مرکز مشاوره اینجامکث
تست آنلاین
آدرس
رزرو وقت
واتس اپ

اختلال ملال جنسیتی و نحوه درمان آن

بیتا پیربوداقی 2024 بازدید 12 بهمن 1401

ملال جنسیتی (Gender Dysphoria)، یک اختلال روانی جنسیتی است که با احساس ناراحتی یا پریشانی در افرادی که هویت جنسیتی آنها با جنسیت تعیین شده در بدو تولد یا ویژگیهای فیزیکی مرتبط با جنسیت متفاوت است، مشخص میشود. افراد تراجنسیتی یا ترنس ممکن است در مقطعی از زندگی خود دچار ملال جنسیتی شوند. با این حال برخی از این افراد با مداخلات پزشکی یا بدون آن با بدن خود احساس راحتی میکنند. تشخیص ملال جنسیتی در راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5)، کتابچه راهنمای منتشر شده توسط انجمن روانپزشکی آمریکا گنجانده شده است. این تشخیص برای کمک به افراد مبتلا به نارسایی جنسیتی ایجاد شد تا به مراقبتهای بهداشتی لازم و درمان مؤثر دسترسی داشته باشند. این اصطلاح بر تضاد هویت درک شده توسط فرد و جنسیت تعیین شده در بدو تولد تمرکز ندارد بلکه بر ناراحتی و پریشانی به عنوان مشکل تمرکز دارد.

اختلال ملال جنسیتی (Gender Dysphoria) چیست؟

اصطلاح «تراجنسیتی» به شخصی اطلاق میشود که جنسیت تعیین شده در بدو تولد (یعنی جنسیتی که در بدو تولد بر اساس اندام تناسلی خارجی تعیین میشود) با هویت جنسی او (یعنی حس روانشناختی فرد از جنسیت خود) همسو نیست. برخی از این افراد، ملال جنسیتی را تجربه خواهند کرد. این افراد از جنسیت تعیین شده خود بسیار ناخشنود هستند و ممکن است برای مشکل خود جویای درمان باشند. البته برخی دیگر با ناهماهنگیهای جنسیتی خود کنار می آیند. راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی این افراد را به عنوان افراد مبتلا به ملال جنسیتی طبقه بندی میکند. اگر چه ملال جنسیتی در اغلب موارد از سنین پائین شروع میشود، برخی از افراد ممکن است تا بلوغ و یا دیرتر، تجربه نکنند. افرادی که تراجنسیتی هستند ممکن است در چندین حوزه به دنبال تطابق جنسیت تعیینشده در بدو تولد و هویت جنسی خود باشند که شامل:

ملال جنسیتی ممکن است در دوران کودکی شروع شود و تا نوجوانی و بزرگسالی ادامه یابد. همچنین ممکن است دوره هایی وجود داشته باشد که ملال در آن تجربه نشود. لازم به ذکر است که همه افرادی که تراجنسیتی هستند تمایلی به تطابق در همه حوزه های جنسیتی خود ندارند. زیرا این تصمیمات کاملا شخصی و فردی هستند.

تشخیص

کتابچه راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی، ویرایش پنجم و تجدیدنظر شده (DSM-5-TR)، یک تشخیص کلی از ملال جنسیتی را با معیارهای خاص جداگانه برای کودکان و نوجوانان و بزرگسالان ارائه میدهد.

1. معیارهای تشخیصی برای نوجوانان و بزرگسالان

ناهماهنگی مشخص بین جنسیت با تجربه بیان شده و جنسیت تعیین شده تعریف میکند که حداقل 6 ماه طول میکشد و با دو مورد از موارد زیر آشکار میشود:

پیشنهاد میکنیم انجام دهید: تست رایگان و آنلاین شخصیت جنسی

2. معیارهای تشخیصی برای کودکان

ناهماهنگی مشخص بین جنسیت بیان شده و جنسیت تعیین شده که حداقل 6 ماه طول میکشد و حداقل با شش مورد از موارد زیر آشکار میشود:

دردسرها و عوارض ملال جنسیتی

افراد مبتلا به ملال جنسیتی سطوح بالایی از انگ، تبعیض و قربانی شدن را تجربه میکنند. این مشکلات موجب ایجاد تصور منفی از خود و افزایش نرخ سایر اختلالات سلامت روان میشود. افراد مبتلا به ملال جنسیتی بیشتر از عموم مردم در معرض خطر قربانی شدن جنایات متعصبانه هستند. نرخ خودکشی در میان افراد ترنس به طور قابل توجهی بالاتر از جمعیت عمومی است. کودکان و نوجوانان تراجنسیتی اغلب قربانی قلدری و تبعیض در مدرسه هستند که میتواند منجر به پیامدهای نامطلوب جدی سلامت روان شود. به همین علت در بخشی از مداخلات، لازم است تا محیطی امن و تایید کننده ایجاد شود.

درمان اختلال ملال جنسیتی

حمایت از افراد مبتلا به ملال جنسیتی ممکن است شامل شناسایی نامحدود احساسات و تجارب آنها از هویت جنسیتی باشد. درمان های روانشناختی برای تغییر یک فرد تراجنسیتی به فردی که هویت جنسی خود را پذیرفته است (که گاهی به عنوان تلاشهای تبدیل هویت جنسیتی یا به اصطلاح «درمان تبدیل هویت جنسیتی» نامیده میشود) غیراخلاقی شناخته شده است و با پیامدهای نامطلوب سلامت روان مرتبط است. حمایت همچنین ممکن است شامل تایید در حوزه های مختلف باشد. از جمله:

لازم به ذکر است که تطابق پزشکی برای کودکانی که در سنین پیش از بلوغ هستند، توصیه نمیشود.

یکی از قویترین پیش بینی کننده های مشکلات سلامت روان در افراد که دچار ملال جنسیتی هستند، طرد خانواده و اجتماع به دلیل هویت جنسیتی فرد است. درمان خانواده و زوج درمانی میتواند برای ایجاد یک محیط حمایتی که به سلامت روان فرد اجازه رشد دهد، مهم باشد. والدین کودکان و نوجوانان ترنسجندر ممکن است از گروه های حمایتی بهره مند شوند. گروههای حمایتی همسالان برای خود افراد تراجنسیتی اغلب برای بررسی و به اشتراک گذاشتن تجربیات مفید هستند.

منبع: psychiatry.org و mayoclinic.org

لطفا جهت مشاوره با شماره های زیر تماس بفرمایید: