مرکز مشاوره اینجامکث
تست آنلاین
آدرس
رزرو وقت
واتس اپ

بدترین نوع اختلال شخصیت چیست؟

مینا حسن زاده 30993 بازدید 21 شهریور 1402

بدترین نوع اختلال شخصیت شامل چند اختلال میشود مانند شخصیت های ضداجتماعی، اسکیزوتایپال و مرزی که هر کدام به شکلی میتوانند برای خود فرد و دیگران بسیار خطرناک باشند. فرد دارای اختلال شخصیت ضد اجتماعی با توجه به نداشتن ترس قادر است بدون دلشوره و استرس دیگران را به راحتی فریب دهد، بدون هیچ احساس گناهی. این افراد حتی ترسی نسبت به دستگیر شدن هم ندارند. ولی طبق پژوهشها برخی از آنها تنها بر روی یک چیز واکنش نشان میدهند، آن هم گرفتن پول از آنها میباشد. در نظر داشته باشید افراد دارای اختلال شخصیت نسبت به مشکل خود بینش ندارند. آنها تنها به اجبار پیش روانشناس می روند.

در اختلال شخصیت اسکیزوتایپال موضوع متفاوت است. آنها افرادی هستند که علاقه به ارتباط با دیگران ندارند و این موضوع برخلاف افراد دارای فوبی اجتماعی برای آنها رنجی به همراه ندارد. از نشانه های بارز شخصیت اسکیزوتایپال میتوان به نشانه های عجیب در رفتار، ظاهر و پوشش اشاره کرد. این افراد لب مرز وارد شدن به طیف اسکیزوفرنی هستند. افراد دارای اختلال شخصیت مرزی به دلیل یک ویژگی بارز که همان بی ثباتی است کارهای مختلف و بسیار خطرناکی را انجام میدهند که باعث آسیب به خود و دیگران میشود. در این افراد اقدام به خودزنی و خودکشی زیاد است. به شدت از تنهایی میترسند و در بعضی زمانها رفتارهای پرخطر مانند رانندگی با سرعت بسیار زیاد، رفتارهای تکانه ای مانند قمار کردن و رفتارهای جنسی متعدد که میتواند شبیه به انحرافات جنسی باشد. خوشبختانه بر خلاف دو اختلال قبل، افراد دارای شخصیت مرزی امکان درمان دارند.

علامتها و نشانه های اختلال شخصیت مرزی اسکیزوتایپال ضد اجتماعی

اختلال شخصیت مرزی:

اختلال شخصیت اسکیزوتایپال:

اختلال شخصیت ضداجتماعی:

انواع اختلالات شخصیت

اختلالات شخصیت طبق آخرین ویرایش کتاب DSM_5، در سه دسته طبقه بندی می شود.

دسته اول اختلالات شخصیت:

  1. اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
  2. اختلال شخصیت اسکیزوئید
  3. اختلال شخصیت پارانوئید

دسته دوم اختلالات شخصیت:

  1. اختلال شخصیت مرزی
  2. اختلال شخصیت خودشیفته
  3. اختلال شخصیت نمایشی
  4. اختلال شخصیت ضد اجتماعی

دسته سوم اختلالات شخصیت:

  1. اختلال شخصیت اجتنابی
  2. اختلال شخصیت وابسته
  3. اختلال شخصیت وسواسی

اختلالات شخصیت از نگاه روانکاوی

روانکاوان معتقدند افرادی که اصطلاحا از دید اجتماع و روابط اجتماعی باشخصیت هستند، به میزانی از رشد فردی و خانوادگی رسیده اند و هویت مستقلی برای خود کسب کرده اند که شخصیتشان (رفتارهای نسبتا پایدار) بر اساس آن هویت، برنامه ریزی می شود.

افرادی که از منظر مردم یک جامعه و یا یک خانواده، اصطلاحا بی شخصیت شناخته می شوند، کسانی هستند که رفتارهایشان بر اساس هنجارهای جامعه و اجتماع نظم و پایه پیدا نکرده است. چه بسا کسی در یک جامعه غیرمذهبی رفتاری مذهبی داشته باشد و افراد آن اجتماع او را ناهنجار و بی شخصیت فرض کنند و یا بالعکس.

به همین دلیل، شخصیت و الگو های رفتاری که در یک جامعه می تواند دلیلی بر شخصیت مناسب باشد، در یک جامعه دیگر می تواند دلیلی بر بی شخصیتی افراد شناخته شود (جدای از هویت مستقل انسانی هر فرد و آزادی افراد در انتخاب هایشان).

نکته مهم این است که رفتارهایی که به دیگران لطمه و صدمه وارد نکند، از مجموعه رفتارهای بی خطر شناخته میشوند و چون آسیبی به کسی نمی رسانند، نیازی به تعبیر و تفسیر آن ها نیست. اما بیان ما از آسیب به میزانی از احساس ناامنی، دلخوری و یا آسیب های روحی و جسمی است.

اختلال های شخصیت، تعاریف مختلف و نام های مختلفی دارند که هر کدام درمان مخصوص و روش خودشان را دارند.

بدترین نوع اختلال شخصیت چیست؟

بدترین نوع اختلال شخصیت از نظر زدن آسیب به خود و دیگران شخصیت های ضد اجتماعی، اسکیزوتایپال و مرزی می باشد. معمولا فردی که دارای اختلال شخصیت ضداجتماعی است، بسیار خطرناک است، زیرا بدون هیچ اضطرابی قادر به انجام کارهای بسیار خطرناک و مجرمانه است. شخصیت اسکیزوتایپال از نظر ساختاری بسیار نزدیک به اسکیزوفرنی است. پس به همین دلیل که از واقعیت به دور است و قادر به انجام کارهای روزمره خود نیست، بار اضافی و پر هزینه بر روی خانواده و جامعه است. شخصیت مرزی همه چیز را سیاه و سفید می بیند، به خود آسیب می زند، مشروب یا مواد به شکل افراطی مصرف می کند؛ بنابراین این فرد می تواند به خود و دیگران با کارهای خطرناکش آسیب زیادی بزند.

تشخیص اختلال های شخصیتی و شناخت آن ها فقط و فقط به عهده روانشناسان و روان پزشکان زبده است و تاکیدا اشاره می شود که نمی توان به هر کسی با تغییری از خلق و خو و یا کنار نیامدن ما با آن ها و یا شرایطی که باعث تغییر رفتار هر فرد می شود، برچسب اختلال شخصیت زد.

در واقع همانطور که فقط یک جراح قلب می تواند تشخیص دهد قلب فردی نیاز به عمل دارد، تنها یک روانشناس میتواند تشخیص دهد فردی دچار اختلال شخصیتی است و پس از آن راه های درمان را به او پیشنهاد دهد.

شاید در اطراف ما و همچنین در خود ما تغییراتی در خلق و خویمان ایجاد شده باشد و یا از اطرافیانمان شنیده باشیم که با این همه تغییر در خلقمان، نیاز داریم به مشاور روانشناس مراجعه کنیم. البته که مشاوره با روانشناس امری بسیار عادی است و هر کسی به هر دلیلی می تواند به مشاوران روانشناس مراجعه کند.

شخصیت مخرب چیست؟

وقتی در مورد شخصیت صحبت می کنیم، مسئله شناخت رفتارهای نسبتا پایداری است که در مورد یک نفر درونی شده، انسجام پیدا کرده و به عنوان شخصیت آن فرد شناخته می شود. برای شناخت انواع اختلال های شخصیتی و شناخت بدترین نوع اختلال شخصیت و همچنین میزان شیوع آن، مقاله را تا انتها مطالعه کنید.

روانشناسان عقیده دارند که باید این نکته را در نظر داشته باشیم که اگر مثلا فردی شاد است اما عزیزی را از دست داده، طبیعی است که مدتی غمگین، بی حوصله، گاهی عصبانی و یا افسرده باشد و ما نمی توانیم بگوییم این فرد به نوعی دچار اختلال شخصیت شده و یا رفتارهایی متفاوت از آنچه بود را نشان می دهد. شرایط محیطی، وراثت و تغییرات اجتماعی در تغییرات رفتاری ما بسیار اثرگذار هستند که باید برای ایجاد رفتارها و تغییراتشان آنها را در نظر داشته باشیم.

لطفا جهت مشاوره با شماره های زیر تماس بفرمایید:

تعدادی از مکانیسم های دفاعی انواع اختلالات شخصیت

دو نیم سازی

افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی از دو نیم سازی بهره می گیرند. این افراد دنیا و دیگران را سیاه یا سفید می بینند. افراد یا خوب هستند یا بد و حد وسطی وجود ندارد.

همانند سازی فرافکنانه

این مکانیسم دفاعی نیز اکثراً توسط افراد مبتلا به شخصیت مرزی به کار برده می شود. در این روش فرد مبتلا یکی از صفات خود را به دیگری فرافکنی کرده و سعی می نماید مقابل آنچه فرافکنی شده همانند سازی کند.

تجزیه

مکانیسمی دفاعی است که فرد مبتلا یک واقعیت خوشایند را انکار کامل می کند و گاهی حالت ناخوشاند عاطفی خود را جایگزین حالت بد عاطفی خود می کند. معمولاً در اختلال شخصیت مرزی دیده می شود.

جداسازی

مختص اختلال شخصیت وسواسی است. فرد واقعیت را با تمام مواردش به یاد می آورد بدون آنکه در وی حالت عاطفی خاصی رخ دهد.

برخی از نشانه های ابتلا به اختلالات شخصیت آمار شیوع انواع اختلالات شخصیت

  1. (SPD) اختلال شخصیت اسکیزوئید = 9/4 درصد
  2. (PPD) اختلال شخصیت پارانوئید = 3/2 درصد
  3. (STPD) اختلال شخصیت اسکیزوتایپال = 6/0 تا 6/4 درصد
  4. (ASPD) اختلال شخصیت ضد اجتماعی = 3/3 درصد
  5. (BPD) اختلال شخصیت مرزی = 6/1 درصد
  6. (HPD) اختلال شخصیت نمایشی = 8/1 درصد
  7. (OCPD) اختلال شخصیت وسواسی = 4/2 درصد
  8. (DPD) اختلال شخصیت وابسته = 6/0 درصد
  9. اختلال شخصیت دوری جو = 4/2 درصد

سوالات متداول

1. اختلال در شخصیت به چه معناست؟
اختلال شخصیت به طور کلی عبارت است از تجارب درون ذهنی و رفتاری با دوامی که دور از معیارهای فرهنگی فرد است، نفوذی غیر قابل انعطاف دارد، در طول زمان تغییر نمیکند و باعث ناراحتی فرد و مختل شدن کارکردهایش میشود.

2. میزان شیوع اختلال شخصیت چگونه است؟
اختلال شخصیت اختلالی شایع و مزمن است به طوری که شیوع آن در جمعیت عمومی 10 تا 20 درصد تخمین زده میشود.

3. اهمیت پرداختن به اختلالات شخصیت چیست؟
اختلالات شخصیت از این جهت حائز اهمیت اند که میتوانند زمینه ساز سایر اختلالات روانپزشکی مانند مصرف مواد، خودکشی، اختلالات عاطفی، اختلال خوردن و اضطراب شوند. همچنین در نتایج درمانی بسیاری از سندرم های بالینی تداخل نموده و میزان مرگ و میر را در این بیماران افزایش می دهند.

لطفا جهت مشاوره با شماره های زیر تماس بفرمایید: