روانشناسی صنعتی یا روانشناسی سازمانی چه کاربردی دارد؟ برای اطلاعات بیشتر مقاله روانشناسی صنعتی و سازمانی را بخوانید. اما مباحث روانشناسی صنعتی یکی از موضوعات ارزشمندی است که توجه به آن ضامن موفقیت بسیاری از کسب و کارها و تجارت های بزرگ دنیای امروز می باشد. مهمترین مبحث شناسایی ارتباط موثر بین افراد و مدیران یک سازمان و داشتن سناریوی واحد برای رسیدن به اهداف نهایی توسعه سازمان می باشد.
چالش های موجود در کانون های ارزیابی هند شاید با توجه به نزدیکی فرهنگی مقاله مناسبی باشد. با توجه به این که در حال حاضر مجلات، کتاب ها و کارگاهای مناسب کاربردی برای روانشناسان صنعتی و سازمانی وجود ندارد. موسسه توسعه مدیران مکث که زیر نظر مرکز مشاوره اینجا مکث می باشد از روانشاسان دعوت می کند تا در جلسات انفرادی و کارورزی با تازه های این شاخه روانشناسی آشنا شوند.
علم روانشناسی در دنیای صنعتی با بررسی رفتار افراد در محیط کار و تاثیر آنها بر روند پیشرفت استراتژیک یک سازمان راهکارهای مفید و موثری را در اختیار مدیران قرار می دهد تا در جهت آن حرکت کنند. منابع انسانی بزرگترین سرمایه یک سازمان است و توجه به تاثیر آن ضامن بقای یک سیستم می باشد.
رشد در تمام زمینه ها یکی از مهمترین مواردی است که هر شرکت و سازمانی در جستجوی آن می باشد. در شرکت هایی که منابع انسانی را به عنوان سرمایه اصلی خود در نظر می گیرند ما شاهد پیشرفت در بخش هایی هستیم که سود مستقیماً با عملکرد کارکنان وابسته می باشد. با استفاده از روانشناسی صنعتی و سازمانی شما به عنوان یک مدیر می توانید راهکارهای موثر و مفیدی را برای دستیابی سریعتر به این سود به دست آورید. پس با استفاده از روانشناسی صنعتی و سازمانی رسیدن به بهره وری بیشتر است و بدون شناخت این عوامل تاثیرگذار بر آن رسیدن به این هدف مهم ممکن نیست. روانشناسی صنعتی و سازمانی در سه بخش مهم به ارائه خدمات به سازمانها می پردازد:
بر اساس تحقیقات گسترده ای که در زمینه روانشناسی صنعتی و سازمانی صورت گرفته است، مقالات و مطالب مفیدی تهیه و طراحی شده است. استفاده از راهکارهایی که پس از تحقیقات گسترده و تجربیات مهم در سازمانها و شرکت های استفاده شده است که به اهمیت روانشناسی صنعتی و سازمانی در پیشرفت سازمان خود واقف بوده اند، توصیه می شود مدیران هر سازمان بخشی از وقت خود را به مطالعه و به کارگیری این کتاب ها بپردازند:
این کتاب اثر چارلز دوهیگ می باشد و به بررسی عادت و الگوهای روانشناسی می پردازد. او با معرفی بخشی به عنوان حلقه عادت به بررسی سه بخش مهم اقدام، عوامل برانگیختن و پاداش می پردازد و تاثیر هر کدام از این عوامل را بر اساس تحقیقات انجام شده به خواننده انتقال می دهد.
کارولین چمبرز کلارک در این کتاب راهکارهایی برای حل مشکلات گروه سازی و تشکیل تیم ها در یک سازمان می پردازد.
جان ماکسول کارکنان را ارزشمند ترین سرمایه های یک سازمان می داند که اگر به خوبی مدیریت نشوند می توانند به عنوان یک تهدید برای سازمان محسوب شوند. تاکید بر اهمیت تشکیل تیم در کنار اهمیت تولید محصول در این کتاب مورد بررسی قرار گرفته است. از نظر ماکسول داشتن هدف مشترک و ایجاد تعهد و اهمیت به ارزش های گروهی اولین قدمی است که در تشکیل تیم های کاری در یک سازمان باید مورد توجه قرار بگیرد.
پیتر دراکر در این کتاب با همراهی فرانسیس هسلبین و جان اسنیدرکوهل به ارائه راهکارهای جدید مدیریت سازمانی در هزاره جدید می پردازد. پیتر دراکرتفکرات رهبری سازمان را به عنوان زیرساخت مهم برای توسعه ایده ها و برنامه های استراتژیک در سازمان در نظر می گیرد و آن را به عنوان پل ارتباطی بین مدیران و نسل های متفاوت کارکنان می داند.
کن بلانچارد و جان کارلوس ثمر بخشی در دنیای پر تلاطم کسب و کارهای امروزی را در مشارکت بیشتر کارکنان می داند. توان افزایی کمک می کند تا تصمیمات به نتایج مطلوب برسد و رسیدن به این هدف تلاش گروهی را نیاز دارد.
لطفا جهت مشاوره با شماره های زیر تماس بفرمایید:
کلیه حقوق این سایت متعلق به مرکز مشاوره اینجامکث می باشد.