کپسول تمازپام جزو دسته ای از داروها به نام بنزودیازپین است. این دارو نوعی از مواد شیمیایی در مغز را تحت تاثیر قرار داده که ممکن است در افراد مبتلا به مشکلات خواب (بی خوابی) نامتعادل باشد. تمازپام بطور کوتاه مدت برای درمان مشکلات خواب (مشکل در به خواب رفتن یا ماندن در خواب) استفاده میشود. تمازپام با کاهش سرعت سیستم عصبی مرکزی (مغز) عمل کرده و باعث خواب آلودگی میشود و به خوابیدن بیماران کمک میکند. نکته مهم آن است که کپسول بر خلاف قرص در روده باز میشود و بیشتر محتویات آن سالم می ماند و اثرگذاری بیشتری دارد و مواد زیادی از آن نسبت به قرص در بدن جذب می شود.
تمازپام ممکن است باعث واکنش آلرژیک شدید شود. در صورت داشتن علائم واکنش آلرژیک زیر، به دنبال دریافت کمک اورژانسی باشید:
همانطور که گفته شد تمازپام میتواند تنفس را کند یا متوقف کند، بخصوص اگر فرد مصرف کننده از یک داروی مخدر یا الکل استفاده کرده باشد. در نتیجه اگر یکی از اطرافیان شما از این دارو مصرف میکند و تنفس آهسته همراه با مکث های طولانی و لب های آبی رنگ دارد یا به سختی از خواب بیدار میشود، باید به دنبال مراقبتهای فوری پزشکی باشد. همچنین اگر موارد زیر را دارد فوراً با پزشک تماس بگیرید:
برخی از افرادی که از تمازپام استفاده میکنند گزارش داده اند فعالیتهایی مانند رانندگی، غذا خوردن، راه رفتن، تماس تلفنی یا رابطه جنسی داشته اند و بعدا هیچ خاطره ای از این فعالیت ندارند. اگر این اتفاق برای فرد مصرف کننده اتفاق افتاد به روانپزشک معالج اطلاع دهید. خواب آلودگی یا سرگیجه ممکن است در افراد مسن بیشتر طول بکشد. برای جلوگیری از افتادن یا آسیب های احتمالی مراقب باشید. عوارض جانبی متداول تمازپام ممکن است شامل موارد زیر باشد:
برخی از علائم ترک ممکن است تا 12 ماه یا بیشتر پس از قطع ناگهانی این دارو ادامه داشته باشند. اگر اضطراب مداوم، افسردگی، مشکلات حافظه یا تفکر، مشکل در خواب، زنگ زدن در گوش، احساس سوزش یا خارش یا احساس خزیدن در زیر پوست خود دارید، به پزشک خود اطلاع دهید. توجه داشته باشید که این لیست کاملی از عوارض جانبی نیست و ممکن است موارد دیگری نیز رخ دهد. برای مشاوره پزشکی در مورد عوارض جانبی با پزشک خود تماس بگیرید.
در ادامه برخی از مهم ترین تداخلات دارویی تمازپام آورده شده است:
10 تداخل بیماری با تمازپام وجود دارد که عبارتند از:
تمازپام را دقیقا طبق دستور پزشک مصرف کنید. دستورالعمل های نوشته شده بر روی بسته و همه راهنماهای دارو یا برگه های دستورالعمل را بخوانید. هرگز تمازپام را بیش از مقدار تجویز شده استفاده نکنید. اگر احساس می کنید میل شدید به استفاده بیشتر از این دارو دارید، به پزشک خود اطلاع دهید. تمازپام ممکن است موجب ایجاد عادت شود و باید فقط توسط فردی که برایش تجویز شده است استفاده شود. هرگز این دارو را با فرد دیگری، به ویژه فردی که سابقه مصرف مواد مخدر یا اعتیاد دارد، به اشتراک نگذارید. سواستفاده می تواند باعث اعتیاد، مصرف بیش از حد یا حتی مرگ شود. دارو را در جایی نگهداری کنید که دیگران نتوانند به آن دسترسی پیدا کنند. فروش یا واگذاری این دارو خلاف قانون است.
اگر پس از مصرف کپسول تمازپام به مدت 7 تا 10 شب، بی خوابی شما بهبود نیافت، یا اگر تغییرات خلقی یا رفتاری داشتید، با پزشک خود تماس بگیرید. بی خوابی می تواند نشانه ای از افسردگی، بیماری روانی یا برخی مشکلات پزشکی دیگر باشد. کپسول تمازپام باید فقط برای مدت کوتاهی استفاده شود. این دارو را بیش از 2 هفته بدون نظر پزشک مصرف نکنید. بدون مشورت با روانپزشک مصرف این دارو را قطع نکنید. اگر مصرف دارو را به طور ناگهانی قطع کنید، ممکن است علائم ترک تهدید کننده را تجربه کنید. در دمای اتاقی به دور از گرما و رطوبت، نگهداری شود. داروی خود را در مکانی نگهداری کنید که هیچ کس نتواند از آن به طور نادرست استفاده کند.
تمازپام در صورت نیاز استفاده می شود. اگر یک نوبت را فراموش کرده اید، آن را نادیده گرفته و از مصرف دو دوز در یک زمان اجتناب کنید. کپسول تمازپام را فقط زمانی مصرف کنید قصد دارید که چند ساعت بخوابید.
درصورتی که دچار علائم مصرف بیش از حد دارو شده اید (overdose) با اوژانس تماس بگیرید. مصرف بیش از حد تمازپام در صورتی که آن را همراه با الکل، داروهای مخدر یا سایر داروهایی که باعث خواب آلودگی می شوند یا تنفس را کند می کنند مصرف کنید، می تواند کشنده باشد. علائم مصرف بیش از حد ممکن است شامل خواب آلودگی شدید، گیجی یا کما باشد.
هنگام مصرف کپسول تمازپام الکل ننوشید. زیرا ممکن است موجب بروز عوارض جانبی خطرناکی مانند مرگ شود. ممکن است صبح بعد از مصرف تمازپام همچنان احساس خواب آلودگی داشته باشید. قبل از رانندگی، کار با ماشین آلات یا انجام هر کاری که نیاز به توجه و هوشیاری شما دارد، صبر کنید تا کاملا هشیاری خود را به دست بیاورید.
منبع: drugs.com
لطفا جهت مشاوره با شماره های زیر تماس بفرمایید:
کلیه حقوق این سایت متعلق به مرکز مشاوره اینجامکث می باشد.