مرکز مشاوره اینجامکث
تست آنلاین
آدرس
رزرو وقت
واتس اپ

علائم شروع آلزایمر و نحوه پیشگیری از آن چیست؟

بهزاد متین 640 بازدید 23 دی 1402

آلزایمر یکی از شایعترین بیماریهای اختلالات شناختی عصبی مانند دمانس است که موجب زوال عقل می شود. سن تنها عامل خطر شناخته شده برای بیماری آلزایمر است. غالباً آلزایمر در سالمندان دیده می شود و اکثر افرادی که به آن مبتلا هستند بالای 70 سال سن دارند و افراد زیر 60 سال به ندرت به بیماری آلزایمر مبتلا میشوند. بیماری آلزایمر به تدریج سلولهای مغز و اتصالات آنها را از بین میبرد. بدین ترتیب بر نحوه کنار آمدن فرد با وظایف روزمره تاثیر میگذارد. البته هر فرد بطور متفاوتی تحت تاثیر این بیماری قرار می گیرد و به همین علت نمی توان پیش بینی کرد که دقیقاً چه علائمی ایجاد میکند. بنابراین شناسایی علائم شروع بیماری و شناسایی آلزایمر بسیار سخت است.

اغلب اوقات حافظه کوتاه مدت فرد تحت تاثیر قرار میگیرد. با کمک و حمایت مناسب، افراد مبتلا به بیماری آلزایمر میتوانند سالها از کیفیت زندگی خوبی برخوردار شوند. توجه داشته باشید که با شناخت دقیق بیماری آلزایمز میتوانید از شکل گیری و گسترش آن تا حد بسیار زیادی جلوگیری کنید. بهضی افراد با توجه به مکانیسم دفاعی انکار موضوع را رد یا به تعویق می اندازند. پس اگر پدر و مادر شما مکانیسم انکار دارند به هر شکلی که شده آنها را مجاب کنید تا با کمک گرفتن از یک روانشناس متخصص در زمینه اختلالات شناختی و عصبی از پیشروی آلزلیمر یا حتی دمانس جلوگیری کنند.

بیماری آلزایمر (Alzheimer’s disease) یک بیماری عصبی پیشرونده است که در طول زمان نحوه تفکر و عملکرد فرد را تغییر می دهد. این اختلال با مشکلاتی در تفکر، یادگیری، حافظه و قضاوت مشخص می شود. افراد دچار الزایمر بین 5 تا 10 سال زنده می مانند. این بازه زمانی در بعضی مواقع با توجه به فعالیتهای که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد به 4 سال کاهش و تا 20 سال می تواند افزایش پیدا کند.

آلزایمر و زوال عقل چه تفاوتی دارد؟

اغلب واژه های آلزایمر و زوال عقل بجای یکدیگر استفاده میشود، اما در حقیقت این دو یکسان نیستند. دمانس یا زوال عقل به گروهی از علائم اشاره دارد که وجود یک بیماری را نشان میدهد. این میتواند ناشی از بیماری آلزایمر یا هر بیماری دیگری با علائم مشابه باشد. در نتیجه میتوان گفت هر فرد مبتلا به آلزایمر، زوال عقل دارد اما همه افراد مبتلا به زوال عقل به بیماری آلزایمر مبتلا نیستند. همچنین دمانس بصورت ناگهانی شروع میشود اما آلزایمر بصورت تدریجی و بسیار موزیانه در بدن فرد شکل میگیرد.

علائم هشداردهنده آلزایمر چیست؟

اولین و شایعترین علامت هشداردهنده بیماری آلزایمر، تغییرات در حافظه کوتاه مدت است که ممکن است زندگی روزمره را مختل کند؛ مانند فراموش کردن کلمات یا نام ها یا نحوه رسیدن به مکان آشنا. همچنین کارهای آشنا مانند پخت و پز یا پرداخت قبوض نیز ممکن است چالش برانگیز شوند. به گفته انجمن آلزایمر، موارد زیر شایع ترین علائم بیماری آلزایمر هستند. اگر چه هر فردی ممکن است تجربه متفاوتی از علائم را داشته باشد، اما علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:

علائم آلزایمر پیشرفته چیست؟

علائم اولیه شامل از دست دادن حافظه کوتاه مدت، اپیزودهای سردرگمی یا گیجی و تغییراتی در زبان است. با پیشرفت بیماری آلزایمر، بخش های بیشتری از مغز تحت تاثیر قرار می گیرد و علائم پیچیده تر می شوند. علائم آلزایمر پیشرفته ممکن است شامل موارد زیر باشد:

آلزایمر چگونه تشخیص داده می شود؟

هیچ آزمایش واحدی برای تشخیص آلزایمر وجود ندارد. از این رو متخصصان می توانند برای تشخیص آلزایمر، سایر اختلالات مشابه را رد کرده و آلزایمر را با دقت 95% تشخیص دهند. معاینه و ارزیابی برای تعیین اینکه آیا زوال عقل نتیجه یک بیماری قابل درمان است یا خیر ضروری است. علاوه بر تاریخچه پزشکی کامل و معاینه عصبی حرکتی و حسی گسترده، روش های تشخیصی بیماری آلزایمر ممکن است شامل موارد زیر باشد:

درمان بیماری آلزایمر چگونه است؟

در حال حاضر درمان واحدی برای آلزایمر وجود ندارد. این بیماری زمانی پیشرفت می کند که سلول های عصبی مغز آسیب می بینند و دیگر نمی توانند به طور طبیعی کار کنند، و هیچ راهی برای معکوس کردن این زوال وجود ندارد. اما پیشگیری و جلوگیری از شروع علائم پالزایمر می تواند تاثیر بسیار زیادی بر گسترش پیدا کردن آن داشته باشد. مواردی همچون ورزش بدنی و فعالیت اجتماعی، تغذیه مناسب، حفظ سلامت و محیطی آرام و دارای ساختار در مدیریت بیماری آلزایمر بسیار مهم هستند. برخی داروها نیز می توانند به علائم شناختی و رفتاری کمک کنند. فرآیند درمان برای اختلال آلزایمر، معمولا توسط روانپپزشک و روانشناس براساس موارد زیر تعیین می شود:

ایا می توان روند بیماری آلزایمر را کند کرد؟

اما به طور کلی ذکر این نکته مهم است که در حال حاضر، درمان و راه هایی برای کاهش سرعت بیماری آلزایمر وجود دارد. البته یافته های تحقیقات جدید دلیلی برای امیدواری می دهد و چندین دارو در آزمایشات بالینی در حال بررسی هستند تا مشخص شود که آیا می توانند پیشرفت بیماری را کاهش دهند یا حافظه را برای مدتی بهبود بخشند. برخی از داروهای موجود برای کمک به مدیریت برخی از دردسرسازترین علائم بیماری آلزایمر (علائمی مانند افسردگی، اختلال رفتاری و اختلالات خواب) وجود دارد. همچنین طیف وسیعی از داروها برای درمان بیماری های مرتبط که معمولا همراه با زوال عقل رخ می دهند، استفاده می شوند.

داروهایی برای درمان افسردگی، اضطراب، اختلالات خواب و کمک به مدیریت علائم روانپزشکی مانند توهم و هذیان نیز ممکن است تجویز شود. یکی دیگر از کارهایی که اثر بخشی خوبی می تواند داشته باشد فعال نگه داشتن لوب پیشانی و پیش پیشانی است به گونه ای که فرد روابط بین فردی خود را از دست ندهد و مشغول به یادگیری چیزهای جدیدی در زندگی خود شود که می تواند شکنجش سینگولا در لوب پیشانی و مدار پاپز که بیشتر آن در لوب گیجگاهی است را فعال نگه دارد.

منابع: alzscot.org و hopkinsmedicine.org و alzheimerswa.org.au

لطفا جهت مشاوره با شماره های زیر تماس بفرمایید: