مرکز مشاوره اینجامکث
تست آنلاین
آدرس
رزرو وقت
واتس اپ

تقویت کننده مثبت و منفی در کودکان

اینجا مکث 15072 بازدید 11 دی 1400

تقویت کننده مثبت و منفی در کودکان بر روی کودکان شما چه می کند و مراجعینی که به مرکز مشاوره می آیند به دلیل ندانستن بسیاری از مطالب چه مشکلاتی برایشان پیش می آید. پس حتماً این مطلب را از دست ندهید.

تقویت کننده مثبت و منفی در کودکان

اصول و نظریه تقویت کننده های مثبت و منفی از روانشناسانی به نام پاولوف گرفته شده و به آن پرداخته شده است. تقویت کننده های مثبت، همان پاداش هایی هستند که انگیزه رفتار مورد قبول را افزایش می دهند. به طور مثال کودکانی که اتاقشان را مرتب می کنند و بعد از آن می توانند یک بستنی از مادرشان دریافت کنند و یا کودکانی که پس از بازی دست هایشان را می شویند، تقویت کننده مثبت در ازای رفتار مورد پذیرش به کودک داده شده است.

لطفا جهت مشاوره با شماره های زیر تماس بفرمایید:

ساده ترین تقویت کننده های مثبت، کارت های آفرین و صد آفرین در مدرسه بودند که با بروز رفتار صحیح، بچه ها کارت ها را دریافت می کردند؛ همچنین میل و انگیزه به انجام کار مورد قبول بیشتر می شد و رشد صعودی را در خود داشت.

دلیل جذب کودکان به دریافت تقویت کننده های منفی

از نظر دکتر روانشناس، در اکثر مواقع کودک بدون آن که بخواهد رفتار اشتباهی را انجام می دهد و والدین سریعاً عکس العمل نشان می دهند. مثلاً کودک ناسزایی را که از جایی شنیده می گوید و مادر سریعاً می گوید نباید این حرف را بزنی و شاید کودک را هم تنبیه کند.

کودکان از آنجایی که باهوش هستند و مملو از رفتارهای هیجانی، همیشه دوست دارند در مرکز توجه قرار بگیرند؛ پس والدین بدون آنکه بخواهند اولین قدم را برای تقویت کننده منفی در کودکشان برداشته اند.

از این پس هرگاه کودک احساس کرد در مرکز توجه قرار ندارد و یا باید حواس والد را به خود جلب کند، شروع به گفتن همان کلمه می کند؛ حتی اگر مطمئن باشد که رفتارش عواقبی همچون تنبیه، ناراحتی و خشم والدین را به دنبال می آورد. در واقع کودک از زمانی که تقویت کننده منفی را دریافت می کند، به خواسته خود دست پیدا کرده است.

پدر ها و مادر ها باید بدانند که جلب توجه در کودکان نیاز مبرم و حیاتی است. وقتی بتوانند توجه کافی و بدون قید و شرط برای کودک داشته باشند و نسبت به هر رفتار اشتباهی سریعاً عکس العمل نشان ندهند، هدف گذاری کودک برای رسیدن به توجه از طریق تقویت کننده منفی را از بین می برند.

کودکانی که جیغ می زنند و یا مدام با خواهر و برادرشان دعوا می کنند و یا دست، پا و سرشان را به زمین می کوبند، به دلیل آنکه پس از انجام این رفتارها به آنچه خواسته اند رسیده اند، هم توجه دریافت کرده اند و هم هر آنچه که در آن لحظه دوست داشته اند دریافت کرده اند، آموخته اند که جیغ زدن، گریه کردن برایشان دست آورد دارد و پس از آن قهر کردن و غذا نخوردن که می تواند حربه مناسبی برای دست آوردهای بعدی و همچنین دریافت توجه در همان لحظه باشد.

کودکی که در جمعی و یا در مکانی عمومی شروع به جیغ زدن می کند و پدر و مادری که از ترسشان خواسته کودک را فراهم می کنند، اولین بار نیست که با این مشکل رو به رو می شوند. در واقع پدر و مادر قبل از آن در خانه، تقویت کننده منفی کودکشان را فعال کرده اند و به او بصورت ناخودآگاه آموخته اند که با هر جیغی که میزنی، می توانی دست آوردی داشته باشی؛ بنابراین کودک به ساده ترین راه رسیدن به خواسته اش اکتفا می کند.

تقویت کننده منفی در مقایسه با تنبیه

بسیاری از مردم تقویت کننده منفی را با تنبیه اشتباه می گیرند. حوزه کلیدی که این دو روش با هم تفاوت دارند در نتیجه نهایی است. تقویت، افزودن یا حذف چیزی به معنای کاهش یا تضعیف رفتار است. ممکن است قبلا با نمونه های خاصی از از مجازات آشنا شده باشید؛ مواردی مثل از دست دادن امتیازات. با تنبیه مثبت چیز ناخوشایندی را در پاسخ به یک رفتار اضافه می کنید. مثلا کودکی در کلاس آدامس می جود که خلاف قوانین است و مجازات این است که معلم او را در جلوی کلاس تنبیه کند. در تنبیه منفی، در پاسخ به یک رفتار، یک تقویت مثبت را از بین می برید. به عنوان مثال یک خواهر بزرگ تر، برادر کوچک تر خود را اذیت می کند، تنبیه این است که والدین اسباب بازی مورد علاقه اش را از او بگیرند و در نتیجه دختر دست از اذیت برادرش برمیدارد.

زمان جلوگیری از این رفتارهای کودکان توسط والدین

زمانی که والدین متوجه می شوند تقویت کننده های منفی به ضرر رفتاری کودکان منجر می شود، از جایی به بعد نباید از گریه و جیغ کودک هراس داشته باشند.

جیغ و گریه، حربه های رسیدن به دستاورد هستند.

وقتی پدر و مادر در رفتاری قاطع عمل کنند و تسلیم فریاد و قهر و جیغ و داد نشوند و آنچه را که به تشخیص خودشان نباید انجام دهند را انجام ندهند، کودک ناخودآگاه متوجه می شود که حربه او دیگر کار نمی کند و این که چرا وقتی گریه می کنم آنچه را که می خواهم به دست نمی آورم، باعث می شود کودک از نوع وسیله رفتاری اش برای رسیدن به خواسته اش تغییر مسیر دهد و رفتار دیگری را تجربه کند. بنابراین تقویت کننده های منفی همان نشانه های رفتاری هستند که کودک با دریافتشان به خواسته خود می رسد، تغییر می کند.

لطفا جهت مشاوره با شماره های زیر تماس بفرمایید:

افزودن نظر

نظرات کاربران

شیلا
02:04 - 7 اردیبهشت 04
داشتم یه مطالعه درباره یادگیری از طریق شرطی‌سازی عامل (Operant Conditioning) میخوندم که میگفت تقویت منفی تو سال‌های اول زندگی میتونه الگوهای رفتاری بلندمدتی ایجاد کنه که در نوجوانی تبدیل به مشکلات رفتاری جدی بشه. مقاله‌ی شما خیلی عالی این ارتباط رو توضیح داده بود. به نظرتون آیا استفاده از تکنیک‌های جایگزین مثل "تقویت مثبت هدفمند" میتونه به مرور زمان تاثیرات منفی تقویت منفی رو خنثی کنه؟ و یه سوال دیگه هم داشتم: آیا آموزش مهارت‌های تنظیم هیجان به خود کودک میتونه روند تغییر رفتار رو سریع‌تر کنه؟
پگاه
02:03 - 7 اردیبهشت 04
خواهرم یه پسر کوچولو داره که وقتی با گریه چیزی میخواد و به خواستش میرسه، این رفتار توش تقویت میشه و دفعه بعد زودتر گریه میکنه. تو مقاله قشنگ توضیح دادین که چطور والدین ناآگاهانه رفتارهای نامطلوب رو با حذف فشار یا دادن امتیاز تقویت میکنن. آیا میشه چند تکنیک عملی ساده معرفی کنین که والدین بتونن جلوی این چرخه‌ی تقویت منفی رو بگیرن بدون اینکه بچه احساس طرد یا بی‌محبتی کنه؟
حسینی
02:03 - 7 اردیبهشت 04
نکته‌ای که برام خیلی جالب بود اینه که تقویت منفی لزوماً به معنای "تشویق کار بد" نیست، بلکه حذف یک وضعیت ناخوشایند میتونه به ادامه رفتار غلط کمک کنه. راستی آیا مطالعه‌ای وجود داره که نشون بده بعضی ویژگی‌های شخصیتی کودکان (مثل اضطراب بالا یا برونگرایی زیاد) باعث میشه سریع‌تر به تقویت منفی واکنش نشون بدن؟ خیلی خوشحال میشم دیدگاه علمی‌تون رو درباره تفاوت‌های فردی در این زمینه بدونم.
ویدا
11:35 - 21 دی 02
سلام من دو فرزند 6 و 8 ساله دارم که مدام سر هر موضوعی با هم دعوا میکنند و جیغ میکشن منم بعداز یکی دو بار که بهشون تذکر میدم کتکشون میزنم که بعد از اون بدتر و بیشتر گریه میکنن و واقعا دیگه خسته شدم از دستشون میشه یه راهی بهم نشون بدید که هم اونارو نزنم هم ارومشون کنم