مرکز مشاوره اینجامکث
تست آنلاین
آدرس
رزرو وقت
واتس اپ

تأثیرات داروی کوئتیاپین بر روی بیماری های مختلف

بیتا پیربوداقی 18602 بازدید 23 آبان 1401

کوئتیاپین یک آنتی سایکوتیک نسل دوم است که برای درمان اسکیزوفرنی، اختلال دوقطبی و افسردگی استفاده میشود. این دارو برای اولین بار در سال 1997 توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) در سال 1997 تایید شد. عقیده بر این است که کوئتیاپین کمک میکند تا تعادل برخی از پیام رسانهای شیمیایی یا انتقال دهندههای عصبی در مغز که خلق و خو، تفکر و رفتار را بهبود میبخشد، باز گردد. این دارو عمدتا با مسدود کردن گیرنده های دو انتقال دهنده عصبی به نام های سروتونین و دوپامین عمل میکند. سروتونین در طیف وسیعی از عملکردها در بدن نقش دارد و به عنوان یک تثبیت کننده خلق و خو عمل میکند. فرض بر این است که نداشتن سروتونین کافی به افسردگی، اضطراب و شیدایی کمک میکند.

دوپامین همچنین نقشهای متعددی را ایفا میکند و به خلق و خو، رفتار، خواب و موارد دیگر مربوط میشود. نداشتن دوپامین کافی ممکن است به احساس ناراحتی، بی انگیزگی، نوسانات خلقی، مشکلات خواب و سایر علائم کمک کند. کوئتیاپین به شخص یاری رسانده تا بصورت شفاف و مثبت در مورد خویش فکر کند و کمتر عصبی شود و نیز در زندگی روزانه خود بتواند نقش پویاتری داشته باشد. این دارو میتواند در روان، اشتها، میزان انرژی و خواب فرد تأثیر بسزایی داشته باشد. کوئتیاپین میتواند به پیشگیری از تغییرات روانشناختی سهمگین و یا کم کردن این تغییرات، کمک کند. هرگز سرخود از این داروها استفاده نکنید. تجویز دارو تنها توسط روانپزشک انجام میگیرد.

کوئتیاپین برای چه اختلالاتی مناسب است؟

کوئتیاپین یک ضد سایکوتیک آتیپیک میباشد که معمولاً برای معالجه ناهنجاری دو قطبی، اسکیزوفرنی و نیز با یک داروی ضد افسردگی سرترالین برای معالجه مشکلات افسردگی به کار برده میشود. این نوع دارو برای معالجه عارضه هایی نظیر روانشناختی و همچنین روانشناختی ویژه (نظیر افسردگی، ناهنجاری دو قطبی، اسکیزوفرنی و اتفاقات غیر مترقبه جنون) مورد استفاده قرار میگیرد. کوئتیاپین همواره به یک داروی آنتی روان پریشی شهرت دارد. مصرف این دارو سبب میشود خیالات و موهومات کاهش داده شود و تمرکز شخص افزایش یابد.

برای شناخت داروهای مناسب دیگر مقاله معرفی داروهای ضد روان پریشی را مطالعه بفرمایید.

آشنایی با انواع عوارض قرص کوئتیاپین ۲۵

هر دارویی با توجه به فوایدی که دارد معمولاً عوارضی نیز به همراه دارد که قرص کوئتیاپین ۲۵ نیز از این مسئله مستثنی نیست. هر دارویی که مصرف میکنید الزاما باید به تشخیص روانپزشک باشد. عوارض قرص کوئتیاپین ۲۵ عبارتند از:

از عمده ترین عوارض قرص کوئتیاپین ۲۵ میتوان به خواب آلودگی، پایین آمدن فشار، بالا رفتن وزن و خشکی دهان اشاره نمود. اشخاصی که برای نخستین بار این دارو را مصرف میکنند امکان دارد دستخوش افکار خودکشی شوند. در این صورت امکان دارد شخص دچار نوسانات روحی، رفتاری و عادتهایی شود. سرانجام بایستی هر نوع تحولات ایجاد شده از قرص کوئتیاپین ۲۵ را به پزشک مربوطه گزارش داد.

موارد هشدار و ملاحظات ویژه مصرف قرص کوئتیاپین یا ترانکوپین

اخطارها و احتیاطات خاصی در زمان استفاده از کوئتیاپین وجود دارد که در زیر به آنها اشاره خواهیم کرد:

آشنایی با اخطارهای مصرف کوئپین ۱۰۰

برای هر نوع دارویی هشدارهای مصرفی وجود دارد. استفاده از قرص کوئپین ۱۰۰ در صورت داشتن سرطان سینه و زمینه درگیری با آن، مشکلات قلبی و عروقی، نارسایی کلیه، افت فشار خون یا ناراحتی عروق مغزی، بایستی کاملاً با ملاحظه مصرف شود. بکارگیری این دارو برای افسردگی در اشخاص مریض با سن پایین تر از ۲۵ سال ریسک مبادرت به خودکشی را بسیار بالا می برد. استفاده از این دارو در افراد سالخورده که دچار زوال عقل یا ناهنجاری حافظه هستند، میتواند خطرساز باشد.

موارد مصرف قرص کوئپین ۱۰۰ در معالجه افسردگی و اسکیزوفرنی میباشد.

آیا قرص کوئتیاپین خواب آور است؟

قرص ترانکوپین معمولاً بوسیله پزشکان با دوز پایین برای موارد دیگر به جز امراض روانی نیز تجویز میشود و اکثراً به این علت است که پیامد عمده آن خواب آلودگی در اشخاص است. کوئتیاپین سبب تسکین و کمتر نمودن اذهان روان پریشی میشود و معمولاً روی گیرنده های بسیاری در مغز اثر میگذارد. به همین علت به یک داروی آنتی روان پریش مشهور است. با این وجود هنوز شیوه معالجه قرص ترانکوپین دقیقاً معلوم نیست. بعضی از متخصصان بر این باورند که تأثیرات آرام بخشی آن میتواند بوسیله گیرنده های سروتونین و دوپامین باشد. این دارو امکان دارد بر روی دریافت کننده های آلفا و همچنین دریافت کننده های هیستامین تأثیر به سزایی بگذارد.

تأثیر کوئتیاپین بر خواب و همچنین آرامبخشی سبب شده تا روانپزشکان برای معالجه مسائل مربوط به افسردگی اساسی و بی خوابی دوز کمی تجویز نمایند. قطعاً تجویز این قرص تنها از طریق پزشک معالج بایستی صورت گیرد تا میزان دوز استفاده شده بصورت صحیح کنترل شود.

آشنایی با نحوه مصرف و موارد مصرف کوئتیاپین

کوئتیاپین یک نوع داروی آنتی سایکوز است که از این قرص برای معالجه و مهار نشانه های ناشی از ناهنجاری های سایکوتیک به کار برده میشود. دیگر موارد مصرف کوئتیاپین میتوان به درمان بیماری با یک نوع دارو یا مونو تراپی با لیتیم برای معالجه اختلالات ناگهانی کوتاه مدت ولی بحرانی در ناهنجاری های دو قطبی به کار برده میشود. نیز امکان دارد جهت درمان کمکی الکل مورد استفاده قرار گیرد. از دیگر موارد مصرف کوئتیاپین در برخی حالات برای بی خوابی به کار برده میشود ولی اثر بخشی یا عدم اثربخشی آن هنوز معلوم نشده است ولی تا جایی که امکان دارد برای این مورد استفاده نشود.

مصرف کوئتیاپین معمولاً 2 مرتبه در روز ولی دقت داشته باشید که دوز مصرفی بایستی از طریق تشخیص روانپزشک باشد و هیچ موقع خودسرانه دوز آنرا کم و زیاد نکنید. به کارگیری دوز های زیاد یا مصرف طولانی مدت میتواند زمینه ابتلا شدن به ناراحتی های حرکتی را که امکان دارد التیام پذیر نباشد به وجود آورد پس بهتر است زیاده از حد به کار برده نشود. این دارو را میتوانید همراه یا حتی بدون غذا مصرف نمود.

به این نکته نیز توجه نمایید که نباید تحت هیچ شرایطی مصرف کوئتیاپین به شکل ناگهانی متوقف شود چون ممکن است عارضه را تشدید نماید. امکان دارد نیاز باشد کودکان و نوجوانانی که این قرص را مصرف میکنند فشار خون آنها بصورت منظم اندازه گیری شود تا دچار مشکل نشوند. این دارو بهتر است دور از نور آفتاب و در دمای اتاق نگهداری شود. هنگام استفاده از این دارو شاید نیاز باشد تست اعتیاد انجام داد. این قرص میتواند آزمایش اعتیاد را مثبت نشان دهد پس پیش از اینکه بخواهید آزمایش دهید بهتر است مسئول آزمایشگاه را آگاه سازید که کوئتیاپین مصرف میکنید.

آشنایی با تداخل دارویی کوئپین ۲۵

در صورت استفاده از قرص کوئپین ۲۵ با محصولاتی شامل الکل و دیگر داروهای ضعیف کننده CNS امکان دارد ریسک ایجاد عوارضی نظیر عوارض شناختی و حرکتی را بالا ببرد. داروهای تنظیم کننده ایزو آنزیم های کبدی امکان دارد با تنظیم سوخت و ساز این دارو غلظت خونی را افزایش دهد. فعال کننده آنزیمی مانند باربیتورات ها، گلیکو کورتیکوئید ها، فنی توئین، کینیدین، کاربامازپین و ریفامپین میتوانند با بالا بردن سوخت و ساز قرص کوئپین ۲۵ سبب پایین آمدن غلظت خونی آن شوند. این دارو در طول درمان مخصوصاً در ۳ الی ۵ روز اول استفاده میتواند خواب آور باشد، اطرافیان و اشخاصی که از شخص بیمار نگهداری میکنند بایستی به این مسئله واقف باشند که با استفاده از این دارو ریسک مبادرت به خودکشی امکان دارد افزایش یابد.

دوز مصرف کوئتیاپین در افراد بزرگسال

دوز کوئتیاپین که بایستی به اشخاص بزرگسال در ابتدا تجویز شود معمولاً ۲۵ میلی گرم است و ۲ بار در روز باید مصرف شود. مقدار آن از ۲۵ میلی گرم الی ۵۰ میلی گرم در روز کم کم افزایش یافته و سرانجام روزانه به ۳۰۰ الی ۶۰۰ میلی گرم میرسد. موسسه سازنده برای به کار بردن در دراز مدت در دوز اولیه معمولاً تا ۳۰۰ میلی گرم روزانه سپس در روز دوم ۶۰۰ میلی گرم، روز سوم ۸۰۰ میلی گرم به شخص بیمار توصیه کرده است ولی امکان دارد متخصصان این دوز را تا ۱۲۰۰ میلی گرم در روز برای بیمار افزایش دهند و شخص بیمار نیز میتواند به آسانی در برابر این دوز شکیب باشد.

برای اشخاص سالخورده همواره از ۱۲/۵ الی ۲۵ میلی گرم در روز آغاز میشود. دفع کوئتیاپین برای اشخاصی که دستخوش مسائل کبدی هستند سبب افزایش سطح غلظت خون میشود که بایستی توسط پزشک معالج دوز آنرا تغییر داد. ساز و کار درست این دارو معلوم نیست. گمان می رود این فراورده بر بخش های ویژه ای از مغز اثر می گذارد و در معالجه ناهنجاری های دو قطبی استفاده میشود همچنین امکان دارد این دارو در موارد مختلف به وسیله روانپزشک به بیمار تجویز شود.

کوئتیاپین با چه دارو هایی تداخل دارد؟

تداخلات دارویی کوئتیاپین شامل موارد زیر میشود:

لطفا جهت مشاوره با شماره های زیر تماس بفرمایید: