حسادت عاطفه ای عمومی است که شامل افکار، احساسات و رفتاری فردی می باشد. این رفتار زمانی بروز می کند که فرد باور داشته باشد ارزش های او مورد تهدید قرار می گیرند. حسادت معمولاً با خشم و پرخاشگری همراه است و تاثیر منفی بر مهارت های اجتماعی کودکان دارد.
همه کودکان هر از گاهی احساس حسادت می کنند، زیرا جزو هیجان های طبیعی انسان است. حسادت نشانه این است که رابطه فرد با اطرافیانش نیاز به تثبیت دارد و تثبیت رابطه مستلزم به کار بستن مهارت های اجتماعی است. کودکان در سیستم اجتماعی رشد و پرورش می یابند. سیستمی که در آن هر یک از همسالان نقش خود را ایفا می کنند و به روش خاص خود رفتار می کنند. همیشه یک سری روابط به پایان می رسد و یک سری روابط ایجاد می شود.
اکثر والدین مفهوم حسادت را درک می کنند، حتی اگر فرزندشان حسود نباشد. زیرا خودشان در کودکی مزه آن را چشیده اند. لازم نیست کسی خواهر یا برادری داشته باشد تا معنای حسادت را درک کند. حسادت پاسخی عاطفی و بهنجار برای از دست دادن رابطه دوستی با شخص محبوب است، بنابراین رابطه فرد را دچار مشکل می کند.
گاهی با ترس و خشم هم همراه است و باعث غمگینی می شود و سازگاری کودک با اطرفیان را کاهش می دهد و در روابط اجتماعی مشهود است. کودک هنگامی حسادت می کند که توجه کافی از والدین دریافت نکند. حتی اگر تک فرزند باشد و شخصاً حسادت نکند، این احساس را درک می کند و هنگامی که والدین به کودک دیگری توجه می کنند آن را حس می کند. منشاء حسادت کم توجهی والدین به کودک است و نه توجه آنها به کودکان دیگر. کودک والدین و یا مراقب خود را فقط برای خودش می خواهد و نمی تواند او را با کسی دیگر تقسیم کند.
کودک ممکن است با برخی افراد احساس نزدیکی کند و با برخی دیگر راحت نباشد. اگر اعضای گروهی که کودک جزو آنها است با هم هماهنگ باشند؛ معمولاً کارها خوب پیش می رود و هر کس نقش خود را ایفا می کند. اما اگر بین اعضا هماهنگی نباشد مشکل بروز می کند. زیرا همه کودکان دوست ندارد دارایی های خود را با دیگران شریک شوند. هر چه کودک منزوی تر باشد مهارت اجتماعی و اعتماد به نفس کمتری داشته باشد، کمتر می تواند روابط خود را مدیریت کند و آسیب پذیرتر می شود.
بیشترین میزان حسادت در کودکان 2 تا 4 سال دیده می شود. معمولاً حسادت در رابطه دختران با یکدیگر رایج تر است. زیرا دختران انتظارات بیشتری از دوستان خود دارند و مایلند از دوست خود همدلی دریافت کنند. در عوض پسرها حسادت را به عنوان صفتی می پذیرند و آن را نشانه کمی اعتماد به نفس می دانند.
علاوه بر این کودکان باهوش تر بیشتر و زودتر کم توجهی والدین نسبت بخود و یا بیش توجهی آنها را نسبت به کودکان دیگر احساس می کنند و به همین دلیل پاسخحسادت زودتر در آنها برانگیخته می شود.
واکنش حسادت در اثر رابطه کودک با خواهر و برادرها، هم کلاسان و دوستان ایجاد می شود و تا مدت ها ذهن او را مشغول می کند. حسادت با توجه به شرایط و خلق و خوی افراد ممکن است به صورت های مختلف نمایان شود. از جمله:
این ها روش های ساده ای هستند که حسادت را دربین کودکان کاهش می دهند و یا از بین می برند.
منبع: momjunction.com
لطفا جهت مشاوره با شماره های زیر تماس بفرمایید:
کلیه حقوق این سایت متعلق به مرکز مشاوره اینجامکث می باشد.