تصمیم گیری مهارت حل مسئله در کودکان یکی از مهمترین مهارت هایی است که در صورت ضعف در آن، کودک از همان ابتدا با مشکلاتی روبرو خواهد شد. در این مقاله علمی سعی شده پس از تعریف این مهارت، به صورت کاربردی در زمینه تقویت آن به والدین و مراقبین عزیز توصیه هایی بسیار مهمی شود.
تصمیم گیری در لغت به معنای اراده کردن و قصد کردن است. در اصطلاح، انتخاب کردن از میان دو یا چند راهکار و یا گزینه و نیز فرایند ارزشیابی گزینه ها و راه های موجود، بررسی و پیش بینی پیامد های هر یک از آن ها برای رسیدن به هدف و در نهایت انتخاب است. مهارت تصمیم گیری شاخص مهمی برای شناخت رشد عقلی، عاطفی، اجتماعی، روانی او در روابط بین فردی با افراد است.
این توانایی ها کودک را قادر می سازد تا در مورد مسائل مختلف زندگی خود، تصمیمات سازنده ای اتخاذ نماید. به عنوان مثال، به کمک این توانایی میتوان با بررسی آثار مواد غذایی مختلف بر بدن، خوراکی های مفیدی را برای مصرف انتخاب کرده و سلامت خود را تضمین کند. تصمیم گیری می تواند بر رشد و توسعه افراد کمک بسیار مهمی کند به گونه ای که سرنوشت انان پیرو تصمیم گیری های و در حل موانع با مهارت حل مسئله است.
در راستای تقویت این مهارت در کودکان به والدین عزیز توصیه می شود راهکارهایی اتخاذ کنند، در زیر تعدادی از این راهکارها بیان شده است:
والدین عزیز در راستای تقویت این مهارت در کودکان از همان ابتدا با ایجاد گزینه های مختلف که مقدمه ای برای پرورش انتخاب کودکان در آینده است گزینه های محدود اما کاملاً آزاد در انتخاب یاری کنند. مثلاً دو یا سه لباس را به کودک نشان دهند و از او بخواهند از میان آنها هر کدام را که می خواهند انتخاب کنند. این که یک نوجوان در سن 16 سالگی همچنام توانمندی خرید حتی یک لباس را ندارد باید به نکاتی مثل (آموزش والدین، محل زندگی، ارتباط در محلی که کودک زندگی می کند، دوستان فرد، محیط مدرسه و معلم، مشکلات روحی، انواع اعتیاد و غیره اشاره کرد.
در صورتیکه کودک در اتخاذ تصمیم دچار مشکل می شود وی را در این امر یاری دهند اما اجازه دهند خود کودک مسئولیت این تصمیم را بر عهده داشته باشد.
بزرگسالان با بلند فکر کردن هنگام تصمیم گیری روند تصمیم گیری را به کودکان آموزش می دهند.
به کودک آموزش دهند که هر تصمیم بر افراد چه تأثیری خواهد داشت و برای اتخاذ هر تصمیم باید به همه جوانب و ابعاد آن تصمیم دقت نمود.
لطفا جهت مشاوره با شماره های زیر تماس بفرمایید:
وقتی کودک تصمیم صحیحی می گیرد والدین باید با تشویق و تحسین آن کودک را در اتخاذ تصمیم صحیح تقویت کنند.
والدین باید به کودکان برخی باید و نبایدهایی مانند قانون که در آن حق انتخاب نداریم را آموزش دهند تا کودک در آینده دچار سردرگمی نشود.
در ایجاد حس اعتماد به نفس در کودکان بکوشند زیرا در کلید طلایی مهارت تصمیم گیری اعتماد به نفس است.
کودکان باید بتوانند به والدین اعتماد کنند و والدین در اعتمادسازی نقش بسزایی دارند بدین ترتیب در جهت تصمیم گیری صحیح والدین با کنترل نامحسوس و حق انتخابی که عاری از خشونت و تهدید است گام موثری در جهت مشورت کودک با خود برداشته اند.
جهت تقویت این مهارت تمرینات متعددی وجود دارد در زیر 3 تمرین آورده شده است والدین و مراقبین گرامی می توانند با اجرای این تمرین مهارت تصمیم گیری در کودکان را ارتقا بخشند.
از کودک بخواهید برای مسافرت چمدانی پر از وسایل را در نظر بگیرد سپس وسایلی را از میان آن برای مسافرت انتخاب کند. در انتها از کودک بپرسید کدام وسیله بیشترین رأی را آورده است؟ دلیل انتخاب ها و ترجیحشان چه بوده است؟ (ترجیح بر اساس نیازها یا علایق)
موارد زیر را بچه بخوانید و از او بخوانید پیامد هر یک را پیش بینی کند:
داستانی را تعریف کنید و بعضی قسمت های آن را قطع کنید و از کودک بخواهید ادامه داستان را حدس بزند در انتها با کودک به بحث و گفتگو بنشینید می توانید سؤالات زیر را مطرح کنید
لطفا جهت مشاوره با شماره های زیر تماس بفرمایید:
کلیه حقوق این سایت متعلق به مرکز مشاوره اینجامکث می باشد.