و سلامت و عملکرد بیشتری خواهد داشت. حافظه و دانستن در واقع انتهایی ندارند و آنچه که باید در ذهن گنجانده شود هیچگاه به منبع جدیدی نیاز ندارد؛ ذهن یک فرد سالم با ضریب هوشی ۷۰ تا ۱۰۰ میتواند اطلاعات وسیعی را در هر موردی با فعالیت در ذهن، تلاش و سعی جای دهد. نکته مهم اینجاست که ماهیچه بدن انسان ظرفیت مشخصی برای رشد دارد اما ذهن، رشد بی نهایتی دارد که با فعالیت بیشتر نیز می شود.
یادگیری فرایندی پیچیده است که عوامل و عناصری متفاوت و متعدد در ایجاد و تسهیل کردن و تسریع بخشیدن به آن دخالت دارند. رشد و رسش جسمی و ذهنی، آمادگی و دانش قبلی، روش ها و راهبردهای یادگیری، هوش و حافظه دانش آموزان از جمله عواملی هستند که به صورت مستقل یا در تعامل با یکدیگر بر انجام دادن فعالیت های ذهنی و یادگیری و سرانجام بر عملکرد تحصیلی آنان تاثیر می گذارند.
حافظه فعال از جمله عواملی است که بر یادگیری تاثیر می گذارد. این حافظه مسئول حفظ اطلاعات در لحظه و استفاده از آن ها در تفکر است و در حین انجام کار از اطلاعات داده شده به ذهن استفاده می کند. در تعریف این حافظه می توانیم بگوییم حافظه فعال توانایی ما برای به خاطر آوردن و مدیریت اطلاعات است. در واقع با کمک آن از اطلاعاتی که لازم است به خاطر آوریم یادداشت ذهنی درست می کنیم.
لطفا جهت مشاوره با شماره های زیر تماس بفرمایید:
توجه به سازوکارها و کارکردهای حافظه فعال و ارتباط آن با یادگیری به این دلیل اهمیت و ضرورت دارد که اولاً، اطلاعات پژوهشی مفیدی برای آگاهی دانش آموزان از ظرفیت و نقش حافظه فعال خود در به انجام رسانیدن تکالیف شناختی فراهم می آورد. ثانیاً، معلمان و متخصصان آموزشی را بر آن می دارد تا راهکارهای عملی و اثربخش برای افزایش ظرفیت و کارایی حافظه فعال دانش آموزان پیدا و پیشنهاد کنند.
دانش آموزان با حافظه فعال ضعیف با ذهنیت من شکست خواهم خورد با موضوعات یادگیری برخورد می کنند و با توجه به اینکه نقص در حافظه فعال بدون مداخله و به مرور زمان بهبود نمی یابد بهتر است که راهبردهایی را در مورد حافظه فعال به کار برد.
پیشنهاد می کنیم انجام دهید: تست آنلاین و رایگان هوش کودک
در دوره ابتدایی برای خواندن، درک مطلب، ذهنی حساب کردن، تعامل و پاسخگویی مناسب در فعالیتهایی که همکاری لازم است مانند بازی کردن در زمین مدرسه از حافظه فعال استفاده می شود. وقتی که دانش آموز می خواند و رمزگشایی می کند اما قادر به درک مفوم نیست یا جزییات آنچه را که خوانده است به خاطر نمی آورد، در محاسبات ریاضی دچار مشکل است، مشکلاتی برای شرکت در فعالیت های گروهی به عنوان مثال در نوبت ماندن دارد می توانیم حدس بزنیم که مشکل در ضعف حافظه فعال است.
خواب برای سلامت کلی مغز حیاتی است. بر هم زدن چرخه طبیعی خواب بدن می تواند منجر به اختلالات شناختی شود، زیرا فرآیندهایی را که مغز برای ایجاد خاطرات استفاده می کند، مختل می کند. استراحت کامل شبانه، معمولا حدود 7 تا 9 ساعت در شبانه روز برای بزرگسالان، به مغز کمک می کند تا خاطرات طولانی مدت را ایجاد و ذخیره کند.
میتوان گفت تقویت حافظه در کودکان، نوجوانان و بزرگسالان تفاوت ها و شباهت هایی دارد که موارد تقویت آن را در موارد زیر می خوانید.
تمامی مطالب فوق می تواند به تقویت حافظه در کودکان، نوجوانان و بزرگسالان بینجامد.
جدای از کمک های تخصصی توسط روانشناس کودک والدین و معلمان نیز می توانند راهبردهایی را برای کمک به دانش آموز اجرا نمایند که در زیر به بعضی از راهبردها اشاره می کنیم.
از آنجایی که بیماری آلزایمر امروزه شیوع بسیار زیادی پیدا کرده است و همچنان سن مرگ و میر طولانی تر شده، بنابراین برای جلوگیری از داشتن مردان و زنان سالمندی که هیچ چیزی را به یاد نمی آورند و سن های طولانی دارند، باید با استفاده از ذهن، خلاقیت و رشد حافظه کوتاه مدت و بلند مدت از این مسئله جلوگیری کنیم تا بتوانیم در شرایط سخت پیری از حداقل دانسته ها بهره مند شویم.
معلمان و خانواده ها می توانند با بکارگیری راهبردهایی بر ضعف حافظه فعال دانش آموزان فایق آیند و از ناکامی های تحصیلی و رفتاری آنها جلوگیری نمایند. اگر علاقه به سنجش، حافظه و تقویت آن دارید، حتما با مرکز مشاوره اینجا مکث ارتباط برقرار کنید؛ حافظه با فعالیت بیشتر تقویت می شود. در واقع هر چیزی در جهان هستی که ساکن باقی بماند و مورد استفاده قرار نگیرد، رو به زوال می رود و به مرور از بین می رود.
لطفا جهت مشاوره با شماره های زیر تماس بفرمایید:
کلیه حقوق این سایت متعلق به مرکز مشاوره اینجامکث می باشد.