استرس در دوران بارداری یکی از مسائلی است که به وفور ذهن مادران را درگیر میکند. پس مادران چه کار کنند؟ ما به شما 4 راهکار برای جلوگیری از استرس در دوران بارداری را می گوییم.
استرس در واقع ترسی است که دلیل آن در گذشته و یا آینده است و امروزه همچنان بر روی ما اثرگذار است. اما اضطراب حالتی از دلشوره و دل آشوبه است که دلیل مشخصی ندارد و می تواند از حالت و یا اتفاقی در گذشته و یا از آینده بوده باشد، اما به هر حال دلیل واضح و مشخصی ندارد. مثلاً ممکن است فردی از امتحان سال آینده خود هر روز در استرس باشد.
همین که فرد دلیل استرس خود را می داند، اما در مواقعی دچار دل آشوبه هایی می شود (اضطراب) که هیچ دلیلی برای آن پیدا نمی کند و به یکباره دچار تپش قلب، تنگی نفس، عرق کردن دست ها و گر گرفتگی صورت می شود که همه نشانه های جسمانی اضطراب است.
بنابراین با توجه و شناخت از تفاوت میان استرس و اضطراب می توانیم تشخیص دهیم چه زمانی دچار استرس هستیم و چه زمانی دچار اضطراب هستیم.
از این رو استرس در دوران بارداری را می توانیم از اضطرابی که شاید پیش از دوران بارداری هم درگیر و دچار آن بوده ایم تشخیص و تمیز بدهیم. استرس در دوران بارداری یکی از آسیب رسان ترین عواملی است که بر رشد جنین اثر دارد، جنین در دوران رشد خود قرار دارد و هر آنچه که برای تغذیه روحی و جسمی مادر مفید و یا مضر است بر روی کودک به صورت مستقیم تأثیر می گذارد.
موادی مثل الکل، اعتیاد به مخدر و یا سیگار به همان میزان که بر روی مادر اثر منفی دارد بر روی کودک نیز اثر منفی و نامطلوب دارد.
عوامل روحی مثل استرس، دعوا، خشونت های خانگی، کتک کاری کردن، ترسیدن، همه و همه همانقدر که بر روی روان مادر تأثیرگذار است بر روی جنین نیز تأثیر می گذارد با این تفاوت که اگر زنی باردار نباشد خود به تنهایی بتواند از پس مسائل و مصائبی این چنینی بر بیاید، اما در دوران بارداری نمی تواند بار مسائل را از روی دوش جنین بردارد و بسیار حساس تر و شکننده تر می شود.
این میزان از حساسیت باعث می شود مادر مراقبت و نگهداری بیشتری نسبت به خود و جنین خود داشته باشد. استرس ها در دوران بارداری به دلیل تعریف ما از استرس، از آن جهت که دلیل واضحی در گذشته و یا آینده دارند، از طریق و روش هایی قابل پیشگیری هستند، اما نکته مهم در ایجاد استرس و تداوم آن این است که باید حتماً به درمان آن بپردازیم.
1. مادری که در دوران بارداری است، باید از محیط و شرایطی که میتواند برای او استرس زا باشد دوری کند. دور ماندن از آن محیط و بودن در شرایطی آرام تر و بدون استرس اولین راهکار پیشگیری از استرس است. مادر می تواند با تشخیص خود این شرایط را بشناسد.
مثلاً اتاق هایی تاریک، صداهایی بلند، بوق ماشین ها، ترافیک و یا فیلم هایی با ژانر وحشت می تواند بر روی فرد ایجاد استرس کند. به سادگی میتوان با تعییر در محیط اطراف و دور ماندن از فضای شهری، دود، ترافیک و یا ماندن در خانه و ایجاد یک فضای آرامش بخش از استرس دور ماند.
2. افرادی که ممکن است با حضورشان برای ما استرس به همراه بیاورند نیز باید شناخته شوند و از آنها دوری کنیم. حرف ها و شنیده ها، کسانی که مدام در حال غیبت هستند و یا افرادی که انرژی خوار هستند و با حضورشان بار عظیمی از استرس را برایمان به همراه میاورند، همان کسانی هستند که باید از آن ها دوری کرد تا پیش زمینه ای برای ایجاد استرس نباشند.
3. روش هایی مانند پیاده روی های روزانه در پارک با تنفس هایی منظم و عمیق، ماندن در فضایی با موسیقی آرام و مرتب، ایجاد فضایی با ماهیتی دور از استرس، روشن کردن شمع، عود و تمرین های ورزشی مناسب برای مادران باردار که می تواند زیر نظر پزشک باشد از عواملی است که سطحی از استرس را از بین می برد.
4. تغذیه مناسب، با شناخت اینکه چه خوراکی هایی می توانند استرس زا باشند و ایجاد تنش در جسم ما کنند می توانیم با مصرف کمتر و یا اصلاً مصرف نکردن آن ها خود را دور از استرس نگه داریم.
البته در موارد مادران باردار، حتماً باید زیر نظر پزشک معالجشان بدانند از چه خوراکی هایی می توانند استفاده کنند و از چه خوراکی هایی نمی توانند استفاده کنند که آسیبی به جنین وارد نشود.
اما از آن جایی که علم تغذیه یک علم روتین و متداول است، همه ما تا حدودی می دانیم که میوه ها و سبزیجات، خوراکی هایی بدون افزودنی و نگهدارنده مفید هستند و خوراکی هایی مثل (کمپوت ها، مواد خوراکی مثل تن ماهی، آبمیوه های قوطی و پاکتی) می توانند در سلامت جسم مضر باشند.
دوران بارداری دوران حساسی است. نقش همسر بسیار مهم است و همسر باید تمام تلاش خودش را کند تا آرامش زندگی حفظ شود. همچنین قبل از بارداری باید امکانات لازم را فراهم کرد تا در دوران بارداری، مادر به دغدغه های دیگری فکر نکند.
لطفا جهت مشاوره با شماره های زیر تماس بفرمایید:
کلیه حقوق این سایت متعلق به مرکز مشاوره اینجامکث می باشد.