امروزه درمان های نوروفیدبک در حال گسترش هستند. زیرا این درمانها برای افرادی که با روان درمانی و دارو درمانی نتیجه ای نگرفته اند، بسیار کمک کننده خواهد بود. یکی از درمانهای بسیار جدید نوروفیدبک، درمان لورتا نوروفیدبک است. به دلیل اثربخشی بالای آن، مرکز لورتا در قلهک و دیگر شهرهای ایران، روز به روز در حال گسترش است. از اینرو قصد داریم تا به درمان لورتا نوروفیدبک بپردازیم.
تا سالهای نه چندان دور، برخی بیماریها مانند وسواس، بیش فعالی، میگرندرمان قطعی نداشتند. پزشکان تنها با تجویز دارو سعی داشتند تا شدت بیماری کمتر و یا کنترل شود. اما مصرف دارو برای همیشه، چندان برای مراجعان رضایت بخش نیست! به علاوه که با قطع مصرف دارو، بیماری با شدت بیشتر عود میکند. این مشکل دارو درمانی، پزشکانمتخصصان مربوطه را به ایجاد روش های دیگر واداشت که یکی از این راه ها درمان نوروفیدبک است.
درمان های نوروفیدبک سنتی (مانند: سی تی اسکن، MRI، fMRI) وضوح بالایی برای نشان دادن ناحیه ای که دچار آسیباست، دارند. تنها مشکل این دستگاه ها، این است که سرعت زمانی بالایی ندارند! به این معنا که با سرعت عصب های موجود در بدن هماهنگ نیستند و با تاخیر نواحی مغز را نشان میدهند. این کمبود در دستگاه ها، موجب ایجاد دستگاه فوق پیشرفته نوروفیدبک لورتا شد. لورتا نوروفیدبک روشی نوین و بسیار دقیق است که امروزه در بسیاری از کشورهای پیشرفته به عنوان انتخاب اول پزشکان برای درمان برخی بیماری ها استفاده میشود.
امروزه دستگاه های لورتا نوروفیدبک به سرعت رواج پیدا کرده است. زیرا این روش نوروفیدبک دارای بالاترین سطح تاییدیه درمانی سازمان غذادارو آمریکا (FDA) میباشد.
در درمان های کلاسیک نوروفیدبک، فرد از دو یا سه حسگر برای اندازه گیری و بررسی نواحی مغز استفاده میکند. اما درمان نوروفیدبک لورتا، از 19 حسگر مختلف استفاده میکند. شاید به نظر برسد که این کار، اضافی و زیاد است. اما با استفاده از چندین حسگر میتوان اندازه گیری کرد و مناطق عمیق تری را در زیر سطح جمجمه مورد بررسی قرار داد. برای مثال، یکی از ساختارهای عمیق تر مغز، سیستم لیمبیک نام دارد. سیستم لیمبیک مجموعه ای از نواحی مغز است که با حافظه و تنظیم هیجان سروکار دارد. از آنجایی که منشا بسیاری از مشکلات روانی به دلیل اختلال در سیستم لیمبیک است، لورتا نوروفیدبک پتانسیل بسیار زیادی برای درمان ارائه میدهد.
مثالی دیگر درمورد اختلال استرس پس از سانحه است. در این مورد آمیگدال، واقع در سیستم لیمبیک، اغلب درگیر است. این ناحیه مغزی است که بر تنظیم هیجانی تاثیر میگذارد و اغلب در بیماران مبتلا به اختلال استرس پس از صانحه، دچار اختلال است. ما با نوروفیدبک لورتا، قادر خواهیم بود تا این ناحیه را به وضوح بسیار بهتری نسبت به نوروتراپی های کلاسیک مورد بررسی و درمان قرار دهیم.
درمان نوروفیدبک در قلهک برای درمان انواع اختلالات که ریشه در عملکرد غیرطبیعی مغز دارند، استفاده میشود. در ادامه برخی از این موارد آورده شده است:
افرادی که مبتلا به کمبود توجه (ADD) و بیش فعالی و نقص توجه (ADHD) هستند، با مشکلات تمرکز و توجه دست و پنجه نرم میکنند. این به این دلیل است که مناطقی از مغز که مسئول تمرکز هستند، سطحی از اختلال را تجربه میکنند، و کارهایی مانند مطالعه برای امتحان یا توجه در کلاس را بسیار دشوارتر میکند. نوروفیدبک به بیماران کمک میکند تا الگوهای امواج مغزی را تنظیم کنند، که به نوبه خود علائم نقص توجه را کاهش میدهد و در برخی موارد از بین میبرد.
اوتیسم یک اختلال عصبی رشدی است که منجر به رفتارهای تکراری و اختلال در ارتباطات و فرآیندهای اجتماعی میشود. هیچ درمانی برای اوتیسم وجود ندارد، اما درمان نوروفیدبک ثابت کرده است که به بیماران کمک میکند تا سطح عملکرد خود را بهبود بخشند و به آنها خودتنظیمی را آموزش میدهد. همچنین به افراد مبتلا به اتیسم کمک میکند تا با موقعیتهای جدید سازگار شوند.
هنگامی که یک فرد مبتلا به افسردگی است، اختلالی در تنظیم مغز وجود دارد که میتواند موجب تفسیر نادرست از واقعیت شود. نوروفیدبک به بیماران نشان میدهد که چگونه بر این نشخوارها کار کنند. نه فقط با فکر کردن به افکار شاد، بلکه با تغییر مستقیم امواج مغزی به یک الگوی عملکردی مطلوب تر و بهبود ارتباطاتی که مشکل ساز هستند، دست پیدا کنند.
استرس بخشی طبیعی از زندگی است. بیشتر ما روزانه سطحی از استرس را تجربه میکنیم. با این حال، هنگامی که استرس افزایش می یابد و شروع به تسلط بر زندگی روزمره میکند، ممکن است به یک اختلال تبدیل شود. درمان لورتا، به بیماران کمک میدهد تا آنها بفهمند مغزشان در چه حالت آرام تر است و یاد بگیرند که فرآیندهای ذهنی خود را کنترل کنند. اغلب بیماران یاد میگیرند به چه احساسی آرامش گفته میشود. زیرا مغز آنها برای مدت طولانی در حالت استرس بوده است.
اضطراب ممکن است موجب ترس شدید، بی خوابی، تغییرات اشتها، تعریق بیش از حد و موارد دیگر شود. اضطراب در حد متعادل، میتواند به سازگاری بیشتر ما کمک کند. اما اختلالات اضطرابی میتواند به شدتی برسد که ناتوان کننده باشد. نوروفیدبک میتواند اضطراب را به خوبی درمان کند و علائم را کاهش دهد یا حتی از بین ببرد. در طول درمان نوروفیدبک برای اضطراب، بیماران بازخورد فوری در مورد آنچه در مغز آنها در لحظات اضطراب اتفاق می افتد دریافت میکنند. جلسات لورتا به آنها کمک میکند تا اضطراب را تشخیص دهند، کاهش دهند و درنتیجه کیفیت زندگی آنها را بهبود بخشند.
در PTSD هرگونه یادآوری از رویداد استرس زا موجب اضطراب و کابوس میشود. نوروفیدبک لورتا با استفاده از ارتباط ذهن و بدن راهی قابل اعتماد برای بهبود توانایی مغز در تفسیر دقیق واقعیت و حفظ آرامش مناسب به بیماران ارائه میدهد.
ناتوانی در به خواب رفتن یک اختلال ناتوان کننده است که میتواند تمرکز، حافظه و کیفیت کلی زندگی را تحت تاثیر قرار دهد. نوروفیدبک لورتا آرامش را افزایش و تنش را کاهش میدهد، فعالیت عصبی عادی تری را برای خواب تنظیم میکند و به درمانجو اجازه میدهد دوباره یک خواب شبانه خوب را تجربه کند.
حملات پانیک به طور کلی ناشی از اختلالات اضطرابی شدید و درمان نشده است و میتواند یکی از آسیب زاترین تجربیاتی باشد که یک فرد میتواند تجربه کند. آموزش نوروفیدبک بیمار را قادر میسازد تا آرام شود و مغز او را از تحریک «پاسخ جنگ یا گریز» که باعث حمله پانیک میشود، باز دارد. این به بیماران اجازه میدهد تا کنترل تعامل ذهن و بدن خود را دوباره به دست آورده و کیفیت زندگی خود را بهبود بخشند.
سایر مشکلات که با لورتا نوروفیدبک بهبود پیدا میکنند:
ار لورتا نوروفیدبک علاوه بر بیماری های اشاره شده، برای افزایش و ارتقا عملکرد، بهبود قدرت تصمیم گیری، تقویت مهارت های فردی و اجتماعی نیز استفاده میشود.
درمان لورتا نوروفیدبک هیچگونه عوارض جانبی جدی ندارد. هر جلسه لورتا نوروفیدبک تقریبا 50 دقیقه طول میکشد. هزینه هر جلسه این درمان در سال 1402، 250 الی 350 هزار تومان است. این هزینه میتواند برای بسیاری سنگین باشد. از این رو میتوانید بررسی کنید که آیا بیمه ای که از آن استفاده میکنید، هزینه های آن را پوشش میدهد یا خیر.
منابع: neurofeedbackalliance.org و neurobehavior.com و cyberneuro.net و drakeinstitute.com
لطفا جهت مشاوره با شماره های زیر تماس بفرمایید:
کلیه حقوق این سایت متعلق به مرکز مشاوره اینجامکث می باشد.